Vuelta 2019: Valverde klopt Roglic op Mas de la Costa, López leider

vrijdag 30 augustus 2019 om 17:15
Vuelta 2019: Valverde klopt Roglic op Mas de la Costa, López leider

foto: Cor Vos

Alejandro Valverde heeft de zevende etappe van de Vuelta a España op zijn naam gezet. Aan de finish op de steile Mas de la Costa sprintte de wereldkampioen sneller dan Primož Roglič. Dylan Teuns kon niet volgen, waardoor Miguel Ángel López de rode trui opnieuw herovert.

Voor de derde maal op rij lag de aankomst bergop in de Vuelta a España. De slotklim naar Mas de la Costa was weliswaar slechts vier kilometer lang, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,3 procent en uitschieters naar 25 procent beloofde het loodzwaar te worden. Nog voor de start van de etappe werd bekend dat Davide Formolo de strijd staakte in de Spaanse rittenkoers. De nationale kampioen van Italië had teveel last van de gevolgen van een valpartij gisteren.

De ontsnapping kwam maar moeizaam tot stand – foto: Cor Vos

In het begin van de rit, waarin het tempo verbluffend hoog lag, ontspon zich een stevige strijd om de vroege vlucht. Onderwijl werd Tejay van Garderen de volgende uitvaller nadat ook hij teveel hinder ondervond van een eerdere val. Pas na 66 kilometer werd de kopgroep gevormd, met daarbij Gianluca Brambilla, Philippe Gilbert, Sebastian Henao, Sergio Henao, Quentin Jauregui, Stéphane Rossetto, Michael Storer en Jelle Wallays.

Tien vluchters pakken drieënhalve minuut
Even later sloten ook Cyril Barthe en Tomasz Marczynski aan, waardoor we tien koplopers kregen. Van hen was Brambilla de best geklasseerde op een kleine negen minuten van rode trui Dylan Teuns. Aan de voet van de Puerto del Marianet, na negentig kilometer de eerste klim op de route, was de voorsprong van de vluchters opgelopen tot ruim drieënhalve minuut. Sergio Henao rondde de top als eerste en streek daarmee drie punten op voor het bergklassement.

Ook op de tweede klim, de Puerto de Eslida, kwam Henao als eerste boven, waarna de kopgroep het tijdsverschil oprekte tot vijf minuten. Nadat de Colombiaan van UAE Emirates ook op de derde klim het volle pond had gepakt, was er nog ongeveer zestig kilometer te rijden naar de finish. Toen Movistar vervolgens de controle overnam in het peloton, liep de voorsprong steeds verder terug tot tweeënhalve minuut aan de voet van de vierde klim van de dag.

Philippe Gilbert met de neven Sebastian en Sergio Henao – foto: Cor Vos

Op deze Puerto del Salto del Caballo klapte de kopgroep uit elkaar toen Gilbert, Sergio Henao en aanvankelijk ook Marczynski wegreden. De Pool moest er echter al snel af, waarna de Belg en de Colombiaan samen voortgingen. De tempoversnelling van Movistar had niet alleen gevolgen voor de kopgroep; op 27 kilometer moest Dylan Teuns namelijk de tegenstand laten gaan, waardoor zijn rode trui op de tocht kwam te staan.

Op de slotklim worden Gilbert en Henao ingerekend
Sebastian Henao en Brambilla konden opnieuw aansluiten vooraan op deze vierde klim van de dag, waarop Sergio Henao wederom primus was. Uiteindelijk zouden opnieuw Philippe Gilbert en Sergio Henao samen overblijven, maar de samenwerking stokte op tien kilometer van de finish en op de eerste oplopende stroken van de slotklim naar Mas de la Costa werden ze ingerekend door de Jumbo-Visma-ploegmaats van Primož Roglič.

Daardoor zou de strijd om de etappezege uitdraaien op een duel tussen de favorieten. Op de amper vier kilometer lange slotklim opende Nairo Quintana de debatten, waarna alleen Roglič, López en Valverde konden volgen. De Colombiaan van Movistar zou tot driemaal toe aanzetten, maar geen van de andere favorieten wilden kraken. Roglič en López wisten telkens een passend antwoord te vinden op de tempoversnellingen, terwijl Quintana’s ploegmaat Valverde toekeek.

Alejandro Valverde weet dat de buit binnen is – foto: Cor Vos

Quintana leidde het viertal de laatste kilometer in, met López, Roglič en Valverde in zijn wiel. Op de stroken tot twintig procent hielden de favorieten elkaar met argusogen in de gaten. Op 450 meter van de finish nam Valverde dan de kop, tot groot enthousiasme van zijn landgenoten langs de kant. Terwijl hij over zijn schouder loerde, keek hij recht in de zonnebril van Roglič. De Sloveen kon als enige de sprint van Valverde volgen, maar de winst was voor de Spanjaard.

López leidt weer, Roglič volgt op zes seconden
Renners als Dylan Teuns, David De la Cruz en Robert Gesink, die gisteren de top-10 bestormden, verloren veel tijd en verdwenen uit de top van het klassement. Daarin nam Miguel Ángel López de koppositie over. De Colombiaan van Astana verdedigt een voorsprong van zes tellen op Primož Roglič, die tweede staat. Alejandro Valverde wipte over Nairo Quintana naar de derde plaats in het klassement.

Dit artikel delen:

88 Reacties

Gebruikersnaam 30 augustus 2019 om 17:28

Halve minuut sneller dan het vorige snelheidsrecord op deze klim en dan waren ze regelmatig aan het afwachten/kijken omdat ze wat behoedzaam waren. De menselijke maat!

ParijsTours2004 30 augustus 2019 om 18:41

Maar gingen ze de vorige keer met z’n vieren dan de hele tijd volle bak? Lijkt me onwaarschijnlijk, aangezien ze toen ook met z’n vieren bovenkwamen.

Doordrijver 30 augustus 2019 om 17:29

Quintana oogt toch wel beter dan in de Tour. Zag er best mooi uit vandaag. Ook Aru liet hoop zien.

vevie 30 augustus 2019 om 17:32

Dit is toch niks nieuws? Hij is de laatste jaren altijd beter in de Vuelta dan in de Tour. Al sinds 2016, toen hij won, zo

Kosmonaut 30 augustus 2019 om 17:29

Altijd mooi als de wereldkampioen wint. Genoten van Quintana. Lopez zat toch duidelijk aan zijn limiet. Roglic laf als altijd. Verder leuk om Aru en ook Majka weer wat boven te zien drijven en Evenepoel gaat wat te stellen krijgen met Pogacar in de toekomst.

speedline 30 augustus 2019 om 17:33

Idd roglic gaf wel de indruk over te hebben maar liet weer niks zien.

Bulcke 30 augustus 2019 om 17:35

Wat is het verschil tussen het rijden van Valverde en Roglic ? Ze doen toch beide niet zo veel? De een omdat hij op zijn eindschot vertrouwd, de ander vanwege zijn tijdrit. Ik ben benieuwd waar jouw verschil in waardering tussen deze twee renners in zit.

Brabander 30 augustus 2019 om 17:35

Die vertrouwt (terecht) gewoon op zijn tijdrit

Max01 30 augustus 2019 om 17:39

Weet je wat laf is? Lekker vanuit je stoel gaan zitten zeikzaniken. Elke omwenteling, elke meter op zo’n klim moet je zelf voor uit je lijf persen.
Echt, je begrijpt niet veel van fietsen en zeker niet van een professionele wedstrijd als je dit soort dingen zegt

thijs1984 30 augustus 2019 om 17:51

Je bedoelt net zo laf als in de Giro toen hij ook spaarde en spaarde om dan in de laatste paar ritten minuten te pakken… of nee wacht..

Ik denk dat het er bij Roglic makkelijker uit ziet dan dat hij het daadwerkelijk heeft.

Klaas Foppen 30 augustus 2019 om 19:14

Rogliz laf? slaat nergens op. En Evenepoel krijgt met veel meer renners te maken. Veel kunde straal je niet uit zo

Mike1973 30 augustus 2019 om 19:36

@ Kosmonaut Heb je wel live of volledig in herhaling naar de slotklim gekeken? Roglic en Quintana hebben het meeste kopwerk van het viertal gedaan. Valverde weinig maar Lopez heeft helemaal niet op kop gereden. Dus je kritiek vandaag op Roglic klopt gewoon objectief gezien niet.

Kingstown 30 augustus 2019 om 17:30

Jouw obsessie met Valverde begint extremistische vormen aan te nemen.

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 17:31

Sorry dat ik voor een cleane wielersport ijver.

Blijkbaar vindt niemand het erg dat dopingzondaars blijven winnen.

goalgettert 30 augustus 2019 om 17:33

Test

Brabander 30 augustus 2019 om 17:34

Als je je straf uitgezeten hebt, verdien je gewoon een nieuwe kans

Olly 30 augustus 2019 om 17:34

Wat een genot wederom om te kijken naar AV. Over 10 jaar fietst hij tegen zijn kinderen, en ik denk niet dat hij ze laat winnen.

thorsen 30 augustus 2019 om 17:34

The Hollow Knight in shining armor..

Je pogingen om de wielersport schoner te maken worden gewaardeerd.

Pedalo 30 augustus 2019 om 17:38

Valverde was altijd al de beste in de jeugd. Daar komt ook zijn bijnaam vandaan. Laat nu zien het ook zonder doping te kunnen. Riijs en nog wat van dat soort mannen kwamen ineens aan de top zonder iets gepresteerd te hebben……Dat is wel een verschil

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 17:41

Eddy Merckx was ook altijd de beste, maar is toch driemaal betrapt geweest op doping.

Lance Armstrong heeft nooit officiëel positief getest dus volgens jouw logica deed hij het ook zonder doping.

Popovych domineerde bij de jeugd, maar kon het bij de profs niet waarmaken. Goed zijn bij de jeugd is geen garantie op success.

west 30 augustus 2019 om 17:50

Als je zoooo graag iedereen wilt overtuigen van jouw gelijk, zou ik het wel zonder ad hominem proberen want je wordt nu zo onderhand een beetje sneu…

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 18:01

@west

Waar zie jij een ad hominem? Geen woorden gebruiken die je niet begrijpt… Ironisch genoeg ben jij degene die een ad hominem gebruikt door me sneu te noemen.

west 30 augustus 2019 om 18:15
Quote:
Lance Armstrong heeft nooit officiëel positief getest dus volgens jouw logica deed hij het ook zonder doping

Argumentum ad hominem (Latijn voor "argument op de mens" ) is een logische drogreden die de positie van de opponent in diskrediet brengt. Het is een tegenwerping die betrekking heeft op de persoon die een bewering doet, niet op de bewering zelf.

Dus exact wat je op pedalo (en nu nog eventjes op mij) aan het doen bent….
En daarnaast is jou sneu noemen geen Ad Hominem…

SolitaryShell 30 augustus 2019 om 18:35

De enige ad hominem is hier van west inderdaad.

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 18:40

@west

Dat is totaal geen ad hominem. Ik gebruik gewoon zijn logica tegen hem.

Hij zegt dat Valverde het nu zonder doping doet omdat hij niet positief test. Armstrong testte ook nooit positief dus dan is hij ook clean volgens diezelfde logica. Ik wil gewoon zeggen dat niet positief testen niet automatisch gelijk staat aan clean zijn… Er zijn veel dopingzondaars die nooit positief hebben getest.

Zoals SolitaryShell al zei, jij bent de enige hier die een ad hominem gebruikt…

west 30 augustus 2019 om 18:55

Eh, nee. Het gebruik van Lance Armstrong is een Ad Hominem omdat het algemeen overbekend is dat dat Lance Armstrong doping heeft gebruikt. Jij doet het lijken alsof pedalo zijn inschatting (goed of fout) dat Valverde nu clean rijdt hetzelfde is als wanneer hij nu zou beweren dat Armstrong nooit doping heeft gebruikt. Armstrong heeft niks met de Valverde-anno-2019-discussie te maken en de twee gevallen zijn niet gelijk. Je trekt Armstrong er met de haren bij om Pedalo zijn argument, dat over consequent rijden ging, absurd te verklaren.

SolitaryShell 30 augustus 2019 om 19:11

En op precies welke wijze wordt dan pedalo zelf onterecht als onderdeel van een argument gemaakt?

De enige die hier een discussie probeert te winnen door het karakter van een van de deelnemers proberen te ondermijnen ben jij met je 'sneu'.

'Jij bent sneu, dus zijn je argumenten niets waard'. ad hominemmer wordt het niet.

girardengo 30 augustus 2019 om 19:14

In een ad hominem trekt de gebruiker de persoon die een (al dan niet valide) argument gebruikt in twijfel. Wie doet dit hier? Hollow Knight niet. Zijn argument kan inhoudelijk deugdelijk zijn of niet, meer niet. West noemt Hollow Knight sneu, hij trekt dus de persoon die het argument hanteert waar hij het niet mee eens is in twijfel. West gebruikt een ad hominem.

Doordrijver 30 augustus 2019 om 19:17

Daar komen de klassiekers weer.
Merckx en zijn tijdgenoten zijn wel vaker betrapt op pretpilletjes aka amfetamines. Dat is in niet te vergelijken met zwaar prestatie bevorderende middelen zoals testos, epo, hGH,..

west 30 augustus 2019 om 19:29

"En op precies welke wijze wordt dan pedalo zelf onterecht als onderdeel van een argument gemaakt?"

Quote:
dus volgens jouw logica deed hij (Armstrong) het ook zonder doping

Het is helemaal niet Pedalo's logica. Dat is een bewering die wordt gedaan door Hollow Knight. Pedalo zegt dat Valverde het nu zonder zonder doping laat zien. En daartegenover wordt gesteld dat "Armstrong ook nooit op doping is gepakt" Wat voor een argument is dat? Heeft niks met Valverde te maken en heeft niks met nu te maken. Reductio ad Armstrongum is het.

SolitaryShell 30 augustus 2019 om 19:34

Dat maakt het nog steeds geen ad hominem.

west 30 augustus 2019 om 19:43

Verklaren dat iemand zogenaamd denkt dat Armstrong nooit doping heeft gebruikt is gewoon hetzelfde als zeggen dat iemand niet goed wijs is. Hollow knight gaat niet op de originele stelling, die gaat over dat Valverde al vanaf de jeugd consequent goed is. Maar gooit alleen effe Armstrong er tegenaan.

john 30 augustus 2019 om 20:22

Pedalo: je vergeet die twee Engelse

Covadonga 30 augustus 2019 om 21:04

Tegenwoordig hebben we een encyclopedie nodig om wf te volgen .

Vincent Lacressonniere 30 augustus 2019 om 23:15

Come on shake your body baby Covadonga Come on shake your body baby Covadonga

Covadonga 30 augustus 2019 om 23:22

En een vertaalprogramma.

Panter 31 augustus 2019 om 00:01

@hollowknight haha daar is de blijter weer. Heb je thuis lekker voor de tv zitten te blijten.

berendries 30 augustus 2019 om 17:45

Ook al is Roglic bij de besten bergop en straks ver vooraan na de tijdrit, er zijn nog zoveel combi’s mogelijk om hem erbij te lappen. Dit wordt nog een hele mooie Vuelta. Gelukkig kan hij wel vertrouwen op zijn ploeg.

bartp25 30 augustus 2019 om 17:58

Gelukkig heeft hij ditmaal wel een sterke ploeg bergop met Gesink, Powless, Bennett en Kuss.

Scott Sunderland 30 augustus 2019 om 17:55

Valverde kan deze Vuelta winnen. Hij is redelijk fris na een minder voorjaar. Zeer goed in vorm en altijd gemotiveerd. Gevaarlijke klant voor de titel dit jaar. Niet te onderschatten.

bartp25 30 augustus 2019 om 17:59

Ik denk het zelf niet, in een grote ronde heeft Valverde altijd een mindere dag waar hij een tik krijgt. Hij is na Roglic wel de beste tijdrijder maar alsnog verwacht ik hem op meer dan een minuut in de tijdrit.

john 30 augustus 2019 om 20:26

Ja in 2012 of zo iets won ook een 40 jarige Amerikaan de Vuelta ,dus kan Valverde hem ook winnen

Japsie 30 augustus 2019 om 18:11

Haha geweldig, de oude meester. Dit had ik niet meer verwacht. Genot on de wereldkampioen in zijn thuisronde zo hard te zien toeslaan.

koos verrek 30 augustus 2019 om 18:17

Van mij mag ie blijven winnen tot ze vijftig wat een renner wat een carriere. Goed ie hebt alvast tot 21 getekend

mus van de maasstad 30 augustus 2019 om 18:59

Na 7 etappes staat de nummer 5 al op 2minuten vd leider. Dat is al aardig wat.

Covadonga 30 augustus 2019 om 20:52

Ik lees dat Teuns op 27 km al moest lossen. Kon hij op het vlakke al niet volgen dan?

xistnc 30 augustus 2019 om 21:09

Welk ‘vlakke’ bedoel je precies?

FDJ 30 augustus 2019 om 21:45

Wielerflits vlak. Vrij naar Jetset Bol.

assen 31 augustus 2019 om 07:03

Dylan moest ver voor de finish lossen, maar het ging flink omhoog hoor! Heb het niet herbekeken, maar toen hij loste zaten er nog veel lieden in het peloton (50?))

Bummetje 31 augustus 2019 om 11:10

27 km voor de finish dus

assen 31 augustus 2019 om 07:05

Ja Roglic staat er goed voor, maar Madrid is nog ver…
De kans dat de eerste vier nu, niet de eerste vier in Madrid zullen zijn is groot. Valpartijen en inzinkingen en van nature beter of slechter worden, het kan allemaal.

Headlines

Materiaalzone

Populair