‘Vuelta trekt ook volgend jaar naar het Baskenland’

dinsdag 22 oktober 2019 om 17:20
‘Vuelta trekt ook volgend jaar naar het Baskenland’

Emanuel Buchmann (links) won dit jaar 'op' Arrate - foto: Cor Vos

Als we het Baskische EITB mogen geloven, dan zal de Vuelta a España ook volgend jaar een bezoekje brengen aan het wielergekke Baskenland. De derde grote ronde van het jaar begint eerst met een driedaagse passage door Nederland, maar vervolgens reist de karavaan door naar het uiterste noorden van Spanje.

Eind vorig jaar werd bekend dat de Vuelta a España 2020 start in Nederland. Het begint allemaal op vrijdag 14 augustus met een ploegentijdrit in het centrum van Utrecht, gevolgd door een rit van Den Bosch naar (opnieuw) Utrecht. De derde en laatste etappe op Nederlands grondgebied brengt de renners van en naar Breda.

Het is vrij ongebruikelijk, maar volgens EITB krijgen de renners op maandag al een eerste rustdag voorgeschoteld. Een dag later is het dan weer tijd voor de eerste etappe op Baskische bodem, om precies te zijn tussen Irun en Arrate, een bijna zeshonderd meter hoge berg net buiten de stad Éibar.

Klimmen naar Arrate 
Deze beklimming is een bijna jaarlijkse scherprechter in de Ronde van het Baskenland, maar ook de Vuelta heeft ervaring met het finishen bij het iconische Heiligdom van Arrate. De organisatie speelt met het idee om de Arrate via Karakate op te rijden, een beklimming van bijna zes kilometer aan 8%.

De Vuelta zal het Baskenland woensdag weer verlaten, om in de derde week weer terug te keren voor een etappe van Vitoria-Gasteiz naar Álava. Koersdirecteur Javier Guillén zou denken aan een aankomst bij het heiligdom van Estibaliz. Het definitieve parcours zal op woensdag 18 december worden gepresenteerd.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Franco Ballerini 22 oktober 2019 om 17:29

Goed nieuws. Het noorden van Spanje is het enige gebied wat de moeite waard is. Ronde van Baskenland is altijd een leuk affiche.

Titaantje 22 oktober 2019 om 17:33

Siera Nevada en Picos de Europa niet de moeite? Ik denk dat Spanje qua landschap met al die rollende wegen een mooier parcours kan voorleggen dan de Tour vooral ook om de vlakke en semi-vlakke ritten spannend te houden.

Franco Ballerini 22 oktober 2019 om 17:53

Het “enige” is misschien wat overdreven, maar als ervaren Spanje ganger en grote liefhebber van Spaanse koersen vind ik het Noorden het beste wat Spanje heeft te bieden.

Covadonga 22 oktober 2019 om 20:16

Nog nooit op Mallorca geweest zeker?

tvm 22 oktober 2019 om 20:39

@titaantje, Picos de Europa is juist Noord-Spanje…
Verder ben ik ook in vrijwel geheel Spanje geweest en deel ik de mening van Ballerini. Al is de zuidkant van de Sierra Nevada ook nog wel de moeite waard.

Titaantje 22 oktober 2019 om 23:56

Sorry, de picos zijn idd de noordzijde. Ik dacht eerst dat Franco bedoelde dat enkel het baskenland interessant is, en reageerde erop vanuit die achtergrond.

john 23 oktober 2019 om 09:32

Aan de reactie te zien zelden in Spanje geweest,als het Baskenland alleen de moeite waard is volgens jou
Gelukkig weet ik uit ervaring (Als jaren lang Chauffeur naar Spanje) wel beter

xistnc 22 oktober 2019 om 20:58

Het noorden van Spanje, of desgewenst het ‘uiterste’ noorden. Pak de kaart er eens bij en wijs die plek aan?

Derierre de la course 22 oktober 2019 om 22:16

Is wat beter om aan te zien omdat het over het algemeen wat groener is. Dus leuker om te kijken in mijn ogen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.