Vuelta 2020: Voorbeschouwing etappe 16 naar Ciudad Rodrigo

Vuelta 2020: Voorbeschouwing etappe 16 naar Ciudad Rodrigo

Vuelta a España - foto: Cor Vos

Door Koen Middendorp en Martin van den Bosch
vrijdag 6 november 2020 om 07:45

Voordat de Vuelta a España in het slotweekend zijn definitieve ontknoping kent, wacht er op vrijdag nog een heuvelachtige overgangsrit. Op weg naar Ciudad Rodrigo liggen er opnieuw kansen voor vluchters, mits de klassementsmannen daarvoor de gelegenheid geven. We blikken vooruit op het parcours en de favorieten.

Parcours

Nog drie etappes en dan zit de 75e Vuelta a España er alweer op en weten we wie zich eindwinnaar mag noemen van de Spaanse rittenkoers. De organisatie kiest echter niet voor een gezapige optocht richting Madrid. Nee, de renners krijgen eerst nog twee aartsmoeilijke etappes voorgeschoteld niet ver van de hoofdstad van het land. De zestiende etappe vertrekt vanuit Salamanca, zo’n tweehonderd kilometer ten westen van Madrid.

Salamanca, in het verleden bezet door de Romeinen, Alanen, Visigoten en ingenomen door de Moren, is van oudsher vooral een bruisende universiteitsstad waar studenten van heinde en verre zich intellectueel ontplooien. Salamanca is ook een populaire tussenstop voor toeristen, maar ook de Ronde van Spanje heeft het nodige meegemaakt in de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Zo was Salamanca al 21 keer verantwoordelijk voor de start van een Vuelta-rit en werd er ook geregeld gefinisht in het centrum van de stad. Zo was het in 2011 nog het decor van een individuele tijdrit, gewonnen door Tony Martin. Een zekere Chris Froome mocht toen voor het eerst een leiderstrui aantrekken in een grote ronde. Ook Angelo Furlan, David Millar, Marcel Wüst, Abraham Olano en Laurent Jalabert wonnen ooit in Salamanca.

De etappe begint met een tocht van een slordige zestig kilometer in zuidelijke richting, over de CL-512 en vervolgens de SA-205 naar San Miguel de Valero en tot aan Santibañez de la Sierra. Vervolgens trekt het peloton wat meer richting het westen, na een overigens vrij vlakke aanloop dwars door de regio Castilië en León. Als de coureurs voorbij Miranda del Castañar zijn, trekken ze een bergketen in en is het vrijwel meteen klimmen geblazen.

Na een golvende aanloopfase zien de renners met nog 85 kilometer te gaan wellicht een bordje met daarop de tekst ‘El inicio del puerto’, het begin van de Puerto El Portillo (13,8 km aan 4,4%) van tweede categorie. De beklimming is niet al te steil en het is maar de vraag of we hier de klassementsrenners in actie zullen zien. Als de renners de top bereiken op 1.240 meter, nemen ze weer de duik naar beneden.

Na een afdaling van goed vijftien kilometer doorkruisen de renners het gehucht Las Mestas en kunnen ze in theorie even wat verkoeling (al is het in deze tijd van het jaar niet echt nodig) zoeken in de natuurlijke zwembaden van Las Mestas. Het is bijzonder goed toeven in dit deel van de regio Extremadura, maar het peloton heeft zoals gewoonlijk geen tijd om van het uitzicht te genieten. Er zal gekoerst worden richting Ciudad Rodrigo.

In het plaatsje Ladrillar heeft de organisatie nog een klimverrassing in petto met de Puerto El Robledo. Dit is een beklimming van net geen twaalf kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 3,8%, al is het in dit geval zeker verstandig om de klim op te delen. De eerste drie kilometer (gemiddeld zo’n 4%) zijn goed te doen en vervolgens gaat het zelfs voor een tweetal kilometer naar beneden, om vervolgens te beginnen aan de steilste stroken van de Robledo.

Van kilometerpaal zes tot zeven zakken de percentages niet meer onder de 10% en vervolgens blijft de Robledo voor een drietal kilometer omhoog lopen aan meer dan 6%. Na een minder steil stukje vlak voor de top, stijgen de laatste honderden meters weer aan 6%. Eenmaal boven moeten de renners nog 36 kilometer afleggen tot aan de finish. Een aanvalslustige renner zal kortom van goede huize moeten komen om een solo tot een goed einde te brengen.

Na de Puerto El Robledo is het nog niet helemaal gedaan met klimmen, want vlak voor en na de tussensprint in Serradilla del Llano blijven de Spaanse wegen vervelend omhoog lopen. De renners bevinden zich inmiddels weer in de regio Castilië en León en koersen in een razende vaart verder. Ze finishen na een vlakke finale in Ciudad Rodrigo, dicht tegen de Portugese grens. Wie fietst zich hier in de voetsporen van eerdere ritwinnaars Jan Ullrich en Alexander Vinokourov?

Datum: vrijdag 6 november 2020
Start: 13:00 uur in flag-es Salamanca
Start tv-uitzending: 14:35 uur
Finish: tussen 17:03 en 17:30 uur in flag-es Ciudad Rodrigo


Favorieten

Te zwaar voor de sprinters, niet lastig genoeg voor de pure klimmers. Het profiel van deze etappe leent zich voor een scenario waarin aanvallers succesvol een gooi kunnen doen voor dagsucces. Vanwege de 2.632 hoogtemeters die onderweg overwonnen moeten worden, zal een potentiële winnaar hier desalniettemin over de nodige klimmerscapaciteiten moeten beschikken.

Michael Woods – foto: Cor Vos

De rit van vrijdag doet denken aan de etappe van vorige week dinsdag naar Villanueva de Valdegovia. Een stevige klim van eerste categorie, met een afdaling richting de aankomstplaats. Die werd rit werd gewonnen door Michael Woods. De Canadees – die deze Vuelta al op de openingsdag zijn klassementsambities in rook zag opgaan – mag ook voor deze rit opgeschreven worden. De renner van EF Pro Cycling toonde woensdag in de rit naar Ourense immers al dat hij nog steeds ambitie heeft om een tweede rit aan zijn palmares toe te voegen.

Tim Wellens heeft zich deze Vuelta allerminst verstopt. Het leverde hem ritzeges op in Sabiñanigo en Ourense. Op weg naar Puebla de Sanabria reed hij opnieuw in de aanval, maar liet hij zich vroegtijdig terugzakken richting het peloton. Was dat om krachten te sparen met het oog op de rit van vrijdag?

Alexander Vlasov – foto: Cor Vos

Ook de naam van Alexander Vlasov is deze Vuelta meermaals voorbij gekomen. De Rus begon (net als Woods) teleurstellend aan de Vuelta, maar zette de knop om en ging op jacht naar dagsucces. Tot dusver zonder succes, al reed hij al vier keer bij de beste tien. In Castilië en León ligt er voor hem een kans om zijn eerste jaar in de WorldTour af te sluiten met een ritzege in een grote ronde. Binnen de sterke Astana ploeg zijn er naast Vlasov nog meer renners die over de kwaliteiten beschikken om in deze rit te triomferen. Omar Fraile bijvoorbeeld, de nummer twee achter Woods in Villanueva de Valdegovia. Ook streekgenoten als de gebroeders Izagirre en Alex Aranburu zijn op dit terrein renners om rekening mee te houden, terwijl ook Luis León Sánchez nog steeds aast op een ritzege.

Oud-wereldkampioen Rui Costa vindt hier eveneens een parcours dat aansluit van zijn kwaliteiten. De Portugese routinier mengde zich regelmatig in de strijd om de dagzege, maar staat tot dusver nog met lege handen. Michael Valgren behaalde deze Vuelta een korte klassering in de rit naar Aramón Formigal, maar voor de oud-winnaar van de Amstel Gold Race is dat wat mager. Deze rit geeft hem de gelegenheid om zijn Vuelta nog wat glans te geven. Anders is zijn Zwitserse ploeggenoot Gino Mäder wellicht iemand die sponsor NTT een mooi afscheidscadeau kan bezorgen.

Bagioli kan een rol spelen in de sprint – foto: Cor Vos

Bij Deceuninck-Quick-Step zal men uitkijken naar de vlakke slotrit van zondag, maar met Andrea Bagioli (in een sprint) en Mattia Cattaneo (in een vlucht) beschikt de Belgische formatie ook voor deze rit over renners die mee kunnen spelen om de overwinning. Bij Mitchelton-Scott is het uitkijken naar renners als Nick Schultz en Robert Stannard. Sunweb zal ongetwijfeld renners als Thymen Arensman, Michael Storer, Robert Power en Mark Donovan mee willen sturen. Bij Movistar is dit een rit waar Marc Soler of oudgediende Alejandro Valverde zich kunnen onderscheiden. Caja Rural rekent op Jon Aberasturi.

Wanneer we kijken naar de Franse renners, is het afwachten of Guillaume Martin opnieuw meeglipt in de vlucht. De Fransman is mathematisch gezien inmiddels zeker van de bollentrui, maar wil wellicht nog de kers op de taart zetten. Ook met landgenoten Nans Peters (AG2R La Mondiale) en de talentvolle klimmers Clément Champoussin en David Gaudu, die deze Vuelta al won op de Alto de la Farrapona, moet rekening gehouden worden

Roglic won in Suances -foto: Cor Vos

Volgens parcoursbouwer Fernando Escartin zou deze rit wel eens in een sprint van een uitgedund peloton van ’30 á 40 renners’ beslist kunnen worden. Indien er geen vluchters voorop blijven en de beslissing valt tussen de sterkste renners, dan kunnen we niet om Primož Roglič heen. De Sloveen demonstreerde in Suances andermaal over een venijnig eindschot te beschikken. Daarnaast zouden de dure bonificatieseconden een reden kunnen zijn om zich opnieuw te mengen in een sprint. Tien seconden zouden aan het einde van deze Vuelta immers het verschil tussen winst en verlies kunnen betekenen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Woods
*** Tim Wellens, Alexander Vlasov
** Rui Costa, Primož Roglič , Michael Valgren
* Omar Fraile, Alex Aranburu, Robbert Stannard, Andrea Bagioli

Deelnemerslijst Vuelta 2020


Weer en TV

Na een natte en koude rit naar Puebla de Sanabria, zal het op vrijdag iets droger zijn. In de loop van de middag kunnen er wellicht enkele druppels vallen, maar pas ’s avonds is er sprake van echte buiten. De temperatuur schommelt rond de 18 graden Celsius. De wind komt uit het oosten en heeft windkracht 2.

De Vuelta wordt ook vrijdag zoals gebruikelijk vanaf 14:35 uitgezonden op zowel Sporza als Eurosport.


Dit artikel delen:

31 Reacties

Astarloa 5 november 2020 om 19:55

Bagioli vandaag wederom op ruime afstand binnen. Lijkt me dat die niet helemaal goed is.

Ab Normaal 5 november 2020 om 21:34

Eens. Vind dit een van de mindere voorbeschouwingen. Renners als Stannard, Aranburu die vandaag in de ontsnapping zaten en niet bekend staan als rasaanvallers een sterretje geven of een Bagioli die op lijkt te zijn. Maar een Soler die zich vandaag spaarde, weer niet.

josi 5 november 2020 om 20:13

Dit lijkt me er eentje voor de vluchters. Die beklimmingen zijn niet zwaar genoeg en liggen te ver van de streep om daar een strijd tussen de klassementsmannen te verwachten.

oscarfreirefan 5 november 2020 om 20:26

Waar in het parcour gaat roglic nou nog tijd verliezen. Dat heuveltje van zaterdag stelt ook niets voor. Toch een matige laatste week van deze grote ronde die zo spectaculair begon

VerstandOpNul 5 november 2020 om 21:05

Nergens, echt helemaal nergens idd..
Roglic gaat met 2 vingers in de neus deze Vuelta winnen, sterker nog hij heeft hem effectief al gewonnen..

Overigens probeerde ik in de Tour eenzelfde soort jinx, niet zonder resultaat..

Basjee 5 november 2020 om 22:00

Bekijk het profiel van de slotklim eens. Daar kan echt wel wat gebeuren..

Veloburto 5 november 2020 om 20:47

Haha, heuveltje… Die Alto de la Covatilla gaat vuurwerk opleveren

oscarfreirefan 5 november 2020 om 20:59

10 km a 7.1 procent. Valt toch echt wel mee?

Panache 5 november 2020 om 22:31

Alto El Robledo (11,7 km, 3,8%). Deze klim kan in tweeën worden verdeeld met 3-5% over de eerste 3 km voordat een 2 km lange afdaling wacht. Daarna stijgt het met 10,5% met een maximum van 12% over één kilometer en dan gelijkmatig met 6-7% voor de resterende 4,7 km naar de top, die na 126,7 km wordt gepasseerd.

nickdt 6 november 2020 om 10:15

@Panache

Dus met uitzondering van die kilometer echt niet zwaar genoeg om Roglic pijn te doen.

xistnc 5 november 2020 om 21:37

Lees de tekst nog even door.

Poeksel 5 november 2020 om 21:56

Er had wel iets mogen staan over de kans op waaiers. Vooral Dan Martin zal er bang voor zijn. En het waait morgen blijkbaar harder dan vandaag (gisteren werd er in de voorbeschouwing windkracht 1 genoemd).

Merlinappa 6 november 2020 om 07:29

Klopt, volgens mij zijn ze windfinder vergeten te checken toen ze deze voorbeschouwing schreven.

Turtlehead 5 november 2020 om 22:17

Nou, met zulke illustere voorgangers als winnaar in deze plaats gok ik op Piti of eentje van Astana. LLS zou een fraaie zijn ;)

nasibal 6 november 2020 om 12:43

Die wordt het in ieder geval niet ;)

oborobo 5 november 2020 om 22:54

Weer Stannard????

Lennimator 5 november 2020 om 23:01

Salamanca Plaza Major, wat een heerlijk plein om bier en/of wijn te drinken. Grandioos.

Hangtieniedanstaatie 6 november 2020 om 01:09

Aberasturi toch wel een sterretje zeker??

LenP 6 november 2020 om 06:53

Is dit niet de laatste kans voor Valverde om nog eens te zegevieren?

Merlinappa 6 november 2020 om 07:26

Wind staat in de eerste 60km vanuit het zuidoosten zo lijkt het, en het gaat ook nog eens serieus hard waaien volgens Windfinder. Reken maar op windkracht 4/5 in de flank en schuin tegen. Zoals Zonneveld al zei: WAAIERS!

Veloburto 6 november 2020 om 11:55

Zonneveld zegt bij elke etappe: waaiers.

Merlinappa 6 november 2020 om 12:51

Nee hoor.

Wheely 6 november 2020 om 07:52

Toch maar oppassen voor een poets van Carthapazy deze rit!

Jean Dumas 6 november 2020 om 07:58

Dacht ik ook, dit is misschien de waaierrit waarin ploegsterkte het verschil gaat maken.

Dion 6 november 2020 om 13:15

Dan moet carapaz Zelf uitkijken.

vanuit de kantlijn 6 november 2020 om 08:12

Het kan inderdaad een chaos worden in het begin van de etappe.

Redmachine 6 november 2020 om 10:12

Wordt gewoon hele dag Movi-Madness.

bartp25 6 november 2020 om 12:40

Movistar met een alles of niks poging inderaad, zie ik zeker gebeuren. Zaak voor TJV om vanaf km 1 bij de les te zijn en voorin te zitten.

Jasper11 6 november 2020 om 10:44

Waarom wordt deze etappe niet integraal uitgezonden, vooral nu er in het begin zoveel kans op waaiers zijn? Eurosport zendt tot 14.30 een herhaling uit… Bijzonder.

Willem Hofman 6 november 2020 om 11:16

Denk dat de heren die gisteren de hele dag voorop hebben geploeterd, vandaag het lampje wel uit hebben (Costa, Aranburu, Stannard). Bagioli lijkt inderdaad toe aan vakantie. Wat mij betreft vandaag Woods en Astana voor de ritzege (de Izagirre’s en Fraile) en Movistar voor het definitief veiligstellen van het ploegenklassement (Verona en Erviti). Als de rest van het peloton het eerste uur goed doorkomt, zullen ze het na gisteren en met het oog op morgen wel kalm aan doen.

Tuubke 6 november 2020 om 12:23

Ik had gisteren Jetse Bol getipt, maar toen lukte het hem niet om weg te komen. Vandaag dan maar!

Headlines

Materiaalzone

Populair