Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Urdax

woensdag 4 september 2019 om 08:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing etappe naar Urdax

foto: Cor Vos

Na uitstapjes naar Andorra en Frankrijk keert de Vuelta vandaag weer terug naar waar ze hoort: Spanje. Na een etappe van 180 kilometer finishen de renners in de regio Navarra, dichtbij de Franse en Baskische grens, in het dorpje Urdax, gelegen in de lage delen van de Pyreneeën. De organisatie laat de echte Pyreneeëncols links liggen, maar het parcours is toch lastig met één beklimming van tweede én twee hellingen van derde categorie. WielerFlits kijkt vooruit.

Wie wint etappe 11 van de Vuelta 2019?

  • A. Aranburu 10.50
  • P. Gilbert 13.75
  • Z. Stybar 18.75


Parcours

Het is en blijft de Vuelta a España en dus koersen we niet al te lang in Frankrijk. Maar vooraleer we Spanje (opnieuw) induiken, koerst het peloton nog een tijdje over Frans grondgebied. De renners verzamelen zich in Saint-Palais, gelegen in het departement Pyrénées-Atlantiques, om het startblad te tekenen en op de eerste rijen plaats te nemen. Over Saint-Palais valt wel iets te vertellen. Er wonen zo’n 1700 mensen in het oude stadje, op goed veertig kilometer van de Spaanse grens.

Als het startschot heeft geklonken koersen de renners in zuidoostelijke richting, voor een blitzbezoek aan plaatsjes als Lohitzun-Oyhercq (ja, we zijn echt nog in Frankrijk), Chéraute en Barcus. Na een passage door Lanne-en-Barétous (na 41,5 kilometer) trekt het hele circus plots naar het westen, op weg naar de eerste klim van naam en faam: de Col d’Osquich (4,9 km aan 6,1%) van derde categorie.

Eenmaal op de top van de Osquich is het nog behoorlijk ver tot de finish. De renners moeten nog ruim honderd kilometer doortrappen om in finishplaats Urdax te komen. Dat gaat deels over geaccidenteerd terrein, over Franse en Spaanse asfaltwegen, over de Col d’Ispéguy (7,2 km aan 7,1%) en de Col de Otxondo (7,6 km aan 4,7%). Na een, voor Spaanse begrippen, vlak intermezzo van ruim dertig kilometer beginnen we aan de Col d’Ispéguy.

foto: Cor Vos

Deze beklimming staat ook wel bekend als de Izpegipas, gezien de ligging op de grens tussen Frankrijk en Spanje. De pas verbindt de vallei van de Baigorri in het oosten met die van de Baztan in het westen, maar veel auto’s zul je er niet aantreffen, aangezien het verkeer vooral gebruik maakt van nabijgelegen passen. Een perfecte klim om een peloton over te sturen, moet koersdirecteur Javier Guillén hebben gedacht!

De Col d’Ispéguy is vrij lastig gezien de lengte en de steiltegraad, maar de top ligt wel op 56,8 kilometer van de finish. Wellicht moeten we wachten op de Col de Otxondo voor het echte spektakel, al ligt de derde en laatste helling ook nog behoorlijk ver van de aankomst. De Otxondo is bovendien niet al te steil, zeker niet voor renners die actief zijn in de Vuelta.

Valerio Conti won drie jaar geleden in Urdax – foto: Cor Vos

Op de top van de Otxondo is het nog 37,2 kilometer naar Urdax, eenmaal beneden in Dantxarinea is het nog 28 kilometer tot de finishstreep. Al is de daadwerkelijk afstand naar Urdazubi (zoals de Basken het plaatsje Urdax noemen) een stuk kleiner, aangezien Dantxarinea een buurt is in de gemeente Urdax. De organisatie kiest echter voor een ommetje ten noorden van de finishplaats, door Sare en Zugarramurdi, deels over Frans grondgebied.

De laatste tien kilometer voeren echter weer over Spaanse wegen. Op acht kilometer van de meet gaat het nog even bergop, richting de tussensprint, maar de laatste kilometers zijn zo goed als vlak. Het is niet voor het eerst dat de Ronde van Spanje finisht in Urdax. Sterker nog, drie jaar geleden wist Valerio Conti hier een solo af te ronden, al was dat wel na een andere finale. En laat de Italiaan ook dit jaar van de partij zijn…


Start: 12.51 uur in flag-fr Saint-Palais
Finish: 17.21-17.51 uur in flag-es Urdax


Favorieten

Drie jaar geleden was de etappe een prooi voor een groep vluchters en dat zou ditmaal weer het geval kunnen zijn. De etappe lijkt te zwaar om door de sprintersploegen gecontroleerd te kunnen worden en ook het Jumbo-Visma van de nieuwe leider Primoz Roglic heeft geen reden om het bij elkaar te houden.

Een sprinter met inhoud zou hier natuurlijk wel kunnen overleven. Alex Aranburu is zo’n naam. De renner van Caja Rural-Seguros RGA werd al tweede in de etappe naar Igualada en ook nu behoort hij tot het rijtje met kanshebbers. Kan de Baskische puncheur het in zijn thuisstreek wel afmaken? Van zijn ploeg zullen overigens meer renners zijn die voor de aanval zullen kiezen, een klassement verdedigen hoeven ze immers niet.

Nikias Arndt was de man die Aranburu in Igualda met een uitgekiende sprint wist te kloppen. Team Sunweb zou natuurlijk kunnen rijden voor het klassement van Wilco Kelderman, maar om daar nu je hele ploeg aan op te offeren? Een eerste dagsucces smaakt doorgaans naar meer en het loont zeker de moeite om het na te jagen. Misschien dat ook Arndts collega Martijn Tusveld zich wel weer van voren laat zien. Laten we alleen wel hopen dat de rotondes hem ditmaal gunstiger gezind zijn…

Arndt weet deze Vuelta al wat winnen is – foto: Cor Vos

Belgische renners geven we echter een grotere kans om te winnen dan Tusveld. Philippe Gilbert bijvoorbeeld. Hij heeft zich nog niet in de strijd om een ritzege kunnen mengen, maar we moeten hem blijven opschrijven. In etappes als deze kan hij namelijk zomaar toeslaan. Dit geldt ook voor Zdeněk Štybar, die op dit terrein nu eenmaal ook goed uit de voeten kan én over een prima sprint beschikt. Dat geldt overigens ook voorde Fransman Rémi Cavagna (die een sterke tijdrit reed), maar we kunnen niet alle renners van Deceuninck-Quick-Step in onze favorietenlijst opnemen.

Anders zou er bijvoorbeeld amper ruimte over blijven voor de onvermijdelijke Thomas De Gendt. De ontsnappingskoning van het peloton laat het WK weliswaar aan zich voorbijgaan omdat zijn conditie niet goed genoeg is, maar in een rit als deze moet hij natuurlijk wel zijn plan kunnen trekken. In de tijdrit liet de Belg met een zevende plek zien de juiste benen te hebben. De Gendt moet zich wel in de kopgroep van de dag weten te wurmen, want iedereen weet dat hij iemand is om in de gaten te houden… Misschien kunnen ploeggenoten van Lotto Soudal daar wel weer van profiteren. Tosh van der Sande wellicht?

Stybar hoopt in Urdax iedereen naar de kroon te steken – foto: Cor Vos

En dan hebben we Dylan Teuns nog, inmiddels een vaste waarde in ontsnappingen. En het leverde hem zowel in de Tour als de Vuelta al succes op. In de Ronde van Frankrijk won hij de etappe naar La Planche des Belles Filles en eerder deze ronde droeg hij ook al de rode leiderstrui. De vraag is wel of hij zijn energie verspilt in de ontsnapping, nu hij na een sterke tijdrit op een knappe negende plek staat in het klassement. Misschien is een goed klassement wel een nieuw doel voor Teuns.

Valerio Conti, we noemden hem al, was drie jaar geleden de beste in Urdax. De etappe was indertijd een stukje zwaarder, maar voor een type renner als Conti is dit opnieuw een rit om te omcirkelen in de agenda. Het is alleen de vraag of de coureur van UAE Emirates niet wordt ingezet om de belangen van klassementskopman Tadej Pogacar te verdedigen. Echt heel veel knechten lijk je in deze rit niet nodig te hebben, dus het zou best kunnen dat Conti de ruimte krijgt.

Deze rode trui zal Teuns deze Vuelta vermoedelijk niet meer dragen – foto: Cor Vos

Met Aranburu noemden we al iemand van de ProContinentale ploegen die voor een ritzege kan zorgen, maar er zijn meer renners van het tweede niveau die daar op azen. Aranburu’s ploegmaat Sergei Chernetskii is zo iemand die we eerder al tipten voor een soortgelijke etappe, maar de Rus heeft zijn neus deze Vuelta nog niet echt aan het venster gestoken. Nee, dan hebben we meer vertrouwen in Fernando Barceló, volgend jaar Arkéa-Samsic, maar nu nog in dienst van Euskadi-Murias.

Burgos-BH verwachten we natuurlijk ook weer in de vlucht. Voor Ángel Madrazo is het een mooie kans om weer wat bergpunten te rapen. Dan kan hij ondertussen Jetse Bol naar een ritzege piloteren. De paarse armada zal in ieder geval weer het beste beentje voor willen zetten. Zij weten immers dat een offensieve koerswijze tot succes kan leiden. En met hen zijn er nog een hoop renners die op weg naar Urdax hun kans ruiken. In onderstaande favorietenlijst zouden net zo goed tien andere renners van soortgelijke makelij kunnen staan.

Deze Vuelta is Jetse Bol de Nederlandse hoop in niet al te bange wielerdagen – foto: Cor Vos

Wie wint etappe 11 van de Vuelta 2019?

  • A. Aranburu 10.50
  • P. Gilbert 13.75
  • Z. Stybar 18.75


Favorieten volgens WielerFlits
**** Alex Aranburu
*** Zdeněk Štybar, Nikias Arndt
** Thomas De Gendt, Philippe Gilbert, Valerio Conti
* Fernando Barceló, Jetse Bol, Rémi Cavagna, Dylan Teuns

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

In de Vuelta rijzen de temperaturen vaak de pan uit, maar dat is in de elfde etappe niet het geval. Tijdens de rit kan het kwik volgens de voorspellingen oplopen tot een graadje of 24 à 25. Prima koersweer dus, zeker als je weet dat de kans op neerslag niet heel groot is. Ook de wind zal geen grote rol spelen.

De koers is vanaf 15.00 uur rechtstreeks te volgen via Eurosport 1, Sporza en de Eurosport Player. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

29 Reacties

chasse patat 3 september 2019 om 19:22

TJV laat met alle liefde een grote groep ongevaarlijke renners vertrekken. Het is ongetwijfeld aan de vluchters.

josi 3 september 2019 om 19:25

Lijkt me idd een typische vluchtersetappe, geen enkele ploeg die dit zal willen controleren.

Vinyakke 3 september 2019 om 19:25

Sprinters geen enkele kans? Als er nu eens een klein groepje wegrijdt en BORA, UAE en mitchelton rijden rustig in groep naar de streep, zou het dan toch niet kunnen? Zwaarste stroken liggen in de eerste helft van de rit toch?

nasibal 3 september 2019 om 19:37

alleen rijdt er in een etappe als deze geen ‘klein’ groepje weg.

Veloburto 3 september 2019 om 19:32

Gaan types als Degenkolb, EBH en Mezgec een keer wat proberen of hebben ze als doel om een paar keer top10 in een massasprint te rijden?

jsprunk 3 september 2019 om 19:52

Dat lijkt mij inderdaad ook de beste manier voor dat type renners. Ze zijn echt niet kansloos in een kopgroep op deze klimmetjes, zeker als er meer mensen graag een sprint willen.

LB108 3 september 2019 om 19:35

Nog eentje voor Sammy Bennett?

Jean Dumas 3 september 2019 om 19:50

Die overleeft de Ispeguy niet.

Jacco van Stierop 3 september 2019 om 19:49

“Over Saint-Palais valt wel iets te vertellen. Er wonen zo’n 1700 mensen in het oude stadje, op goed veertig kilometer van de Spaanse grens.”
Hiervoor lees je een voorbeschouwing!

Brabander 3 september 2019 om 20:03

Haha. Die viel me ook al op ja. Ik dacht: nu komt het hoor. Maar het kwam niet :)

josi 3 september 2019 om 20:14

Nou ja, het is iets, dat kun je moeilijk ontkennen.

jooprioolpijp 3 september 2019 om 21:07

Ik vond het wel een geslaagd gevalletje onderkoelde humor. Hopelijk was het ook zo bedoeld.
OT: Is dit geen etappe voor het vooruit sturen van renners en dan proberen Roglic op een van die laatste hellingen te isoleren etc.? Of zijn die hobbels te makkelijk om daar überhaupt aan te denken? Is toch een beetje een favoriete Astana-tactiek.

Covadonga 4 september 2019 om 00:01

@Brabander+1
Maar ik mocht het hieronder niet zeggen, jij blijkbaar wel. Gelukkig hebben mijn opmerkingen wel gewerkt, want ik zie een aanpassing …

Turtlehead 4 september 2019 om 00:23

lol. ff gegoogled. Die 1700 (en 1) inwoners is een cijfer uit 1999…
Het waren er in 2015 (meest recente cijfer) 1850. Daarmee was het op de ranglijst van Franse dorpen en steden nummer 5.708 :)

Mooi toch?! Lang leve WF!

AnderJ 4 september 2019 om 09:58

@Jacco: ik las het als een aardig grapje: er valt maar een ding over dit dorpje te vertellen, namelijk het aantal inwoners.

Arry1337 3 september 2019 om 19:51

Naar mijn gevoel zo’n typische dag waarop iedereen een kopgroep verwacht en controle vanuit het peloton. ‘Aan het eind zal er wel een kopgroep mee gaan lopen, morgen weer een dag… Etc.’ – Maar dan plots zet [Astana/Movistar] het allemaal op z’n kop op 80 km van de finish.

Veloburto 3 september 2019 om 20:32

Sunweb en Lotto zetten het vol op de kant en Teuns pakt de rode trui denk ik

Baukema Tomoulin 3 september 2019 om 20:40

Vooral een dag om bij te praten met vrienden uit andere ploegen en wellicht wat kleine afspraken te maken met conculega’s. Ben benieuwd of we Gesink veel zien babbelen met wat lieden uit rittenkapers ploegen.

DUSHI CURACAO 3 september 2019 om 22:56

battaglin komt uit zijn schulp !!

Covadonga 3 september 2019 om 23:13

Edit: Gewoon inhoudelijk graag

assen 4 september 2019 om 07:47

Onderschat de etappe niet. Als veertig man wegrijdt met een paar renner rond de 10e plek in het AK wordt dit een zwaar dagje voor TJV.

Romāns Vainšteins 4 september 2019 om 08:12

Precies, en het laat het ook maar van dat zwoegen zijn.

Jotto-Lumbo 4 september 2019 om 09:34

Ik denk niet dat Jumbo-Visma daar zenuwacthig van wordt. Er komen nog genoeg lastige etappes. Stel Kelderman en co pakken een paar minuten, dan zullen Movistar en Astana eerder moeten rijden. Zij staan 2 minuten achter Roglic, dus die mannen zullen eerder een gevaar worden voor hun plekje als ze echt tijd pakken.

AnderJ 4 september 2019 om 10:00

Ik zou gokken dat TJV alles onder Pogacar best een paar minuten wil geven. Lijkt me aan anderen om je over hen zorgen te maken.

west 4 september 2019 om 10:16

Iedereen onder Pogacar, met uitzondering van misschien Majka kan je toch gewoon de Rode trui geven?
En in een groep van veertig stuur je Bennett toch mee? Die staat vijf minuten voor Fuglsang, Martinez en Soler…

freirefreire 4 september 2019 om 10:06

Echt zo’n etappe die renners die niet veel winnen de kans geeft om een keer een grote vis te vangen. Maar in het verhaal dat drie weken Vuelta is, zal het slechts een voetnoot zijn. Vrijdag is de afspraak, op Los Machuchos.

Sonsbach Allstars 4 september 2019 om 11:11

2 minuten voorsprong op de nr 2 is best veel. Astana en Movistar kunnen niet te lang wachten met druk zetten. Vandaag is de etappe denk ik niet lastig genoeg. Morgen verwacht ik dat Roglic iig op de laatste heuvel geen ploegmaat meer over heeft.
En vrijdag…Los Machucos is echt een bruut.

Panache 4 september 2019 om 11:39

WF verwacht redelijk veel renners die diep zijn gegaan in de tijdrit. Normaal gesproken ga je de dag er op niet mee in de vroege vlucht (om te kunnen winnen). Dus De Gendt, Teuns, Arndt, Cavagna zou ik ‘doorstrepen’.

leegloper 4 september 2019 om 11:51

Hopelijk proberen Movistar en Astana mannen als Soler, Izagirre en Fuglsang mee te sturen. Elke dag een beetje druk op de ketel zetten. Of zal dan vooral de ploeg van de jongere Sloveen gaan rijden?
In Roglic eerste grote ronde, giro 2016, was het verdedigen van de leiderstrui nog nieuw en maakten ze wat rare sprongen. Nu zullen ze zich wat minder gek laten maken.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair