Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Santuario del Acebo

zondag 8 september 2019 om 08:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Santuario del Acebo

foto: Cor Vos

Na een verkapte rustdag voor het peloton op weg naar Oviedo, stuurt het etappeschema de renners zondag weer de hoogte in op weg naar Santuario del Acebo. Op deze klim mogen we opnieuw spektakel verwachten van de klassementsrenners. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De vijftiende etappe van de Vuelta a España kenmerkt zich door vier zware beklimmingen en andermaal een aankomst bergop. De organisatie legt de renners op de pijnbank in een relatief korte etappe van ruim 154 kilometer. Opvallend is dat de ‘tweede week’ een dag langer duurt dan normaal, dus deze rit is niet de laatste voor de rustdag.

De eerste klim van de dag is de Puerto del Acebo (8,2 km aan 7,1 procent) van eerste categorie. Deze beklimming met pieken tot tien procent is nog maar een opbouw voor wat komen gaat. Na een afdaling volgt een interessante vallei. Mogelijk kunnen hier enkele ploegen die een slag willen slaan, al enkele tactische spelletjes spelen; denk maar eens terug aan de verraderlijke etappe naar Fuente Dé in 2012, waar Alberto Contador de ronde naar zijn hand zette.

Na 61 kilometer begint de Puerto del Connio (11,7 km aan 6,2 procent) van eerste categorie, waarvan de top op 1.315 meter hoogte ligt. Daarna volgt een bijna twintig kilometer lange afdaling naar de voet van de Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas van eerste categorie. De klim van ‘Put van de Dode Vrouwen’ doet pijn: elf kilometer lang aan 6,8 procent. Die cijfers zijn ietwat vertekend door twee relatief ‘vlakke’ kilometers halverwege.

De top van de Pozo de las Mujeres Muertas ligt veertig kilometer voor de finish. Met een boog gaat het terug naar de Puerto del Acebo, de eerste klim van de dag. Via een lange afdaling bereiken de renners de tussensprint (na 140 kilometer) en kort daarna de voet van de Santuario del Acebo, ook deze is van de eerste categorie.

De slotklim (van een andere, steilere kant dan de eerste klim van de dag) is 7,9 kilometer lang aan een gemiddelde stijging van 9,7 procent. Direct aan de voet liggen stroken tot vijftien procent en ook tussen kilometer twee en vijf loopt de weg regelmatig aan tien à elf procent omhoog. In de slotkilometer zwakt het niet af: met 8,5 procent moeten de renners met ambitie op ritwinst nog flink klimmen, voordat ze kunnen zegevieren op de streep.

Start: 13.18 uur in flag-es Tineo
Finish: 17.20 – 17.50 uur op flag-es Santuario del Acebo


Favorieten

Na de pseudo-rustdag naar Oviedo slaat de hoogtemeter weer stevig uit op weg naar het kerkje van Santuario de Nuestra Señora del Acebo. Zoals hiervoor beschreven schieten de percentages bij de vleet in de dubbele cijfers, waardoor de klassementsrenners elkaar wederom kunnen gaan bestoken. Opnieuw een dag om naar uit te kijken dus, na de eerdere bergop aankomsten op de Javalambre, Mas de la Costa, Cortals d’Encamp en Los Machucos.

Primož Roglič – foto: Cor Vos

In de afgelopen twee weken heeft Primož Roglič een vrijwel onwrikbare indruk achtergelaten. Als een ware sfinx verdeelt en heerst hij in de Vuelta a España. Na een valse start in de ploegentijdrit rond Torrevieja pakte de Sloveen al veel tijd terug in de volgende etappe naar Calpe. Vervolgens was hij niet meer weg te slaan uit de top van het klassement en met een fenomenale tijdrit in Pau veroverde hij de rode leiderstrui. Kan hij zijn trui nog eens in de verf zetten in Asturië?

In de etappe naar Los Machucos bewees Tadej Pogačar dat hij als enige in staat is Primož Roglič te kunnen volgen bergop. De Slovenen kennen elkaar goed en Roglič gunde zijn jonge landgenoot van amper 20 jaar zijn tweede ritzege. Ook in de verregende etappe naar Cortals d’Encamp had de renner van UAE-Emirates namelijk al eens toegeslagen. Daarom behoort hij ook op weg naar de kapel van Acebo tot de belangrijkste kanshebbers.

Movistar kwam met grote voornemens naar de Vuelta a España door Richard Carapaz, Alejandro Valverde en Nairo Quintana op te stellen. Carapaz viel nog voor La Gran Salida af en twee weken later is ook voor Valverde en Quintana de eindzege slechts een stip op de horizon. Valverde staat er nog het beste voor, maar door toedoen van onder andere de tijdrit volgt hij al op twee minuten. Voor Quintana is de schade al drieënhalve minuut en dus moeten de Movistars aanvallen!

Tadej Pogacar

Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Voor Miguel Ángel López zag het er lange tijd rooskleurig uit in de Vuelta. De Colombiaan mocht de eerste rode trui aantrekken na de gewonnen ploegentijdrit en ook na de vijfde en zevende rit werd hij kortstondig eigenaar van de leiderstrui. Net als iedereen kreeg hij in de tijdrit een flinke tik van Roglič en na de moeizame etappe naar Los Machucos staat hij op de vierde plaats op ruim drie minuten van de Sloveen. Ook hij moet aanvallen om tijd goed te maken.

In het spoor van bovengenoemd vijftal houdt Rafał Majka zich in de luwte kranig staande. Op de rode trui van Primož Roglič moet de Pool weliswaar al ruim zes minuten toegeven en op Nairo Quintana – die op de vijfde plaats een plekje hoger staat – bijna drie, maar daardoor kan hij zich mogelijk wel meer vrijheid permitteren in de jacht op dagsucces. In de Tour de France wist hij al drie etappezeges te pakken en ook in de Vuelta heeft hij er sinds 2017 een op zak.

Omdat de route weer steil omhoog gaat op de slotklim, moeten we ook weer voorzichtig kijken naar de springveren in het peloton. Denk hierbij naast Nairo Quintana aan zijn landgenoten Johan Esteban Chaves en Sergio Higuita. Mogelijk kunnen zij meespringen in de vroege vlucht en vanuit die uitgangspositie een heel eind komen, net zoals Pierre Latour in de etappe naar Los Machucos en Marc Soler al eens deden!

Alejandro Valverde – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Tadej Pogačar, Alejandro Valverde
** Miguel Ángel López, Rafał Majka, Nairo Quintana
* Esteban Chaves, Sergio Higuita, Pierre Latour, Marc Soler

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Boven de route verwachten de weerstations plaatselijke bewolking, maar wel blijft het vermoedelijk droog. De temperatuur loopt op tot maximaal 23 ℃ en de wind waait zwak uit het noordoosten aan windkracht twee. De neerslagkans is vrijwel nihil.

De koers is rechtstreeks te volgen via Eurosport 1 (vanaf 12.55 uur), Sporza (vanaf 13.45 uur) en de Eurosport Player. De NOS komt met een livestream op de website. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

49 Reacties

oscarfreirefan 7 september 2019 om 19:11

Na morgen staat de winnaar van de Vuelta vast. Wat een schitterende renner onze primoz

koos verrek 7 september 2019 om 20:02

Onze primoz?

Brabander 7 september 2019 om 21:00

Ons Primož ja

Bertvd 7 september 2019 om 19:17

Valverde en Pogacar gingen vandaag op hun kokosnoot. Gaat dat een rol spelen?

Veloburto 7 september 2019 om 20:04

Misschien bij Pogacar, Valverde viel heel zacht

mattje123 8 september 2019 om 08:20

Valverde schijnt behoorlijk last te hebben van zijn pols. Dat is absoluut niet prettig fietsen. Je hoeft niet hard te vallen om je pols flink te kneuzen.

Olivier Meertens 8 september 2019 om 11:02

@bertdv

Dat denk ik wel, want als iemand een wond heeft dan steekt je lichaam daar energie in om het te herstellen, dus heb je minder energie om goed te fietsen. Dat was bij López ook.

tdola 7 september 2019 om 19:48

Of dat een rol gaat spelen is afwachten, t helpt niet mee iig. Pijn, minder goed slapen, energie voor herstel.
Maar roglic is ook 2x gevallen en daarvan uiterlijk ook niet veel last.

Floris 7 september 2019 om 19:50

Zou Roglic morgen inderdaad de puntjes op de i zetten? Hij kan trouwens ook nog alle truien winnen (als hij gaat heersen in de bergen).

Met betrekking tot de etappe: behoorlijk zwaar parcours. Dat kan bijna alleen maar spektakel opleveren, zeker met die eerste klim al vroeg in de rit. Ik heb er zin in.

mentsjov 7 september 2019 om 19:54

Witte trui wordt lastig denk.

ydenaar 7 september 2019 om 21:15

@mentsjov: goed punt.

mentsjov 7 september 2019 om 19:52

Hart of Hiquita? Die Hart is niet te peilen deze ronde, ene dag goed andere dag onzichtbaar.

Wielert 8 september 2019 om 02:57

Welke dag was hij echt goed dan?

Romāns Vainšteins 7 september 2019 om 19:53

Uitgelezen etappe voor Roglic om de i te dubbelbepunten en hiermee ook Jumbo voor een stevig vraagstuk te zetten.

Vincent Lacressonniere 7 september 2019 om 19:55

Ja, wie moeten we nu uitspelen deze vuelta: Roglic of Bennett?

Floris 7 september 2019 om 20:03

Je bedoelt voor de Tour volgend jaar? Lijkt me dat Dumoulin (mits in vorm) daar de kopman wordt. Eventueel met Roglic als schaduwkopman.

Koers 7 september 2019 om 20:46

De ploeg heeft natuurlijk veel nederlandse sponsers, een nederlandse kopman (en zeker tom) zorgt voor veel exposure op tv en in de kranten dus normaliter zou je zeggen dat tom (in goede doen) een streepje voor heeft, ik zie de live huldiging op tv al weer voor me.
Veel zal natuurlijk ook afhangen van de parcoursen, een giro met veel tijdrit km om vervolgens volledig op de os te richten kan ook een idee zijn

Velominatus 7 september 2019 om 21:47

@Vincent lijkt me geen probleem Roglic voor de bergetappes en Bennet voor de massasprints.

NetNiet 7 september 2019 om 22:53

Denk dat het vraagstuk voor TJV volgend jaar wel meevalt. Als je de concurrentie met Ineos aan wilt gaan moet je de beste 2 klassementsrenners opstellen in de Tour: Dumoulin en Roglic. De Plus ook focus op de Tour, met Kruijswijk als luxeknecht nadat hij de Giro heeft gereden. Roglic kopman in de Vuelta en Dumoulin mag zich richten op het WK

Scibby 8 september 2019 om 11:47

Als Dumoulin helemaal herstelt lijkt me beide kopmannen en kijken wie er het beste voor staat

Tinus 7 september 2019 om 20:15

Denk dat het iedereen zou verbazen als Primoz dit nog laat lopen, maar wellicht trekken er een paar de stoute schoenen aan in een alles-of-niets poging.

Floris 7 september 2019 om 20:30

Tsja, gisteren waren ze daar ook totaal niet toe in staat en bleken de beide Slovenen simpelweg sterker. Ik hoop uiteraard ook op aanvallen, maar betwijfel hoe realistisch dat is.

koos verrek 7 september 2019 om 20:53

Zelfde uitslag als gisteren denk ik. Po op 1 en onze primoz op 2

koos verrek 7 september 2019 om 20:55

Weinig reacties de spankracht is ter dan ook al helemaal uit…

Brabander 7 september 2019 om 21:03

Dat dachten ‘we’ in de Giro ook natuurlijk. Nimmer de huid verkopen voordat de beer geschoten is

Scibby 8 september 2019 om 11:48

Derde week giro wad zwaarder en roglic had al flink wat rondes er voor gedaan. Nu veel rustiger opgebouwd naar vuelta

Geel truitje 7 september 2019 om 21:09

Hopen dat de Colombiaantjes er zin in hebben morgen

Dan krijgen we een sensationele etappe met 50 tot 75 km vuurwerk kan niet wachten

M@thijs 7 september 2019 om 22:10

Ben ik de enigste die verwacht dat pogocar er nog doorheenzakt en met een top 10 min zn handjes mag klappen?

xistnc 7 september 2019 om 22:35

Er is vast iemand voor wie je de enigste bent.

Bazzz 8 september 2019 om 01:35

Zou wel realistisch zijn gezien een eerste grote ronde op 20 jarige keeftijd

Ajvenema 8 september 2019 om 09:48

Zou kunnen natuurlijk, zeker als ie last heeft van zn val. Ik denk alleen niet dat ie nog blij gaat zijn met top 10, want dat is duidelijk niet zijn niveau. Gelukkig heeft ie sowieso 2 overwinningen in zn zak:)

NetNiet 7 september 2019 om 23:05

Verwacht wel wat van Astana. Lopez lijkt de zwakste van de toppers op dit moment maar Astana is altijd wel van het bluffen en de koers hard maken. Movistar zal ook wel mee willen doen maar denk dat Valverde, ondanks zijn erelijst, blij zal zijn als hij het podium haalt na toch wel een iets tegenvallend jaar. Dus hopelijk maakt Astana er een prachtige rit van

Poeksel 7 september 2019 om 23:20

Vreemd genoeg zijn de bookmakers relatief pessimistisch over de kansen van Roglic op winst. Dit is bijvoorbeeld het rijtje (op volgorde van kansen) bij Unibet:
Lopez, Miguel Angel Pogacar, Tadej Soler, Marc Quintana, Nairo Nieve, Mikel Valverde, Alejandro Fuglsang, Jakob Roglic, Primoz

Maar misschien is de kans dat Soler uit de vlucht wint ook wel groter dan Roglic vanuit de groep.

Gaizka 8 september 2019 om 08:12

Roglic staat stijf bovenaan bij alle bookies incl Unibet, met zo’n 10x hogere kans dan Lopez…

Poeksel 8 september 2019 om 08:47

Dat is ak, niet etappe.

Covadonga 8 september 2019 om 00:55

“Voor Valverde en Quintana is eindwinst slechts een stip op de horizon.”
Volgens wf is het blijkbaar gespeeld; de nummer twee en vijf in het ak zijn al kansloos.

NDI22 8 september 2019 om 03:07

Hoe gaat Roglic winnen? TJV vind het wel prima en laat een grote groep gewoon rijden. Pogacar is sterk maar heeft geen team om het te controleren. Astana heeft het vrijdag geprobeerd en zullen dat pas weer doen wanneer Lopez herstel toont. Movistar zou het kunnen maar die werden ook op achterstand gezet door 2 andere klassementsrenners. Grote kans dat minimaal 1 van die 2 weer te sterk is. Ik verwacht dat Soler of Latour wint vanuit de vlucht en de rest wacht tot de laatste klim om elkaar wat te testen.

Franco Ballerini 8 september 2019 om 06:16

Als Soler naar een andere ploeg wil moet hij vooral gaan aanvallen.

NDI22 8 september 2019 om 15:16

Movistar heeft er voor gezorgd dat hij mee zit vandaag….

Ivan 8 september 2019 om 08:09

Het leukste is eigenlijk dat MAL zijn witte trui kwijt is gespeeld aan Poga. Dat scheelt maar 17 seconden dus tussen die twee is het sowieso oorlog. Vuurwerk gegarandeerd. Hopelijk stuurt Astana goede mannen mee in de ontsnapping. Ion Izagirre en Fuglsang bijvoorbeeld. Verder hopen op een wederopstanding van Martinez en/of Chaves vandaag.

Nils 8 september 2019 om 08:37

Kan TJV die Pogacar niet halen? Leuk voor Primoz…

lander luypaert 8 september 2019 om 10:24

ik denk eerder andersom Roglic naar UAE om er ook nog wat te gaan verdienen.

denistel 8 september 2019 om 10:07

hou het op Majka vandaag is vrij geslepen en staat niet heel dicht bij dus zullen niet meteen op hem reageren. 1 Majka 2 Quintana 3 Roglic

Tony van Raamsdonk 8 september 2019 om 10:11

Ik ben benieuwd wie volgend jaar de kopman in de tour gaat worden.
Primoz of Tom.
Het zal een puzzel worden met deze twee toprenners. Een luxe probleem.
Zij kunnen alle twee de Tour winnen.
Het zal afhangen van de vorm in het voorseizoen .
Of alle twee……met een topploeg…..

Eerst deze Vuelta afwerken.
Ik heb nog nooit zo'n mooie Vuelta gezien.
Komt natuurlijk omdat de Nederlandse ploeg JUMBO-VISMA het zo fantastisch doet.
Ben echt trots op Primoz en de zeer sterke ploeg.
Wordt weer smullen vandaag en morgen….
Ben ook blij dat Geesink en Kelderman weer goed meedraaien na al die ellende….

Sauerpraum 8 september 2019 om 11:15

Wat spijtig voor je dat je je zo laat beperken door chauvinisme. De mooiste Vuelta ooit omdat een Nederlandse ploeg het zo goed doet?

denistel 8 september 2019 om 12:24

Tom moet eerst maar weer eens helemaal fit worden en dan weer naar topniveau komen en dat wordt denk ik nog moeilijk genoeg.

Mooiste Vuelta denk ik ook niet maar er komt nog een mooie week aan waar in nog veel kan gebeuren zoals we gister met die valparty ook zagen.met een beetje pech
was je zo een paar klassements toppers kwijt geweest.

Fletiebooy 8 september 2019 om 12:41

Ask the chauvinist how you spell Gesink.. :p

Tuubke 8 september 2019 om 13:06

De vallei tussen de twee laatste beklimmingen is behoorlijk lang. Daar ligt de kans voor wie nog wat wil: je moet op de voorlaatste top meezitten, anders kun je het heel moeilijk krijgen.

Kosmonaut 8 september 2019 om 13:25

Met nog een week voor de boeg hoop ik maar één ding en dat is dat Roglic hier niet de Vuelta op slot gaat gooien. Maar ik vrees ervoor.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.