Vuelta 2020: Roglic overleeft aanval van Carapaz, Gaudu wint op Alto de la Covatilla

zaterdag 7 november 2020 om 17:06
Vuelta 2020: Roglic overleeft aanval van Carapaz, Gaudu wint op Alto de la Covatilla

David Gaudu heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Op de Alto de la Covatilla was de Fransman voor de tweede keer in deze ronde de beste renner van de dag. Gino Mäder werd tweede, Ion Izagirre derde.  Richard Carapaz nam de leiderstrui van Primož Roglič onder vuur, maar de Sloveen hield nipt stand.

Primož Roglič won al vier ritten in deze Ronde van Spanje, maar bij het ingaan van de laatste bergetappe moest de leidende Sloveen concluderen dat hij nog altijd niet af was van zijn twee laatst overgebleven concurrenten Richard Carapaz en Hugh Carthy.

De Ecuadoraan en de Brit zouden de strijdbijl niet zomaar begraven op de Alto de La Covatilla, maar voordat het zover was reed er eerst een grote kopgroep weg. Nog voor de eerste beklimming van de dag hadden de 32 renners al een voorsprong van twee minuten opgebouwd.

Kopgroep met veel Nederlanders en Belgen
Met Julius van den Berg, Alex Molenaar en Lennard Hofstede zaten er drie Nederlanders mee. Stan Dewulf en Tosh Van der Sande hielden de Belgische eer hoog. Andere opvallende namen: Guillaume Martin, Rui Costa, David de la Cruz, Remi Cavagna, Omar Fraile en Ion Izagirre.

Samenstelling kopgroep: flag-nl Lennard Hofstede (Jumbo-Visma), flag-fr Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step), flag-pt Rui Costa, flag-es David De la Cruz, flag-co Sergio Henao en flag-pt Ivo Oliveira (UAE Team Emirates), flag-es Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo), flag-gb Mark Donovan, flag-au Michael Storer en flag-de Jasha Sütterlin (Sunweb), flag-es Omar Fraile en flag-es Ion Izagirre (Astana), flag-de Pascal Ackermann en flag-de Michael Schwarzmann (BORA-hansgrohe), flag-au Nick Schultz en flag-au Dion Smith (Mitchelton-Scott), flag-fr Bruno Armirail en flag-fr David Gaudu (Groupama-FDJ), flag-nl Julius van den Berg (EF Pro Cycling), flag-be Stan Dewulf en flag-be Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), flag-es Jésus Herrada, flag-fr Guillaume Martin en flag-fr Victor Lafay (Cofidis), flag-za Stefan De Bod en flag-ch Gino Mäder (NTT), flag-es Jorge Arcas, flag-es Imanol Erviti en flag-pt Nelson Oliveira (Movistar), flag-es Aritz Bagües en flag-es Jonathan Lastra (Caja Rural), flag-nl Alex Molenaar (Burgos-BH).

Na de Alto Portillo de las Batuecas reden Schwarzmann, Sütterlin, De la Cruz Nelson en Ivo Oliveira weg uit de kopgroep, maar hun vlucht was geen lang leven beschoren. Gezamenlijk reed de kopgroep over de drie daaropvolgende beklimmingen van derde categorie, terwijl het peloton op een achterstand van vier minuten bleef steken.

De kopgroep met Molenaar op kop – foto: Cor Vos

Movistar en Jumbo-Visma controleren peloton, Carapaz even op achterstand
Opvallend genoeg hield Jumbo-Visma de achterstand op de kopgroep beperkt. Robert Gesink leidde zoals wel vaker deze Vuelta de dans in het peloton. Ook Movistar mengde zich in de strijd. Met nog zestig kilometer te gaan brak het peloton heel even, maar de verraste Carapaz wist snel weer de aansluiting te maken.

Soler valt aan op Alto de la Garganta
Op de Alto de la Garganta, de voorlaatste beklimming van de dag, begon de finale. De achterstand op de gedecimeerde kopgroep werd eerst door Movistar teruggebracht tot anderhalve minuut, waarna Marc Soler zijn aanval plaatste. Imanol Erviti liet zich uit de kopgroep zakken om de Spanjaard te helpen, waarna zij in de afdaling de aansluiting konden maken.

Mäder, Donovan en Izagirre rijden weg
De voorsprong van de kopgroep groeide daarna weer rap. Aan de voet van de Alto de La Covatilla was deze zelfs meer dan drie minuten. Gino Mäder, Mark Donovan en Izagirre hadden even daarvoor een bonus van 35 seconden op de rest van de kopgroep bij elkaar gereden.

Onderweg naar het skioord breidden zij hun voorsprong steeds verder uit. Toen zij eenmaal op de steilste stroken van de beklimming waren aangekomen, ging Donovan overboord. Ook Mäder kreeg het lastig, maar het duurde lang voor de Zwitser definitief moest kraken.

Gaudu haalt koplopers bij en wint tweede rit
Gaudu kwam ondertussen vanuit de achtergrond opgestoomd. Met nog vier kilometer te gaan kwam hij aansluiten bij de Spanjaard, waarna Izagirre direct werd achtergelaten. Gaudu moest in het restant van de etappe alleen nog de taaie Mäder op veilige achterstand houden. Dat lukte, waarna Gaudu een week na zijn eerste zege in deze ronde ook zijn tweede overwinning mocht vieren.

Gaudu na zijn zege – foto: Cor Vos

Carthy valt aan
In de strijd om de eindzege hielden de favorieten lang hun kaarten tegen de borst. Een sterke Ide Schelling hield het groepje der favorieten geruime tijd met zijn tempo in een wurggreep, maar op vier kilometer van de meet kwam er dan toch een aanval. Met een splijtende demarrage probeerde Carthy in extremis nog deze Vuelta naar zich toe te trekken.

Carapaz neemt leiderstrui Roglič onder vuur, Sloveen houdt nipt stand
De Brit rammelde het groepje der favorieten uit elkaar, maar Roglič hield goed stand. Op twee kilometer van de finish probeerde Carapaz het nog eens. Nu moest de Sloveen wel kraken. Carapaz reed beetje bij beetje weg, maar kwam uiteindelijk tekort om de Vuelta te winnen. Roglič hield uiteindelijk slechts 24 seconden over.

Roglic houdt stand – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

232 Reacties

harryjohan71 7 november 2020 om 17:19

Poels 6e in AK, weer een top 10 in AK in een GT voor NL. 0ver enkele jaren kan Arensman dit misschien ook

Groetjesaandevoetjes 7 november 2020 om 18:14

Vlasov nog 2 seconden achter Valverde (nr. 10)

horsm 7 november 2020 om 17:20

Schitterende finale. Met NB de Movistars die voor de Jumbo’s het werk doen.

S. Morgenstern 7 november 2020 om 17:20

Mooie finale! Leuke aanval, mooie setting en een verdiende winnaar uiteindelijk.

Hofstede goud waard en Schelling en Arensman geven (weer) hun visitiekaartje af.

theking 7 november 2020 om 17:20

Mooi voor Roglic! Verreweg beste renner dit seizoen!

VespavanBern 7 november 2020 om 17:26

Vind je? In mijn optiek staat Milaan-San Remo, Strade Bianche en 2 ritten in de tour. Toch wel boven Luik en de Vuelta, zeker als je kijkt hoe de overwinningen behaald zijn.

harryjohan71 7 november 2020 om 17:35

Roglic heeft meer gewonnen dan Luik en de Vuelta.

Frank Teeuwen 7 november 2020 om 17:41

Vriend je vergeet ook nog een 2e plek in de tour 1 ritzege en 4 ritzeges in de vuelta. Luik baskenaken Luik heeft zelfde prestige als Milan Sanremo en vuelta is wel een tikkeltje hoger dan een strade bianche.

VespavanBern 7 november 2020 om 18:06

@Frank, tja, 2e. Heel mooi natuurlijk, maar voor de titel ‘beste wielrenner van het jaar’ tellen toch echt alleen overwinningen. Daarnaast werd WVA ook 2e op het wk en 2e op wk tijdrijden…
Milaan-San Remo staat inderdaad gelijk aan Luik op het palmares, en over 10 jaar vraagt niemand nog hoe Roglic precies Luik won, maar nu het nog vers in het geheugen staat die overwinning dan toch wel lager dan hoe wva Milaan-San Remo won. Maar 1 tourrit+strade bianche staat wat mij betreft niet lager dan vuelta zege+4 etappewinst. Ik beredeneer dat zo; Een tourrit en Strade Bianche zijn hoogtepunten voor een profrenner, elke puncheur heeft naar die italiaanse week in augustus toegepiekt. Iedere renner piekt naar de tour toe. Bij een vuelta gebeurt dit niet. Het is toch wel gewoon de ronde van renners die hun seizoen gaan redden en talenten, het is gewoon niet de jackpot in de proftak van het wielrennen. Daarom zal ik dan uiteindelijk toch zeggen dat WVA wielrenner van het jaar is.

Groetjesaandevoetjes 7 november 2020 om 18:16

Roglic wint een grote ronde, ritten in de grote ronde en een klassiekers.

Van Aert wint een rit in een grote ronde en een klassieker

Frank Teeuwen 7 november 2020 om 19:09

@Ves volgens mij vergeet je ook nog dat Roglic ook een rit won in de tour? En Vuelta is hoe dan ook een grote ronde, ik win als profrenner liever een grote ronde dan strade bianche, dat ook nog eens buiten om die 4 ritzeges + puntentrui.

jv88 7 november 2020 om 20:28

Vespa van bern. Ik denk zomaar dat jij graag wil dat van Aert renner van het jaar is. Want overwinningen on de Tour tel je bij de een maar daar 2e worden en de rit van Roglic vergeet je gewoon even???? + de rest.

Ben van beide wel fan en je mag er over twisten. Maar jij bent net Trump met alternative facts!

VespavanBern 7 november 2020 om 23:17

Ik ben zeker geen specifieke WVA fan, maar wat ik probeer te zeggen is dat voor mij de renner van het jaar degene is die de jackpot in zijn ‘genre’ binnenhaalt, WVA heeft dit gedaan, Roglic niet. Zegt niks over hoe goed de prestaties van Roglic wel niet zijn, maar als ik een wielrenner van jaar zou aanwijzen zal dat altijd iemand zijn die op het moment dat alle toppers er zijn, weet te winnen. Over of de vuelta een ‘jackpot’ is kun je vervolgens natuurlijk twisten, maar het deelnemersveld zegt genoeg lijkt me…

VespavanBern 7 november 2020 om 23:18

En nogmaals, 2e telt niet. Als je op het punt staat om door te breken en je jezelf wilt laten zien is 2e fantastisch, maar als je solliciteert voor beste wielrenner op de weg van de hele wereld telt alleen de 1e plek.

S. Morgenstern 7 november 2020 om 23:39

Van der Poel won de jackpot van hun genre. Roglic won Luik en Van Aert Sanremo. Die staan er beide net wat onder denk, hoewel de tegenstand in het geval van Luik een stuk indrukwekkender was.

Roglic wint de Vuelta, een extra trui en vier ritten. Van Aert twee Tour ritten, tegenover de ene rit van Roglic daar, maar wel in een bergrit (iets meer 'jackpot' lijkt me). Strade is nog een hele leuke van Van Aert, daar staan meer, maar veel minder aansprekende overwinningen van Roglic tegenover.

Wanneer enkel de overwinningen gelden, dan slaat de weegschaal duidelijk door naar Roglic. Lijkt me dat de meeste ook die inschatting zullen maken, 'objectief' gezien. Hoewel ik zelf veel meer heb met Van Aert.

chasse patat 7 november 2020 om 17:20

Movistar wint ook het teamklassement. Altijd belangrijk voor hen.

fietsvriend 7 november 2020 om 17:21

Blij ook dat het verschil groter is dan 3s…was nog wat discussie geweest.

LeDouche 7 november 2020 om 17:28

Kun je ter discussie stellen maar 3 seconden is net zoals 8 of 20 seconden iets sneller dan de concurrentie : ).

fietsvriend 7 november 2020 om 17:49

Doelde even op die etappe laatst waar Roglic 3s op Carapaz pakte en dat een dag later een rennersstaking opleverde

Arie den Blanken 7 november 2020 om 17:21

De laatste 5 km van deze etappe waren het kijken zeker waard.

harryjohan71 7 november 2020 om 17:22

Tactisch zeer sterk gereden van JV. Niet de sterkste klimmer in het team, maar wel rood

Groetjesaandevoetjes 7 november 2020 om 18:17

Rood is dan ook niet de bergtrui, maar de trui voor het algemeen klassement waar de beste allrounder zou moeten winnen

Michelangelo 7 november 2020 om 17:24

Vind José de cauwer niet echt positief over roglic. Praat een beetje of carapaz de sterkste renner was in de Vuelta. Terwijl volgens mij roglic de meer dan terechte winnaar is van dit rondje.

Derallleur 7 november 2020 om 17:28

José is nooit positief over Roglic. Maar idd, Carapaz is echt minuten weggereden, maar door de boni’s wint Roglic,maar niet heus.

VespavanBern 7 november 2020 om 17:28

Roglic wint terecht de Vuelta, maar Carapaz was in de bergen toch wel vaak iets sterker, fietsen is echter niet ‘wie kan een berg zo hard mogelijk op fietsen’ gelukkig.

LeoR 16 7 november 2020 om 17:33

Oei neen, een kenner die iets anders beweert dat een jumbo-fan.. echt onbegrijpelijk!

LSEQS 7 november 2020 om 17:41

De Cauwer heeft meteen na de aankomst wel gewoon chapeau gezegd over de eindoverwinning van Roglic.

xistnc 7 november 2020 om 18:13

De Cauwer zoekt de nuance op. Nuance, da’s misschien nieuw. Probeer het ook eens!

Westfalen 7 november 2020 om 17:25

Poels redt maar net zijn 6e plaats in het Ak. Roglic slim gereden. Verliest uiteindelijk maar 21 seconden vandaag. Had nog iets in de benen voor de laatste kilometer.

Grobbel 7 november 2020 om 19:28

Toen Movistar stevig tempo aan het maken was op de voorlaatste col gaf ik geen stuiver meer voor de kansen van De La Cruz, maar de (uiteindelijk vergeefse) aanval van Soler was een immense meevaller voor hem. Daardoor groeide het gat ineens van 1:20 weer terug naar bijna 4 minuten…
Poels had weer geluk dat Grosschartner nog Schelling bij zich had om tempo te maken, want aan zijn eigen ploeg heeft ie de hele ronde nauwelijks iets gehad.

Turtlehead 7 november 2020 om 20:32

Opels als eenmans-bedrijf topprestatie geleverd! Jammer genoeg in de laatste werk net niet top (en eerste dagen), maar hiermee kan ie verder denk ik!
Meer ondersteuning had hem wellicht wat meer laten sparen.

Explorer 7 november 2020 om 17:27

Wat een renner die roglic, 4 ettapes, groene trui en de eindklassering.. Dat is niet normaal.
Carapaz leuke aanvallende renner, maar ik vind dat hij niet kan tippen aan roglic. Laat hem ook maar eens zoveel bij elkaar winnen in een ronde. De aanvallen zijn leuk en prachtig voor ons om naar te kijken, maar effectief is het niet.

Dolfy 7 november 2020 om 17:27

Roglic sterk gereden,. Mooi hoe Poels hier zesde wordt. De La Cruz toch voorgebleven in het algemeen klassement. Arensman en Schelling ook vandaag erg sterk. Dewulf met een goede dag vandaag ook. Goossens wat weggereden vandaag, samen met Molenaar binnengekomen op 19.29 minuten.

YogiBear 7 november 2020 om 17:27

Vinden jullie die derde weken nog zoveel minder als je bedenkt; net niet/net nog wel in herstel modus begonnen aan de Tour. Vervolgens tussendoor WK en LBL gereden en als enige van de toppers in twee grote ronden top gereden in een vreemd seizoen.

F4L 7 november 2020 om 17:43

Uitmuntend jaar van Roglic. Niets aan toe te voegen.

fietsvriend 7 november 2020 om 17:51

Ja, toch wel. Iets anders dan de Tour maar toch.

jv88 7 november 2020 om 20:35

Ja dat vergeet iedereen. Dit is gewoon geweldig. Iedereen was het er eigenlijk over eens dat Tour – Giro maar ook Tour Vuelta eigenlijk niet te doen was. Alles winnen wat los en vast zit dan vallen. Geblesseerd aan Tour beginnen, zware teleurstelling verwerken,goed wk rijden, Luik winnen tussendoor en dan ook 4 ritten in Vuelta plus eindoverwinning! Fenomenaal!!

JasperMollema 7 november 2020 om 17:28

Movistar die Roglic vandaag red, mooi om te zien!

De mensen die hem na 4 etappezeges en een paar ereplaatsen geen verdiende winnaar vinden zijn niet goed bij hun hoofd.

FDJ 7 november 2020 om 17:29

Inderdaad. En de Tour 3 weken voor een klassement en nu weer waar Carapaz de Tour in een andere rol reed en duidelijk nog niet in topvorm was. Dan heb ik heel veel respect voor deze Roglic.

FDJ 7 november 2020 om 17:28

Mooiere winnaar dan Roglic kon niet! Razend knap hoe hij zich na de Tour herpakt heeft en deze ronde pakt terwijl hij in de Tour een gigantische teleurstelling te verwerken kreeg. Als je dan vervolgens Luik kunt winnen en de Vuelta ben je een hele grote. Terechte winnaar.

adelaarvanantwerpen 7 november 2020 om 17:28

Carapaz heeft eigenlijk gewoon veel te lang gewacht. Tussen 7-5 km van de meet waren supersteile stukken en als hij daar vertrekt kan hij misschien meer tijd pakken. Nu wacht hij tot de iets vlakkere stukken.

Roglic die voor het tweede jaar op rij de beste renner van het seizoen is wint de vuelta door zijn uitzonderlijke all around kwaliteiten, want puur als klimmers leken Carapaz en Carthy iets sterker deze vuelta.

FDJ 7 november 2020 om 17:31

Tot de Angliru was Roglic gewoon de sterkere. Roglic had dan ook al een Tour als klassementsrenner in de benen waar die andere twee hem in een compleet andere rol reden.

zacht 7 november 2020 om 17:28

Bizarre laatst kilometers voor de rit-overwinning. De La Cruz rijdt ook nog een vreemde klim, die komt zowaar nog bij Ion I.
Hofstede mocht ook nog even een paar honderd meter in de weg rijden, als een veredeld windscherm.
Kudo's voor Carapaz, en Movistar die zoals al jaaaaaren overal wel een excuus vindt om te rijden.

Qua redding van Roglic wordt die Bora-renner bedankt, die hield het tempo op de lastige stukken zo hoog dat Carapaz niet veel eerder kon gaan.

Laatste man 7 november 2020 om 17:34

Schelling was al tijdje weg. Kuss heeft ook nog op kop gezeten. Carapaz reed ook paar keer niet weg.

Murcia 7 november 2020 om 17:30

Uiteindelijk toch nog een paar spetterende kilometers, maar zo als al eerder is gebleken op deze klim zijn de verschillen die je kunt maken niet zo groot. Carapaz en Carthy hebben prachtig werk geleverd maar uiteindelijk haalt Roglic op karakter en een beetje dankzij het tactisch meesterplan van Movistar LOL de zege binnen. Gaudu kan met een plezierig gevoel naar 2021. Uiteindelijk een mooi podium waar de Vuelta trots op kan zijn.

PS: Was Ide Schelling aan het solliciteren voor eer toekomstig contract bij TJV of had hij slechte communicatie mbt zijn kopman?

Laatste man 7 november 2020 om 17:35

Grosschartner zat er gewoon bij.

Angry Lou 7 november 2020 om 17:37

Hij reed om de zevende plaats van zijn kopman te beschermen, wat overigens mislukt is. De la Cruz en en Gaudu zijn er toch overheen gegaan.

Grobbel 7 november 2020 om 19:33

Ze waren bij Sporza gewoon totaal niet aan het opletten. Grosschartner had inderdaad lek gereden, maar dat was 20 minuten daarvoor al met een mededeling in beeld gebracht. Tegen de tijd dat Schelling tempo begon te maken was zijn kopman allang weer terug in de groep. Meest gênante was nog dat je Grosschartner gewoon vol in beeld in de groep zag zitten en de heren commentatoren bleven volhouden dat ie er niet bij zat.

thorsen 7 november 2020 om 17:31

Prachtig debuut van Arensman. 3x serieus meegedaan voor een etappezege en in de laatste bergetappe heel lang meerijden met de favorieten. Dat belooft voor de toekomst.

Tuubke 7 november 2020 om 17:31

Zo, nog één criterium in Madrid en de drie grote ronden zitten er weer op. Toen ik zojuist mijn chauvinistische bril even opzette, bedacht ik opeens: hé, niet één Nederlandse ritoverwinning dit jaar. Dat mag volgend jaar wel anders.

josemanuelfuente 7 november 2020 om 17:33

Heeft Schelling de laatste 4 km te voet gedaan?

harryjohan71 7 november 2020 om 17:40

Zag waarschijnlijk zwarte sneeuw en is even gestopt

Laatste man 7 november 2020 om 17:33

Mooie finale met prachtige vergezichten. Gaudu en Mäder heel knap. Carapaz alles of niets, pakte snel een marge, daarna niet heel veel verder.

Roglic verdiende winnaar. Allround heel sterk en een wereldseizoen. Schelling, Arensman en Poels ook prima vandaag.

Jose beetje overdreven nadruk op boni’s, jammer toch na een prima Vuelta met Renaat.

Movistar rekening vereffend met Carapaz.

Dion 7 november 2020 om 17:34

Zelden zo’n verdiende winnaar gezien. Bijna hele Vuelta in het rood en groen en 4 etappes. Koning.

Lennimator 7 november 2020 om 17:36

Primoz idd koning van de boni’s.

Mooie battle! Felicitaties.

Je moet het maar doen.

4 Oud winnaars van LBL in de top 10

S.t.B 7 november 2020 om 17:36

12 top 10 noteringen voor Primoz deze Vuelta.. 12!!
En dan nog wagen te zeggen dat Roglic het allemaal aan de boni’s, de ploeg, en legio andere hulpmiddelen te danken heeft.
Eigenlijk schandalig dat sommige mensen (inclusief commentatoren Sporza.) nog geneigd zijn zo te denken..

Dion 7 november 2020 om 17:43

Voornamelijk Belgen. Had ie voor lotto gereden dan was ie een koning. Had ie voor qst gereden dan was ie een god.

Murcia 7 november 2020 om 17:45

Dat vond ik inderdaad ook niet netjes, Als iemand 4 ritzeges haalt en daardoor boni’s is dat toch niet anders dan Pogacar die in de tour zo een seconde of twintig binnen haalde? Er zit altijd nog een zweem van minachting bij Sporza over hem wat ik werkelijk waar onbegrijpelijk vind. Toen duidelijk werd dat Carapaz het verschil niet kon overbruggen proefde je de teleurstelling dat Primoz het ging redden en dat blijft irritant met of zonder Wuyts.

adelaarvanantwerpen 7 november 2020 om 17:47

Objectief gezien heeft Roglic wel de vuelta gewonnen door boni’s. Hij heeft 32 seconden boni’s meer gepakt dan Carapaz. Daar is ook niets mis mee. Roglic is gewoon veel meer all around en pakt bijna in zijn slaap die boni’s. Daarom is Roglic ook de meer dan verdiende winnaar.

S.t.B 7 november 2020 om 19:27

Ongekend zure verslaggeving van Sporza. Echt zelden meegemaakt. Dit ging een flink stuk verder dan ‘gezonde’ Belgisch-Nederlandse rivaliteit. Het ‘proficiat’ had zelfs een eng sarcastische ondertoon. Sportcommentaar onwaardig..

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair