Vuelta 2023: Jesús Herrada beste vluchter op La Laguna Negra, favorieten houden zich koest
foto: Cor Vos
woensdag 6 september 2023 om 17:03

Vuelta 2023: Jesús Herrada beste vluchter op La Laguna Negra, favorieten houden zich koest

Jesús Herrada is de winnaar geworden van de elfde etappe in de Vuelta a España 2023. De Spanjaard van Cofidis bleek op La Laguna Negra de beste klimmer van een kopgroep van 26 renners, die van het peloton om de ritzege mocht strijden na een razendsnelle etappe. Hij bleef Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Andreas Kron (Lotto Dstny) voor. Bij de favorieten gebeurde niets bijzonders op de slotklim, zij finishten allemaal in dezelfde tijd.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Daags na de individuele tijdrit, waarin Sepp Kuss zijn leiderstrui wist te behouden en Remco Evenepoel een slag sloeg in het algemeen klassement, stond een etappe met aankomst op La Laguna Negra (6,5 km aan 6,8%) gepland. Een klim met de eerste kilometers aan gemiddeld 7%, gevolgd door een vlakker middenstuk en een slotkilometer van dik 10%.

Het parcours van de eerste uren leek vlak, maar ging nog vies op en af. Omdat tot de voet van de slotklim geen echte beklimmingen lagen, zagen veel renners hun kans schoon om in de vlucht van de dag te gaan. De jacht om een plek in de ontsnapping duurde dan ook lang. Juan Ayuso maakte dat allemaal mee vanuit het peloton, nadat hij in de neutralisatie toch wel stevig ten val was gekomen.

foto: Cor Vos

Onder meer Sean Quinn, Rune Herregodts, Jason Osborne, Kenny Elissonde en Jonathan Caicedo probeerden weg te rijden, maar zij kwamen niet weg. Na 60 kilometer geraakte dan toch een kopgroep van liefst 26 renners weg, zonder veel grote namen. Geraint Thomas was de best geplaatste renner op 13.05 minuut van rode trui Kuss en hij had ploeggenoot en tijdritwinnaar Filippo Ganna met zich mee.

Andere opvallende namen waren Rudy Molard, Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Jan Maas (Jayco AlUla), Otto Vergaerde (Lidl-Trek), Andreas Kron (Lotto Dstny), Andrea Piccolo, Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Jesús Herrada (Cofidis) en Luis Léon Sánchez (Astana Qazaqstsan). De 26 koplopers reden vier minuten weg, waarna Jumbo-Visma de controle in handen nam. Lange tijd was het verschil tussen de vier en vijf minuten.

Strijd om de ritzege
Naarmate de slotklim naar La Laguna Negra (6,5 km aan 6,8%) naderde, lieten de geel-zwarte troepen de voorsprong van de kopgroep oplopen tot zes minuten. We kregen dus een strijd op twee fronten op de slotklim van eerste categorie. Alhoewel, nog voor de voet van de klim reed Paul Ourselin weg. Met 20 seconden voorsprong passeerde hij het bordje van de start van de beklimming.

Alle ogen waren op Geraint Thomas gericht – foto: Cor Vos

Het was Ganna die flink aan de boom schudde om zo de kopgroep uit te dunnen en Ourselin in te rekenen. Slechts acht renners konden het tempo van Ganna volgen bergop. Dat ging zo door tot op 1,5 kilometer, toen Caicedo met de eerste versnelling kwam en Thomas counterde. Hij nam de rest met zich mee. Caicedo ging onder de vod opnieuw in de aanval, dit keer met meer succes.

De klimmer uit Ecuador sloeg een gat en dwong Molard in de achtervolging. De volgende overname kwam van Thomas, die zo dicht bij Caicedo kwam. Het gaatje werd in de laatste 300 meter gedicht door Herrada, die op en over Caicedo ging en met een lange spurt Grégoire en Kron van zich afhield. Caicedo werd nog vierde, een moegestreden Thomas vijfde.

‘Strijd’ bij de favorieten
Een compleet peloton kwam aan de voet van de finaleklim, met de treintjes van de topfavorieten aan kop. De groep dunde wel wat uit, maar een slijtageslag werd het allerminst op het eerste deel van de beklimming. Soudal Quick-Step leek zelfs het ‘blok’ erop te zetten. Cian Uijtdebroeks profiteerde daarvan door in zijn eentje weg te rijden en bijna 40 seconden te pakken, maar hij verloor al zijn voorsprong in de steile slotkilometer.

In die slotkilometer mocht ook Hugh Carthy nog wegrijden, maar hij kreeg Wilco Kelderman met zich mee. Daarachter probeerde Remco Evenepoel in de laatste 150 meter nog te sprinten voor wat secondes, maar alle favorieten waren attent en finishten in zijn zog. Zo waren er geen aannemelijk verschillen te melden bij de favorieten.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
6 september 2023 17:14
Idioot gedoe van Quickstep. Ga op de a12 de boel blokkeren.
    6 september 2023 17:21
    Ben benieuwd naar de uitleg want dit zag er wel heel bijzonder uit inderdaad
6 september 2023 17:17
Mooi dat de helikopter op 300 meter van de streep nog even drankhekken wegblaast en de kopgroep lekker aan het afdalen is, terwijl het peleton nog omhoog fietst. Deze ronde is zo amateuristisch.
6 september 2023 17:10
Ineos had beter voor Ganna kunnen gaan, die dit soort klimmetjes prima kan hebben. Dit was volmaakt fantasieloos en terecht afgestraft door de andere vluchters.
6 september 2023 19:27
@Maenhout
Voor de petite histoire: Dan heb je duidelijk niet gekeken, want Kelderman was voorop gaan rijden met Carthy en werd door Evenepoel weer binnengehengeld.
6 september 2023 17:34
Achteraf is het mooi wonen en daar heeft Ganna blijkbaar een mooier stulpje dan Thomas. Dat Ineos met deze finale de kaart Thomas getrokken heeft is volkomen logisch. Zo'n laatste kilometer van 11% tot 13% is niet Ganna zijn ding. Ganna weegt meer dan 80 kg, zijn wattage per kilo trekt dat gewoon niet drie minuten lang, het is hier geen Algarve.
    6 september 2023 19:27
    Had hem vanaf de voet laten aangaan of daarvoor. Een minuut gaat hij niet verspelen daar en al zou hij dan is de rest moe en dan kan Thomas alsnog eroverheen
6 september 2023 18:51
@Cochise,
Laat Cian inderdaad maar lekker een keer zijn motor opblazen en zichzelf tegenkomen. Hij zit nu nog in de fase dat niemand daar om maalt: niks moet, alles mag.

En ergens ook wel hoopvol voor de oudere generatie dat niet iedere 20 jarige de helft van het peloton naar huis fietst.....
6 september 2023 17:24
Ik zag Kuss lachend in RVE zijn wiel zitten. Roga ook makkelijk. Dit sprintje is om niks maar hier zie je dat Kuss stiekum de grootste plaag voor Evenepoel wordt. Die gaat hem waarschijnlijk in een echte bergrit minuten aansmeren
6 september 2023 18:10
Welke duimpjes bedoel je?
6 september 2023 17:06
Wat was dit? Koersen ze eindelijk aanvallend is dit echt gewoon dom. Had Ganna laten aanvallen die oogde duidelijk het sterkst, Thomas is bij lange na niet goed genoeg. En dat bleek weer, was niet eens in de buurt van een zege
6 september 2023 17:15
G. zijn greep op de ploeg is nog steeds groot maar de benen hier niet. Kies dan maar vol voor Ganna. Niks gestolen overigens door Herrada, echt een goede coureur en Cofidis is van de Franse ploegen dit jaar echt de meest opvallende voor mij. In het peloton ging Soudal het nog even plat leggen tot het alibisprintje van Remco die meteen Kuss en later de slalommende Roog mee kreeg. Was te verwachten, echte actie zit voor AK op vrijdag en zaterdag.
6 september 2023 17:25
Wat is het voor INEOS waarin Thomas meedoet toch ontzettend moeilijk om uit dat conservatieve patroon te stappen. Je zit met een van de beste renners ter wereld op dit soort bergjes en die laat je werken voor iemand die zijn hele wielerleven op dit soort bergjes alleen maar aan schadebeperking heeft gedaan. Niet te geloven gewoon.
6 september 2023 17:43
Finish bergop, kans weg voor REV. Kuss een dag dichter bij de eindoverwinning.
6 september 2023 18:07
Wel een mooi meer! Zeker de reflectie.
6 september 2023 18:11
Fijn zwemmen daar. Vissen trouwens ook
6 september 2023 19:10
Wat je zegt ben je zelf
6 september 2023 21:43
@Kopinkas 19:27: Uitslag:
27 KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 5:50
28 EVENEPOEL Remco Soudal - Quick Step ,,
7 september 2023 11:23
Ion Izagirre en Jesus Herrada zijn bijzondere renners en werkelijk van goudwaarde voor teams als Cofidis. Ze rijden eigenlijk altijd goede resultaten en af en toe zit er ook nog eens zo'n uitschieter bij. Knappe zege, Cofidis kent een topseizoen!
6 september 2023 17:31
Toch nog een vleugje historie aan een saaie aankomst (voor het klassement): Kelderman verslaat Evenepoel in een sprint. Niet om de eerste plaats, maar toch...
Mooi van Herrada dat hij weer een grote prijs pakt voor Cofidis, de Franse ploegen worden niet zo verwend met grote zeges.
6 september 2023 17:35
Klets toch zo niet. Er was plaats genoeg naast de SQS-renners. Niemand behalve Cian en Carthy hadden zin om wat uit te steken.

Evenepoel wilde heel ostentatief tijd cadeau doen aan Cian in de hoop zo een toekomstige medestander te hebben in de Bora-ploeg. Helaas waaide Cian vanzelf terug, toch serieus z'n motor opgeblazen. Heerlijk dat hij aanvallend wil koersen maar ik vrees dat hij zichzelf toch wat tegenkomt na anderhalve week voor het klassement koersen.
6 september 2023 19:08
Bach, wat een wansmakelijke reacties weer van sommige Jumbofanboys. De weg versperren... ? De Quicksteprenners reden kilometerslang, samen met renners van andere ploegen, op de eerste twee rijen. Om controle te houden en aan te geven dat een aanval voor niemand hoefde. Dat zagen we reeds tientallen malen in het verleden. Waaronder tijdens de voorbije Tour waarbij de Jumbo's de totale weg versperden. Wat hier niet het geval was. Omdat werkelijk niemand tempo wou maken, bleven als vanzelf 4 Quicksteprenners op de eerste rij. Met links steeds een doorgang. Tot die doorgang geblokkeerd werd..... door een Jumborenner.

edit wf: graag meer respect voor andere bezoekers

Reacties zijn gesloten.