Vuelta 2020: Het bergklassement

vrijdag 3 januari 2020 om 23:00
Vuelta 2020: Het bergklassement

foto: Cor Vos

De Vuelta a España begint in 2020 met drie etappes in Nederland. Utrecht, Den Bosch en Breda worden aangedaan door het peloton. Drie weken later is de slotetappe traditioneel in de Spaanse hoofdstad Madrid. Wie volgt Geoffrey Bouchard op als winnaar van het bergklassement?

Het bergklassement in de Vuelta kent dan ook een rijke historie. Al sinds de eerste editie wordt een bergklassement bijgehouden. Recordhouder met vijf bergtruien is de Spanjaard José Luis Laguía. In de jaren ’80 wist hij in het shirt van Reynolds de trui vijf maal te winnen. Wanneer we de winnaars van de laatste jaren overlopen, valt op dat de prijs meestal naar aanvallers gaat.

De truien hebben in de geschiedenis verschillende kleuren gekend, maar sinds enkele jaren draagt de beste klimmer een wit shirt met blauwe bollen. De bergen worden onderverdeeld in vijf categorieën. Elke categorie heeft een x-punten dat verdiend kan worden. De meeste punten zijn te verdienen op het hoogste punt van de Vuelta, de bijbehorende prijs heet de Cima Alberto Fernandez.

In 2019 ging de zege in het bergklassement van de Vuelta a España naar Geoffrey Bouchard, voor Ángel Madrazo en Sergio Samitier.

Bekijk hier welke kopmannen starten in de Vuelta a España 2020

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair