Vuelta 2023: INEOS Grenadiers met Thomas, Bernal, Arensman en Ganna naar Barcelona
foto: Cor Vos
vrijdag 18 augustus 2023 om 13:04

Vuelta 2023: INEOS Grenadiers met Thomas, Bernal, Arensman en Ganna naar Barcelona

INEOS Grenadiers heeft als eerste ploeg haar selectie voor de Vuelta a España 2023 bekendgemaakt. De Britse formatie gaat met een deel van de selectie van de voorbije Giro d’Italia naar Barcelona, waaronder kopman Geraint Thomas en Thymen Arensman. Ook Egan Bernal en Filippo Ganna zijn van de partij in Spanje.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Voor Geraint Thomas wordt het zijn tweede deelname ooit aan de Ronde van Spanje; in 2015 eindigde hij als 69ste in het eindklassement. Afgelopen mei streed hij tot de laatste dag nog om de eindzege in de Giro, maar werd hij in de laatste klimtijdrit geklopt door Primož Roglič, die hij in de Vuelta opnieuw gaat tegenkomen. Thomas is de uitgesproken kopman volgens het team.

“Dit is een heel sterke groep die klaar is om erin te vliegen. We starten elke grote ronde om te winnen en ik weet dat iedereen alles gaat geven voor de ploeg en voor elkaar”, vertelt manager Rod Ellingworth van INEOS Grenadiers. Thomas zelf wil niet te veel druk op zichzelf leggen: “Ik ga voor het best mogelijke resultaat. Het zou mooi zijn om voor ritzeges en het klassement te gaan.”

“Maar ik moet eerst zien hoe ik ervoor sta na de eerste helft van de Vuelta”, aldus Thomas. “Het startveld is bizar. Juan Ayuso is een van de beste jonge renners op dit moment. Remco Evenepoel is er, Roglič ook en waarschijnlijk João Almeida. Dat is het complete podium van de Giro. Jonas Vingegaard gaat blijkbaar ook, dus het is een deelnemersveld vol sterren. Dat motiveert mij ook wel, al gaat het wel zwaar worden.”

Thymen Arensman mag na zijn zesde plaats in de Giro, als helper van Thomas, ook weer starten in de Vuelta. “Om in mijn eerste jaar gelijk twee grote rondes te rijden is echt een eer. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen”, geeft hij aan. “Ik wil de ervaringen uit de Giro meenemen en de tweede plaats van G omzetten in winst in de Vuelta. Dat wordt heel lastig in dit veld, maar we hebben alle vertrouwen in de ploeg.”

De selectie wordt gecompleteerd door Laurens De Plus, Jonathan Castroviejo, Omar Fraile en Kim Heiduk. De Vuelta start op zaterdag 26 augustus met een ploegentijdrit in Barcelona en eindigt drie weken later in Madrid.

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
18 augustus 2023 13:47
Veel namen die hun 2e grote ronde van het jaar rijden, waardoor er 13 zijn die geen grote ronde rijden dit jaar: de Hayters, Sheffield, Tulett, Plapp, Narvaez, Rivera, Connor Swift, Rowe, Wurf, Viviani en natuurlijk jonkies Leonard en Tarling.
  18 augustus 2023 14:03
  Van die renners hadden alleen E. Hayter ( door de sleutelbeenbreuk), Sheffield ( ook denk ik door die val), Narvaez (vanuit bronnen hoorde ik dat hij de Vuelta zou rijden, maar door zijn breuk niet) En misschien had je Tarling een kans kunnen geven. Voor de rest is het denk ik terecht om ze niet te selecteren gezien hun geringe toevoeging of slechte prestaties
  18 augustus 2023 14:04
  Van die renners hadden alleen E. Hayter ( door de sleutelbeenbreuk), Sheffield ( ook denk ik door die val), Narvaez (vanuit bronnen hoorde ik dat hij de Vuelta zou rijden, maar door zijn breuk niet) En misschien had je Tarling een kans kunnen geven. Voor de rest is het denk ik terecht om ze niet te selecteren gezien hun geringe toevoeging of slechte prestaties.
  18 augustus 2023 14:47
  De performance manager mag zich dan eens achter zijn oren krabben, als minstens 1 op 3 renners underperformed.
  18 augustus 2023 16:53
  Van de genoemde presteert alleen Plapp, Rowe en Viviani onder?
18 augustus 2023 15:37
Jumbo heeft qua kopmannen een lengte of twee voor, maar met deze ploeg moeten ze toch minstens veel en hard weerwerk kunnen bieden. Al gaat Roglic wel weer winnen denk ik door in de derde week uit te pakken.
  18 augustus 2023 15:38
  Vingegaard helpt Roglic en in ruil gaat Roglic mee naar de tdf2024 omdat ze zonder hem Pogacar die gebrand gaat zijn op revange niet zomaar er onder krijgen.
18 augustus 2023 13:10
Dit voorjaar dacht ik nog dat Bernal deze Vuelta weleens om het podium mee kon doen, maar daar ben ik toch anders over gaan denken. Hijzelf lijkt ook geen kopmanschap te ambiëren nu. Ben benieuwd, grote namen maar ook veel vraagtekens.
  18 augustus 2023 13:16
  Zeker geen hoofdrol voor Bernal idd, wel een goede zet om te gaan en door wedstrijdhardheid een volgende stap richting zijn vroegere vorm te zetten. Ik hoop het voor hem en ons, maar het begint wel wat lang te duren. Jammer, het is een prachtige coureur.
  18 augustus 2023 13:19
  @Valeta de Tour was niet slecht als knecht. In ieder geval beter dan hoe Froome terugkwam, dus ik denk dat het nog wel kan. Vraag is of de Bernal van 2019 nu nog meekomt, dus als hij op dat niveau zit denk ik dat Pogi, Vingegaard, Evenepoel , Roglic en Thomas nog altijd beter zijn en Ayuso, Yates, Hindley en Rodriguez wellicht ook. Dus hij moet beter dan ooit zijn, en dat is verdomd lastig
  18 augustus 2023 13:39
  Ik kan de link niet terugvinden, maar ik las na rit 4 van de Ronde van Romandië van dit jaar, dat Bernal dezelfde waarden had getrapt dan tijdens de bergetappes van zijn gewonnen Giro van 2021. In die vierde rit werd hij echter pas achtste. In hetzelfde artikel stond ook te lezen dat de waarden die Uijtdebroeks trapte tijdens diezelfde Ronde van Romandië, quasi identiek waren aan die van Froome tijdens zijn beste jaren.
  Dus zelfs als Bernal hetzelfde niveau haalt van zijn beste jaren (2019 en 2021) is de kans eerder klein dat hij nog een grote ronde kan winnen.
  18 augustus 2023 14:18
  Ik stel voor dat we ons niet gaan blindstaren op wattages en vooral geen conclusies gaan trekken uit vergelijkingen tussen wattages in verschillende koersen op verschillende beklimmingen.
18 augustus 2023 13:10
Deftige selectie.
  18 augustus 2023 13:21
  Hoeft in de ploegentijdrit niet onder te doen voor Jumbo in ieder geval.
  18 augustus 2023 13:42
  Zou jumbo toch wel stapje hoger zetten. Vaak zijn in TTT de hardrijders ng net iets meer in het voordeel dan de 'pure' aero tijdrijders.

  Ineos vooral met Ganna, Castroviejo en Thomas goeie motoren. Een arensman en De plus zullen ook hun steentje bij dragen. Maar Bernal en Fraile zijn pure klimmers en Heiduk is me onbekend.
  Bij Jumbo zit je wel met een Roglic en Vingegaard als TT'ers. Tratnik en Van Baarle als hardrijders en Kelderman kan ook wel goed mee. Gesink en Valter zijn ook wel taai genoeg om erbij te blijven. Dan heb je nog Kuss over.
  Vooral Quickstep vraag ik me de ploeg af.
  18 augustus 2023 13:54
  Heiduk is ook een hardrijder die een heuveltje kan overleven en kan sprinten
  18 augustus 2023 14:18
  Vergeet niet dat de ploegentijdrit heel kort is. Castroviejo is echt een diesel, verwacht niet dat hij een hele nuttige pion gaat zijn. Kan wel tot het einde bijblijven natuurlijk.

  Ganna is natuurlijk wel een topper om erbij te hebben
  18 augustus 2023 17:22
  @ Massimo Bataille Weet je zeker dat dat de Jumbo Visma selectie zal zijn? Lijkt me op het vlakke namelijk best wel zwak. Ja Van Baarle en Tratnik, en in minder mate Gesink, kunnen op het vlakke wel hard rijden, maar er is een verschil tussen lang op kop sleuren in een uitgedund peloton in een bergetappe en het positioneringswerk op het moment dat het tempo heel hoog ligt. En m.i. mis je die positioneirngskwaliteiten wel in de namen die je net noemt. Dan zou ik Affini nog meenemen daarvoor ipv een van de namen die jij net genoemd hebt.
18 augustus 2023 13:13
Hup thymen
18 augustus 2023 13:42
Dit is een deftig ploegje voor de TTT, gaan ze die winnen?
  18 augustus 2023 18:24
  Who cares really, dat gaat over enkele seconden
18 augustus 2023 13:50
Tja, wat gaan ze met Bernal doen? Hij lijkt mij gebroken, niet geestelijk, maar wel lichamelijk.
  18 augustus 2023 21:25
  Langzaam o zo langzaam terugkruipen, hopelijk niet als een processie van Echternach..,
18 augustus 2023 14:44
Heerlijke ploeg, zit inderdaad ietsje onder Jumbo, waarschijnlijk net boven uae, en heeeeel ver boven kwik. Alle ballen op G, zo lijkt het, maar wie weet, Thymen zal laatste man voor G in het treintje zijn, dus top 10 sowieso. En wie weet, wie weet...
  19 augustus 2023 14:49
  @kraamvisite je schat Lefeveres ploeg wel heel laag in als ik je zo lees en die "wie weet wie weet" betekenen die dat je in winstkansen voor Arensman gelooft? Lijkt het wel op. Denk dat die "sowieso" top tien ook beetje mag afgezwakt worden, top 10 is voor hem zeker een mogelijkheid maar ook zeker geen zekerheid.
18 augustus 2023 16:06
Ganna voor de sprints?
18 augustus 2023 21:44
In de aankomende Vuelta is er niemand die met G spot
  18 augustus 2023 21:58
  Humor van de niet vochtafdrijvende soort…
18 augustus 2023 13:11
Goede ploeg. Bernal in een vrije rol lijkt me. Deze selectie is maar iets minder dan Jumbo en zeker beter dan Quick Step en waarschijnlijk UAE
  18 augustus 2023 14:03
  In de breedte wel ja, maar de winnaar van Vuelta zit vermoedelijk toch bij een van die andere ploegen. Ritzeges en heel misschien een podium voor G zijn het maximaal haalbare.
  18 augustus 2023 14:06
  In de Giro scheelde het toch maar 1500 meter anders had G hem gewonnen. Dus het wordt vol voor G rijden en ik denk dat hij kan winnen, en anders misschien met Bernal of Arensman in de Carapaz rol van vorig jaar voor de bergetappe
  18 augustus 2023 14:36
  True maar volgens mij zat G wel op de max van zijn kunnen. En bijvoorbeeld Evenepoel of Hart leek ook beter te zijn. Nu schat ik Roglic, Evenepoel, Vingegaard en Ayuso allemaal sterker in, al weet je met G in ieder geval wel zeker dat hij er niet doorheen zal zakken en op afspraak zal zijn. Bij een Ayuso moet ik dat nog maar eens zien.
  18 augustus 2023 14:54
  Beter dan UAE met:
  -VINE Jay
  -AYUSO Juan
  -ALMEIDA João
  -SOLER Marc

  Die zie ik niet zomaar voor INEOS onderdoen.
  18 augustus 2023 16:26
  thomas kon lang meedraaien voor winst omdat er in de giro exceptioneel afwachtend werd gereden, aangezien dat de 3 afwachters die uiteindelijk op het podium eindigden allemaal heel goed uitkwam.

  kan me niet voorstellen dat dit in de vuelta opnieuw gaat gebeuren, als kijker heb ik er in ieder geval geen zin in om nog eens 3 weken naar hoofdzakelijk niets te zitten kijken

  mag hopen dat vingegaard, evenepoel, ayuso, mas, carapaz en co daar ook zo over denken
  18 augustus 2023 16:52
  Volgens mij werd er in de Tour van 22 niet zo defensief gekoerst en daar werd hij ook best of de rest
  18 augustus 2023 17:11
  waarbij hij geen moment in de buurt kwam van winst, waarover we 't hier hadden

  als vingegaard, evenepoel en co er van in 't begin in vliegen, kan thomas nog steeds 4e of zo worden, maar hij doet alleen mee voor winst als iedereen met een ei in zijn broek blijft rondrijden tot de laatste ritten waar een verschil kan worden gemaakt
  18 augustus 2023 21:59
  @Go Ineos
  Ik was in de jaren ‘80 ooit eens 1500 m verwijderd van een overwinning tegen Sebastian Coe…
  18 augustus 2023 22:41
  En hoe lang was die wedstrijd? Vast iets minder dan 3.000 km.
  19 augustus 2023 07:04
  1500 meter om precies te zijn.
18 augustus 2023 13:45
Ik vind dit vooral eigenlijk erg sneu voor Luke Rowe. In zn afscheidsjaar zetten ze hem gewoon bij het grof vuil :(
18 augustus 2023 14:01
Sterke ploeg, op papier, maar wel jongens die stuk voor stuk een lastig jaar hebben gehad.

Reacties zijn gesloten.