Vuelta 2020: Het puntenklassement

vrijdag 3 januari 2020 om 23:00
Vuelta 2020: Het puntenklassement

foto: Cor Vos

De Vuelta a España begint in 2020 met drie etappes in Nederland. Utrecht, Den Bosch en Breda worden aangedaan door het peloton. Drie weken later is de slotetappe traditioneel in de Spaanse hoofdstad Madrid. Wie volgt Primoz Roglic op als winnaar van het puntenklassement?

In de Vuelta heeft de trui voor de aanvoerder in het puntenklassement dezelfde kleur als in de Tour de France, namelijk groen. Tien jaar geleden kreeg het tricot zijn huidige kleur en intussen neemt het een herkenbare plek in naast de rode leiderstrui van het algemeen klassement, de wit-blauwe bergtrui en de witte jongerentrui.

Het puntenklassement wordt opgemaakt aan de hand van de som van de punten, die renners verdienen in elk van de 21 etappes en in alle tussensprints. Anders dan in de Tour de France, waar aan de tussensprints veel punten te verdienen zijn, hoeven we in de Vuelta a España geen sprinters in de vroege vlucht te verwachten om op die manier maar zoveel mogelijk punten te verzamelen. Ook zijn de punten aan de finish niet afhankelijk van het parcours: of de route nu vlak, heuvelig of bergachtig is, het aantal te verdelen punten is gelijk.

Door de jaren heen gebeurde het meer dan eens dat de winnaar van het puntenklassement ook de winnaar van het algemeen klassement was, zoals Jan Janssen in 1967 en Eddy Merckx zes jaar later. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome sloeg in 2017 nog een ‘dubbelslag’. Hij kreeg vorig jaar een opvolger in Primoz Roglic.

In 2019 ging de zege in het puntenklassement van de Vuelta a España naar Primoz Roglic, voor Tadej Pogacar en Sam Bennett.

Bekijk hier welke kopmannen starten in de Vuelta a España 2020

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair