Vuelta 2022: Groves klopt Van Poppel en Merlier in elfde rit, Remco Evenepoel blijft leider

woensdag 31 augustus 2022 om 17:59
Vuelta 2022: Groves klopt Van Poppel en Merlier in elfde rit, Remco Evenepoel blijft leider

foto: Cor Vos

Kaden Groves heeft woensdag de massasprint van de elfde etappe van de Vuelta a España gewonnen, voor Danny van Poppel en Tim Merlier. Na een etappe van 191,2 kilometer, die gekenmerkt werd door de tegenwind in de woestijnvlaktes, was de Australiër van BikeExchange-Jayco de rapste in Cabo de Gata. De leidende positie van Remco Evenepoel kwam niet in gevaar.

Nog voor de start van de etappe werd de koers al opgeschrikt door vijf opgaves als gevolg van een positieve coronatest. Vooral die van Simon Yates en Pavel Sivakov, de nummers vijf en negen van het algemeen klassement, kwamen hard binnen. Daarnaast raakte Equipo Kern Pharma liefst drie renners kwijt vanwege een positieve test.

Drie vluchters, inclusief Jetse Bol
Op het programma stond een vlakke etappe van ElPozo Alimentación naar natuurgebied Cabo de Gata. Alle ogen waren daarom gericht op de sprinters en de rit riep ook om een vluchtersgroep van de wildcardteams. De Nederlander Jetse Bol (Burgos-BH), de Spanjaard Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) en de Tsjech Vojtĕch Řepa (Equipo Kern Pharma) reden al snel na de start weg uit het peloton.

foto: Cor Vos

Hun maximale voorsprong bedroeg vier minuten. Achter hen namen vijf sprintersploegen de controle in handen in het peloton: Trek-Segafredo, Alpecin-Deceuninck, Arkéa-Samsic, BORA-hansgrohe en BikeExchange-Jayco. Die teams hielden het gat met de aanvallers schommelen rond de twee minuten.

Ruim zestig kilometer voor de finish waren er enkele valpartijen in het peloton. In de kopgroep viel Řepa, zonder erg, en in het peloton schoof Julian Alaphilippe onderuit. De wereldkampioen had minder geluk, want hij greep direct naar zijn schouder en moest opgeven. Niet veel later was er van de vlucht weinig meer over, want het was Bol die op een heuveltje in het woestijnachtige landschap wegreed van Bou en Řepa.

Bol houdt het langst stand
Binnen no time werden de voormalige medevluchters van Bol ingerekend door het peloton, dat vijftig kilometer voor de finish ruim 1.30 minuut achter de eenzame koploper reed. Mede door de wind, die het grootste deel van de rit schuin tegen stond, lag het gemiddelde lager dan verwacht. Maar de eenzame strijd van Bol was een ongelijke; 26 kilometer voor de finish werd hij in de kraag gevat voor het peloton.

foto: Cor Vos

Een massasprint was onontkoombaar, maar eerst was er nog een tussensprint op tien kilometer van de meet. Mads Pedersen pakte daar de volle buit, waardoor hij zijn groene trui nog wat steviger om de schouders had. Vervolgens waren het de verschillende treintjes, voor sprinters en klassementsrenners, die zich formeerden voor de laatste drie kilometer.

Groves sneller dan Van Poppel en Merlier
Het was erg chaotisch op de brede wegen richting Cabo de Gata, maar het was vooral BikeExchange-Jayco dat op de voorposten reed met Kaden Groves. John Degenkolb en Juan Sebastián Molano gingen als eerste de sprint aan, maar zij gingen te vroeg. Groves, die volgend jaar uitkomt voor Alpecin-Deceuninck, kwam in de laatste 100 meter vanuit hun wiel en greep de zege op de eerder nog teleurstellende dag vanwege de opgave van Yates.

In zijn kielzog werden Danny van Poppel en Tim Merlier, die pas heel laat ruimte vonden om vrij te sprinten, tweede en derde. Pedersen kon geen potten breken en werd slechts vijfde, vlak voor Daniel McLay. Verderop in de top-10 eindigden ook nog Cedric Beullens (negende) en Boy van Poppel (tiende). In het algemeen klassement waren er geen verschuivingen.

Dit artikel delen:

29 Reacties

Yeez 31 augustus 2022 om 18:04

Als v poppel niet klem zit wint die. Zonde

3
Quincy Adams (aka voorwiel) 31 augustus 2022 om 18:05

Inderdaad. Kan wel een potje (beheerst) sturen. Wat een controle…

9
Wheely 31 augustus 2022 om 18:39

Je vraagt je wel af wat Danny kan met een fatsoenlijke leadout, althans ik weet het eigenlijk wel.

4
Quincy Adams (aka voorwiel) 31 augustus 2022 om 18:15

Zo’n ongecontroleerde sprint is altijd een gok. Achteraf beter in het wiel v groves, maar die versnelde pas laat door. Snap dat hij er langs wilde.

1
De Capybara van de Conradkade 31 augustus 2022 om 18:14

Reed hij toevallig de snelste sprint?

0
Mooie Sjors 31 augustus 2022 om 23:02

Sprints analyseren hier heeft weinig zin, Maarten. 95% vindt de sprint van de niet-favoriet schandalig en die van de wel-favo die van een stuurkunstenaar zonder weerga of toch tenminste de snelste. Ga daar maar vanuit.

Argumenten vallen in dovemansoren. Ik zeg het je, je kan beter je tijd elders in investeren. Men staat er niet voor open.

0
Marik 31 augustus 2022 om 22:34

Maarten is lekker bezig vanavond. Wat een verbetenheid en frustratie zit er in de meeste van jouw berichten kerel.

-1
Maarten_85 31 augustus 2022 om 22:45

Maar laten we het vooral niet over de manoeuvres van vP hebben. Nee, we juichen het zelfs toe en iedereen die daar wat van zegt, moet maar op een apart platform gezet worden. Lekker bezig wie?

We praten er nog wel over als pakweg Sagan weer eens een vergelijkbaar manoeuvre uithaalt. Heb je de beelden wel teruggekeken toen je mijn bericht had gelezen? Heb je tenminste die eerlijkheid gehad? Let er vooral ook op hoe McLay net niet bleef haperen aan de arm van de Nederlander. Zelfs in vertraagd beeld ziet het er hachelijk uit, laat staan op reële snelheid!

-1
Gebruikersnaam 31 augustus 2022 om 18:05

Zat in ’t begin van de sprint in het wiel van Groves en koos ervoor die niet te volgen en een andere weg naar voren te zoeken. Heeft het aan zichzelf te danken.

-8
Maarten_85 31 augustus 2022 om 19:07

Zo "grappig" dat als het een Nederlander is, jullie vol lof spreken over "controle", terwijl jullie moord en brand schreeuwen als een andere renner zulke manoeuvres uithaalt. Bekijk die beelden in vooraanzicht, man! Nog een geluk dat McLay stevig op zijn zadel zat: het scheelde geen haar of hij was samen met het halve peloton tegen de grond gegaan!

Not amused, eigenlijk. Alsof er nog niet genoeg renners uitvallen.

-9
fransestinkkaas 31 augustus 2022 om 18:07

Van Poppel, pfoe… Zonder druk een meester. Mooi dat hij zijn plekje heeft gevonden bij Bora. En mooi van Groves!

3
Geerkos 31 augustus 2022 om 22:28

Ga lekker ergens anders huilen, als je het verschil in dit geval niet ziet weet ik het ook niet. Ik wil bij deze graag pleiten voor een gescheidde reactieplatform. Het praten over jullie, wij, etc. is zo ontzettend kinderlijk en kleinzielig….

0
Maarten_85 31 augustus 2022 om 23:02

Mensen op een gescheiden platform zetten? Waarom krijg ik daarbij naargeestige herinneringen aan andere tijden?

-1
Maarten_85 31 augustus 2022 om 19:12

Jij ook. Dit soort van renners moeten we niet in het peloton. Punt. Kan me niet bommen wat jullie daarvan vinden. Zeer objectief zijn jullie duidelijk toch niet. Ook niet over die van Poppel. Dat weet ik sinds die rit in de BB Tour naar Knokke-Heist, waar jullie het prima vonden dat hij samen met de helft van zijn ploeg over het voetpad naar voren reed net voor de sprint.

-4
Dikke Kater 31 augustus 2022 om 21:30

Alpecin haalt Groves en verliest Merlier. Wat een management!!

2
Wheely 31 augustus 2022 om 18:36

Arensman sluipt de top 10 binnen…

0
Merzbow 1 september 2022 om 00:30

Alpecin-Deceuninck bekijkt het wel slim.

Hun slechtste sprinter* verpatsen aan Soudal – Quick Step.

Hun beste sprinter houden**

En een goeie halen***

*Merlier. Tevens die met het grooste ego.
**Philipsen
***Groves

-1
de adelaar 31 augustus 2022 om 18:50

Die Merlier is toch niet zo’n topper, reserve sprinter van dienst volgend jaar bij PATLEV

-4
Mooie Sjors 31 augustus 2022 om 19:50

Ach het is maar een sprint.

1
de adelaar 31 augustus 2022 om 20:27

@Maarten_85 Merkier zou nogal een man van maniertjes zijn, Dramaqueen. Ze hebben bij AF niet voor niets alles op Philipsen gezet. En die maakt het wel waar. Een sprinter is afhankelijk van een lead out maar als je je opstelt als een hele meneer dan kan je het shaken

1
ChefSpijker 31 augustus 2022 om 19:04

Merlier wordt ook wel belabberd gebracht, maar voor Alpecin hoe dan ook een prima transfer geweest. Groves toch wat completer en zorgt voor minder frictie in de ploeg. Die zal tevreden zijn met een goede trein en kopmanschap in Giro en/of Vuelta itt Merlier.

0
Maarten_85 31 augustus 2022 om 22:30

Ik heb de laatste twee kilometer nog eens op 1/4 van de snelheid bekeken en raad iedereen die zich voor Alpecin interesseert, aan om dat ook even te doen en daarbij op de paarse mannen te letten. Het is werkelijk te krankzinnig voor woorden hoe die daar hebben gekoerst. Daarnet twijfelde ik nog of ik ooit zo'n idiote sprinttrein had gezien, nu moet ik volmondig zeggen dat dit met voorsprong, nee, met ruime voorsprong, de meest debiele is.

Op twee kilometer zie je Merlier nog zitten. De helikopter toont voldoende van de kop van het peloton om ook de Belg in beeld te krijgen. Zoals ik al zei, zit hij daar niet in het wiel van een ploegmaat. Daarna gebeurt wat ik eerder beschreef en trokken eerst Stannard en later Meurisse naar de kop om de sprint aan te trekken voor Groves. Ondertussen bleef Merlier daar ver weg zitten, niet in het wiel van een ploegmaat. Ja, ergens rechts van hem (toen wel nog), maar niet in het wiel. De helikopterclose-up verderop (van boven) zoomt daarna net niet genoeg uit om te bevestigen dat die situatie zo blijft, maar even later krijgen we (van rechts) die bevestiging wel. Taminiaux zit in zijn eentje en Merlier is in geen velden of wegen te bekennen. Taminiaux schiet vervolgens zonder zijn kopman naar voren, geen idee voor wie of wat of met welk idee. Het leek net als de acties van Stannard en Meurisse ingegeven door een slag van de hamer (zeg maar een stevige slag, met een dikke vette moker). In elk geval zat Merlier noch toen, noch ooit in heel die sprint, in zijn wiel, terwijl Taminiaux toch enkel met die ploegmaat bezig moet zijn. Pas op 300 meter van de meet zien we Merlier terug; dan komt hij namelijk uit het wiel van niemand minder dan Fedorov. Fantastisch wiel heeft die daar gekozen, top! Alleen zat winnen er, jammer genoeg, om de één of andere reden nooit in.

Er was een tijd dat ik ons Belgen gelukkig prees dat wij zo'n gemakkelijk herkenbare kampioenstrui hebben. Die tijd ligt met Merlier nu wel definitief achter mij.

0
Mooie Sjors 31 augustus 2022 om 22:35

‘de laatste twee kilometer nog eens op 1/4 van de snelheid bekijken’ van een totaal inwisselbare rit, pffff je vraagt wel veel van ons Maarten.

0
Maarten_85 31 augustus 2022 om 23:06

Hoeft ook niet als de ploeg Alpecin je onvoldoende interesseert, Sjors. Dat zei ik ook in het begin. Maar wie voor hen supportert, zal toch met een vreemd gevoel zitten nadat hij die beelden opnieuw bekeken heeft.

En voor de rest ga ik wel vaker dingen op vertraagde snelheid opnieuw bekijken, ook al interesseert het de meesten niet. Zo ging ik gisteren op dezelfde manier nakijken hoeveel Almeida nu precies verloren had door zijn verstrooidheid. Dat duurde mij zelfs langer dan daarnet. Het bleek 15 1/2 seconden. Kan anderen misschien niks schelen, maar mij op de een of andere manier wel. Shoot me. Wie weet, speelt het nog een rol.

(Wat die sprint betreft, ga ik overigens niet beginnen over een of ander complot dat Groves volgend jaar voor hen rijdt en dat twee renners wel heel hard in zijn kaart hebben gespeeld tijdens de sprint. Dat soort interpretaties hoeft in mijn ogen ook weer niet. De suggestie van de adelaar hierboven kan misschien wel hout snijden. Misschien.)

0
ursusMaritimus 31 augustus 2022 om 21:52

Wat hebben ze ook een k*tleadout. Het is een wonder dat Jasper en Tim nog aardig wat winnen.

-1
Maarten_85 31 augustus 2022 om 19:24

Ik zal goed moeten zoeken om zo'n mislukte sprinttrein op te diepen. Nog een geluk dat Vine daar de meubelen redt, want dit is werkelijk amateurisme van de bovenste plank. En dat al voor de derde keer in drie sprintkansen, terwijl ze daar met één van hun twee topsprinters zo hard hebben op ingezet.

Als los zand rijden die renners door het peloton. En dan komt plots Stannard als een kip zonder kop naar voren schieten naar de kop van het peloton, niks van overleg, niks beredeneerde actie. Wat verderop doet Meurisse net hetzelfde, telkens natuurlijk zonder ploegmaats, laat staan Merlier in het wiel. Geen idee waar de kopman rijdt, maakt precies ook geen zier uit. En ondertussen zie je al die donkerpaarsen een beetje overal en nergens rondrijden.

En dat op zo'n perfecte, lange, mooie brede weg! Ook dat nog eens! Alsof ze het leuk vonden dat hun kopman daar in dertigste positie rondreed. Tot een halve kilometer van de streep!

En Merlier zelf, hoeveel meters heeft die in de laatste tien kilometer eigenlijk in het wiel van een ploegmaat gezeten? En ook daarvoor al. Je zou op den duur nog gaan denken dat er een haar in de boter zit, dat ze daar bij die ploeg niet meer door één deur kunnen, sinds Merlier zijn overstap naar de concurrentie bekend heeft gemaakt. Wat een debacle!

-6
De Capybara van de Conradkade 31 augustus 2022 om 18:13

Geeft Groves op de finish foto nou de lengte van iets aan?

-5

De grootte van Danny’s ballen.

1
Merzbow 1 september 2022 om 00:21

@Het Luipaard van Lent, formerly known as Merlinappa

Ik gok eerder op de lengte van Merlier zijn tranen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone