Vuelta 2020: Voorbeschouwing Pyreneeënrit met aankomst op Aramón Formigal

Vuelta 2020: Voorbeschouwing Pyreneeënrit met aankomst op Aramón Formigal

foto: Cor Vos

zondag 25 oktober 2020 om 07:00

Geen Tourmalet op zondag, maar een rit die volledig over Spaans grondgebied gaat. De organisatie heeft na het wegvallen van de Franse beklimmingen in de Pyreneeën razendsnel een aantrekkelijk alternatief voorgeschoteld. We kijken vooruit op het parcours en de kanshebbers van de laatste rit voor de rustdag.

Parcours

De coronapandemie zette een streep door de beklimmingen van de Portalet, Aubisque, Soulor en de Tourmalet. Geen spectaculaire rit over Fransgebied dus, maar met een etappe over drie cols mogen de renners zich weer opmaken voor het nodige klimwerk.

De start is nog steeds in Biescas, een stadje aan de voet van de Pyreneeën waar de wieg stond van Fernando Escartín. De oud-renner van onder meer de roemruchte Kelme-ploeg is vandaag de dag parcoursbouwer van de Vuelta. Vanuit Biescas vertrekt het peloton voor een 146 kilometer lange rit met 3.040 hoogtemeters.

Er wordt begonnen met een lus ten zuiden van de stad. Deze openingsfase door Aragón is relatief vlak, voordat met de Puerto Alto de Petralba na een kleine zeventig kilometer de eerste klim van de dag op het menu staat. De naam zal wellicht bekend in de oren klinken, want de Petralba was ook opgenomen in het parcours van de rit van zaterdag. Toen kwamen de renners van de andere kant.

Na de top zet het peloton opnieuw koers naar Biescas, in een route waar onderweg met de beklimming van de Puerto de Cotefablo een nieuwe hindernis ligt te wachten. Terug in Biescas ligt er een streep getrokken voor een tussensprint, alvorens de renners noordwaarts trekken voor de slotfase in de Tena-Vallei. Het peloton volgt de rivier Rio Gallego en passeert onderweg het wonderschone Búbal reservoir. Iets voor Escarilla begint de 14,5 kilometer lange klim naar het skidorp Formigal.

Formigal werd in de laatste tien jaar twee keer aangedaan. In 2013 won Warren Barguil er in het shirt van Argos-Shimano de rit. Vier jaar geleden verloor Chris Froome er de Vuelta, nadat hij geen antwoord had op een vroege verrassingsaanval van Nairo Quintana. De Colombiaan trok samen met Alberto Contador en twaalf andere renners al vroeg ten aanval en pakte zes dagen voor het einde dik 2,5 minuut op zijn Britse concurrent. Gianluca Brambilla won uiteindelijk de rit.

De slotklim is met een gemiddelde van 4,6% niet buitengewoon steil. De klim begint relatief rustig met stijgingspercentages van rond de vier procent. Het is een vrij onregelmatige klim, waar na drie kilometer het stijgingspercentage plots de dubbele cijfers aantikt voordat het weer afzwakt. Vervolgens loopt het wegdek weer geleidelijk omhoog, voordat er zelfs tot twee keer toe een stukje afdaling volgt. Het venijn zit in de staart, wanneer in de laatste drie kilometer de stijgingspercentages tussen de 6 en 9 procent schommelen.

Favorieten

Voor de derde keer in zes dagen krijgen de renners een aankomst bergop voorgeschoteld. De kans is bijzonder groot dat deze etappe wederom beslist zal worden met een onderlinge strijd tussen de klassementsrenners. We kunnen immers concluderen dat de grote machtsblokken van deze Vuelta vluchters niet al te veel ruimte gunnen. Weliswaar kwam de winnaar de laatste twee keer dat de Vuelta Formigal aandeed uit een vluchtersgroep, maar daarbij moet worden aangetekend dat de etappe tweemaal in de slotweek werd verreden.

Roglic is sterk aan de Vuelta begonnen – foto: Cor Vos

Wanneer het op de slotklim samenblijft, dan is Primož Roglič de te kloppen man. De Sloveen is sterk aan de Vuelta begonnen met een overwinning en twee tweede plaatsen. Bovendien kan Roglic rekenen op de steun van zijn geel-zwarte brigade, bergop misschien wel de sterkste ploeg van deze ronde. De finish in Sabiñanigo toonde aan dat Roglic gretig is en geen moment onbenut laat om tijd te pakken. Pakt hij hier zijn tweede ritzege?

Richard Carapaz is bezig aan een vrij regelmatige Vuelta. Met vier top-tien-klasseringen in vijf ritten heeft de Ineos-kopman niet te klagen. In Sabiñanigo had hij geen antwoord op de versnelling van Roglic, maar in een man-tegen-mangevecht bergop is hij een te duchten tegenstander. Enric Mas voldoet aan hetzelfde profiel. Goed gestart, sterk omringd en in staat om op de slotklim de toppers te volgen. Dat maakt hem voor de rit van zondag een renner om rekening mee te houden.

Dan Martin is deze Vuelta een van de voornaamste tegenstrevers van klassementsleider Roglic. Op La Laguna Negra wist hij hem in een direct duel zelfs te kloppen. Het is echter nog maar even afwachten hoe het is met de fysieke gesteldheid van de Ier, die in de slotkilometer van de vijfde rit ten val kwam. Een val gaat nooit in de koude kleren zitten, maar zal Martin voldoende hersteld zijn om zondag weer met de besten mee te strijden?

Een andere renner die deze Vuelta al te maken kreeg met pech is Esteban Chaves. De Colombiaan van Mitchelton-Scott liep door een mechanisch defect in de rit van donderdag kostbaar tijdsverlies op, waardoor hij enkele plaatsen moest toegeven. Met zijn klimmerscapaciteiten is echter niets mis, waardoor het een renner blijft om rekening mee te houden.

Wout Poels – foto: Cor Vos

Voor deze rit mogen we ook de naam van Wout Poels weer voorzichtig opschrijven. De kopman van Bahrain McLaren begon teleurstellend aan de Vuelta, maar heeft zich sindsdien herpakt. Voor Poels is de slotklim wellicht niet steil genoeg, maar de Limburger mag in staat worden geacht om hier de betere klimmers te kunnen bekampen. Aleksandr Vlasov valt in dezelfde categorie, getuige zijn vijfde plek op La Laguna Negra.

Ook om de naam van Sepp Kuss kunnen we deze Vuelta niet heen. De luitenant van leider Roglic domineerde tijdens de eerste dagen bergop en mocht op weg naar Sabiñanigo zelfs mee in de vlucht van de dag. Kuss – die vorig jaar in de Vuelta al de rit naar Santuario del Acebo won – zou daarom deze Vuelta zomaar weer eens een rit kunnen winnen. Bij EF Pro Cycling is het opnieuw uitkijken naar Hugh Carthy. BORA-hansgrohe rekent op Felix Großschartner.

En indien het toch tot een vlucht komt? Michael Woods probeerde het zaterdag al even, wat aangeeft dat hij zich beter begint te voelen. Rui Costa finishte zaterdag op twaalf minuten. Deed hij dat in de hoop om voortaan voldoende ruimte te krijgen voor de vlucht? Ook Guillaume Martin behoort tot de categorie renners die geen bedreiging meer vormen voor het klassement, al is het maar de vraag of hij het twee dagen op rij gaat proberen. Zijn landgenoten David Gaudu en Clément Champoussin zijn daardoor wellicht eerder op de voorgrond te verwachten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Primoz Roglic
*** Enric Mas, Richard Carapaz
** Dan Martin, Esteban Chaves, Felix Großschartner
* Wout Poels, Hugh Carthy, Alexandr Vlasov, Sepp Kuss

Deelnemerslijst Vuelta 2020

Weer & TV

Regen, regen en nog eens regen. De renners kunnen zich zondag opmaken voor een bijzonder natte etappe waarin de regenjasjes geen overbodige luxe zijn. Met temperaturen tussen de 11 en 14 graden is het bovendien fris.

De Vuelta wordt dit jaar dagelijks uitgezonden door Sporza en Eurosport terwijl de NOS – bij gebrek aan schaatsen – in het weekend ook de Vuelta op de buis brengt. De rechtstreekse uitzending op Sporza begint al om 13:35, de NOS start om 15:00.


Vuelta 2020 – Etappe 6
Datum: zondag 25 oktober
Start: 13:18 in flag-es Biescas
Start tv-uitzending: 14:50
Finish: tussen 17:17 – 17:45 in flag-es Aramón Formigal

Dit artikel delen:

28 Reacties

Murcia 24 oktober 2020 om 19:13

Weersomstandigheden kunnen het wel eens zwaarder maken dan dat het er op het eerste gezicht uitziet. Die slotklim is op zich natuurlijk in de verste verte geen Tourmalet maar regen en frisse temperaturen kunnen nog wel wat slachtoffers maken. Voor de rest natuurlijk een vluchtgroep die denk ik binnen schot wordt gehouden door TJV, INEOS en Movistar, en een slotlim met de Jumbo trein. Laat dan Primoz, Daniel, Richard en Mas het maar met elkaar uitvechten.

FritsvanHoefelen 24 oktober 2020 om 19:38

Roglic wint. Gaap

A.M.M. Jonkers 24 oktober 2020 om 20:42

Mooie zinsnede uit voorbeschouwing:
“NOS brengt de Vuelta- bij gebrek aan schaatsen- op de buis……

De waarheid en niets anders!

S.t.B 24 oktober 2020 om 21:25

De stagiaire van de NOS koopt de uitzendrechten voor het schaatsen op Alibaba. Zo immens populair is linksom glijden op bevroren water.
De waarheid en niets anders!

Reus 24 oktober 2020 om 22:08

Schaatsen is geen sport. Folklore. Wel bewondering voor de lui die er als een prof voor leven. Maar was gewoon gaan fietsen met die discipline…

Wim Kruithof 25 oktober 2020 om 04:33

Reus +1, briljante eenvoud.

FDJ 25 oktober 2020 om 08:46

Een staaltje misplaats populair willen doen van een bedroevende niveau redactielid. Zoals hij wellicht ook weet zendt de NOS al jaren in de weekenden de Vuelta uit en doordeweeks niet. Wat nog het meest trieste aan het hele verhaal is: De schrijver in kwestie durft zijn naam nog niet bij het artikel te zetten. Blijkbaar beseft de schrijver tevens niet dat Nederlands grootste wielerploeg, waar je als Nederlandse site dus ook nog enigszins afhankelijk bent van met interviews en de samenwerking met een persman binnen zo'n ploeg en het eventueel eens toegespeeld krijgen van een nieuwtje, ook een schaatsploeg heeft.

@Reus ik zou zeggen ga eens kijken bij een training in Thialf. Schaatsen heeft door het hoempapa gebeuren op de tribune misschien dat imago, maar de sport is zeer technisch en het zijn stuk voor stuk afgetrainde atleten. Veldrijden ook folklore met al dat gezuip en gevreet van de veelal Belgische supporters? Enige verschil is dat het hoempapa publiek in Thialf het wel op kan brengen ook te juichen en klappen voor mensen met een niet Nederlandse nationaliteit en dat voor de Belgen over het algemeen in een veld vol modder nogal lastig blijkt te zijn.

Dom Tumoulin 25 oktober 2020 om 09:26

@FDJ Deze uitspraak: 'Wat nog het meest trieste aan het hele verhaal is: De schrijver in kwestie durft zijn naam nog niet bij het artikel te zetten.', om te gieren. Hiermee degradeer je toch echt wel tot het type dat op zondagochtend vloekend en tierend langs de lijn bij een voetbal wedstrijd van de F'jes staat. Heeft toch niets met wielrennen te maken om zo te reageren. Uitkijken mensen, straks weet FDJ wat je echte naam is, voorzichtigheid geboden!

LenP 25 oktober 2020 om 09:37

Schaatsen is wel een sport alleen zo verschrikkelijk saai om naar te kijken

FDJ 25 oktober 2020 om 09:38

@Dom Tumoulin Mijn mening is dat als je een opmerking, die gezien het jarenlange NOS beleid tijdens de Vuelta, puur gemaakt is om even de populaire jongen uit te hangen ook best zo groot mag zijn om je naam als schrijver bij een dergelijk artikel te zetten.

Net zoals dat bij menig krantenartikel gewoon staat en bij menig artikel op een nieuwssite. Dat heeft verder weinig met geschreeuw bij F jes, die tegenwoordig trouwens JO9 of MO9 heten, maar dat geheel terzijde.

Romāns Vainšteins 25 oktober 2020 om 10:11

Inderdaad, veldrijden is eveneens folklore en goed te vergelijken met schaatsen. Precies zo serieus genomen door een handjevol atleten.

vextra 25 oktober 2020 om 11:00

@fdj kom op man. Schaatsen word in hooguit 5 landen een beetje serieus genomen. Een etappe winnen in een giro/tour of Vuelta is vele malen moeilijker dan een Olympische medaille te winnen bij het schaatsen. Die sport is zo overrated en het in zonde dat jumbo geld in die put gooit.

Fuubs 25 oktober 2020 om 11:36

Doelt de schrijver er niet op dat er volgend weekend wel schaatsen is? NK afstanden in thialf zal wel boven de vuelta gaan. En de week erna zou er een world cup verreden worden, maar deze is afgeslast (ivm covid).

Nou waren er een aantal besmettingen onder de schaatsers en staf, dus of het aangepaste schema doorgang vind zou me verbazen.

IlPirata 25 oktober 2020 om 12:05

@Jonkers. U heeft gelijk. De NOS is al jaren de weg kwijt hieromtrent. Het enige goede is wel dat ze blijkbaar eindelijk (dit jaar dan) eens Dijkstra en Ducrot gaan vervangen voor Stef Clement en D.Nelissen.

Maxim Horssels 25 oktober 2020 om 12:41

@Erik, lees die zin s.v.p. met een knipoog. Uitgerekend jij moet weten dat de redactie van WielerFlits niks tegen schaatsen heeft.

Pol 25 oktober 2020 om 13:02

@FDJ Als ik naar het schaatsen kijk in het buitenland zie ik alleen maar lege tribunes.Kom al 30 jaar in de winter in Canada nog nooit een seconde schaatsen gezien.
Ga ook veel in de winter naar het veldrijden kijken altijd 5 tot 10.000 toeschouwers.
In Loenhout 12.000 man. Alleen in Heerenveen komen er mensen kijken. Zelf in Noorwegen (Hamar ) zie je geen kip op de tribune.

CechRepublic 25 oktober 2020 om 13:05

@Reus, een Engelse vriend van me beschouwt wielrennen niet als sport: “gewoon dom hard trappen, zonder enige andere vaardigheid”. Jullie zouden het goed met elkaar kunnen vinden. Hij kan zelf niet fietsen (letterlijk niet), wat zijn argument niet direct sterker maakt. Sven Kramer geeft overigens jaarlijks zo’n miljoen redenen om te blijven schaatsen. Zo veel wielrenners zijn er niet die dezelfde motivatie hebben.

CechRepublic 25 oktober 2020 om 13:08

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

Martin van den Bosch 25 oktober 2020 om 13:48
Quote:
Een staaltje misplaats populair willen doen van een bedroevende niveau redactielid. Zoals hij wellicht ook weet zendt de NOS al jaren in de weekenden de Vuelta uit en doordeweeks niet. Wat nog het meest trieste aan het hele verhaal is: De schrijver in kwestie durft zijn naam nog niet bij het artikel te zetten.

Geen kwestie van niet durven hoor. Als ik enkel anoniem mijn mening zou durven geven, had ik wel een drieletterig alias aangenomen. Heb mijn naam er alsnog boven gezet. Hoop dat ik nu niet op de zwarte lijst kom te staan.

Pol 25 oktober 2020 om 14:05

@FDJ Nog even dit, alle Nederlandse top crossers en dames rijden in een Belgische ploeg en krijgen op de Belgische T.V 10 keer meer aandacht dan bij de NOS.
Onze dames worden altijd met groot geluid begroet. Nog nooit gezien dat ze met modder bekogeld werden. Hoevaak ben jij op de cross geweest ???? dat je dat gezien hebt.

FDJ 25 oktober 2020 om 14:39

@Martin vd Bosch akkoord. Ik begrijp alsnog de sneer naar het schaatsen (of de NOS) niet. Dat seizoen is überhaupt nog niet begonnen en de laatste jaren is menig wereldbekerwedstrijd enkel in samenvatting op tv geweest en live op een livestream. En anonieme namen, daar leeft deze site op en de reacties, dus een deel van je eigen succes. Die opmerking naar leden is dan nogal vreemd ;)

tvm 24 oktober 2020 om 22:12

Iemand een idee hoe ernstig de schade bij D. Martin was?

hupske 24 oktober 2020 om 23:25

Heeft alleen op de spaken van een andere fiets gelegen. Dat was het. Die heeft er geen last van

Turtlehead 24 oktober 2020 om 22:44

Ik ga ervan genieten, zolang het nog kan. Wellicht noodtoestand in Spanje na morgen, vraag me af wie dan nog verantwoordelijkheid wil dragen voor een wielerkoers.

josemanuelfuente 25 oktober 2020 om 09:09

Fietst er iemand van de CPA mee in de Vuelta? Het regent!

JVD 25 oktober 2020 om 10:32

Deze rit is al ruim 100 kilometer korter. Hoeft niet ingekort :).

Verweggistan 25 oktober 2020 om 11:40

Ah, daarom fietste Hansen voorheen altijd alle rondes.

CechRepublic 25 oktober 2020 om 13:09

Zoals Hansen zelf al zei, hij werd gewoon door zijn collega’s onder de bus gegooid, en Kroon, die best lang tussen dat soort jongens rond gereden heeft onderschreef dat.

Headlines

Materiaalzone

Populair