Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Los Machucos

vrijdag 6 september 2019 om 08:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Los Machucos

foto: Cor Vos

Het etappeprofiel van de dertiende Vuelta-rit heeft meer wat weg van een omgekeerde zaag: het gaat continu op en af met beklimmingen van tweede en derde categorie. Het zwaartepunt volgt evenwel in de laatste zeven kilometer, met de steile Los Machucos. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

Het is niets voor de Vuelta a España, maar we hebben al een paar dagen geen aankomst bergop meer gehad. Na de individuele tijdrit in het zuiden van Frankrijk en etappes naar Urdax en Bilbao, finisht het peloton vrijdag op de flanken van de ontzettend steile Alto de Los Machucos. Wie de Alto de Arraiz (de scherprechter van de etappe van donderdag, red.) al zwaar vindt, zal steil achterover slaan bij het zien van Los Machucos, zoals de klim ook wel wordt genoemd.

Maar laten we beginnen bij het begin, in startplaats Bilbao, waar Philippe Gilbert donderdag een prestigieuze ritzege pakte. Het peloton koerst aanvankelijk over Baskische wegen, maar we trekken al snel richting het westen en de nabijgelegen regio Cantabrië. De eerste twintig kilometer van de twaalfde etappe zijn nog relatief vlak, maar dan begint het al voorzichtig te klimmen naar Traslaviña.

Enkele kilometers na de passage door Traslaviña zijn de eerste bergpunten te verdienen op de Alto de la Escrita (5,9 km aan 4%) van derde categorie. De Escrita is de eerste van in totaal zeven beklimmingen, en laat het nu toevallig ook de makkelijkste helling zijn die de renners krijgen voorgeschoteld. Na een relatief korte afdaling gaat het meteen weer omhoog naar de top van de Alto de Ubal (7,9 km aan 6%).

Na de Ubal is het even gedaan met klimmen, maar niet voor lang, want na 73 kilometer is het tijd voor de Collado del Asón (13 km aan 3,9%), gelegen in het wonderschone natuurpark Collados del Asón. De Asón moet het zeker niet hebben van zijn stijgingspercentages, het is wel de langste beklimming van deze etappe. Het peloton – of wat daar nog van over is – zal waarschijnlijk in blok naar boven rijden.

Nee, dan is het meer uitkijken naar de Puerto de Alisas (8,5 km aan 6%), die al vrij snel na de afdaling van de Collado del Asón opdoemt. Eenmaal boven op de Alisas is het nog zestig kilometer tot het vreselijke monster met de naam Los Machucos, dus is het maar de vraag of we hier spektakel te zien krijgen. Al helemaal omdat het een tijdje duurt vooraleer we beginnen aan de volgende beklimming.

Miguel Ángel López en Alberto Contador worden aangemoedigd tijdens Los Machucos – foto: Cor Vos

Na een vlakke tussenfase van zo’n twintig kilometer begint het wegdek weer zoetjesaan omhoog te lopen, maar pas op 35 kilometer van de meet zien de renners het bordje ‘comienza el puerto’, wat de inleiding is voor de Puerto de Fuente Las Varas (6,3 km aan 4,5%). De Puerto de Fuente Las Varas… Het is een schitterende naam, maar echt steil is de beklimming niet. Dat geldt ook voor de daaropvolgende Puerto de la Cruz de Usaño (4,2 km aan 4,7%).

Het is toch vooral wachten op de inleidende flanken van de slotklim. Na de Puerto de la Cruz de Usaño is het nog goed dertien kilometer tot de voet van Los Machucos, waar het allemaal moet gebeuren tussen de klassementsrenners. De Alto de Los Machucos (6,8 km aan 9,2%) werd twee jaar geleden ontdekt door de organisatie, die besloot een finish te organiseren op de top van dit Cantabrische monster.

Dat beviel blijkbaar zo goed, dat we twee jaar later alweer terugkomen voor een nieuwe finish op Los Machucos, een bijzonder onregelmatige maar loodzware beklimming. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat het een ideale col is voor de springveren, die de voorkeur geven aan hollen en stilstaan. Stroken van twintig procent worden regelmatig afgewisseld met vlakke en zelfs licht dalende stukken.

En toch zullen de verschillen groot zijn op de top van de 880 meter hoge Los Machucos, aangezien de renners ook drie kilometer moeten klimmen aan ruim 13%. Daar komt nog bij dat het wegdek op 2,5 kilometer van de finish drastisch verandert, van een gewone (maar niet al te beste) asfaltweg naar een soort betonplaat met geulen, die overdwars in het wegdek zijn gestoken om extra grip te verlenen aan naar boven tuffende auto’s.

Alberto Contador, dansend op de pedalen – foto: Cor Vos

Het is slechts van korte duur, maar het zorgt wel voor extra dynamiek. We zagen het twee jaar geleden, toen we een duel op het scherpst van de snede kregen tussen een dansende Alberto Contador en een krasselende Chris Froome. De Britse ronderenner piepte en kraakte, maar wist zijn rode leiderstrui te behouden, al had hij daar wel een heel sterke ploeg voor nodig.

De ritzege ging naar de Oostenrijker Stefan Denifl, die als vroege vluchter uit de greep wist te blijven van Contador. Inmiddels kennen we het geheim van de Oostenrijker… Wie vandaag weet te winnen zal daardoor officieel als eerste winnaar worden uitgeroepen op Los Machucos.


Start: 12.58 uur in Bilbao
Finish: 17.20-17.51 uur op Los Machucos 


Favorieten

Zoals reeds geschreven is de beklimming van Los Machucos er eentje voor de springveren, die de voorkeur geven aan hollen en stilstaan. Verwacht wordt dat de verschillen groot zijn op de top van deze 880 meter hoge slotklim. Net als twee jaar geleden, toen Chris Froome een zware dag kende. De concurrenten van Primož Roglič zullen handenwrijvend in het routeboek hebben gebladerd en de verloren tijd uit de individuele tijdrit goed willen maken.

Miguel Ángel López – foto: Cor Vos

Bij die vorige aankomst op Los Machucos was Miguel Ángel López derde, waarmee hij aantoonde dat hij een belangrijke kanshebber is op deze loodzware klim. De Colombiaan zag in de rit tegen de klok naar Pau zijn achterstand op de rode trui oplopen van zeventien seconden tot meer dan twee minuten, waardoor hij wel moet aanvallen. Gezien de tegenstand zal hij die achterstand niet in een keer van de tabellen vegen, maar in deze etappe liggen voldoende kansen om tijd goed te maken. Richting Bilbao plaatste hij al een speldenprik op de laatste klim, die uiteindelijk niets opleverde.

In de gelederen van Movistar gold Nairo Quintana aanvankelijk als leider, maar anderhalve week na de start in Torrevieja heeft Alejandro Valverde de rollen omgedraaid. De wereldkampioen staat tweede in het klassement en toonde in de etappes naar Javalambre, Mas de la Costa en Cortals d’Encamp al aan gewaagd te zijn aan rode trui Primož Roglič. Door de tijdrit is de achterstand van de Spanjaard opgelopen tot bijna twee minuten, waardoor ook hij zal moeten aanvallen.

Daarmee is de naam van Nairo Quintana ook meteen gevallen. Net als Valverde kan ook de Colombiaan hier winnen op Los Machucos. Het lichtgewicht van amper 59 kilogram wist al etappewinst te pakken in Calpe en moest op de klim naar Cortals d’Encamp, die onder erbarmelijke omstandigheden werd afgewerkt, alleen Tadej Pogačar voorlaten in de daguitslag. Daarmee steekt hij zichtbaar in goede vorm en in deze twaalfde etappe vindt hij, na zijn moeizame tijdrit, weer zijn terrein.

Alejandro Valverde – foto: Cor Vos

Primož Roglič heeft dankzij zijn formidabele optreden in de tijdrit een royale voorsprong op de drie bovengenoemde renners. Valverde en López volgen op om en nabij de twee minuten, voor Quintana is de achterstand al drie minuten. Daardoor hoeft de Sloveen van Jumbo-Visma niet per se de etappe te winnen, de tegenstand volgen is al voldoende. Maar als de dagwinst voor het oprapen ligt, zal hij iedere buitenkans met beide handen aangrijpen: dat weten we inmiddels van hem. Bekend is dat Rogla ook uitstekend uit de voeten kan op korte, steile aankomsten.

Na zijn ritwinst op Cortals d’Encamp en zijn hoge positie in het klassement kunnen we onmogelijk wegkijken van Tadej Pogačar. Roglič’ landgenoot is weliswaar pas 20 jaar oud en daarmee de benjamin van deze uitgave van de Vuelta a España, maar hij verbaast dagelijks de volgers van de Spaanse rittenkoers. Zijn aanzet die de sleutel bleek voor zijn etappezege, maakt hem opnieuw een kanshebber voor het dagsucces. Donderdag in Bilbao passeerde hij de finish naast Roglič. De twee landgenoten gaven elkaar een boks. Trekken ze de komende dagen samen op?

Daniel Felipe Martínez hangt al sinds de eerste dag rond de twintigste plaats in het klassement. Soms een paar plekken erboven, soms enkele eronder. Zijn ploeg EF Education First werd weliswaar geplaagd door vroege opgaves van onder anderen Rigoberto Urán, maar de jonge renner lijkt er niet door van de wijs te zijn geraakt. In Pau besloot hij de tijdrit namelijk op de tiende plaats. Zijn achterstand in het klassement is inmiddels voldoende om wat vrijheid te krijgen. Op weg naar Bilbao kwam hij op bijna tien minuten over de streep. Mogelijk heeft hij zich gespaard.

Primož Roglič – foto: Cor Vos

Tot slot willen we nog enkele renners aanstippen, die we in het klassement terugvinden tussen de tiende en 25ste plek. Dit zijn renners die ver genoeg staan in het klassement om niet als bedreiging te worden gezien door de favorieten voor de eindzege, maar wel graag de dagzege pakken of willen opschuiven in de ranking. Denk hierbij aan de springveren Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) en Sergio Higuita (EF Education First) en aan Pierre Latour (AG2R La Mondiale) en Mikel Nieve (Mitchelton-Scott).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Nairo Quintana, Alejandro Valverde
** Primož Roglič, Tadej Pogačar, Daniel Felipe Martínez
* Esteban Chaves, Sergio Higuita, Pierre Latour, Mikel Nieve

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De weersverwachting voor de dertiende etappe is overwegend bewolkt aan een temperatuur van maximaal 19℃. De neerslagkans wordt geschat op 20%, dus regen is niet uitgesloten. De wind komt uit het noordoosten en waait zwak tot matig aan windkracht 2 à 3.

De koers is vanaf 15.00 uur rechtstreeks te volgen via Eurosport 1, Sporza en de Eurosport Player. De NOS komt met een livestream op de website. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

52 Reacties

Panache 5 september 2019 om 19:05

Vandaag op 6 km van de meet te tv uitgezet. Wat een inspiratieloze AK strijd. Morgen geeft weer vele opties. Hopelijk doen de klassementsrenners er wat mee.

Zjoske 5 september 2019 om 20:52

Ach gut, geen punten gescoord in je poultje?
Mooie strijd gezien vooraan. Spannend tot het eind!
Je dacht toch zelf niet dat de AK mannen hier iets gingen doen met morgen in het vooruitzicht? Kom op zeg.

Brabander 5 september 2019 om 21:39

Dan hou je toch niet van de koers hoor. Zalige finale gezien weer

vanSpringel 6 september 2019 om 09:47

Het is koers in de koers. En juist dat vind ik uitermate spannend. Tussen de regels door in de wedstrijd lezen dat er voor het volgend seizoen nu ook zaken spelen.
En genieten van de omgeving met beelden vanuit de helikopter zoals de Torre Urukulu (o.i.d.) direct na de wedstrijd op Google Earth voor het zoeken van deze prachtige cultuurgeschiedenis in Spanje. Fietsen is maar bijzaak ;-O

Panache 6 september 2019 om 10:15

Nee Zjoske, ik speel geen scorito. Rare conclusie trek je zo uit het niets. Ik hou van de AK strijd, daar draait het immers om. Zo’n vrijgeleide van een vluchtgroep is leuk voor de afwisseling, maar dagelijks hoeft voor mij niet. Valverde is de koning van Huy, dus hij liet zeker een kans liggen op boni’s en 10 seconden extra.

Bazzz 5 september 2019 om 19:24

Ik snap het ook niet. Tot 70km voor de meet wordt alles gecontroleerd en is er nog geen vluchtgroep weg. Gaat ineens de rem erop en binnen 20km hebben de vluchters 5 min te pakken. Zeer inspiratieloos, Movistar had zonder al teveel moeite zomaar de etappe en boni’s kunnen pakken, daar ga je toch voor

Vinyakke 5 september 2019 om 19:47

Daar hadden ze toch behoorlijk wat moeite mee gehad hoor. Om te beginnen nog 50km strak tempo houden tot 20 van de meet, dan vol doorrijden op de klim in plaats van gesink het werk te laten opknappen en dan moet Valverde nog winnen van roglic, pogacar, higuita of andere snelle mannen aan de meet. Veel ALS-en voor weinig resultaat. Alle ballen op morgen en verder!

Tinus1984 5 september 2019 om 19:33

Wat een gedoe over die boks die ze elkaar geven als Slovenen onder elkaar. Ook weer in dit bericht.

Romāns Vainšteins 5 september 2019 om 19:53

Die info is wel degelijk terzake. Pogacar ligt dus met zijn pootjes omhoog grabbelend naar een podiumplek. Jammer voor de koers.

Tinus1984 5 september 2019 om 21:52

Haha, het is nog te vroeg om dat te denken. Pogacar kan nog winnen met al die ritten in het vooruitzicht.

Colombianen Spanjaarden Nederlanders iedereen doet dat toch weleens. Gaan die dan ook gelijk zo denken

leegloper 5 september 2019 om 22:26

Hoezo jammer voor de koers? Toch logisch dat Pogacar in zijn eerste grote ronde blij is met het podium? Trouwens, hij zal misschien vooral Lopez in de gaten houden om het wit over te nemen.

fietsvriend 5 september 2019 om 23:49

Wie gaven elkaar ook alweer die opzichtige boks in de Giro – Nibail en Landa? Laten we het een hommage aan deze treurige actie van toen noemen – vermakelijk dus.

vanSpringel 6 september 2019 om 09:49

@Tinus, Roglic en Pogacar zijn naast landgenoten ook vrienden in het dagelijks leven. Ik verwacht daarom ook niet dat die 2 in de wedstrijd in elkaars wielen gaan rijden, al is het belang nog zo groot. Vrienden voor het leven !

Jean Dumas 5 september 2019 om 19:49

Ik denk een vluchter toch morgen. Het is Rodriguez-time.

xistnc 5 september 2019 om 22:36

Die heeft wat tijd gekocht vandaag, dus goede kans idd.

Romāns Vainšteins 5 september 2019 om 19:56

Lekker profiel toch weer, morgen dan maar vlammen

Zjoske 5 september 2019 om 20:54

Voor het afmatten wel leuk inderdaad. Maar met zo’n profiel weet je dat het pas op een paar km van de meet los gaat.

Schollekop 5 september 2019 om 19:56

Majka niet eens een ster? De beste man staat zevende in het AK, nog voor Higuita, Latour en Martinez!

Abdoe 5 september 2019 om 20:17

Majka zal gezien zijn AK heel waarschijnlijk niet de sterkste zijn en ook weinig ruimte krijgen. Kan wel kort eindigen, maar vrijwel onmogelijk winnen. Die andere drie kunnen tenminste nog winnen vanuit de vlucht.

ZK 5 september 2019 om 20:27

Uitgesloten dat Majka wint. Krijgt geen ruimte, wat in theorie wel mogelijk is voor higuita/Martinez. Al is voor hun een zege niet waarschijnlijk en wordt het “gewoon” 1 van de grote 5.

Velominatus 5 september 2019 om 21:41

Majka gaat voor de Zubeldia Award deze ronde. Etappezege past niet in dat plan.

Abdoe 5 september 2019 om 20:13

Poels verslaat Oscar Purito vanuit een grote vluchtgroep, de rest wordt ingelopen door een ontketende Superman.

de winnaars 5 september 2019 om 21:29

Lol

Krul 6 september 2019 om 08:15

Wat een dramatische ronde voor Ineos dusver. Ploeg met het meeste geld en niemand doet mee om de prijzen.

Viktrodriguez 6 september 2019 om 08:53

Poels obv die geweldige vorm die hij tentoonspreidt deze Vuelta en zijn neusje voor de juiste vroege vlucht?

peervaneynthoven 5 september 2019 om 20:27

@RV Afgezien van het feit dat je niet met je pootjes omlaag kan liggen begrijp ik je vergelijking niet zo goed. Wil je zeggen dat hij zich overgeeft?? En wat is dan jammer voor de koers?

Panache 5 september 2019 om 20:50

Gokje: bondgenoten en geen tegenstanders?

Gebruikersnaam 5 september 2019 om 21:27

Tsja, denk dat de Colombianen ook hun landgenoot prefereren boven Roglic, als ze mogen kiezen.

DrJ 5 september 2019 om 20:42

Nieve wordt t.

floris_harr 5 september 2019 om 21:15

Als Quintana de benen heeft en op het juiste moment gaat, zullen ze hem ruimte geven en naar roglic kijken (tenzij Valverde gek gaat doen), Quintana kan dan zomaar heel veel tijd pakken.

Velominatus 5 september 2019 om 21:43

Dat is: als Movistar het tactisch slim uitspeelt. Ervaring leert dat die kans klein is. Valverde en Soler zullen wel achter Quintana aan rijden “met het oog op het ploegenklassement”.

de winnaars 5 september 2019 om 21:25

Martinez laat me niet lachen. Vaak denk ik echt: volgens mij kijkt WF nooit naar de koers

de winnaars 5 september 2019 om 21:26

Wordt weer een kopgroep die het redt

Nul verstand 5 september 2019 om 21:59

Als Astana vol gaat rijden om Roglic af te matten voor de slotklim (wat een logisch scenario is), is de kans groot dat de klassementsrenners voor de ritzege gaan strijden.

Opmerkelijk is dat ik voor mezelf geen topfavoriet heb van de ‘grote 4’. Als ik iemand moet kiezen, ga ik voor Lopéz. Ik heb het idee dat zijn vorm toch een beetje gedownsized wordt. Als-ie niet gevallen zou zijn, had hij de rit in Andorra gewoon gewonnen.

The Whaler 6 september 2019 om 09:46

@nulverstand.
Ik heb er ook niet altijd alle kijk op maar as is verbrande turf.

MAL valt zelf dus dat is onderdeel koers. Rogliz is al met al denk ik zeker 1.30minuut al kwijt door gedonder waar hij niets aan kan doen. kapotte zwembadjes een motar die heb aantikt. Als je die bij Rogliz erbij telt had ie al 3.30 voor zijn naaste belagers gestaan en was het wel redelijk gespeeld in klassement. Ondanks de vorm van anderen.
Maar ook daar geldt “as is verbrande turf” want in die situatie had Rogliz misschien wel alle dagen vanaf begin van de Vuelta de podium ceremonies moeten ondergaan. Wat ook weer energie kost en had hij misschien weer tijd op andere momenten verspeeld zoals bijv in de 2e etappe, dan was daar misschien meer verdedigend gereden.

Ajvenema 6 september 2019 om 10:31

Leg mij maar even uit hoe Astana vol gaat rijden om Roglic af te matten zonder zelf hun knechten op te roken?

Jacco van Stierop 5 september 2019 om 22:03

Magnifiek landschap. Hopelijk is het redelijk weer en krijgen we wat fijne shots vanuit de heli.
De afdaling van Los Machucos is zo te zien ook niet misselijk, dan moet je zeker kunnen sturen. Had van mij er nog wel bij gemogen tot aan de negorij La Pedrosa.

Baukema Tomoulin 5 september 2019 om 22:12

Eigenlijk is deze rit nog belangrijker voor Roglic dan de tt. Hier kan hij laten zien of er iets te halen valt in de 3de week voor Mov en Ast of niet. Minstens in het wiel finishen, maar het best is winnen en tijdpakken natuurlijk. Valverde is stiekem al een beetje bezig met podium verdedigen, hier kan Roglic hem laten zien dat dat inderdaad zijn enige optie nog is.

leegloper 5 september 2019 om 22:29

Valverde rijdt gewoon voor kopman Quintana hoor. ;)

RLM 5 september 2019 om 23:15

Geen ster voor Jakobsen?

Veloburto 6 september 2019 om 00:14

Ik gok op Tao. Was zondag en vandaag goed en lijkt mij de beste klimmer uit een mogelijke kopgroep

Merlinappa 6 september 2019 om 07:05

hoezo ligt de streep eigenlijk een kilometer na de top?

superbove 6 september 2019 om 08:21

laatste paar honder meter gaan in dalende lijn.check de etappe van 2017.

sprintgeit 6 september 2019 om 07:55

Poels heeft meermaals aangegeven deze te hebben aangekruist en is ‘mits in vorm’ vaak erg sterk op dit soort steile stroken. Helaas voor hem denk ik dat INEOS op Tao gaat gokken, die een wat meer opgaande lijn toont de afgelopen dagen.

Sluit trouwens ook niet uit dat Rogla ‘m gewoon pakt. Ze moeten ‘m er eerst maar eens af te zien rijden, dat is tot nog toe niet makkelijk gebleken en aan de meet is hij vrij rap.

EddyB1958 6 september 2019 om 08:38

Ach vandaag kan Roglic zijn rode trui nog meer kleur geven, maar hij kan evengoed figuurlijk door het ijs zakken. Kortom er zijn meerdere scenario’s mogelijk.

Jopster 6 september 2019 om 08:54

Weet iemand of Roglic en Pogacar naar het wk gaan. Lijkt mij mooi dealtje namelijk Poga helpt Rogla in de vuelta en op t wk andersom.

ivo001 6 september 2019 om 10:16

Zou Fuglsang het niet eens proberen? Of gaat hij echt knechten? Heel de ronde nog weinig van hem vernomen eigenlijk.

Ajvenema 6 september 2019 om 10:20

Hoe gaat Astana hier Jumbo afmatten zonder zichzelf eraf te rijden?
Dat kan toch alleen als Lopez vooruit is ? Of evt Quintana.
En is het daar uberhaupt zwaar genoeg voor tot de finale?
Ik zie ze ook nog wel het kruit drooghouden tot die muchachas ofzo.

Tinus1984 6 september 2019 om 10:23

De ploeg doe wil rijden mist op het laatst zijn wagonnetjes wie het ook wordt. Als mal het doet mist hij steun op het laatst idem voor movistar. Je kan wel proberen de knechten van tjv op te roken maar dan heb je zelf ook niks over.

skylimit 6 september 2019 om 10:43

Het worden nog minimaal 5 mooie ritten met bergaankomsten, waarin dus genoeg tijd is het verliezen. Roglic heeft de buit nog lang niet binnen. TJV lijkt sterk, maar als er 1x goed aan de boom geschud wordt, zijn alle helpers weg van Roglic.
Dus ik vermoed dat dat het zwakke punt van Roglic zal zijn. Hij zal daarnaast ook zelf
de benen moeten hebben om dit nog ruim een week vol te houden.

Jean Dumas 6 september 2019 om 10:45

We krijgen weer het bekende gesputter in het voetgebergte van de Picos en wederom een zware aankomst. Met het beslissende tweeluik in Asturië voor de boeg snap ik niet dat ze hier geen echte sprintersrit hebben ingepland.

vanuit de kantlijn 6 september 2019 om 11:26

De ritten in het binnenland ogen niet zo zwaar, het betere sloopwerk zal dit weekend moeten gebeuren, beginnende vandaag.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.