Vuelta 2023: Solozege Andreas Kron in incidentrijke rit naar Barcelona, Andrea Piccolo leider
foto: Cor Vos
zondag 27 augustus 2023 om 17:35

Vuelta 2023: Solozege Andreas Kron in incidentrijke rit naar Barcelona, Andrea Piccolo leider

Een incidentrijke tweede etappe van de Vuelta a España 2023 is zondag gewonnen door Andreas Kron. Na een kletsnatte etappe, met veel valpartijen en in de finale de beklimming van de Montjuïc, was de Deen van Lotto Dstny de beste op een oplopende aankomst in Barcelona. In het algemeen klassement is er ook een nieuwe leider: Lorenzo Milesi kwam ten val en moest zijn trui afstaan aan Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost).

Alsof de ploegentijdrit nog niet voor genoeg opschudding had gezorgd, was ook de tweede etappe niet onbesproken. De slechte weersomstandigheden en de smalle en technische finale baarden de renners zorgen. Na veel discussie werd besloten om de klassementstijden op 9 kilometer van de finish al op te nemen, voor het opdraaien van het lokale parcours met de Montjuïc (2,5 km aan 4,5%), een afdaling en oplopende finishstrook in Barcelona.

Desondanks bleven de bonificatiesprint op de Montjuïc (6, 4 en 2 seconden) en de bonificaties aan de finish (10, 6 en 4 seconden) wel gehandhaafd.

Jetse Bol zat mee in de ontsnapping – foto: Cor Vos

Jetse Bol schuift mee in de vlucht
In regenachtige omstandigheden ontstond de kopgroep van de dag in meerdere schuifjes. Matteo Sobrero (Jayco-AlUla), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Javier Romo (Astana Qazaqstan) en Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA) vonden elkaar al snel, waarna alleen Jetse Bol (Burgos-BH) nog de sprong kon maken. De Nederlander voorkwam dat hij in de chasse patate belandde na een achtervolging van ongeveer 15 kilometer.

De koplopers pakten meer dan drie minuten op het peloton en streden op de eerste twee klimmetjes om de eerste bergtrui. Romo pakte de eerste punten, maar Sobrero won op de Coll d’Estenalles van tweede categorie en verzekerde zich zo van de witte trui met blauwe bollen. Een lekke band voor Remco Evenepoel zorgde ervoor dat hij een minuut achterstand opliep, maar zijn ploegmaats brachten hem rustig terug in het peloton.

Chaos troef op spekgladde wegen
In het peloton was de controle vooral in handen van Team dsm-firmenich, dat na de verrassende zege in de ploegentijdrit de rode trui in handen had met Lorenzo Milesi. Pech was er ook voor de ploeg, want Oscar Onley gaf in de voorfinale op. In die fase brak de kopgroep in tweeën, want Bol en Nicolau verloren de aansluiting bij Sobrero, Piccolo en Romo.

Jumbo-Visma in de regenachtige etappe – foto: Cor Vos

Bij de coureur van Jayco AlUla ging niet veel later het lichtje uit, waardoor twee koplopers overbleven. Piccolo en Romo hadden 20 kilometer voor de meet nog altijd een minuut voorsprong op een nerveus peloton. Wat heet, op de spekgladde wegen was het een casino. Primoz Roglic viel op een rotonde en kon zijn weg, in tegenstelling tot de eerder gevallen Onley, vervolgen. Ook Santiago Buitrago lag bij een crash, evenals rode trui Milesi. De klassementsleider had veel pijn en ging zijn leiderstrui kwijtraken.

Na de valpartij van Roglic probeerde Jumbo-Visma nog het peloton te manen tot rust, maar die waarschuwing was aan dovemansoren gericht. Vooral Team dsm-firmenich en Alpecin-Deceuninck reden op kop om de koplopers terug te pakken. Dat moest gebeuren voor het 9 kilometer-punt, omdat daar de tijden al opgenomen werden. Als Piccolo daar met voorsprong passeerde, had hij een goede kans op de nieuwe leiderstrui.

Piccolo virtueel aan de leiding, kleine groep gaat voor ritzege
Even kwam het peloton tot op 35 seconden van Piccolo en Romo, maar de twee vluchters liepen vervolgens ook weer uit naar de 50 seconden. Uiteindelijk kwamen zij met 18 seconden voorsprong voorbij het 9 kilometer-punt, waardoor Piccolo virtueel met 12 seconden voorsprong de leiding overnam in het klassement. Niet lang daarna werden Piccolo en Romo ingerekend door het voorste deel van peloton, dat ging strijden om de ritzege op de Montjuïc en de laatste oplopende lijn in Barcelona.

Een groot deel van het peloton, waaronder Remco Evenepoel, hield demonstratief de benen stil op de voorloper van de Montjuïc. Zij lieten een dertigtal renners wegrijden. Op Montjuïc probeerden Lidl-Trek, Cofidis en Lotto Dstny de koers hard te maken. Andreas Kron kwam met een kleine voorsprong over de top en dook als eerste de afdaling in.

Andreas Kron is de koning van Barcelona – foto: Cor Vos

Andreas Kron wint en eert Tijl De Decker
De Deen van Lotto Dstny begon met een kleine voorgift op een groepje van vier aan de oplopende slotkilometer. Daar was de samenwerking niet goed, waardoor Kron solo naar de overwinning kon rijden. Met twee handen wees hij naar de hemel, ter ere van de deze week overleden Tijl De Decker.

Zeven seconden later sprintte Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) naar de tweede plaats en Andrea Vendrame (AG2R Citroën) naar de derde plaats. Lennert Van Eetvelt kwam als achtste over de meet en Marijn van den Berg was de eerste Nederlander in de uitslag op de negende plaats. Kobe Goossens was tiende en zorgde zo voor nog een Belg in de top-10 van de daguitslag.

Piccolo in de leiderstrui
Het peloton met de grote favorieten nam geen risico in de finale en kwam ruim zes minuten na Kron over de finish. Een gehavende rodetruidrager Milesi verloor uiteindelijk een klein kwartier.

Op dat moment was de jury nog altijd niet helemaal zeker van de nieuwe leider. Na een klein halfuur kreeg Andrea Piccolo toch de bevestiging. Hij mocht de rode trui in ontvangst nemen en heeft in het klassement een voorsprong van 11 seconden op Javier Romo.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
33 Reacties
Sorteer op:
27 augustus 2023 18:20
@redactie
Is het nog een optie dat jullie je trots inslikken en de oude website gewoon weer in ere herstellen. Wat een vreselijke klote ervaring is dit zeg. Zoals het Amerikaanse gezegde luidt: 'If it ain't broke, don't fix it!
27 augustus 2023 17:38
Belachelijke etappe die je beter snel vergeet, dat met 2 finishes is tenenkrommend, ik verneem straks wel wie er nu in godsnaam rood heeft.
    27 augustus 2023 17:55
    Ik vond het de mooiste vuelta rit sinds 2020 rit 14
27 augustus 2023 17:41
Leuk voor die jongen en voor die hele ploeg natuurlijk, maar wat een vreselijk begin van deze Vuelta, wat een gedrocht van een openingsweekend was dit. Laten we hopen dat alle GC-mannen ongedeerd zijn.
27 augustus 2023 18:02
Liever vandaag een gedrocht en de volgende drie weken koers met alle protagonisten dan vandaag volop koers en twee toppers te verliezen.
Het lijkt erop dat alle toppers er dezelfde mening op nahouden en achter dit plan stonden, anders hadden ze wel voor die bonis gekoerst. Dan moeten we daar respect voor hebben en even accepteren dat er vandaag minder te zien was dan gehoopt.
27 augustus 2023 18:31
Voor mij heeft deze etappe slechts 1 hoogtepunt, en dat is de zege van Kron voor de veelgeplaagde Lotto ploeg. Een hele kleine pleister op een hele grote wond!
27 augustus 2023 17:37
Volgens mij hebben ze de verkeerde etappe geneutraliseerd. Hier kon nu toch wel gewoon gekoerst worden?
27 augustus 2023 17:49
Een renner van Lotto als winnaar van de rit is dan wel een mooie uitslag met het overlijden van de Decker.

Met toch een flink aantal valpartijen op spekgladde rotondes lijkt het me een goede keuze geweest om de etappe in te korten, anders waren de gevolgen helemaal niet te overzien geweest. Zelfs nu zijn er nog wel wat slachtoffers. Nu had je nog maar een 35 tal renners wat een hoop minder gedrang en gedoe gaf. Het verdient allemaal alles behalve de schoonheidsprijs.
27 augustus 2023 17:57
Draak van een etappe en een weekend voor verliezers, zowel de kijker, de organisatie als de renners….
27 augustus 2023 18:04
@ Panache
Miskleun van het jaar ? Wat mij betreft miskleun van het decenium
27 augustus 2023 18:10
Menigeen zal denken hier leert de organisatie van. Maar ik durf wel te wedden dat dat niet gaat gebeuren.
27 augustus 2023 18:14
Wat was er ‘technisch’ aan de afdaling van de Montjuïc?
27 augustus 2023 22:03
@Monsieur Mendy,

Echt enorm eens. Wat een verschrikkelijke website, qua gebruiksgemak terug in de tijd richting 2006.

Voor de artikelen gebruikte ik tegenwoordig al vaker IDL dan Wielerflits. Veel meer inhoudelijke artikelen voor mijn gevoel. Dat wisselde ik dan nog wel af. Grote pluspunt aan Wielerflits was de actieve leden die reageren op artikelen en de fora. Maar daar is de lol ook vanaf met de nieuwe 'website' (slecht aftreksel van een simpele Wordpress).
27 augustus 2023 17:43
De organisatie, én UCI, hebben wat ze verdienen… een shit-show, allemaal het gevolg van een zeer slecht plan gisterenavond/nacht. De opgekropte frustratie is zelfs tot in Belgie doorgelopen…
27 augustus 2023 17:53
Zeer amateuristische organisatie en jury.
27 augustus 2023 17:44
Jammer van de protesten. Ik hoop dat de volgende regenrit wél doorgaat.

Nog beter zou zijn dat een koersorganisatie vantevoren goedkeuring nodig heeft van renners over het parcours. En niet dat er de dag vantevoren wordt bedacht om te staken.
27 augustus 2023 17:44
Waardeloos weekend
27 augustus 2023 17:47
Dom, dommer, eurosport-commentatoren. Wat een gebrek aan inzicht. Kijk voor de gein de uitzending terug vanaf 10 kilometer voor de finish. Let even op wat ze zeggen op 9 km. Wat daarna komt is echt lachwekkend.

Beide commentatoren verdienen wat mij betreft vandaag een dsq. Tenenkrommend. Van iemand die zijn brood verdient met een wedstrijd verslaan, mag je wel wat meer inzicht verwachten.
27 augustus 2023 18:29
Wat een slechte reclame was dit voor het wielrennen. Zondagmiddag, heel veel Spanjaarden en ook wielerfans uit andere landen voor de buis en wat kregen ze te zien, een farce. Nu rijdt iemand van EF in het rood niet omdat hij de rit won of onderweg bonificaties had gewonnen, nee ,alleen maar omdat iemand van Jumbo een slippertje maakte, en omdat Thomas en de kleine het onverantwoord vonden anders was de kopgroep veel eerder teruggepakt. Voor mij is dit geen wielrennen, de klassementsmannen zijn niet de enige waar het om draait!. Koers willen we zien! vechten tot de finish.
27 augustus 2023 18:45
Ook ik vond het een draak van een etappe die het aangluren niet waard was. Slechte beeldvoering en communicatie zijn de organisatie aan te wrijven.
Maar voor het neutraliseren zelf heb ik wel enig begrip: wat moet je doen als zowel Thomas, Evenepoel, Vingegaard en volgens mij ook Movistar hiertoe oproepen? Negeren? Voor hetzelfde geld krijg je een slagveld in de finale en is de Vuelta onthoofd qua klassementsmannen nog voor ie echt begint.
Zelfs met deze halfslachtige 'koers' is er immers al erg veel gevallen, kan je nagaan wat er bij een echte sprint richting Montjuic zou gebeurd zijn.
27 augustus 2023 18:49
De organisatie van de Vuelta verdiend nu al de prijs voor de meest belabberde organisatie. In de tour was ook elke dag een relletje maar dat lag aan de renners (denk Vingegaard niet een kopbeurt voor van Aert en mvdp en Phillipsen die elke sprintdag iemand van de sokken reden zonder consequentie). Hier is er tot nu toe elke dag een relletje om de organisatie. Benieuwd naar de organisatie van morgen :)
27 augustus 2023 17:41
Wat schitterend van de favorieten
27 augustus 2023 18:01
Helemaal klaar met die dwaze protesten. Als ze niet willen koersen moet de organisatie ze gewoon uitsluiten en lekker naar huis sturen.
27 augustus 2023 18:11
Voorbeeld nemen aan F1 . Als er zo veel regen valt zoals vandaag en gister in Barcelona de koers in neutraliseren. Net als in Zandvoort gebeurde. Ik vind dat het sportieve verloop altijd ondergeschikt dient te zijn aan grotere kans op veel valpartijen.
27 augustus 2023 18:25
Waar is de tijd dat wielrenners echte gladiatoren waren. Verwende salonwielrenners zijn het geworden.
27 augustus 2023 19:52
@Jos Jankverhalen? Hoe zit het met jouw verhalen?

Reacties zijn gesloten.