Vuelta 2020: Roglic overleeft aanval van Carapaz, Gaudu wint op Alto de la Covatilla

zaterdag 7 november 2020 om 17:06
Vuelta 2020: Roglic overleeft aanval van Carapaz, Gaudu wint op Alto de la Covatilla

David Gaudu heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Op de Alto de la Covatilla was de Fransman voor de tweede keer in deze ronde de beste renner van de dag. Gino Mäder werd tweede, Ion Izagirre derde.  Richard Carapaz nam de leiderstrui van Primož Roglič onder vuur, maar de Sloveen hield nipt stand.

Primož Roglič won al vier ritten in deze Ronde van Spanje, maar bij het ingaan van de laatste bergetappe moest de leidende Sloveen concluderen dat hij nog altijd niet af was van zijn twee laatst overgebleven concurrenten Richard Carapaz en Hugh Carthy.

De Ecuadoraan en de Brit zouden de strijdbijl niet zomaar begraven op de Alto de La Covatilla, maar voordat het zover was reed er eerst een grote kopgroep weg. Nog voor de eerste beklimming van de dag hadden de 32 renners al een voorsprong van twee minuten opgebouwd.

Kopgroep met veel Nederlanders en Belgen
Met Julius van den Berg, Alex Molenaar en Lennard Hofstede zaten er drie Nederlanders mee. Stan Dewulf en Tosh Van der Sande hielden de Belgische eer hoog. Andere opvallende namen: Guillaume Martin, Rui Costa, David de la Cruz, Remi Cavagna, Omar Fraile en Ion Izagirre.

Samenstelling kopgroep: flag-nl Lennard Hofstede (Jumbo-Visma), flag-fr Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step), flag-pt Rui Costa, flag-es David De la Cruz, flag-co Sergio Henao en flag-pt Ivo Oliveira (UAE Team Emirates), flag-es Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo), flag-gb Mark Donovan, flag-au Michael Storer en flag-de Jasha Sütterlin (Sunweb), flag-es Omar Fraile en flag-es Ion Izagirre (Astana), flag-de Pascal Ackermann en flag-de Michael Schwarzmann (BORA-hansgrohe), flag-au Nick Schultz en flag-au Dion Smith (Mitchelton-Scott), flag-fr Bruno Armirail en flag-fr David Gaudu (Groupama-FDJ), flag-nl Julius van den Berg (EF Pro Cycling), flag-be Stan Dewulf en flag-be Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), flag-es Jésus Herrada, flag-fr Guillaume Martin en flag-fr Victor Lafay (Cofidis), flag-za Stefan De Bod en flag-ch Gino Mäder (NTT), flag-es Jorge Arcas, flag-es Imanol Erviti en flag-pt Nelson Oliveira (Movistar), flag-es Aritz Bagües en flag-es Jonathan Lastra (Caja Rural), flag-nl Alex Molenaar (Burgos-BH).

Na de Alto Portillo de las Batuecas reden Schwarzmann, Sütterlin, De la Cruz Nelson en Ivo Oliveira weg uit de kopgroep, maar hun vlucht was geen lang leven beschoren. Gezamenlijk reed de kopgroep over de drie daaropvolgende beklimmingen van derde categorie, terwijl het peloton op een achterstand van vier minuten bleef steken.

De kopgroep met Molenaar op kop – foto: Cor Vos

Movistar en Jumbo-Visma controleren peloton, Carapaz even op achterstand
Opvallend genoeg hield Jumbo-Visma de achterstand op de kopgroep beperkt. Robert Gesink leidde zoals wel vaker deze Vuelta de dans in het peloton. Ook Movistar mengde zich in de strijd. Met nog zestig kilometer te gaan brak het peloton heel even, maar de verraste Carapaz wist snel weer de aansluiting te maken.

Soler valt aan op Alto de la Garganta
Op de Alto de la Garganta, de voorlaatste beklimming van de dag, begon de finale. De achterstand op de gedecimeerde kopgroep werd eerst door Movistar teruggebracht tot anderhalve minuut, waarna Marc Soler zijn aanval plaatste. Imanol Erviti liet zich uit de kopgroep zakken om de Spanjaard te helpen, waarna zij in de afdaling de aansluiting konden maken.

Mäder, Donovan en Izagirre rijden weg
De voorsprong van de kopgroep groeide daarna weer rap. Aan de voet van de Alto de La Covatilla was deze zelfs meer dan drie minuten. Gino Mäder, Mark Donovan en Izagirre hadden even daarvoor een bonus van 35 seconden op de rest van de kopgroep bij elkaar gereden.

Onderweg naar het skioord breidden zij hun voorsprong steeds verder uit. Toen zij eenmaal op de steilste stroken van de beklimming waren aangekomen, ging Donovan overboord. Ook Mäder kreeg het lastig, maar het duurde lang voor de Zwitser definitief moest kraken.

Gaudu haalt koplopers bij en wint tweede rit
Gaudu kwam ondertussen vanuit de achtergrond opgestoomd. Met nog vier kilometer te gaan kwam hij aansluiten bij de Spanjaard, waarna Izagirre direct werd achtergelaten. Gaudu moest in het restant van de etappe alleen nog de taaie Mäder op veilige achterstand houden. Dat lukte, waarna Gaudu een week na zijn eerste zege in deze ronde ook zijn tweede overwinning mocht vieren.

Gaudu na zijn zege – foto: Cor Vos

Carthy valt aan
In de strijd om de eindzege hielden de favorieten lang hun kaarten tegen de borst. Een sterke Ide Schelling hield het groepje der favorieten geruime tijd met zijn tempo in een wurggreep, maar op vier kilometer van de meet kwam er dan toch een aanval. Met een splijtende demarrage probeerde Carthy in extremis nog deze Vuelta naar zich toe te trekken.

Carapaz neemt leiderstrui Roglič onder vuur, Sloveen houdt nipt stand
De Brit rammelde het groepje der favorieten uit elkaar, maar Roglič hield goed stand. Op twee kilometer van de finish probeerde Carapaz het nog eens. Nu moest de Sloveen wel kraken. Carapaz reed beetje bij beetje weg, maar kwam uiteindelijk tekort om de Vuelta te winnen. Roglič hield uiteindelijk slechts 24 seconden over.

Roglic houdt stand – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

232 Reacties

Wim Kruithof 7 november 2020 om 17:38

Groetjesaandevoetjes… als je een mooie vrouw hebt…

platteprijs 7 november 2020 om 17:41

Mooie 6e plaats van Poels. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Hij mag overigens Ide Schelling bedanken voor die flinke kopbeurt.

JaBo 7 november 2020 om 19:17

Voor het overige heeft Wout het bijna de gehele Vuelta alleen moeten opknappen. Was volgens mij de slechtste Pro tour ploeg in de ronde.

bartp25 7 november 2020 om 17:43

Roglic die het wint van een veel frissere carapaz en carthy. Roglic al het hele jaar in vorm en doet overal mee om de prijzen. Zeer knap van hem. Bennett en kuss vielen mij vandaag toch tegen, de rest van de ploeg sterk. Movistar met een kleine afrekening? Zou kunnen.

S. Morgenstern 7 november 2020 om 17:57

Het trosje Tour-knechten reed sowieso aardig op zijn tandvlees de laatste dagen. Goed dat ze zich nog zo veel mogelijk hebben gespaard voor vandaag, want iedere zucht wind die ze op konden vangen heeft verschil gemaakt.

xistnc 7 november 2020 om 18:16

Kun je nagaan als ze zich ook nog druk hadden moeten maken om zogenaamd gratis boni’s, eerder deze week.

bartp25 7 november 2020 om 19:55

Heeft hij de etappe erna wel gedaan. En simpel gezegd hij wint het op de bonificatie seconden. Niet minder verdiend, maar zou me er toch om blijven druk maken.

harryjohan71 8 november 2020 om 09:36

@bartp25 Die boni’s waren van te voren bekend. Alle ploegen kunnen ervoor zorgen dat Roglic ze niet krijgt. De ploegen waren niet sterk genoeg hiervoor. Oftewel Roglic was gewoon te sterk voor alle andere renners die die seconden ook graag wouden. Ijzersterk gedaan van de ploeg en Roglic. Of denk jij dat Roglic de podiumplaatsen cadeau heeft gekregen?

S. Morgenstern 8 november 2020 om 09:45

De conclusie lijkt me gewoon dat ze hun energie goed hebben gebruikt de laatste week en dat volgers die vonden dat ze meer hadden moeten doen, nogal onderschatten hoeveel inspanningen die knechten dit seizoen hebben gedaan.

xistnc 8 november 2020 om 10:01

@bartp
Dat heeft hij die etappe erna gedaan, toen hij daadwerkelijk ‘gratis’ in die situatie terecht kwam. Daar heeft hij zijn ploeg niet of nauwelijks voor aan het werk hoeven zetten.

S.t.B 8 november 2020 om 10:14

De boni’s vind ik een absolute zegen voor het klassementswielrennen.
Nu de tijdrijders steeds beter hun verlies in de bergen kunnen beperken moeten de klimmers wel boni’s gaan sprokkelen. Zogezegd zou je ze als geste naar de klimmers kunnen beschouwen. Dat sommige klimmers maar hardnekkig blijven hopen op die allesbeslissende demarrage waarmee ze iedereen op minuten rijden is m.i behoorlijk naïef. Dat sommige commentatoren (lees Sporza) die hoop delen verbaasd me nogal.

Corné 't Glansarm 7 november 2020 om 17:47

Hier ook nog maar eens melden, want vind het persoonlijk erg belangrijk, zowel vandaag kijkend naar de manier waarop Roglic Carapaz complimenteert als de manier waarop Roglic na de verloren Tour Pogacar feliciteerde: een top!sportman!

Ik mag dan gaan Roglic en TJV fan zijn, maar iedereen die niet Roglic als de beste wielrenner van dit vreemde seizoen ziet heeft hulp nodig.

Of het feit dat TJV met afstand de beste ploeg voor de grote rondes heeft het kijkplezier doet toenemen mag iedereen voor zichzelf beantwoorden…

Wim Kruithof 7 november 2020 om 18:15

eens!!!

bartp25 7 november 2020 om 18:18

+1mooi geschreven. Roglic inderdaad een groot sportman. Groots in winst zowel als verlies. Naast Roglic hebben van Aert, alaphilippe en Pogacar nog een topseizoen. Tjv by far ploeg van het jaar.

fietsvriend 7 november 2020 om 17:56

Helemaal vergeten maar ook nog serieus tijd verloren door een regenjasje, 38s was dat toen toch?

vanuit de kantlijn 7 november 2020 om 18:12

Zing, lach, huil, Bid en… geen Trump meer! Dat ff terzijde…. wat een held die Carapaz! !! RogLic de meest regelmatige, verdiend dus!!!!

Groetjesaandevoetjes 7 november 2020 om 18:24

Ik vind Trump een dikke mongool, maar die heeft nog wel even een ronde georganiseerd in de jaren 90 (ook al ging dat voornamelijk om zijn eigen ego, denk niet dat Trump in zijn vrije tijd wielrennen kijkt).

fietsvriend 7 november 2020 om 18:39

Denk dat ze Biden niet durfde te callen voordat Roglic de Vuelta binnen had. Respect hoor, voor deze grote sportman

Wim Kruithof 7 november 2020 om 18:14

in het vreemde Corona jaar is de Tour de l’Ain ook een hoofdprijs, gezien deelnemersveld en wielerkalender dit jaar. Wordt gemakshalve even overheen gestapt.

Jean Dumas 7 november 2020 om 18:19

Als Carapaz 2 km eerder was gegaan?

xistnc 7 november 2020 om 18:26

Dan had hij zich opgeblazen en had hij zijn 2e plek misschien zelfs verspeeld. Een tweede Angliru-tje kon hij zich niet permitteren.

Jean Dumas 8 november 2020 om 07:51

Ik denk dat Carapaz plafonneerde in de open vlakte, mede omdat de groep Roglic steun had aan elkaar. Was hij eerder gegaan op het steile stuk, dan was het meer man tegen man geweest.

Wim Kruithof 7 november 2020 om 18:20

wat een mooie Vuelta en prachtig dat Roglic deze ronde wel naar zich toetrekt. De combi Roglic-Jumbo Visma lijkt een hele goede. Knechten stijgen boven zichzelf uit en hebben in Roglic een kopman die betrouwbaar, grappig en respectvol is. Zal hem weer de nodige e-bikes kosten.

Daarnaast vind ik Martin een ‘bollenwaardige’ coureur, wat heeft hij ongelooflijk aangevallen deze Vuelta, zelfs nu zijn trui al veilig was. En Mas is een zeer getalenteerde renner. Hoop dat Movistar in hem een zekerheidje voor de toekomst heeft binnengehengeld.

Maar hulde hulde hulde voor Jumbo-Visma, weer een grote ronde.

Groetjesaandevoetjes 7 november 2020 om 18:25

Mas komt wel net iets tekort als aanklamper en wint ook geen tijd in de tijdritten, dus hoop dat hij met Movistar nog vaak aanvallende koersen gaat rijden. Heeft hij wel zeker de juiste ploeg voor.

koos1 7 november 2020 om 18:23

Knap en verdiend dat Roglic het haalt. Rijd al vanaf de Corona break in vorm rond en wint overal. Hoe jammer het missen van het Geel in de Tour ook is, deze Vuelta zal voor Roglic en de ploeg meer dan goed maken.
Vandaag ook sterk gereden van Arensman die laat zien dat hij in de toekomst voor klassementen kan gaan, Schelling met beulswerk op kop en Hofstede die vanuit de kopgroep nog een goede kopbeurt kon doen voor Roglic en dan nog Poels die een mooie 6e plek behoud in het klassement.

Retro Lex 7 november 2020 om 18:31

Deze heb ik nog niet gelezen : Zwak deelnemers veld…..

Polleke 7 november 2020 om 18:41

Mee eens… en met 1 sterke helper méér had Ineos anders kunnen koersen, nu konden ze geen vuist maken, met als triest dieptepunt dat van gisteren..,
Maar goed.. Roglic heeft het niet gestolen, sterk seizoen…

Lalsacien 7 november 2020 om 18:39

GAUDU! Bravo. Drie comments waarbij de etappe winnaar wordt benoemd. Wint zijn tweede van de Vuelta. Winnen smaakt zoet, en uiteindelijk 8ste in het algemeen klassement. Zou hij nog klassementsrenner willen worden?
Uitstekende prestatie van Roglic. Zijn overwinning heeft glans gekregen dankzij Carapaz!

zacht 7 november 2020 om 18:55

Hij is nog geen 25 en maakt in ieder geval qua resultaten elk jaar flink progressie, zowel in eendagskoersen als in etappe-koersen. En wellicht is hij al een ronderenner. Thibaut mag knechten volgend seizoen.

zacht 7 november 2020 om 18:51

Al met al een mager Ronde-jaar voor Nederlandse renners. Geen etappe-zeges, wel een podiumplaats voor Kelderman en Dumoulin en Poels die top-10 rijden. Felicitaties aan de Zuiderburen, die hebben behoorlijk wat etappes meegepikt.

tdola 7 november 2020 om 18:58

Ook complimenten voor tjv vandaag. Dat hofstede meezit in ontsnapping en nog net wat kan betekenen was misschien niet helemaal beslissend, maar kan je als kopman net wat rust en steun geven.

Klasse van roglic maar zeker ook complimenten voor supersterk tjv deze vuelta-a-espana.

Verweggistan 7 november 2020 om 18:58

Garrison binnen op 50 minuten (tijdslimiet 53:00)

theking 7 november 2020 om 19:25

Gezeur over de bonificaties snap ik niet zo goed. Ik hoor niemand over het tijdsverlies door de pech met het regenjasje. Meer dan verdiende winnaar.

S.t.B 7 november 2020 om 19:29

Ongekend zure verslaggeving van Sporza. Echt zelden meegemaakt. Dit ging een flink stuk verder dan ‘gezonde’ Belgisch-Nederlandse rivaliteit. Het ‘proficiat’ had zelfs een eng sarcastische ondertoon. Sportcommentaar onwaardig..

eropenerover 7 november 2020 om 19:41

Dat wilde ik nu ook even kwijt. José is totaal geen fan van Roglic en bleef daar toch meermaals naar hinten. Hij en Renate waren ook de hele tijd door elkaar aan het praten op het einde, zeer zwak van het duo bij de beslissende kilometers voor het AK.

harryjohan71 7 november 2020 om 19:48

Het zijn fans van DQS en ze hebben een aversie tegen JV. Dat komt in elke keer als ze verslag doen duidelijk naar voren.

Murcia 7 november 2020 om 19:51

Ik vond het commentaar van Renaat en Jose over het algemeen prima deze Vuelta, maar ze zijn inderdaad geen fan van Roglic. Dat mag natuurlijk maar in een ronde waarin hij vier etappes wint die allemaal een uniek karakter hadden komt het nogal zwak over om zo door te emmeren over de boni’s want om deze te pakken moest hij 4x winnen en 3x tweede worden wat juist aantoont hoe geweldig hij deze Vuelta heeft gereden. Ik vond de teleurstelling in de stem van Jose toen bleek dat Roglic het ging redden erg jammer. Fan of geen fan hij verdient toch veel meer respect dan de manier waarop Sporza hem blijft neerzetten.

Merzbow 8 november 2020 om 00:39

@Murcia

Het zit den José wellicht nog altijd dwars dat Primoz zogezegd niks voor Wout heeft gedaan op het afgelopen WK.

vanuit de kantlijn 7 november 2020 om 19:48

De Gelen reden een goede koers vandaag, een mannetje in de kopgroep en in de achtervolging een dusdanig straf tempo van de Gees opdat er niet teveel helpers van Carapaz overbleven. Daarom José reden de Gelen zo op kop…. sorry dit is geen natrappen, maar dit had een koerskenner als de Cauwer toch ook moeten in zien… een complimentje moet er af en toe ook af kunnen. Derhalve enorm genoten van de conversaties tussen Renaat en José! !!

harryjohan71 7 november 2020 om 19:55

Ze wisten ook niet dat Hofstede Roglic nog kon helpen in de laatste kilometer. Ze hadden niet door dat een Movistar renner zich had laten terugzakken, ze dachten dat Grossschatner niet in de groep zat toen Schelling op kop reed. De melding van lekke band voor Grossschatner was 10 minuten eerder. Ze begrepen niet waarom Schelling op kop reed. Namelijk positie van Grossschatner te verdedigen. Niet echt sterk als verslaggever. Cattaneo zagen ze gelukkig wel en die zou iedereen los rijden. Dat was weer goed gezien van de deskundigen.

vanuit de kantlijn 7 november 2020 om 20:11

Dat verhaal over Catteneo dat ging idd helemaal nergens over, waarschijnlijk hadden ze net wat Keta gesnoven, of heeft de hoogte al invloed op je José? !

Westfalen 7 november 2020 om 20:54

De Cauwer zag inderdaad Catteneo nog grootse prestaties in staat tot het moment dat hij er keihard doorzakte.

I Langof 7 november 2020 om 19:52

Wat betekent dit voor Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk als Jumbo Kopmanen?

Primoz won enkel dankzij bonificatieseconden (Roglic: 48, Carapaz: 16). Steven zegt altijd “minder minderdagen”, maar volgens mij kun je een grote ronde zonder winnen noit halen. Ook Tom heft sinds 2017 geen stage bei een grote ronde gowonnen.

Volgens mij sind Kuss en Wout bettere kopmenen.

theking 7 november 2020 om 19:58

Je kunt ook zeggen Roglic ondanks veel tijdverlies door pech met een regenjasje.

assen 7 november 2020 om 19:57

Ha ha ha, als je weet hoeveel Movistar TJV haat (zie waaieretappe in Tour zes jaar terug), hoe erg moeten ze dan Carapaz niet haten. ;-)

vanuit de kantlijn 7 november 2020 om 20:03

Toch leuk dat Mobistar weer botst op een te sterke Gaudu…. echt rare koerstactiek …. wel heel bepalend voor de hele etappe… de Movistar factor!!!

Verweggistan 7 november 2020 om 20:14

Altijd een verrassingselement in de koers. Ze kunnen zomaar gaan rijden.

vanuit de kantlijn 7 november 2020 om 20:23

Als Vlasov een beetje wakker was geweest was ie in de Movistar pendeldienst gestapt…

Romāns Vainšteins 7 november 2020 om 20:05

Roglic heeft verdiend gewonnen en had in Carapaz een prima uitdager.

Veel ingewikkelder kunnen we het niet maken.

guyremgabdel 7 november 2020 om 22:55

RV dat is een juiste analyse.
Wat ik ook nog wel wil opmerken in de vele reacties is enig subjectief patriotisme tvv TJV.
Roglic wint de Vuelta (en bijna ook de TDF) mede dank zij vooral ook het werk van zijn ploeg TJV. Niks mis mee uiteraard ware het niet dat ik hier enige namen herken (niet de jouwe hoor) die enkele jaren terug diezelfde tactiek, toen toegepast door Sky in functie van ene Froome, verguisden als enigszins koersvervalsend. Sorry maar dit moest ik toch even kwijt.

harryjohan71 8 november 2020 om 10:19

In de Vuelta heeft JV niet dominant op kop gereden. Ineos heeft de ploeg bijelkaar gekocht. JV doet het met een ploeg renners die ze zelf ontwikkeld hebben tot goede ronde renners/knechten. Dit vindt ik wel een essentieel verschil. JV is ijzersterk in het ontwikkelen van ronde renners

josi 7 november 2020 om 20:16

Mooie rit, knappe tweede ritzege van Gaudu en Roglic wat mij betreft de verdiende eindwinnaar, hoewel Carapaz er knap voor heeft geknokt. Met een betere ondersteuning was het hem wellicht wel gelukt. Ook vandaag was de rest van Ineos in de finale weer in geen velden of wegen te bekennen.

Verder een mooi optreden vandaag van Schelling en (alweer) Arensman, dat geeft toch hoop voor de toekomst.

Lennimator 7 november 2020 om 21:24

Had de Vuelta maar drie weken geduurd…

Polleke 7 november 2020 om 22:33

Zit wat in…

Wheely 7 november 2020 om 22:43

Tja, of had de Tour maar 18 dagen geduurd of de Giro…

Wim Kruithof 8 november 2020 om 02:22

Wheely, briljant +1

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair