Waarom de Amstel Gold Race een week eerder is en Parijs-Roubaix een week later

dinsdag 5 april 2022 om 14:38
Waarom de Amstel Gold Race een week eerder is en Parijs-Roubaix een week later

Wout van Aert, winnaar van de Amstel Gold Race van 2021 - foto: Cor Vos

Voor de doorgewinterde wielerfan zal het even wennen zijn komend weekend. Zeven dagen na de Ronde van Vlaanderen staat niet Parijs-Roubaix op het programma, maar de Amstel Gold Race. Beide wedstrijden zijn dit jaar van datum gewisseld op de kalender, waardoor de Helleklassieker nu een week voor Luik-Bastenaken-Luik plaatsvindt. WielerFlits legt uit waarom.

Het zal de fanatiekelingen onder ons niet zijn ontgaan: de Amstel Gold Race is een week eerder in 2022. Dat heeft alles te maken met de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen van komende zondag. Volgens de richtlijnen van de Franse overheid kan en mag er dan geen groot sportevenement (zoals Parijs-Roubaix) plaatsvinden. In eerste instantie keek organisator ASO naar een mogelijkheid om de Hel van het Noorden te organiseren op zaterdag 16 april of Paasmaandag 18 april.

Dat was niet nodig, omdat de Amstel Gold Race en diens koersdirecteur Leo van Vliet bereid waren om van datum te wisselen. Zo bijten beide wedstrijden elkaar niet. “In goed overleg met de ASO, UCI en onze partnergemeenten Maastricht en Valkenburg aan de Geul hebben we besloten om vanwege deze uitzonderlijke omstandigheden eenmalig van weekend te wisselen. Zondag 10 april is voor ons ook een prachtige plek in de kalender van de voorjaarsklassiekers”, vertelde Van Vliet in oktober.

Volgens hem is het een bijkomend voordeel dat de regio Zuid-Limburg nu een extra weekend heeft met overnachtingen, vanwege Pasen een week later – op de oorspronkelijke datum van de AGR. “We willen de Amstel Gold Race, koersdirecteur Leo van Vliet in het bijzonder en de UCI mede namens de duizenden fans bedanken voor de medewerking aan deze datawijziging”, zei Christian Prudhomme, directeur bij de ASO.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Deel Koeper 5 april 2022 om 14:50

Door het geschuif wordt wel duidelijk dat het toch grotendeels als voorbereidingskoers wordt gezien. Kan geen toeval dat we al jaren naar ronderenners zitten te kijken en ploegen die met hun WP/LBL kern starten en dat we dit jaar plots een RvV/PR-peloton zien. hooguit hier en daar aangevuld met 1 verloren gelopen heuvelrenner.

0
Groetjesaandevoetjes 5 april 2022 om 15:10

Het is voor weinig mensen een hoofddoel, maar het valt wel heel lekker normaal tussen Vlaanderen/Roubaix en Waalse Pijl/LBL. Nu zullen er inderdaad iets meer Vlaanderen/Roubaix renners staan dan normaal.

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 15:23

Probleem is de overlap met Baskenland. Stel dat die een dag of vier naar voren geschoven wordt en eindigt op woensdag, zou je hier wel weer meer heuvelrenners zien.
Overigens de voorbije jaren ook vaak een mix, maar voor de RvV/PR renners vaak de wedstrijd te veel, met nog volop Roubaix in het lijf. Op zich valt deze plek op de kalender beter met Roubaix te combineren.

0
Gebruikersnaam 5 april 2022 om 16:50

Misschien dat de koers leuker wordt als een ander type renner in de meerderheid is, maar denk dat ze hoe dan ook hun oude datum wel terug willen, dan heb je nu eenmaal meer grote namen.

0
Bobby Solo 5 april 2022 om 18:54

Vooruit, over laten halen om de drukte op te zoeken en met een groep mee te doen aan de Amstel aankomende zaterdag. Alleen pokkenweer terwijl het volgende week weer prachtig is. Had voor mij dus niet gehoeven dat geswitch.

0
Derierre de la course 5 april 2022 om 23:45

Wel een mooie kans voor het toerisme in Zuid-Limburg, een extra weekend met wielerboekingen en gewoon een volledig beschikbaar paasweekend. Denk wel dat Leo daar vrienden mee gemaakt heeft.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone