Vuelta 2021: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement
foto: Cor Vos
Youri IJnsen maandag 9 augustus 2021 om 20:00

Vuelta 2021: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement

Steeds vaker is het zo dat het jongerenklassement een bonusprijs is voor jonge renners. Ook in het algemeen klassement doen zij steeds vaker en sneller mee om de hoofdprijzen, dan dat ze dat pak ‘em beet vijftien jaar geleden deden. Wie er dit jaar gelden als favorieten lees je uiteraard in de voorbeschouwing van WielerFlits.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Historie

Over de historie van het jongerenklassement vallen niet veel letters te tikken. De geschiedenis van de witte trui in de Ronde van Spanje loopt namelijk slechts twee jaar. In navolging van de andere twee grote rondes besloot ook organisator Unipublique – onderdeel van de ASO – om ook een klassement voor de beste wielrenner onder 25 jaar te realiseren.

Met terugwerkende kracht kreeg de Ronde van Spanje de gedroomde eerste winnaar. Het was namelijk Tadej Pogačar die het witte kleinood de eerste keer naar Madrid bracht. Hij won dat jaar, in zijn eerste seizoen als profwielrenner bij UAE Emirates, drie etappes én werd derde in het eindklassement.

Laatste winnaars jongerenklassement Vuelta
2020: flag-es Enric Mas
2019: flag-si Tadej Pogačar

Wie treedt in de voetsporen van Tadej Pogacar? – foto: Cor Vos


Vorig jaar

In de door corona getekende Vuelta-editie van 2020 bestond de grote ronde uit ‘slechts’ achttien etappes, waar dat er normaal – ook dit jaar – 21 zijn. Aan de uitslag had het waarschijnlijk niets afgedaan. Enric Mas was een van de ‘oudste’ renners in dit klassement vorig jaar en greep op de eerste dag meteen de leiding.

Grote concurrenten David Gaudu en Aleksandr Vlasov verloren meteen minuten. Die opdoffer kwamen ze in de rest van de Vuelta niet meer te boven. Mas brak niet en droeg het wit van de eerste tot de laatste rit. In het eindklassement werd de Spanjaard vijfde.

Vuelta a España 2020 – Eindstand jongerenklassement
1. flag-es Enric Mas (Movistar) in 72u49m48s
2. flag-fr David Gaudu (Groupama-FDJ) op 4m09s
3. flag-ru Aleksandr Vlasov (Astana) op 6m00s
4. flag-ch Gino Mäder (NTT Pro Cycling) op 40m03s
5. flag-de Georg Zimmermann (CCC) op 42m04s

7. flag-be Kobe Goossens (Lotto Soudal) +59m21s
12. flag-nl Thymen Arensman (Team Sunweb) + 1u45m34s
Volledige uitslag

Mas reed de gehele ronde in de witte trui – foto: Cor Vos


Regels

De officiële regels in de technische gids van de Vuelta a España schrijven voor dat alle renners die na 1 januari 1996 geboren zijn, in aanmerking komen voor het jongerenklassement. In dat kader is William Barta (geboren op 4 januari 1996) de oudste renner die meestrijdt om het wit.

De Amerikaan Quinn Simmons is met zijn twintig lentes (geboren op 8 mei 2001) de jongste van het stel. In totaal staan er ruim veertig jonkies aan de start die een gooi naar de witte trui kunnen doen. Krijgen we een open strijd?


Favorieten

Normaal gesproken staat de winnaar van dit klassement al met potlood opgeschreven. Toch kan er altijd nog iets gebeuren en dat bleek in de Vuelta a Burgos, voor velen de laatste voorbereidingskoers richting de Ronde van Spanje. Een valpartij is zo gepasseerd en dat ondervond de topfavoriet voor dit klassement aan den lijve. Nooit leuk, maar voor de spanning in dit klassement komt het misschien wel goed uit. Al gun je iedere deelnemer uiteraard een vlekkeloze voorbereiding en gelijke kans, het publiek wil spektakel zien.

Bernal met de Trofeo Senza Fine – foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers besloot afgelopen winter om toptalent Egan Arley Bernal vroeg naar Europa te halen. Een jaar daarvoor ging dat na zijn zege in de Tour de France namelijk mis. Het bleek een gouden zet, want we zagen dit seizoen weer de glansrijke Bernal die we kennen. Zelfs in koersen waar een Tourwinnaar normaliter niet uit de verf komt, stak de 24-jarige Colombiaan zijn neus aan het venster. Het klapstuk volgde dan in mei, toen de klimmer soeverein naar winst in de Giro d’Italia reed. Bernal is daardoor de absolute topfavoriet om dit klassement naar zijn hand te zetten, maar wat zijn de gevolgen van zijn val in Burgos?

Aleksandr Vlasov is de grote uitdager van Bernal – foto: Cor Vos

De Colombiaanse tweevoudig groterondewinnaar komt in Spanje dezelfde uitdager voor het wit tegen als in Italië. Dat is namelijk Astana-Premier Tech-kopman Aleksandr Vlasov. Hij is een jaar ouder dan Bernal, brak vorig jaar definitief door en is dit seizoen op die lijn verder gegaan. De regerend Russisch kampioen tijdrijden eindigde dit jaar als tweede in Parijs-Nice, werd derde in de Tour of the Alps en viel in de Giro net buiten het eindpodium: vierde. Vorig jaar beleefde de Rus een valse start en verloor hij op de eerste dag vier en een halve minuut op de andere favorieten. Daarna klom hij hard op, maar desondanks zal hij op wraak zinnen.

Pidcock reed ijzersterke klassiekers, maar is gemaakt voor het rondewerk – foto: Cor Vos

De Britse miljoenenformatie van INEOS Grenadiers brengt niet minder dan vier favorieten voor het wit aan de start. Een daarvan is Tom Pidcock. Je zou het bijna vergeten, maar dat kleine Britse ventje is pas een half jaar prof. Hij heeft slechts vijftien koersdagen op de weg in de benen, maar daarin liet hij wel een onuitwisbare indruk achter: winst in de Brabantse Pijl, tweede (na een millimetersprint met Wout van Aert) in de Amstel Gold Race, vijfde in Strade Bianche en zesde in de Waalse Pijl. Dat terwijl Pidcock een echte ronderenner is. Vorig jaar won hij met overmacht de Giro d’Italia U23. De olympisch kampioen mountainbiken is gene gewone.

Mark Padun lijkt de winnende formule ineens gevonden te hebben – foto: Cor Vos

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Tadej Pogačar, Remco Evenepoel of Pidcock, hebben sommige renners wat langer de tijd nodig om de aansluiting met de wereldtop te vinden. Lange tijd leek het erop dat Mark Padun dat niet eens ging lukken. Slechts sporadisch liet hij flitsen van zijn grote talent zien. Knieproblemen en een niet werkend eetpatroon lagen daaraan ten grondslag. In het Criterium du Dauphiné gooide hij het over een andere boeg en besloot hij weer plezier te maken. Het resulteerde in twee gewonnen bergetappes en de bolletjestrui. In Clásica San Sebastián en Burgos liet hij zien ook nu prima in vorm te zijn.

Kan Sivakov het laatste stapje zetten? – foto: Cor Vos

De 25-jarige Oekraïner heeft bij zijn ploeg Bahrain Victorious een rol vlak achter kopman Mikel Landa; Pavel Sivakov zal daarop jaloers zijn. De een jaar jongere Rus heeft bij INEOS Grenadiers niet alleen Bernal en misschien Pidcock voor zich in de pikorde, ook Richard Carapaz en Adam Yates staan normaal gesproken voor hem. Ergens is dat zonde, want Sivakov beschikt over dermate veel talent dat hij toch ergens een kans voor zichzelf zou moeten krijgen. In een dienende rol zagen we hem dit seizoen nauwelijks terug in de top-10 van andere koersen. Hij kan het wel: in de Giro van 2019 werd Sivakov namelijk negende.

Hamilton kende een ongelukkige Tour – foto: Cor Vos

Behoudens Bernal en Vlasov zijn de andere favorieten die we tot op heden besproken hebben geen kopman. Lucas Hamilton is dat wel. De 25-jarige Australiër van BikeExchange gaat op herkansing na een mislukte Tour de France, waar hij na een val opgaf. De Aussie breekt dit seizoen definitief door nadat het ploegmanagement hem afgelopen winter tot een van de leiders van het team benoemde. Hamilton werd vierde, tiende en achtste in respectievelijk Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Romandië. In de Ronde van Zwitserland stond hij zesde toen hij met darmproblemen moest opgeven.

Martínez sleept zijn kopman er doorheen – foto: Cor Vos

De laatste INEOS-renner die we ook niet kunnen weigeren in deze sterrenverdeling, is Daniel Felipe Martínez. De 25-jarige Colombiaan reed eerder dit jaar een ijzersterke Giro d’Italia, waar-ie zich ontpopte tot meesterknecht van Bernal. Dat kwam vooral tot uiting in de zeventiende rit, waar hij beter was dan zijn kopman. Martínez nam hem op sleeptouw, iets waarvoor Bernal hem dankbaar zal zijn geweest. Zijn landgenoot reed zelf ook een uitstekende Giro, met een vijfde plek in het eindklassement als resultaat. Dani Martínez heeft bovendien een goede tijdrit in zijn benen en dat is op de slotdag geen overbodige luxe.

De noeste werker Mauri Vansevenant – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step gaat zonder uitgesproken klassementskopman naar Spanje. Dat betekent dat de jonkies kansen krijgen. Mauri Vansevenant kan er weleens van profiteren. Waar zijn vader Wim tijdens zijn profcarrière tijdens grote rondes steevast streed om de rode lantaarn, koerst zijn 22-jarige zoon wel van voren. Bergop maakt de neoprof namelijk veel indruk, met name dit voorjaar – hij won zelfs de GP Industria & Agrigento. Voorheen werkte hij op het land van zijn vader, iets wat je in zijn noeste rijstijl zou kunnen terugzien. Hij heeft een beetje wat weg van Bauke Mollema en ook bij Vansevenant gaat dat hard.

Een andere jongeling die zijn gang mag gaan bij The Wolfpack, is Andrea Bagioli. De 22-jarige Italiaan debuteerde vorig jaar in de Vuelta, maar reed die ronde toen niet uit. Nu gaat Bagioli op herkansing. Begin dit jaar won hij de Royal Bernard Drôme Classic, maar stond hij ook – door een knieblessure naar aanleiding van een val in de Trofeo Laigueglia – maandenlang aan de kant. In de Tour de Wallonie (29ste) keerde hij terug, waarna hij in de Tour de l’Ain weer de oude Bagioli liet zien. Hij werd tweede in de slotrit en vierde in het eindklassement.

Vanhoucke was zo dichtbij in de Strade Bianche-rit in de Giro – foto: Cor Vos

België heeft nog een troef in handen voor het jongerenklassement. Dat is Harm Vanhoucke van Lotto Soudal. Tussen de regels door zie je dat de 24-jarige Belg langzaamaan aansluiting vindt met de beste klimmers ter wereld. Onder meer in de UAE Tour, Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië laat hij zich bergop gelden. In de Giro d’Italia gaf hij echter niet thuis en zette hij vol in op een ritzege. In de elfde etappe naar Montalcino leek hij erom te gaan strijden, maar in de diepe finale gooide een val en een fietswissel roet in het eten. Lotto Soudal heeft met Andreas Kron en Maxim Van Gils nog twee troeven voor de witte trui.

Arensman en Kelderman bedanken elkaar in Romandië – foto: Cor Vos

Vanuit Nederlands oogpunt is de ontwikkeling van Thymen Arensman eentje om met veel interesse te volgen. In 2018 werd hij als 18-jarige tweede in de Ronde van de Toekomst, achter ene Tadej Pogačar. Dat hij talent heeft staat buiten kijf, maar de aanvalslustige coureur kende daarna vooral pech. In de Vuelta van vorig jaar liet de renner van Team DSM zien uit wat voor hout hij gesneden is. Ook zijn elfde plek in de Ronde van Romandië en de winst in het jongerenklassement eerder dit jaar, laten zijn potentie zien. De vraag is of de 21-jarige Nederlander de ruimte krijgt om zijn ding te doen met Romain Bardet als kopman.

Mäder wint een rit in de jongste Giro – foto: Cor Vos

De laatste drie sterren hadden ook heel goed naar een andere renner kunnen gaan. De kans lijkt klein dat Vansevenant, Vanhoucke of Arensman hier met de witte trui ervandoor gaan. In die laatste plaats had bijvoorbeeld ook Michael Storer kunnen staan. De 24-jarige ploeggenoot van Arensman is in goede vorm; hij won onlangs de slotrit en het klassement van de Tour de l’Ain. Volgend jaar koerst Storer voor Groupama-FDJ.

Ook Gino Mäder van Bahrain Victorious zou lang mee kunnen doen. Hij is een goede klimmer, maar kiest in grote rondes zijn dagen uit. Vorig jaar was hij wel vierde in het jongerenklassement. Naast de Zwitser staan er met Juan Pedro López (Trek-Segafredo), Robert Stannard (BikeExchange), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) nog een aantal interessante klimtalenten aan de start.

De deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet volledig. Het kan zijn dat er later nog aanpassingen gedaan worden.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Egan Arley Bernal
*** Aleksandr Vlasov, Tom Pidcock
** Mark Padun, Daniel Felipe Martínez, Lucas Hamilton
* Pavel Sivakov, Mauri Vansevenant, Andrea Bagioli, Thymen Arensman

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
9 augustus 2021 07:30
Zou beter zijn de leeftijd naar onder 23 te zetten gezien de recente uitslagen van veel jonge renners. En ook uitsluitend voor renners die debuteren in de betreffende ronde. Dat houdt het een beetje spannend.
    9 augustus 2021 08:50
    Gaat niet lang meer duren voordat ze het gaan aanpassen naar onder 23.
    9 augustus 2021 09:08
    Schaf dan meteen de hele trui af!
    Als je jouw regels hanteert dan was de top 3 in de tour als volgt geweest:
    Donovan (45ste), Rutsch (55ste) en van Moer (65ste)

    Veel te weinig renners komen dan in aanmerking mijns inziens. Leeftijdgrens verlagen is ook niet de oplossing, want dan haal je de enige concurrenten van de absolute toppers als Pogacar en Bernal ook nog eens weg.

    De jongerentrui vervangen voor de debutantentrui klinkt nog wel leuk, heb je sowieso elk jaar een andere winnaar.
    9 augustus 2021 10:07
    Waar het mij meer om ging is dat ik het een beetje het doel voorbij vind gaan dat renners als Pogacar en Bernal, die de Tour al gewonnen hebben, nog steeds mee mogen doen om de witte trui, terwijl het eigenlijk al gearriveerde renners zijn. Het was ooit bedoeld voor de talentvolle nieuwkomers. Dan is het inderdaad leuker de witte trui toe te kennen aan de beste debutant, dan krijg je inderdaad steeds een andere winnaar en dat kan best leuk zijn. Afschaffen zou ik in de huidige omstandigheden ook niet tegen zijn.
    9 augustus 2021 17:13
    Ik vond het idee van een grijze trui, dat iemand opperde tijdens de Tour, ook wel leuk. Voor de beste renner boven de 37 bijvoorbeeld.
9 augustus 2021 08:18
Dat is kraakhelder, nu zit je bij de witte trui nagenoeg hetzelfde te lezen als voor het AK minus een aantal namen. Het is eigenlijk net zoals een EK wielrennen, net niet product.

Tot 23 , klaar , 23? Geen wit.
9 augustus 2021 08:20
Ries DNS (Trek heeft team al helemaal aangekondigd).
9 augustus 2021 10:47
Ze zouden de grens van 25 jaar ook intact kunnen laten, maar met de voorwaarde dat je maximaal twee keer mee doet met dit klassement. Dan kunnen renners die voorzichtiger gebracht worden ook nog steeds mee doen..
9 augustus 2021 10:56
Waarom word Pogascar niet vernoemd ??
    9 augustus 2021 11:00
    Omdat die niet meedoet misschien ;)
    9 augustus 2021 11:10
    En ook niet bestaat
    9 augustus 2021 16:59
    @Roman: ken jij alle sloveense namen uit je hoofd dat je dat zomaar zegt hahaha. Wie weet bestaat hij wel, maar doet hij op zeker niet mee in de vuelta ;-)
9 augustus 2021 12:09
Kunt ook heel simpel de leider van het GC uitsluiten van het jongerenklassement.

Is de leider van het jongerenklassement ook de leider van het GC dan is de tweede (die dan nu ook al met de trui rijdt) de winnaar

Dit is lang niet altijd de 2e van het GC

Beste Algemeen... Beste Jongeren is beste van de rest
    10 augustus 2021 07:39
    Belangenverstrengeling. Dan gaat de ploeg van de witte trui de ploeg van de leider helpen de leiderstrui te behouden zodat de witte trui behouden blijft.
9 augustus 2021 12:51
In mijn ogen is de beste oplossing dat je de witte trui uitreikt aan de beste debutant die nog geen 24 is bij de start van de ronde. Zo zorg je er voor dat de trui elk jaar een andere winnaar heeft en dat de trui zijn oorspronkelijke bedoeling houdt; Als een soort van aanmoediging voor een veelbelovende jonge renner. Als ik het goed begrijp kan Pogaçar nog 3 maal het jongerenklassement winnen toch? Dat is flink teveel van het goede lijkt mij. Dus om een lang verhaal kort te maken ben ik het helemaal eens met Aart van Woud.
    9 augustus 2021 13:08
    Zijn er niet wat weinig debutanten om het dan nog ergens op te laten lijken?

    Wie zijn de debutanten nu in deze Vuelta? En als Bernal de Tour al gewonnen heeft en voor het eerst aan de Vuelta deelneemt?
    9 augustus 2021 13:26
    @Marco Aan elke oplossing kleven natuurlijk ook nadelen. Ook aan die van mij. In het geval van jouw oplossing is de renner die vandaag het wit heeft morgen uitgesloten omdat hij dan in het geel rijdt. Ook verwarrend lijkt mij. Dat Pogaçar 5 jaar achter elkaar het wit pakt is helemaal niet wenselijk. Dus een debutant in de schijnwerpers zetten met de witte trui lijkt mij een goede oplossing. Ook al is het Bernal. Dat is dan wel weer een nadeeltje van mijn oplossing maar ik schiet er ook maar een beetje op los hier..
    9 augustus 2021 13:32
    @Reiger, Ik zie ook nog ff niet hoe je dit nu leuk kunt maken.. mss maar 1 keer wit mogen winnen over de drie grote ronden...

    Ben al heel blij dat we ergens over kunnen praten.... (meen ik)
    9 augustus 2021 13:39
    Ik denk dat ook dat een onhaalbare kaart is om 3 grote rondes op één lijn te krijgen. Het zijn uiteindelijk gewoon concurrenten van elkaar die renners lokken met een aantrekkelijk pakket. En daar horen ook nevenklassementen bij. Zeker als ze makkelijk te winnen zijn voor sommige renners. Je staat gewoon elke dag op het podium en de sponsor is tevreden.
9 augustus 2021 13:14
U23 lijkt me erg logisch. Alleen debutanten ben ik het niet mee eens. Wat nou als een 21 jarige crasht in de proloog, en het jaar erop weer rijdt? Gewoon een strakke leeftijdsgrens, geen poespas erom heen.
    9 augustus 2021 13:37
    +1. (karakters vol maken)
    9 augustus 2021 17:16
    Beste neoprof lijkt mij het beste. Te weinig 23-jarigen
9 augustus 2021 13:28
Martinez en Pidcock mogen wel omgewisseld worden.
    9 augustus 2021 13:41
    Pidcock krijgt vrije rol, maar ik geloof er helemaal niks van dat hij hoge ogen in gc gaat gooien. Haast onmogelijk zelfs. Met Bernal en Carapaz heeft hij twee gc-kopmannen voor zich en met Adam Yates nog een schaduw kopman. Dan komt daarachter mogelijk Martinez nog, maar linksom rechtsom kan Pidcock moeilijk z'n eigen koers blijven rijden als een van de gc-mannen echt hulp nodig heeft. Dat kan misschien bij Wanty, maar bij Ineos geloof ik daar helemaal niks van. Enige mogelijkheid dat dit kan, is als die eerder genoemde 3 door de mand vallen.

    Dus ik vermoed dat Pidcock uit dit lijstje geschrapt kan worden en niet serieus meegenomen moet worden voor gc.

    Overigens denk ik wel dat Pidcock een SUPER goede Vuelta gaat rijden!
    9 augustus 2021 14:00
    Sowieso sick wat voor Team Ineos hier opstelt, Sivakov en Martinez zouden beiden voor een klassement/jongerentrui kunnen gaan maar gaan waarschijnlijk gewoon knechten.
    9 augustus 2021 15:52
    @Thor De enige mogelijkheid voor Pidcock om een goede Vuelta te rijden is dan in het geval wanneer de klassementsmannen door het ijs zakken toch? Wanneer ze de leiderstrui hebben of heel kort in het GC staan lijkt het mij onwaarschijnlijk dat hij dan een vrije rol krijgt. Of bedoel je dat hij uitblinkt als superknecht?
    9 augustus 2021 21:03
    Of gewoon uithalen op de punchy aankomsten
9 augustus 2021 17:15
Benieuwd in welke rol Clément Champoussin de Vuelta gaat rijden. Heeft al een paar mooie dingen laten zien.
9 augustus 2021 19:12
Martinez DNS. Allich tSivakov ipv zijn plekje en Storer upgraden.
    14 augustus 2021 12:26
    Nog niet aangepast in het artikel helaas.
9 augustus 2021 22:12
Hier worden zowaar 3 Belgen vernoemd. 3 Belgen die met veel geluk net de top 15 halen van het jongerenklassement. Allemaal top bij de beloften, maar eens prof niks meer.
9 augustus 2021 22:35
Under 23 zou prima zijn maar ook met de huidige regels vind ik niets mis. Tja, dikwijls strijdt de leiderstrui ook mee voor wit, prima toch? Geeft prachtige namen op de erelijst.

Jong regeert momenteel. Tijd zal vanzelf weer kantelen, >25 lijkt mij nog altijd heel gerechtvaardigd.

Reacties zijn gesloten.