Vuelta 2020: Voorbeschouwing openingsetappe naar Arrate

dinsdag 20 oktober 2020 om 07:40
Vuelta 2020: Voorbeschouwing openingsetappe naar Arrate

foto: Cor Vos

In de Vuelta a España krijgen de renners dit jaar allerminst de gelegenheid om rustig in de wedstrijd te komen. Geen rit tegen de klok of sprintersetappe, maar meteen een lastige aankomst bergop die de eerste dag afsluit. Welke klimmer verovert dinsdag de eerste rode leiderstrui? We blikken vooruit op het parcours en de favorieten.

Parcours

Aanvankelijk hadden de organisatoren van de Vuelta zich de eerste dagen anders voorgesteld. De drie etappes door Nederland zijn echter vanwege de coronapandemie geschrapt, waardoor een plan-B op tafel moest komen. Daarom wordt nu gestart in het Baskenland, met een rit die oorspronkelijk als vierde rit voorzien was.

Het startschot wordt gegeven in Irún, een stadje in het uiterste noordoosten van het Baskenland. Vanuit de geboorteplaats van voormalig wielerprof Juan Manuel Garate wordt in westelijke richting koers gezet naar voor wielerliefhebbers bekend terrein. Na 12,5 kilometer doet het peloton immers San Sebastián aan, bekend van de Baskische eendagsklassieker die dit seizoen helaas geen doorgang kon vinden.

De openingsfase is relatief vlak, zeker in vergelijking met hetgeen er komen gaat. Vanaf Zumaia trekt het peloton het binnenland in en wordt het al wat lastiger. De eerste bergpunten zijn te verdienen op de top van de Puerto de Udana, een zes kilometer lange klim aan 2,3% gemiddeld.

Vervolgens rijden de renners met een lus richting aankomstplaats Eibar. Onderweg vormen de Alto de Kanpazar (6,7 km aan 4,1%) en de Alto de Elgeta (6,2 km aan 5,2%) opwarmertjes voor het hoofdmenu. Na de top van de voorlaatste klim wacht een afdaling van negen kilometer, voordat aan de slotklim begonnen wordt.

De etappe wordt namelijk afgesloten met de beklimming van de Alto de Arrate. Deze naam zal menig wielervolger bekend in de oren klinken. De klim werd de afgelopen jaren namelijk meermaals opgenomen in de ronden van het Baskenland en Spanje. Alejandro Valverde bewaart in ieder geval goede herinneringen aan de Arrate. In 2012 klopte hij hier in de Vuelta Joaquim Rodríguez, Chris Froome en Alberto Contador.

De Alto de Arrate staat te boek als een van de belangrijkste beklimmingen in het Baskenland. Tussen 1941 en 1986 werd hier de klimkoers Subida al Arrate georganiseerd. De klim is 5,3 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 7,7%. De door dennen- en acaciabomen omzoomde klim kenmerkt zich door compacte, steile haarspeldbochten. De klim wordt geleidelijk steeds steiler, met maximale stijgingspercentages tot dertien procent tussen kilometers twee en vier. Het laatste stukje is iets minder steil en na de top volgt zelfs nog een stukje afdaling. Indien er hier meerdere renners bij elkaar zitten, krijgen we in de bochtige finale een razendsnelle sprint te zien.


Favorieten

Het is duidelijk dat bij dit parcours er naar de klimmers moet worden gekeken. Al op de eerste dag zullen de klassementsrenners bij de les moeten zijn om te voorkomen dat zij kostbaar tijdsverlies oplopen.

Primož Roglič is de topfavoriet – foto: Cor Vos

De lastige klim naar Arrate lijkt op het lijf geschreven van titelverdediger Primož Roglič. De Sloveen heeft inmiddels de teleurstelling van het mislopen van de Tourzege verzacht met een knappe zege in Luik-Bastenaken-Luik. Het toont aan dat hij met een goede vorm aan de Vuelta begint. Bovendien vindt hij in het Baskenland een parcours dat aansluit bij zijn kwaliteiten. Daarom is Roglič hier de te kloppen man.

De komende weken kan de wielerfan zich hoogstwaarschijnlijk weer opmaken voor een strijd tussen de machtsblokken van Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers. Naast Roglič beschikt Jumbo-Visma met Tom Dumoulin over een uitstekende tweede kopman. Ook renners als Sepp Kuss en George Bennett moeten in etappes als deze lang mee kunnen. Bij INEOS is het uitkijken naar Richard Carapaz en Chris Froome. Naar de vorm van oud-winnaar Froome is het gissen. Winnaar van de Giro d’Italia 2019 Carapaz had tijdens de Tour een dienende rol, maar mag hier bewijzen dat in hem nog steeds een kopman schuilt.

Michael Woods won dit jaar een rit in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

Een andere renner die op dit terrein goed uit de voeten kan is Michael Woods. De Canadees van EF Pro Cycling komt met een derde plek in de Waalse Pijl en een zevende plek in Luik-Bastenaken-Luik sterk uit de Ardennenklassiekers. Woods – die in Tirreno-Adriatico nog een rit won – is iemand die steile aankomsten goed verteert en mag daarom hier vooraan worden verwacht. EF Pro Cycling beschikt daarnaast met Daniel Martínez over een tweede belangrijke troef.

Daarnaast is het uitkijken naar de prestaties van Alexandr Vlasov. De Russische klimrevelatie begon ijzersterk na de coronabreak met knappe zeges in de Mont Ventoux Challenge en de Giro dell’Emilia. Ziekte zette een streep door zijn Giro-ambities. In de Vuelta krijgt hij een kans om zich sportief te revancheren. Indien hij zijn vorm van augustus weet te vinden, dan is Vlasov een lastige renner om te kloppen.

Thibaut Pinot is uit op sportieve revanche – foto: Cor Vos

Een andere renner die in Spanje uit is op sportieve revanche is Thibaut Pinot. De Fransman kende een teleurstellende Tour de France en zal in de Vuelta nog iets van zijn seizoen willen maken. De kopman van Groupama-FDJ bewaart goede herinneringen aan de Vuelta. In 2018 won hij er immers twee ritten. Naast Pinot beschikt Groupama-FDJ met David Gaudu over een tweede renner die hier kort kan eindigen.

Matej Mohorič is voor deze rit een niet te onderschatten renner. De Sloveen staat bekend als een meesterdaler, iets wat hij andermaal demonstreerde in de slotfase van Luik-Bastenaken-Luik. Bij een scenario waarbij hij dankzij uitmuntende dalerskunsten met voorsprong aan de slotklim kan beginnen, kan Mohorič verrassen. Bij Bahrain-McLaren is het daarnaast uitkijken naar de vorm van Wout Poels, die in het verleden meermaals heeft bewezen steile beklimmingen goed te kunnen verteren.

Normaal gesproken zou ook Dan Martin in een dergelijke rit mee kunnen spelen om de overwinning. De Ier reed een vrij kleurloze Tour, maar met een vijfde plek in de Waalse Pijl toonde hij aan dat er nog steeds rekening met hem dient te worden gehouden. Bij Mitchelton-Scott is het uitkijken naar Esteban Chaves terwijl UAE-Emirates met Davide Formolo over iemand beschikt die hier goed uit de voeten kan.

Wat kan Alejandro Valverde nog? – foto: Cor Vos

De Spaanse wielerfan zal moeten concluderen dat de thuisrijders niet tot de topfavorieten voor deze etappe behoren. Dergelijke etappes waren jarenlang het favoriete jachtterrein van Alejandro Valverde, maar op 40-jarige leeftijd beginnen de jaren te tellen. Een plek bij de beste tien op het WK toont echter aan dat deze geslepen vos niet te vroeg afgeschreven dient te worden.

Bij de jongere generatie is het uitkijken naar Enric Mas. De nummer vijf van de voorbije Tour won in de Ronde van het Baskenland als eens op de Arrate. Ook David De la Cruz is een renner die hier een rol van betekenis zou kunnen spelen, al waren zijn resultaten van de afgelopen weken niet overtuigend. Als we kijken naar de thuisfavorieten, dan mogen we de gebroeders Izagirre niet vergeten. Bij Ion is het afwachten in hoeverre hij is hersteld van zijn vroegtijdige opgave in de Tour, maar Gorka zou hier voor een verrassing kunnen zorgen. En wellicht dat local hero Omar Fraile bij Astana de vrijheid krijgt om hier een stunt te realiseren.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Michael Woods, Alexandr Vlasov
** Richard Carapaz, Thibaut Pinot, Tom Dumoulin
*  Alejandro Valverde, Matej Mohorič, Dan Martin, David Gaudu

Deelnemerslijst Vuelta 2020


Weer en TV

Een Vuelta in oktober, dat betekent ook in Spanje herfstachtige omstandigheden. Met een gemiddelde temperatuur van twintig graden Celsius is het niet koud, maar de zon blijft het grootste gedeelte van de dag verscholen achter de wolken. Er is kans op regen, al is dat vooral ’s ochtends. De wind waait uit zuidoostelijke richting en heeft windkracht 3.

De Vuelta wordt dit jaar live uitgezonden door Sporza en Eurosport. Bij Sporza begint men om 14.50 uur op het tweede net, om vervolgens om 16.10 uur over te schakelen op één. Bij Eurosport zendt men op de openingsdag afwisselend de Vuelta en de etappe uit de Giro d’Italia uit. De gehele koers is te volgen in de Eurosport Player.

Vuelta 2020 etappe 1
Datum: dinsdag 20 oktober
Start: 13:10
Start tv-uitzending: 14:50
Finish: 17:18 – 17:4


Dit artikel delen:

49 Reacties

lander luypaert 19 oktober 2020 om 12:10

Zouden de klassment renners meteen al de rit willen winnen? Ik denk van niet.

Wheely 19 oktober 2020 om 12:52

Ik denk van wel.

madeinstars 19 oktober 2020 om 12:53

Waarom niet? Een eventuele rode trui kan je de dagen daarna toch vrij makkelijk weggeven.

riazor 19 oktober 2020 om 12:12

Mooie voorbeschouwing, dank. Wel benieuwd waar dit vandaan komt: “Ook David De la Cruz is een renner die hier een rol van betekenis zou kunnen spelen, al waren zijn resultaten van de afgelopen weken niet overtuigend.” Hij werd 8e op Belles Filles en sprintte niet mee op Champs Elysées, maar daarna (los van WK) niks meer gereden?

AdZ 19 oktober 2020 om 12:25

Alleen de usual suspects, veelal de krasse knarren, staan in t lijstje. Maw we weten t niet en er wordt op zeker gespeeld :-)

Maar wie van de jonge klimmers gaat er al gelijk verrassen? Nu zijn de benen nog goed en kunnen ze mee, wellicht vanuit een ontsnapping.

denistel 19 oktober 2020 om 12:35

Roglic topfavoriet ?? met dit laatste gedeelte zou ik toch
eerder Valverde en Woods tippen en Vlasov kan er ook
wat van.

madeinstars 19 oktober 2020 om 12:54

Roglic is de snelste van al die mannen die je nu noemt als alternatief.

denistel 19 oktober 2020 om 13:45

dat betwijfel ik maar we zullen zien

adelaarvanantwerpen 19 oktober 2020 om 14:09

Roglic is veel sneller dan Woods en Vlasov en ook dan Valverde op deze leeftijd. De enige pure Ak man die Roglic kan kloppen in een spurt is Pogacar.

Adelaar 19 oktober 2020 om 12:40

Waarom zijn er ploegen die nog steeds hun renners niet bekend hebben gemaakt? Die moeten toch al lang in Spanje zijn?

Maillot à Pois 19 oktober 2020 om 14:27

intussen is de deelnemerslijst volledig bekend en bevestigd
http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=Mjk4MTQ=

JellevanderLinden 19 oktober 2020 om 12:57

Guillaume Martin wordt niet eens genoemd in de voorbeschouwing, beetje raar wel. Juist zo’n aankomsten is hij het best in.

Joachim 20 oktober 2020 om 09:56

Inderdaad wel een renner die er op de top nog kan bij zitten, en waar misschien niet meteen op gereageerd wordt als hij probeert weg te rijden.

Jungle Man 19 oktober 2020 om 13:04

Wout Poels zou op zo’n finish toch ook wel wat kunnen, zou je denken.

Zjoske 19 oktober 2020 om 15:04

Poels is zo’n jojo dat je hem eigenlijk nooit kan noemen in een voorbeschouwing.

de nieuweMerckx 19 oktober 2020 om 15:17

Hopelijk zien we hem nog eens op z’n best tijdens de Vuelta, want dan is hij héél erg goed.

john 19 oktober 2020 om 15:39

Uit goede bron vernomen ,Poels mag van de organisatie met een dynamo rijden zo dat hij licht heeft in het donker als hij over de finish komt

AZH 19 oktober 2020 om 22:39

Poels in vorm zeker. Hij won al eens op deze aankomst in Baskenland.

Panache 19 oktober 2020 om 13:43

Ik vind het helemaal niets twee zo’n grote ronden door elkaar. De Vuelta had prima een weekje later gestart kunnen worden.

Deze etappe biedt in totaal 3059 hoogtemeters. In 2012 eindige de 3e etappe hier en zaten er 14 renners binnen de 6 seconden (omdat het niet super lastig is). De finish komt ook vaak terug in Pais Vasco maar die koers kijk ik nooit. Het lijkt m.i. een sprintje bergop, dus koren op de molen van de explosieve ak-mannen.

*** Roglic
** Carapaz, Pinot
* Valverde, Vlasov, Woods

Maillot à Pois 19 oktober 2020 om 14:06

Goh, ik denk dat we blij mogen zijn dat er überhaupt een Vuelta is.
Daarnaast denk ik dat een eind op 8 november voor veel renners en ploegen al laat genoeg is. Als het goed is mogen ze in januari alweer aan de bak in Australië.

Panache 19 oktober 2020 om 15:19

Volgend seizoen wordt ook een rommeltje (is er wel een Tour Down Under?).
Met enig visie = vooruitkijken zou ik zelf de 2021 kalender in Europa niet op de klassieke wijze opgebouwd hebben, maar tussen eind april en eind november. De komende 6 maanden blijft het aanklooien, dat weet iedereen.

Jean Dumas 19 oktober 2020 om 13:56

Benieuwd of Dumoulin nu al voor Roglic gaat werken. Ik vraag dit voor een vriend.

Panache 19 oktober 2020 om 15:20

Jazeker, Dumoulin heeft de koffer van Roglic drie trappen op gedragen terwijl Roglic zelf de lift nam.

Viktrodriguez 19 oktober 2020 om 16:18

Dat lijkt me veel te vroeg.

tdola 20 oktober 2020 om 09:02

Vanuit de ploegleiding wordt iig gezegd dumoulin Niet te snel in rol van knecht.

JW van Putten 19 oktober 2020 om 13:58

Bagioli ontbreekt in deze voorbeschouwing, maar moet dit toch prima aankunnen? Heeft een lekker sprintje in de benen en zie zomaar het roze pakken.

GoldenGoal 19 oktober 2020 om 14:59

@JW van Putten het roze zou heel knap van hem zijn :)

JellevanderLinden 19 oktober 2020 om 15:28

Het sprintje kan Bagioli zeker aan, maar de klim is er te lang aan. Zeker de opeenstapeling ervan. Maar hij mag me verrassen

Yskoud 19 oktober 2020 om 15:34

Jongens, deze Vuelta wordt gereden eind oktober met slecht weer. Wellens time!
Wellens gaat gewoon deze Vuelta winnen, kan niet anders. Sneeuw op de Tourmalet, dit is zijn jaar.

Jan Blokland 19 oktober 2020 om 15:52

Mohoric geloof ik niet zo in. Afdalen kan hij als de beste maar de winst die hij daar zou kunnen boeken gaat hij zeer zeker verliezen in de klim.
En zeker in de eerste etappe waar weinig ruimte zal worden gegeven.

rosencrantz 19 oktober 2020 om 15:53

Lijkt mij een perfecte aankomst voor Formolo

BigApple 19 oktober 2020 om 16:01

Ik denk dat er best wel eens een groepje avonturiers vooruit mag blijven – en dat een goede klimmer daarvan het rood pakt.

molovin 19 oktober 2020 om 18:43

Jumbo zal deze rit denk ik controleren om Roglic te laten sprinten op de laatste klim, zie niet in wie hem daar kan kloppen als zijn vorm nog steeds goed is. Ben je gelijk lekker begonnen aan de Vuelta, kansen moet je niet laten liggen lijkt me.

AZH 19 oktober 2020 om 22:41

De finish ligt na een afdelinkje. Zal niet echt sprinten worden.

FritsvanHoefelen 19 oktober 2020 om 19:13

Wel gek om met de vierde etappe te starten

jooprioolpijp 19 oktober 2020 om 20:33

maar uit betrouwbare bron hoor ik dat de finish wel aan de finish is.
OT: Roglic, en als hij de sprint hier niet van de AK mannen wint, weten we meteen dat hij niet helemaal fris is. Normaal is hij altijd vanaf dag 1 (nou ja, 4 hier) top.

vincenzo 19 oktober 2020 om 19:59

Waardeloos dat Eurosport afwisselend beide wedstrijden uitzendt. Waarom niet op twee zenders?

xistnc 19 oktober 2020 om 20:50

En dan zappen?

Romāns Vainšteins 19 oktober 2020 om 20:55

Via de player wel

vincenzo 19 oktober 2020 om 21:12

Nee, niet zappen, maar de eerst finishende rit live bekijken en dan de andere via de replay (van Ziggo). Er lijkt trouwens een uur tussen de geplande aankomsten te zitten.

Murcia 19 oktober 2020 om 19:59

Als de vorm bij Roglic er nog/weer is dan lijkt hij mij de te kloppen man. Valverde en Vlasov, Carapaz en misschien Kuss daarachter. Het lijkt mij dat geen van de topfavorieten specifiek een doel van de Vuelta heeft gemaakt dus laat ik mij maar verrassen.

Boomie1 20 oktober 2020 om 11:27

DuMoulin moet dit ook kunnen. Zie die rit in 2015 waar ie Froome klopte.

vincenzo 19 oktober 2020 om 20:05

In de enalaatste kilometer tot de finish is het vlak en de laatste kilometer zelfs dalend. Wordt een snelle sprint van een klein groepje favorieten.

Dr op en dr over 20 oktober 2020 om 04:19

Arensman voor een top dertig …… Hardop dromen .. top vijftien ?

Komaan knul .. ge kunt het !!!!

kiryienka 20 oktober 2020 om 09:40

He?!? Is Enric Mas gewoon 5e geworden in de Tour? Die heb ik die 3 weken echt helemaal niet gezien

SolitaryShell 20 oktober 2020 om 10:14

Echt niet? Die heeft na afloop nog op het podium gestaan met de Zubeldia Award.

Jacco 20 oktober 2020 om 09:45

1 Roglic
2 Vlasov
3 Martinez

mich 20 oktober 2020 om 12:17

Is dit ook ergens op de radio te volgen?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair