Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Alto de La Cubilla

maandag 9 september 2019 om 08:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Alto de La Cubilla

foto: Cor Vos

Maandag rustdag: de renners weten niet beter tijdens een grote ronde. De Vuelta a España volgt echter niet een vast stramien, en dus koersen de renners morgen doodleuk over drie loodzware beklimmingen. Zien we nog een zwak moment van de doorgaans zo stoïcijns koersende Primož Roglič? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

De slotweek van de Vuelta begint met een bergetappe, maar… het is koers op maandag. De organisatie heeft gekozen voor de laatste rustdag op dinsdag, dus in deze zestiende etappe kan alles uit de kast gehaald worden. Drie beklimmingen kenmerken de zestiende rit door Asturië.

Vanuit Pravia, een kleine gemeente in het noorden van Asturië, gaat het in zuidelijke richting naar Lena. Via een kronkelige S (eerst richting het zuidwesten, dan naar het oosten en vervolgens weer het zuiden) wordt de finish bereikt. Onderweg naar de slotklim liggen twee pittige beklimmingen van eerste categorie. De Puerto de San Lorenzo (10 km aan 8,5%) van eerste categorie is de eerste klim, die begint na 50 kilometer koers. De steilste stroken zijn op deze klim 12,5%, maar er zijn ook twee relatief vlakke kilometers.

Na de top die op 1.350 meter hoogte ligt volgt een afzink van twintig kilometer. Hier gaat het eigenlijk direct weer omhoog, de inleiding van de Alto de la Cobertoria, eveneens van eerste categorie. De klim is 8,3 kilometer lang aan 8,2% en wordt gevolgd door een pittig steile afdaling. Wat volgt is een vals plat oplopende aanloop naar de slotklim. Officieel begint die pas na 126 kilometer.

Dat betekent dat de Alto de la Cubilla van buitencategorie in totaal 17,8 kilometer lang is. Over deze lange afstand worden 1.100 hoogtemeters afgelegd, goed voor gemiddeld 6,2%. De Cubilla is vooral een loper, want de steilste stroken zijn 9%. Dat stuk ligt ongeveer tien kilometer onder de top. Het Vuelta-peloton doet voor het eerst de Cubilla aan. Jaarlijks zoekt de organisatie naar verborgen pareltjes en dit is een soortgelijke klim, die wordt vergeleken met een lange Pyreneeën-col. De Cubilla was de laatste jaren vooral bekend bij wielertoeristen. En met de rustdag voor de boeg kunnen de klassementstoppers hier all out.


Start: 13.28 uur in flag-es Pravia
Finish: 17.22 – 17.50 uur op de flag-es Alto de la Cubilla in Lena


Favorieten

Primož Roglič moet nog drie bergetappes overleven om in Madrid te worden gekroond als eindwinnaar van de Vuelta a España. De Sloveen regeert momenteel met ijzeren hand, maar wielrennen (of topsport in het algemeen) blijft onvoorspelbaar. Vraag dat maar aan Simon Yates, die vorig jaar ook op weg leek naar een overtuigende Girozege…

Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Je zou het in alle hectiek bijna vergeten, maar Tadej Pogačar is nog altijd maar 20 jaar. Nairo Quintana maakte op die leeftijd furore als belofte, Alejandro Valverde was nog niet eens prof en Primož Roglič had zelfs nog nooit op een racefiets gezeten. De nieuwe rondesensatie heeft daarentegen al twee zware bergritten (naar Cortals d’Encamp en Los Machucos, red.) gewonnen en staat derde in het klassement. En dat in zijn eerste drieweekse rittenkoers.

Maar de kopman van UAE Emirates moet nog wel overleven in de slotweek, die eigenlijk begint met de etappe naar de top van de Alto de La Cubilla. De piepjonge klimmer is echter nog niet aan het einde van zijn Latijn. Sterker nog: Pogačar lijkt alleen maar beter en beter te klimmen, al was hij op de Santuario del Acebo niet in staat om Roglič en Alejandro Valverde te volgen. Het verschil met López – die aast op zijn derde plek – is slechts zeventien seconden. Kan Pogačar goede zaken doen op weg naar La Cubilla?

Primož Roglič – foto: Cor Vos

Op de top van de afschrikwekkende Los Machucos zagen we zelfs een Sloveens een-tweetje: Pogačar won zijn tweede etappe, terwijl Primož Roglič de tegenstand nog wat meer de vernieling inreed. De kopman van Jumbo-Visma is niet alleen de beste tijdrijder, maar ook de man die bergop de forcing voert. Een leider in een grote ronde voert vaak een verdeel-en-heers politiek, maar misschien wil Roglič zelf ook nog wel een bergetappe winnen. Gewoon, om te laten zien wie de patron is in deze Vuelta a España.

Roglič maakte zondag ook indruk op de Santuario del Acebo, maar hij reed wel lange tijd in het wiel van Alejandro Valverde. De wereldkampioen mag dan tien jaar ouder zijn dan de Sloveen, de manier waarop hij de Asturische slotklim opreed was indrukwekkend. Bij de Murciaan is het altijd de vraag of hij nog een slechte dag krijgt, maar de renner van Movistar lijkt op weg naar de tweede plaats in Madrid. En als Valverde weer zulke goede benen heeft op de flanken van La Cubilla, dan is hij misschien wel de topfavoriet voor de ritzege.

De kans is best groot dat we een Spaanse of Sloveense winnaar krijgen op de top van La Cubilla, maar onderschat de Colombianen Nairo Quintana en Miguel Ángel López toch maar niet. Quintana staat al op meer dan vijf minuten van Roglič. Dit komt grotendeels door zijn beroerde tijdrit. De renner van Movistar heeft bergop al mooie dingen laten zien, al is Quintana ook niet in staat om van de tegenstand weg te rijden. Sterker nog: op de Acebo moest hij onherroepelijk lossen. Maar wellicht ontbindt hij op de lange en gelijkmatige Cubilla wel zijn duivels.

Nairo Quintana – foto: Cor Vos

Zijn jongere landgenoot López begon als een van de topfavorieten aan de Ronde van Spanje. En we moeten toegeven, de kopman van Astana begon uitstekend aan de ronde met winst in de ploegentijdrit en een indrukwekkende versnelling op de Alto de Javalambre, maar sindsdien fietst López achter de feiten aan. In de etappe naar Cortals d’Encamp viel hij nog ongelukkig, maar op weg naar Los Machucos kon hij de concurrentie gewoon niet volgen.

De gevleugelde klimmer zal maandag echt betere benen moeten hebben, wil hij kans maken op de ritzege. Een voordeel is wel dat López kan rekenen op een ijzersterke ploeg, waardoor hij onderweg oorlog kan maken. De Colombiaan maakte al een betere indruk in de etappe van zondag. Voor de overige klassementsrenners is het vooral zaak om de schade te beperken, maar wellicht kan Rafał Majka op een slinkse manier naar de ritzege rijden. De Pool valt eigenlijk nooit op, maar staat toch maar mooi zesde.

En nog belangrijker: op Los Machucos en El Acebo hoorde Majka bij de betere klimmers. Wilco Kelderman zal ook graag willen zegevieren in de laatste Asturische bergetappe, maar de Nederlander lijkt niet de benen te hebben om de grote vijf echt uit te dagen. Voor de ritzege is het dan toch meer uitkijken naar enkele sterke klimmers, die al behoorlijk ver staan in het klassement. Renners die kortom wel wat ruimte zullen krijgen van de grote jongens, maar die je zeker geen minuten moet geven.

Tao Geoghegan Hart en Wout Poels – foto: Cor Vos

Dan denken we allereerst aan de immer schokschouderende Pierre Latour. De Fransman van AG2R La Mondiale is geen stylist (al denken sommige nostalgische wielerfans daar ongetwijfeld anders over), maar kan wel ongenadig hard op de pedalen staan. Latour leek al op weg naar een hele mooie zege op Los Machucos in deze Vuelta, maar twee Slovenen staken daar toen een stokje voor. De klimmer moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats, is het maandag wel raak?

Esteban Chaves wilde in de Ronde van Spanje eindelijk weer een goed klassement rijden in een grote ronde, maar die ambitie mag inmiddels wel de ijskast in. De goedlachse Colombiaan – die viel op weg naar Oviedo – is duidelijk niet goed genoeg om de beste klimmers te volgen, maar een ritzege vanuit de vroege vlucht is nog altijd mogelijk. De coureur van Mitchelton-Scott staat al op bijna twintig minuten, dus hij zal wel wat speelruimte krijgen van Roglič en co.

Chaves zal toch ook wat druk voelen om nog wat van deze Vuelta te maken, aangezien zijn ploeg nog altijd droog staat. Hetzelfde geldt voor Team Ineos, het normaal zo dominante Team Ineos. Het klopt dat we te maken hebben met een ‘B-ploeg’ zonder Chris Froome, Egan Bernal en Geraint Thomas, maar het is deze Vuelta wel erg mager. Toch lijkt Tao Geoghegan Hart wel de benen te hebben om een bergrit te winnen.

Miguel Ángel López en Sergio Higuita zijn ook kanshebbers – foto: Cor Vos

De beloftevolle Brit was al sterk richting Cortals d’Encamp en Santuario del Acebo, maar had toen de pech dat de favorieten gebrand waren op de ritzege en medevluchter Sepp Kuss sterker was. Gaat hij één dag later weer in de aanval? Zijn ploeggenoot Wout Poels is normaal gesproken ook een kanshebber, maar de Nederlander heeft nog niet één keer weten te overtuigen. Is het op bij de oud-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, of heeft hij zich gespaard voor de slotweek?

Let ook op een land- en generatiegenoot van Hart: James Knox. De jonge berggeit van Deceuninck-Quick-Step is nog niet echt opgevallen, maar toch telkens in staat om lang bij de favorieten te blijven. En nu hij al vrij ver staat in het klassement, kan hij wat proberen. We dienen ook de namen van Ruben Guerreiro, Sergio Higuita, Mikel Nieve en Jakob Fuglsang te noteren. De Deen nadert zijn topvorm, maar krijgt hij ook de ruimte van zijn kopman López?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Primož Roglič, Tadej Pogačar
** Miguel Ángel López, Rafał Majka, Nairo Quintana
* Pierre Latour, Jakob Fuglsang, Tao Geoghegan Hart, Mikel Nieve

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het is al bijzonder warm geweest in deze Vuelta a España, maar in de regio Asturië is het al enkele dagen behoorlijk frisjes. Zo is het in startplaats Tineo een graad of 16℃. Je hoeft geen meteoroloog te zijn om te begrijpen dat het op de top van de Asturische bergen nog een stuk koeler is. De wind waait zwak aan windkracht twee, terwijl de kans op neerslag nihil is.

De koers is rechtstreeks te volgen via Eurosport 1 (vanaf 12.55 uur), Sporza (vanaf 13.45 uur) en de Eurosport Player. De NOS komt met een livestream op de website. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

39 Reacties

Bergbeklimmer 8 september 2019 om 19:04

Fuglsang? Lijkt me niet.

Milan Mulder 8 september 2019 om 19:15

Probeerde vandaag wel mee te zitten maar Movistar/TJV gaf hem geen ruimte. Deed prima zijn knechtwerk en ging er toen af. Vind het niet zo’n hele gekke voorspelling.

Milan Mulder 8 september 2019 om 19:18

Het lijkt miJ dat Tao Geoghegan Hart vandaag toch wel een jasje heeft uitgedaan. En Ineos kennede sturen ze niet dezelfde renner twee keer mee in de kopgroep. Ik denk dat Poels zijn kans gaat krijgen of die ook maar enige kans heeft op de etappe ga ik mij niet over uit laten. Verder heeft Latour zich vandaag gespaard(ook geen poging gedaan om in de kopgroep te komen) die zal normaal gezien wel mee zitten.

Ik zie Valverde hier niet winnen eerlijk gezegd want dat zou betekenen dat die los is gekomen van Roglic en daar leek het vandaag geen moment op. Pogacar kon niet volgen vandaag dus die lijkt mij ook geen kanshebber + hij is nog maar twintig in zijn eerste grote ronde die gaat er niet beter op worden.

Veloburto 8 september 2019 om 19:24

Latour leek ziek te zijn gisteren, ik denk niet dat hij meegaat in de kopgroep

limburgia 8 september 2019 om 19:23

Wout Poels de grote favoriet morgen omdat hij al 2 weken zich verstopt heeft en dus goed uitgerust niet te kloppen zal zijn . Of niet natuurlijk .

Tuubke 8 september 2019 om 19:29

Mijn favoriet voor morgen: Kelderman, al is het misschien meer hoop dan verwachting. Maar het zou toch mooi zijn als hij nóg wat kon stijgen in het klassement. Moet kunnen, want hij lijkt in goeden doen. En op zo’n lange col kan hij met zijn krachtige eigen tempo normaliter goed uit de voeten.

Romāns Vainšteins 8 september 2019 om 19:29

Als Jumbo de ballen er voor heeft houden ze deze volledig in de tang en zetten ze Kuss en Roglic zonder kopmeters aan de voet van de eindklim af met de kopgroep al binnen of binnen handbereik, helemaal los van of de andere teams mee doen of zo. Gezien de etappe van vandaag zie het ze zeker doen, Roglic is ijskoud de beste en dan kun je het ook zo doen.

bartje 8 september 2019 om 19:46

ik blijf het een onderbezette GT vinden. Nog meer dan anders. MS waardeloos, BM, doet die ploeg wel mee? Ineos? De Franse ploegen? Jammer hoor voor zo’n prachtige ronde..

wiebipedia 8 september 2019 om 19:55

Bahrein merida heeft gewoon de leiderstrui gedragen en staat in de top 10. Michelin scott valt een beetje tegen idd

jooprioolpijp 8 september 2019 om 21:18

Het gaat er niet om of het onderbezet is, het gaat er om of het leuk is.

Sonsbach Allstars 8 september 2019 om 21:18

Tja bezetting is magertjes idd. Maar ja, wat doet t er toe? Gaat erom dat je m wint, toch?

Brabander 8 september 2019 om 22:15

Ja. Dit vind ik ook altijd van die loze uitspraken. Het is zoals het is. En wie er NIET meedoet doet er niet toe. Ik vind het een erg fijne ronde om te volgen in ieder geval

Romāns Vainšteins 8 september 2019 om 22:31

Bezetting boeit mij ook niet echt maar dat gezegd hebbende is het dit jaar met afstand de minst spannende so far. De tijdrit sloeg er er flink gat in en dan blijkt de specialist ook nog eens de beste bergop, boeken toe. Zowel de giro als tour waren een flink stuk beter op dat vlak, of het moet nog bizar gaan spoken in de laatste week.

Maenhout 8 september 2019 om 20:10

Deze aankomst zal MAL wat meer liggen dan die steile dingen, met zijn grotere versnelling, maar hij zal niet echt loskomen van Roglic en Valverde.

Franco Ballerini 8 september 2019 om 20:18

Kan weer een mooie etappe worden. Maar waarom niet deze etappe in het weekend en de saaie etappe van gisteren op een doordeweekse dag?

EddyB1958 9 september 2019 om 08:18

Onzin. De coureurs maken nog steeds de koers en deden dat gisteren duidelijk niet. Gelukkig was er nog Valverde op de slotklim.

Covadonga 8 september 2019 om 20:33

Hoort het plaatje bij een andere voorbeschouwing dan de tekst? De aanduidingen van de categorieën komen in ieder geval niet overeen.

Edit: Weet je zeker dat je de tekst goed hebt gelezen? Het komt gewoon overeen.

Edit,
Ik heb de tekst idd goed gelezen, jullie nu blijkbaar ook -). Maar gelukkig is het nu aangepast. Er staat nu 1e categorie in de tekst en buitencategorie (was toch echt 2e en 1e in de aanvankelijke tekst). Geen dank hoor …

Platwalsers 9 september 2019 om 06:31

Klopt, het was mij ook opgevallen.

henrico 8 september 2019 om 20:49

“Je zou het in alle hectiek bijna vergeten, maar Tadej Pogačar is nog altijd maar 20 jaar.”

In elk artikel waarin Pogačar wordt genoemd, staat dat hij 20 is. Ik denk niet dat iemand dat vergeet.

lander luypaert 8 september 2019 om 21:04

Leer er mee leven in elk artikel over Evenepoel staan 19 jaar bij hem 20 jaar en zo zal dat wel blijven bij aankomende super talenten.

de winnaars 8 september 2019 om 21:08

Fuglsang uiteraard uitgesloten. Wordt gewoon voor een vluchter 99.9 % zeker ….en dat weet eigenlijk iedereen wel

Covadonga 9 september 2019 om 23:01

Lol, jij mag voor straf de rest van de Vuelta niets meer zeggen.

Wheely 8 september 2019 om 21:30

Deze is voor Gesink!

peterwint 8 september 2019 om 22:19

alweer een ontsnapping, pff, mag toch hopen op de klassementsmannen.

goalgettert 8 september 2019 om 22:58

Lijkt me een mooie klim voor Kelderman mocht die met een paar minuutjes voorgift aan de slotklim kunnen beginnen

Sjonge Jonge 9 september 2019 om 07:32

Ik denk niet dat Bora hem die paar minuten voorgift gunt, die beschermen de 6e plaats van Majka.

Jack2811 9 september 2019 om 11:04

Bora zal idd die 6e plaats beschermen en ze ruiken natuurlijk bloed nu Quintana zo’n slecht dag had gister

David Vos 9 september 2019 om 08:29

Waar zijn de 4 sterren voor Wilco Kelderman? Lijkt mij duidelijk dat hij een top 6 plek wil behalen en dan is de slotklim de mogelijkheid vandaag om echt veel tijd goed te maken op Majka en co.

de winnaars 9 september 2019 om 09:40

Maar ja je mot ook kunnen, hij moet telkens lossen dus waarom zou het vandaag anders zijn ?

theogaarenstroom 9 september 2019 om 08:43

Bennett van TJV gisteren heel de dag niet gezien is mee vandaag in de ontsnapping,

Brummel 9 september 2019 om 09:31

kwam met Tony en Lennard op 24 minuten binnen. die heeft lekker kunnen sparen (of hij voelt zich niet goed).

Jack2811 9 september 2019 om 11:03

Bennet voelde zich slecht denk ik omdat in het begin van de etappe toen Soler versnelde zat Bennet in ze wiel maar hij kon dat wiel niet houden en daarom kwam Kuss later aansluiten.

Viktrodriguez 9 september 2019 om 11:03

”Zijn ploeggenoot Wout Poels is normaal gesproken ook een kanshebber”

Op basis van wat is deze stelling? Er is niks wat ook maar enigszins indiceert dat hij een ”normaal gesproken” favoriet is in een etappe in de grote ronde, zowel als kopman als vroege vluchter. Naast zijn al benieuwde gebrek aan vorm en resultaten deze ronde, heeft het verleden ook niet aangetoond dat Poels regelmatig meedoet om ritzeges in een grote ronde.

Hij komt niet verder dan drie tweede plaatsen in Vuelta-ritten. Twee zijn ervan in 2011 bij Vacansoleil als kopman (achter respectievelijk Purito Rodriguez en originele eindwinnaar Cobo gefinisht) en zijn derde was een cadeautje van kopman Froome twee jaar geleden, achter de stoppende Contador.

Laten we alsjeblieft eens stoppen met het aanpraten van kwaliteiten en favorietenrollen aan Poels, zelfs in dit soort ritten. Gebruik termen als ”normaal gesproken kanshebber” alleen voor mensen die echt iets bewezen op dit gebied, zoals Thomas de Gendt.

montventoux11 9 september 2019 om 11:16

Deze Vuelta is een totale overklassing van Roglic. Verwacht dat hij vandaag toch zijn bergetappe zal pakken. Opvallend dat Poels nog wordt genoemd, heeft helemaal niks laten zien deze Vuelta, net als de meeste koersen waar hij de afgelopen jaren voor eigen kans mocht gaan! Duidelijk een goede knecht, maar meer ook niet..

Hopelijk mag Geesink vandaag nog een keer gaan, wordt een mooie etappe.

mackie 9 september 2019 om 11:48

Denk dat Roglic deze wint.
Jumbo zal controleren en op de een-na laatste klim gaat astana gas geven en rijden het gat dicht waarna Roglic uiteindelijk met MAL overblijft en die rijdt voor podium en Roglic wil laten zijn dat hij toch echt de sterkste is door een bergetappe te winnen.

dikkechaap 9 september 2019 om 11:55

De laatste jaren komt Valverde tekort in de laatste week. Ik benieuwd hoe dat deze Vuelta gaat lopen.

Omhoog73 9 september 2019 om 13:07

Profiel van de aanloop klopt niet? In de
wielerrevue staat dat ze eerst 2 heuvels van de 3e categorie overgaan!

Pubsted 9 september 2019 om 14:05

Of, en dit is best goed mogelijk, de wielerrevue zit fout?!

Covadonga 9 september 2019 om 16:18

“De NOS komt met een livestream op de website. ”

Kunnen jullie mij de link geven? Ik kom wederom niet verder dan de liveblog.

Headlines

Materiaalzone

Populair