Vuelta 2020: Pascal Ackermann wint slotrit in Madrid, Primoz Roglic weer eindwinnaar
foto: Cor Vos
zondag 8 november 2020 om 17:06

Vuelta 2020: Pascal Ackermann wint slotrit in Madrid, Primoz Roglic weer eindwinnaar

De slotetappe van de Vuelta a España 2020 is gewonnen door Pascal Ackermann. De sprinter van BORA-hansgrohe was na een rit van 139 kilometer de beste sprinter in de traditionele rit naar Madrid. Primož Roglič (Jumbo-Visma) wist voor het tweede jaar op rij het eindklassement in de Vuelta te winnen.

Even na half twee vertrok het peloton bij het Hipódromo de La Zarzuela, een paardenracebaan in de buitenwijken van Madrid, voor de laatste etappe van deze Vuelta. Overigens ontbrak Davide Formolo, de Italiaan stond op het punt om vader te worden en wilde maar wat graag de slotrit laten schieten om bij dat heuglijke moment te zijn. Rémi Cavagna werd ondertussen uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van deze Vuelta.

foto: Cor Vos

Daarna volgden de nodige festiviteiten, met champagne, fotomomenten en veel lachende gezichten met oude bekenden. Jumbo-Visma begeleidde als ploeg van de klassementsleider Primož Roglič het peloton naar Madrid. Op een kleine veertig kilometer van de meet draaiden de renners het lokale circuit van 5,9 kilometer in de hoofdstad op.

De eerste serieuze aanval kwam van Tim Wellens en Willie Smit. Zij kregen sprintersploegen Deceuninck-Quick-Step en BORA-hansgrohe achter zich aan. Caja Rural-Seguros RGA had aanvankelijk en Jonathan Lastra iemand mee van voren, maar hij kon het tempo van Wellens en Smit niet volgen. Gonzalo Serrano en Dmitriy Gruzdev maakten daarna de oversteek. De vier reden ruim twintig seconden weg.

Koninklijke massasprint
Ook het UAE Emirates van Jasper Philipsen zette een mannetje op kop van het peloton om de vluchters terug te pakken, en dat plan slaagde op zes kilometer van de finish. Vervolgens was het alle hens aan dek richting de koninklijke eindsprint in Madrid, met alle treintjes op hoge snelheid (tot 70 km/h) naast elkaar.

BORA-hansgrohe nam de kop in de laatste kilometer in dienst van Pascal Ackermann. Sam Bennett leek in extremis zijn wiel net iets eerder dan de Duitser over de eindstreep te drukken, maar Ackermann was toch de eerste aan de streep. Max Kanter was in de strijd om de derde plek nipt sneller dan Jasper Philipsen.

Ceremonies
Op het eindpodium in Madrid werd Roglič geflankeerd door Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) en Hugh Carthy (EF Pro Cycling). Roglič mocht ook de groene puntentrui in ontvangt nemen. De Sloveen is de eerste renner in 43 jaar die van start tot finish de leider is in het puntenklassement van de Ronde van Spanje.

De bergtrui werd uitgereikt aan Guillaume Martin (Cofidis), die overtuigend dat nevenklassement won. De witte jongerentrui was een prooi voor Enric Mas (Movistar), hij hield David Gaudu en Aleksandr Vlasov ruim achter zich. Het ploegenklassement ging, niet geheel verrassend, naar Movistar.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
8 november 2020 17:08
Prima etappe zo. Ackermann niet mijn favoriet maar qst en Bennett helemaal niet.
    8 november 2020 18:19
    +1!
    8 november 2020 18:21
    Sportief standpunt.Respect.Goed onderbouwd trouwens.
    8 november 2020 18:24
    Ik vind dat toch wel maar triestig als je zo naar de koers moet beginnen kijken en 'tegen' ploegen of renners begint te zijn.
    Waarschijnlijk ligt de frustratie van veel mensen bij Lefevere, maar tegen Quickstep als ploeg en Bennett als renner kun je echt niet veel hebben.
    Quickstep is een van de meest aantrekkelijke/aanvallende ploegen. Zelfs in de bergetappes hebben ze nu renners om in de aanval te gaan.
    Tevens controleren ze waar nodig ( voornamelijk in de sprintetappes) en hebben ze met Almeida en Evenepoel zelfs klassementsmannen.
    En in het geval van Bennett, zit je met een heel emotionele sprinter die altijd dankbaar is na een overwinning. En heeft hij dan al eens een kwak uitgedeeld, jazeker, maar als je alle renners die ooit eens kwakken moet beginnen haten, dan moet je ergens supporteren voor renners vanaf positie 100
    8 november 2020 18:35
    @Massimo jij meet met 2 maten. Ergens anders zeg je dat het logisch is dat De Cauwer de underdog support, maar wielerfans mogen niet de underdog supporteren. Veel wielerfans hebben liever niet dat Bennett vandaag wint, omdat ze van mening zijn dat Bennett gediskwalificeerd had moeten worden in de Vuelta. In de Giro en Tour heeft Quick Step niet aanvallend maar verdedigend gereden, muv Alaphilippe. In de Vuelta kunnen ze aanvallend rijden, omdat ze geen trui en AK hoeven te verdedigen.
    8 november 2020 18:36
    Massimo, tegen Bennet kan je sinds dit jaar genoeg hebben, kopstoten, insluiten richting dranghekken etc. Qst wisselt bij mij, ja ze maken koers maar er zijn er genoeg die rotstreken uithalen en hun manager ben ik niet over te spreken. Cavagna, vroeger Gilbert, keisse zijn renners die ik individueel wel waardeer bijv.

    Voor de rest ben ik pro ackerman als Duitser:-)
    8 november 2020 18:48
    Het gaat hier van kwaad naar erger.
    8 november 2020 18:52
    Als je het richting Nederlanders zegt is het "van kwaad tot erger".
    8 november 2020 19:16
    Qst doet me denken aan een sekte. Als de wereldkampioen aan de manager gaat vragen of ie trots is dan gaan er dingen niet goed.

    Daarnaast is levefre idd iemand die ik het liefst gisteren zie verdwijnen. Zoveel hypocrisie, dat is niet voor te stellen.
    8 november 2020 19:24
    @Stalle wat is er verkeerd met het zeggen dat DQS en Bennett niet je favoriet zijn? Het klinkt alsof jij geen renners hebt die niet jouw favoriet zijn. Dit komt niet geloofwaardig over.
    8 november 2020 19:43
    Er is niets mis met fan te zijn van bepaalde renners, maar als je begint te zeggen, het maakt niet uit wie er wint, zolang het die niet is, ben je in mijn ogen maar 'triestig' bezig. Supporteren gaat om je favoriet te steunen en niet anti-tegenstand te zijn.
    Jammergenoeg een traditie die al jaren in het voetbal bestaat, maar voor mijn part zover mogelijk van wielrennen mag wegblijven.
    Er is een groot verschil om bv te zeggen ik heb liever dat Ackermann wint, dan te zeggen ik ben blij dat Bennett niet wint.
    8 november 2020 22:08
    Ok, dan zeg ik het anders. Ik heb liever dat elke andere renner dan een renner van qst wint.
8 november 2020 17:08
Het verschil in alle drie rondes minder dan een minuut tussen de nummer 1 en 2. Wat is het ook een jaartje he.
    8 november 2020 17:27
    De finish van de laatste koers dit jaar is eigenlijk een prima metafoor voor het hele jaar. Veel koersen werden met een finish foto beslist.
8 november 2020 17:10
Gerechtigheid:
Ik zou er een bittere smaak bij hebben als bennett had gewonnen. Die zou al lang teug in Ierland moeten zitten na zijn beukwerk en kopstoten eerder in de ronde.

En eigenlijk had ackermann misschien ook wel 3 maanden thuis moeten zitten na zijn scheldeprijs..
8 november 2020 17:12
Carthy zich laten verrassen?
8 november 2020 17:13
Mooi voor Gesink en Hofstede, wel benieuwd hoe Dumoulin vanuit zijn zetel hier naar kijkt.

Poels redelijk goed, Schelling, Arensman en Molenaar met de toekomst.

Wellicht van Inkelaar, Terpstra en Bol net iets meer verwacht.

Op naar het zwarte gat en benieuwd welke koers de eerste zal zijn in 2021.
    8 november 2020 17:21
    Die Schelling ging af en toe stevig tekeer. Vol van verwachting !
    8 november 2020 18:18
    Hofstede, Poels, Schelling, Arensman en Molenaar allemaal boven verwachting voor mij.
8 november 2020 17:14
Mooie en (bijna) 100% nette eindsprint. Goed einde van een raar wielerjaar. Ben nu wel een tikkie grand tour moe. Tijd voor winterslaap en dan de voorjaarsklassiekers-in-het-voorjaar, hopelijk.
    8 november 2020 17:20
    Bijna tussen haakjes is terecht, er kwam toch weer een klein kwakje aan te pas. Nee, mag geen naam hebben, maar ook ja, er zit altijd een foute intentie achter.
    8 november 2020 17:21
    100% nette sprint? Philipsen mag wel 9 maanden schorsing krijgen voor zijn manoeuvre in de laatste meters.

    zeg ik met enig cynisme
8 november 2020 17:36
Renaat en José zagen niets aan de sprint van Philipsen gelukkig. Blij dat hij het aflegt tegen Kanter
    8 november 2020 17:49
    Sporza is echt slecht uit de Corona gekomen. Echt beneden hun niveau gepresteerd sinds het seizoen weer opgepikt werd.
    8 november 2020 17:53
    Renaat en José samen zijn goed te pruimen. Ook al zien ze niet alles. Dit duo is veel beter in balans dan wuyts en de cauwer.
    8 november 2020 18:00
    Als Kanter 4e was geworden, was Philipsen misschien gedeclasseerd. Hij hinderde Kanter wel degelijk
    8 november 2020 23:03
    Philipsen hindert Kanter, maar Kanter zelf deelde in de laatste kilometer ook twee keer een stevige kwak uit aan Manzin
8 november 2020 18:09
Ik vindt De Cauwer steeds meer op Wuyts gaan lijken. Had heel veel commentaar op het rijden van Roglic. Hij werd er op de uitzending door Renaat over aangesproken, maar kwam toen weer met een ander verhaal. Was altijd een groot fan van de Cauwer maar ben toch maar naar een andere zender gegaan.
    8 november 2020 18:12
    Ik heb veel op Eurosport gekeken. Kroon en z'n maat deden het erg goed.
    8 november 2020 18:17
    Ik vind het commentaar van De Cauwer op Roglic eigenlijk wel altijd terecht...
    Hij erkent toch ook wel dat het een sterke coureur is. Maar dat het een renner is waar je niet warm van wordt is toch ook wel waar.
    En als commentator ga je wel altijd wat de underdog gaan promoten. Was idem het geval voor Carapaz als ie int rood stond of naar Carthy toe om Carapaz aan te vallen.
    Vandaag heeft hij toch genoeg lof getoond naar Roglic allesinds.
    8 november 2020 18:23
    @Massimo misschien kwam dat wel door de kritiek die hij gekregen heeft. Hij sprak vandaag heel anders over Roglic dan de afgelopen dagen
    8 november 2020 18:36
    @Massimo Als jij niet warm wordt van een renner die een monument wint en een grote ronde dan heb je weinig kijk op de zaak. Welke renner heeft dat dit jaar gepresteerd ?????
    8 november 2020 18:47
    Kan toch best? Froome was bv. veruit de beste ronderenner van zijn generatie, maar veel wielerliefhebbers werden er ook niet warm van (zelfs al vóór pufjesgate)...
    8 november 2020 18:51
    Ik word ook niet warm van Roglic. Weet nog steeds niet wat ik er van moet denken. Voor mij de nieuwe Froome
    8 november 2020 19:07
    Jose blijft voor mij een topper en ik heb genoten van dit commentaar duo die qua humor veel meer op elkaar zijn ingespeeld en de ander laten uitpraten, maar de verklaring van Jose over Roglic was vrij zwak. Het kwam er op neer dat hij als een ploegleider de koers becommentarieert en niet als fan, maar juist bij Primoz is het commentaar op Sporza (vergeten we Wuyts niet) vaak van een kleinzielig niveau. Het gezeur dat Carapaz maar liefst een seconde of 12 zou zijn weggereden van hem zonder de boni's of het al weer beginnen te mekkeren op de Alto de Moncavillo over Primoz die nooit aanvalt vlak voordat hij Carapaz loste nota bene is niet echt ploegleider commentaar maar juist verongelijkt fangedrag. Renaat noemde tijdens de tijdrit Carthy zelfs de morele winnaar, een term die vooral wordt gebruikt om een verlies wat dragelijker te maken en de winnaar niet de credits te geven. Vergelijk hun manier van spreken over Primoz maar eens met hun opmerkingen over Tom, daar zijn ze meer fan in plaats van objectief.
    8 november 2020 19:50
    Hij mocht nog de Tour, Vuelta, LBL en WK geworden zijn. Ik heb respect voor de renner Roglic en zijn kwaliteiten. En zijn palmares is uitstekend (en hij is wss de beste renner in 2020, al vind ik Van Aert ook kort staan), maar dat heeft niets te maken met aantrekkelijkheid.
    Als bijvoorbeeld VdPoel (of Alaphil, of eender wie) 10x gaat aanvallen in een wedstrijd en lange solo's doet en altijd animeert, maar telkens terug wordt ingehaald en geen enkele wedstrijd wint, zal dat een aantrekkelijkere renner zijn dan een sprinter die 20x een sprint wint.
    En van Roglic wordt ik nu eenmaal niet warm. Hij heeft een uitstekende tijdrit en eindsprint (bergop) en gebruikt zijn wapens optimaal (kijk etappezeges en zijn Vueltawinst). En dat is natuurlijk zijn goed recht. Maar echt aanvallen bergop zelf het verschil maken doet hij niet. En echt aantrekkelijk is dat niet als 'neutrale' wielerfan.
    Maar hij wint wel en dat is het enige dat belangrijk is voor hem/zijn ploeg.
    8 november 2020 20:32
    “Was altijd een groot fan van de Cauwer maar ben toch maar naar een andere zender gegaan.”

    Ik heb exact hetzelfde. Omdat de Cauwer vroeger het gewauwel van Wuyts compenseerde, keek ik nog op Sporza. Helaas glijdt de Cauwer steeds verder af en is hij geen reden meer om op Sporza af te stemmen. Erg spijtig.
    8 november 2020 20:42
    Ik kijk al enige tijd niet meer op de Belg. Chauvinisme heeft een fragiele balans met frustratie en die balans was al enige tijd zoek. En wat ik af en toe lees is het alleen maar verder doorgeslagen....
    8 november 2020 20:55
    Beter gewoon op een andere zender kijken inderdaad in plaats van je rot te ergeren op Sporza en die frustratie na zowat elke koers ook te moeten delen in zoveel mogelijk topics hier.
8 november 2020 18:38
Mooi dat Ackermann wint!
8 november 2020 19:26
Veel kabaal om niks, zoals bij de meeste sprints.
8 november 2020 22:41
Nog even over Renaat Schotte en José de Cauwer: zeker is er iets aan te merken op enig chauvinisme of partijdigheid, maar dat heb je bij elke commentator/analist. Wat mij vooral bevalt is dat ze zo goed op elkaar ingespeeld zijn, veel beter dan bij Michel Wuyts, die soms wat irritatie lijkt op te roepen bij De Cauwer. De toegevoegde waarde zit hem in Renaat Schotte die een fijn taalgevoel paart aan subtiele humor. Zo wordt een op zichzelf saaie etappe soms toch nog een amusant gebeuren: rond de tijdrit waren hier een aantal fraaie staaltjes van te horen, wat mij betreft genieten hoor!
    8 november 2020 23:14
    +1
    9 november 2020 09:31
    Eens met Veleta. Prima duo, mag van mij het vast duo worden voor de belangrijke wedstrijden.

    Enige wat mij stoort is dat ze geen duidelijk stelling willen of durven nemen tegen dingen die niet kunnen als het een landgenoot of Belgische ploeg betreft. Of je nu praat over de slotsprint van Phillipsen of de kopstoten van Bennett en de veel te milde straf die erbij hoort.

    Chauvinisme is niet zo erg. Maar hier krijg ik vooral de indruk dat ze bang zijn om mensen voor het hoofd te stoten en daarmee straks niet meer de quote of het interview gaan krijgen wat ze willen.
9 november 2020 00:30
Kom niet aan Jose mensen! Blasfemie.

Reacties zijn gesloten.