Vuelta 2019: Toptalent Pogacar wint heroïsche bergrit in Andorra, Quintana leider

zondag 1 september 2019 om 18:02
Vuelta 2019: Toptalent Pogacar wint heroïsche bergrit in Andorra, Quintana leider

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar (UAE Emirates) heeft op grootse wijze de korte Andorra-etappe gewonnen in de Vuelta a España. Het Sloveense toptalent van 20 jaar reed op de slotklim naar Cortals d’Encamp op drie kilometer van de finish weg uit het wiel van Nairo Quintana, waarna hij solo de streep passeerde. Achter hem streden de titelfavorieten om dure tijdwinst: Quintana nam de rode trui over van Nicolas Edet.

Koers breekt vroeg open
Na een stevige warming up begon de negende etappe in Andorra direct met een beklimming. Op de Coll d’Ordino (8,9 km aan 5%) brak de koers dan ook meteen open. Jumbo-Visma was attent en wilde een renner mee in de kopgroep. Desondanks was het Tao Geoghegan Hart die als eerste echt een gat sloeg. Na veel aanvalswerk sloot een grote groep aan bij Hart.

In de voorste gelederen verschenen onder meer Wilco Kelderman, Martijn Tusveld, Wout Poels, Robert Gesink, Sepp Kuss, Neilson Powless, Sergio Higuita, Thomas De Gendt, Jakob Fuglsang en Pierre Latour. Ook Movistar (Erviti en Soler) en Astana (Fraile, Fuglsang en Ion Izagirre) hadden pionnen vooruitgeschoven in dienst van de kopmannen. Dat mini-peloton reed in de afdaling van de Ordino de 40 seconden achterstand op het ontsnapte tweetal Mikel Bizkarra en Patrick Bevin dicht. Het peloton volgde op ruim twee minuten.

Kelderman mee in de vlucht
De best geplaatste renner in de kopgroep van 35 man was Carl Fredrik Hagen van Lotto Soudal. Het Cofidis van rode trui Nicolas Edet voerde het peloton aan, maar liet de kopgroep uitlopen tot vier minuten. Hierdoor werd Hagen virtueel leider. Ook Kelderman (12e op 6:37), Latour (14e op 6:56) en Nieve (15e op 7:02) mochten hopen, maar Movistar liet dat niet gebeuren. Aan de voet van de Coll de la Gallina (12,2 km aan 8,3%) trokken zij het peloton op gang. 

Dat tempo ging te hard voor Fabio Aru en ook bij Esteban Chaves waren er problemen. De Colombiaan moest twee keer van fiets wisselen en reed daardoor op achterstand. Ook rode trui Nicolas Edet moest de rol lossen. De favorietengroep van het peloton dunde al snel uit, onder aanvoering van Astana en Movistar. Roglič had George Bennett daar nog aan zijn zijde. Op de top van de Gallina reed de ontsnapte Geoffrey Bouchard iets uit voor de uitgedunde kopgroep. De favorieten volgden op 3:30 en de groep-Chaves op 4:20.

Bouchard begint aan driedelige slotklim
De finale bestond uit een drietrapsraket met tussendoor plateaus. Bouchard had aan de voet van de eerste klim (Alto de la Cornella, 2e cat.) ruim een minuut op de groep-Kelderman en vier minuten op de favorietengroep, waar inmiddels Chaves terug aangesloten was.

De favorieten openden negentien kilometer voor de finish al de debatten. Miguel Ángel López was de aanstichter op de eerste flanken van de Cornella. Nairo Quintana reed het direct dicht, waarna Roglič en Valverde volgden. Een nieuwe demarrage van ‘Superman’ lieten de andere drie wel gaan, omdat Roglič rekende op steun van zijn ploegmaats. López had echter ook pionnen vooruitgestuurd en hij kreeg steun van eerst Gorka Izagirre en later Jakob Fuglsang.

‘Superman’ rijdt weg van de rest
López liep daardoor op het tweede deel van de slotklim, de Engolasters, veertig seconden uit. Quintana plaatste enkele speldenprikken in de achtergrond, maar die werden telkens gecounterd door Roglič. Valverde en Quintana besloten om de beurten de Sloveen aan te vallen, maar die reed alles in zijn eentje dicht. Behalve het gat naar López. Daarvoor liet Kuss zich als laatste knecht terugzakken. De Amerikaan zette zich op kop.

Situatie slaat om op modderstrook
Ondertussen was het gaan stortregenen en hagelen in Andorra, waar in de finale ook nog een flinke onverharde strook in het parcours was opgenomen. Op die strook wisten Quintana en Valverde afstand te nemen van Roglič, die ten val kwam door een manoeuvre van een motard en zo moest achtervolgen. De Movistar-kopmannen sloten aan bij (de ook gevallen) López, waarna Quintana opnieuw aanviel met Pogačar in zijn wiel. Roglič volgde op een halve minuut van Quintana.

foto: Cor Vos

Pogačar grijpt de leiding, Movistar jaagt
Van voren waren Bouchard en Hart verdwenen en afgelost door Movistar-klimmer Marc Soler. Hij begon met een voorsprong aan de slotklim naar Cortals d’Encamp, maar zag achter zich het duo Quintana-Pogačar snel naderen. Hoofdschuddend en wild gebarend hield Soler, in uitstekende positie om de rit te winnen, zijn benen stil om zijn kopman verder te helpen. Daarachter sloot Roglič aan bij de groep-López en Valverde, maar de wereldkampioen wilde dat voorkomen door aan te vallen.

Verschillen tussen de toppers
Het tempo van Quintana ging te langzaam voor Pogačar. Het 20-jarige toptalent uit Slovenië schudde drie kilometer voor de top de Colombiaan en Soler uit zijn wiel. Quintana kwam uiteindelijk als tweede over de finish op 23 seconden van de solerende Pogačar.

In de achtergrond dichtte Roglič het gat met de ontsnapte Valverde, terwijl López de benen niet had om te volgen. De Jumbo-Visma-kopman wist uiteindelijk derde te worden op 48 seconden van de ritwinnaar, vlak voor Valverde. López verloor dertien seconden op Roglič en Valverde op zijn concurrenten.

foto: Cor Vos

Nieuwe klassement
In het algemeen klassement is Nairo Quintana de nieuwe leider, mede door de behaalde bonificaties aan de finish. Primož Roglič (op 6 seconden), Miguel Ángel López (op 17 seconden) en Alejandro Valverde (op 20 seconden) staan binnen een vloek en een zucht van Quintana. Tadej Pogačar klimt naar de vijfde plek.

Dit artikel delen:

115 Reacties

vevie 1 september 2019 om 18:04

Geweldige etappe! Meesterlijk, met zelfs het wegvallen van het beeld. Mooie winnaar, man. Dat wordt er eentje. En top gevecht tussen de kleppers. Dat wordt nog een mooi slot van de Vuelta

tvm 1 september 2019 om 18:04

Remco wie?

O59 1 september 2019 om 18:26

Europees kampioen tijdrijden.
Winnaar van San Sebastian.

NCK17 1 september 2019 om 18:05

Pogacar gaat de grote rondes met Bernal domineren in de komende jaren.

Romāns Vainšteins 1 september 2019 om 18:06

En volgend jaar gaat er weer een ander domineren dit en bat – waawa.

Gebruikersnaam 1 september 2019 om 18:09

LOL, denken dat 1 van die 2 Brenner kan volgen.

Romāns Vainšteins 1 september 2019 om 18:05

Soler maakt zich natuurlijk onsterfelijk belachelijk door Quintana met zoveel tegenzin bij te staan. Die laatste pakt hier de leiderstrui voor zijn ploeg nota bene en hij zit op volle camera een beetje te clownen dat het allemaal debiel is.

Guushovd 1 september 2019 om 18:07

Ja, die robot deed even alsof hij een mens was, echt belachelijk.

Romāns Vainšteins 1 september 2019 om 18:09

Het was natuurlijk prachtige TV maar dat maakt het nog niet minder erg.

Uiteraard weet je niet wat de exacte boodschap door het oortje was en op welke toon dat ging maar ze komen hier om de ronde te winnen, dan moet je daaraan meehelpen.

Brabander 1 september 2019 om 18:10

Soler had wel een punt. Vond ik dan

Daan Knijnenburg 1 september 2019 om 18:11

Ik sluit me hier helemaal bij aan en denk dat soler ook niet gewonnen had, want die pogacar kwam echt wel hard eraan na zijn aanval.

Romāns Vainšteins 1 september 2019 om 18:14

Welk punt ?

Hij ging nog wel redelijk lekker maar niet op zo'n afstand dat ze hem 100% van de rit bestolen hebben, verre van. Ook lijkt het me dat wanneer Quintana eraan komt na een flinke inspanning en op dat moment Pogacar uit het wiel schiet (die geen kopwerk deed), je ook wat anders moet gedragen dan doen alsof ie een slome duikelaar is.

Wel menselijk, wel mooi maar erg onprofessioneel en achteraf ook erg misplaatst.

DonQuijote 1 september 2019 om 18:18

Catalaan in een spaanse ploeg :)

Of hij wil specifiek niet voor Quintana werken.

Contador vindt dat hij had moeten wachten, al vanaf 6 km voor de meet zagen we hem nee schudden, en contador vond dat te ver om hem door te laten rijden voor de etappe.

Brabander 1 september 2019 om 18:19

Mwa. Als jij vol voor de overwinning rijdt, en je ineens orders krijgt om te wachten dan lijkt me dat niet echt fijn. Soler zit ook al een tijdje in de wachtkamer hè? Die zal dat ook wel eens beu raken. Al jaren een voorbeeldig knecht, die toch ook een toekomst wordt voorspeld

Fuubs 1 september 2019 om 18:21

Ik begrijp Soler wel. Was hij niet ook een van de “helpers” die zich de pleurus reden in de tour, toen inene Quintana weg was, zonder te communiceren dat hij slechte benen had?

https://www.wielerflits.nl/nieuws/valverde-nairo-had-niet-de-benen-maar-dat-wisten-wij-niet/

Romāns Vainšteins 1 september 2019 om 18:27

Die filosofie volgende mag iedere knecht hulp weigeren omdat de kopman in kwestie eens een foute call maakte in een andere koers op een ander moment. Soler's uitspatting is wel te begrijpen maar gewoon totaal misplaatst hier vandaag. Mij zou het zeker ook kunnen overkomen maar ik zou me dan wel flink schamen achteraf.

DonQuijote 1 september 2019 om 18:31

In het praatje op de spaanse eurosport na de wedstrijd waren ze het erover eens dat er iets niet botert bij Movistar :))

Ik vind het mooi gegaan; Quintana laat zich iig niet meer door Valverde commanderen lijkt het. Zie Nairo graag de Vuelta winnen.

Fuubs 1 september 2019 om 18:49

@RV, ik neem aan dat dit voor mij bedoelt is.

Nou vind ik soler niet “iedere knecht”. En t is ook niet de eerste keer Nairo teleur zou stellen/foute call maakt. Daarnaast was volgens het laatste nieuws (voor zover ik het bij Movistar bij kan houden) Valverde de kopman en niet Quintana. Ook gaat Quintana weg bij de ploeg, hij heeft alleen nog nergens getekend toch?

In mijn ogen ziet Soler een ritzege aan zijn neus voorbij (of hij had kunnen winnen is een andere vraag), moet hij wachten op een kerel die hem eerder heeft teleurgesteld en is dat niet de man waar hij bij voorbaat op had moeten wachten. En dat zal nog los van de sfeer/persoonlijke verhoudingen in de ploeg zijn, waar ik geen kijk op heb.

Tuubke 1 september 2019 om 18:07

Arme Soler. Of hij de etappe had gewonnen als hij niet had hoeven wachten, zullen we nooit weten. Maar de kans is hem in elk geval door de neus geboord. Het is maar de vraag of Pogacar hem wel had bijgehaald als Quintana gewoon in het wiel was blijven zitten.

Mechanieker 1 september 2019 om 18:08

Steeds weer “nieuwe” namen, geweldig! De toekomst voor het wielrennen is gewaarborgd.

VerstandOpNul 1 september 2019 om 18:13

Ach, zet 200 renners aan de start en een paar uur later is er een winnaar..

Romāns Vainšteins 1 september 2019 om 18:40

Precies wat verstandop0 zegt. Schors de eerste 200 op de lijst, zet er de volgende 200 neer en binnen 2 maanden doen we het er mee. Het gaat niet op de poppetjes maar het decor.

Mechanieker 1 september 2019 om 18:09

Opmerking slaat kant noch wal

Franco Ballerini 1 september 2019 om 18:09

Tactiek van TJV totaal mislukt. Alleen Kuss was Roglic nog een beetje van dienst.

ghostwriter 1 september 2019 om 18:12

Als Gesink en Powless niet in de aanval waren geweest hadden ze helemaal niets voor Roglic kunnen betekenen. Dan waren ze er namelijk al af op het moment dat Lopez aanviel.

fietsvriend 1 september 2019 om 18:17

Jammer dat Bennett er te snel af moest.
Kuss rijdt heerlijk rond, zeg.

Benieuwd naar Roglic zijn verhaal van het lossen.

Verder, heerlijke.etappe.

Franco Ballerini 1 september 2019 om 18:26

@ghostwriter: eens, maar misschien TJV dan maar afscheid nemen van Gesink. Een rit winnen in een grote ronde gaat hij niet meer doen en als knecht stelt hij ook weinig voor.

ghostwriter 1 september 2019 om 18:28

@Franco Ballerini
Wat een onzin… Zelfs een Gesink die niet geheel in vorm is heeft deze ronde al zijn waarde gehad. Een betere klimknecht zal Jumbo-Visma waarschijnlijk niet als vervangen kunnen aantrekken.

NDI22 1 september 2019 om 18:28

Reden prima maar Roglic is opgehouden/gevallen door een motor op het gravel stuk. Had anders veel verder naar voren gezeten.

Franco Ballerini 1 september 2019 om 18:33

@ghostwriter: Gesink zijn tijd is voorbij. Kuss, Bennett, en vooral de Plus zijn van veel meer waarde.

ghostwriter 1 september 2019 om 18:33

Noem mij een klimknecht die Jumbo-Visma kan aantrekken die beter is dan Gesink. Kruijswijk, Roglic en Bennett hebben in het recente verleden allen aangegeven enorm veel aan Gesink te hebben (mede door zijn ervaring).

john 1 september 2019 om 18:57

ghostwriter ,die hebben ze al aan getrokken in de persoon van T Dumoulin

sooike 1 september 2019 om 23:19

Let wel op je woorden Franco ! Negatieve beoordelingen van Gesink worden hier niet op prijs gesteld. Ook vandaag wordt hij weer op een verkeerde manier ingezet. Laat zich zakken uit de kopgroep en werkt zich welgeteld 175 meter uit de naad voor Roglic. Inderdaad een superknecht! Movistar liet wel zien hoe vooruit geposteerde renners hun kopmannen van dienst kunnen zijn. Zie mijn tekst van gisteren over Movistar. Het is een geluk voor JV dat Roglic zo sterk is en solo het podium lijkt te kunnen halen. In de slotfase van zware bergritten heeft hij geen enkele steun, dus mag de ploegleiding alvast Dumoulin gaan voorbereiden en hem straks samen met Roglic gaan inzetten. Ook Laurens Deplus kan van dienst zijn, maar dat zijn echt de enigen. Kuss , Powless en Bennett komen allemaal net tekort in de bergen. Jammer !

EddyB1958 2 september 2019 om 08:26

Ik ben het wel volledig eens met Sooike. Trouwens meestal zijn vooruit gezonden renners zoals bv Gesink gisteren, zelden of nooit van nut voor hun kopmannen. Dat doet niets af van de persoon Gesink, die volgens De Cauwer een zeer aangenaam mens is.

vevie 1 september 2019 om 18:10

Lopez toch wel gevallen. Bebloede been en arm. Zonde

fietsvriend 1 september 2019 om 18:19

Benieuwd naar zijn verhaal. Hopelijk geen toeschouwer ditmaal.

berendries 1 september 2019 om 19:29

Nog steeds geen woord van hem over zijn val.

Sammysosa 1 september 2019 om 18:11

Reclame voor het wielrennen, wauw wat een etappe

lander luypaert 1 september 2019 om 18:12

Wat een talent! Aru die als kopman ging kan zich alweer wegsteken nu dat Pogacar de aandacht steelt!

lander luypaert 1 september 2019 om 18:52

Aru op 32 minuten wat een grap.

Haanaf 1 september 2019 om 18:12

Ha, het wordt weer gezellig. Afgeven, schelden en frustratie. Joepie

Gebruikersnaam 1 september 2019 om 18:12

Evenepoel won San Sebastian. Toen Evenepoel in de aanval zat, was Pogacar ontzettend hard aan het passen, ergens ver in de achtergrond. Kwestie van onzinnige vergelijkingen uit te vergroten om een ridicuul punt te bewijzen.

theking 1 september 2019 om 18:12

Ik snap nu nog steeds niet hoe Roglic aan die achterstand is gekomen toen er weer beeld. Leek er niet op dat het van lossen was? Kan me dat namelijk niet voorstellen als je dat sterke slot zag.

Jeromb 1 september 2019 om 18:21

Sep Kuss sprak in het interview over een incident met een motor. Daar zei hij verder niks over trouwens dus het is een beetje onduidelijk wat er is gebeurd.

$kedel 1 september 2019 om 18:12

Vanaf morgen Slovenie op #1 en #2 :o

Haanaf 1 september 2019 om 18:13

Hij is nog wel erg jong. Drie weken is dan wel erg lang.

rahimns 1 september 2019 om 18:43

Morgen is het een rustdag

AnalistJerom 1 september 2019 om 22:42

Dat lijkt me iets te voorbarig, maar ik sluit niet uit dat hij misschien het wit kan gaan pakken na de ITT. Al is 1.25min. wel erg veel natuurlijk.

debarreman 1 september 2019 om 18:12

Heerlijke koers. Ouderwets mooi.
Lopez gevallen, Roglic zeer beheerst en, gokje, niet diep in het rood gegaan.
Movistar, tsja, individueel zeer sterk.

NaesenO 1 september 2019 om 18:13

Wanneer zien mensen gewoon in dat Evenepoel niet gemaakt is voor grote rondewerk? het kan een heel leuk rennertje worden die hier en daar paar monumenten en klassieker wint maar een grote ronde zou hij nooit winnen wat Bernal al gedaan heeft op 22 jarige leeftijd en wat Pogacar in de komende jaren veel gaat doen. Over 2 jaar gaatPogacar iedere grote ronde winnen waar hij ook maar aan mee doet.

west 1 september 2019 om 18:13

Leuk hoor, zo’n onnodig stukje onverhard.

sooike 1 september 2019 om 23:21

Was het zwart onverhard, want mijn scherm werd helemaal donker !

Brabander 1 september 2019 om 18:14

Een waar spektakelstuk dit zeg. Etappe met vele wendingen. Lopez die veruit het sterkst leek, maar na de bui ineens ver teruggeslagen was en van de favorieten uiteindelijk als laatste eindigt. Het fenomenale talent Pogačar. Roglič die flink leek te gaan verliezen, maar de schade zeer beperkt. Quintana die toch ook erg leutig rijdt, het (mijns inziens volkomen terechte) theater van Soler. Het 'zwarte gat' tijdens de bui. Heerlijk. Ik heb genoten

Haanaf 1 september 2019 om 18:20

Ik vind het theater van Soler niet zo netjes. Hij staat gewoon voor een goed salaris op de loonlijst. Daar mag je best wel wat voor terug doen.

Ik ben wel benieuwd hoe het volgend jaar eruit ziet bij deze Spaanse ploeg.

Brabander 1 september 2019 om 18:26

De meningen zijn verdeeld inzake deze kwestie . En dat is mooi natuurlijk. Het geeft zo'n etappe nog wat extra's. Er valt genoeg na te bespreken

Guushovd 1 september 2019 om 19:01

@Haanaf
Ik vind dat mensen die een heel goed salaris verdienen inderdaad een behoorlijke bandbreedte aan opdrachten moeten accepteren (of ontslag nemen). Maar het idee dat ze dan dus ook nauwelijks emotie zouden mogen tonen vind ik echt belachelijk, omdat; (1) emotie fundamenteel menselijk is en daarmee een plek hoort te hebben in ons gedrag en (2) sport mooier wordt door emotie (wie kijkt er naar sport bedreven door robots) en het dus mooi is dat we het te zien krijgen.

Sammysosa 1 september 2019 om 18:16

Ik heb een voorstel: laten we het niet over Bernal, Mathieu, Indurain of Tom Dumoulin hebben, die rijden hier namelijk niet. De overwinning van Pogacar staat op zichzelf, hij heeft niet van Evenepoel gewonnen, maar van MAL, Valverde, Quintana en Roglic. Fenomenaal, 20 jaar, zeer intelligent gereden en met wat een macht.

debarreman 1 september 2019 om 18:23

+1

Gebruikersnaam 1 september 2019 om 18:23

Vooral leuk dat hij gewoon voor de ritzege gaat en niet enkel behoedzaam gaat volgen met een klassement in het achterhoofd. Als hij er dan door zakt in de laatste week, dan heeft hij nog altijd die ritzege.

O59 1 september 2019 om 18:28

Zeer mooie en sterke overwinning. Laat Quintana, Soler, Valverde, Roglic, … achter zich. Top !

Romāns Vainšteins 1 september 2019 om 18:33

Pogacar heeft als een routenier de belangen van alle andere sterke mannen gelezen, de kalmte bewaard en zijn enige cartouche op precies het juiste moment en met de juiste intentie afgeschoten.

sooike 1 september 2019 om 23:22

+1

Mogen we het ook niet over het sleurende kopwerk van Gesink hebben ?

Jacco van Stierop 1 september 2019 om 18:17

Van wat we hebben kunnen zien een prachtige finale, het kon alle kanten op. Pogačar mooie winnaar, toont zijn talent maar weer eens. Quintana sterk gereden. Fraaie taaiheid bij Roglic, leek behoorlijk te zijn gesloopt door Movistar maar kon zich toch weer herpakken. Lopez opnieuw dapper gereden, maar moet ook opnieuw weer tol betalen.
Hele leuke Vuelta.

Brabander 1 september 2019 om 18:20

Goede samenvatting. Niets aan toe te voegen

Mooie_Mario 1 september 2019 om 18:20

Roglic had ook een vieze broek, zou ook hij een slippertje gemaakt hebben? Beetje raar dat hij ineens achter lag.

fietsvriend 1 september 2019 om 18:22

Volgens TJV crashte Roglic door een motor op het onverharde.

Haanaf 1 september 2019 om 18:24

Misschien in zijn jeugd te veel bezig geweest met rechtuit gaan. :P

debarreman 1 september 2019 om 18:24

Zonder was hij dus bij Quintana geëindigd.

Romāns Vainšteins 1 september 2019 om 18:28

Zonder wurst geen Conchita, je weet toch

Gebruikersnaam 1 september 2019 om 18:21

Ik kan Soler wel begrijpen. Valverde negeert al een klein decennium de belangen van Quintana en hij zou nu wel plots vol die kaart moeten trekken. Blijft een parodie op een echte ploeg, dat Movistar.

Franco Ballerini 1 september 2019 om 18:28

Natuurlijk. Met Soler moet Mobistar verder. Had hem laten rijden voor de etappe overwinning.

Brabander 1 september 2019 om 18:32

+1

Tuubke 1 september 2019 om 19:59

Bovendien: met Soler vooraan moest Pogacar een gat dichtrijden met Quintana in zijn wiel. Dan had Quintana zich door Pogacar verder van de andere concurrenten weg kunnen laten voeren en misschien nog wel meer kans op de etappezege gehad. Dit was behalve een klap in het gezicht van Soler ook nog eens een tactische misser van de ploegleiding van Movistar.

tight 1 september 2019 om 18:22

Aha Roglic dus ook gecrasht door onhandige move motor. https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/1168196910907367429

bartp25 1 september 2019 om 18:33

Wow, dan is hij wel weer heel sterk. Als je dan het gatt naar Valverde nog dicht rijdt en zo de race eindigt. Nog steeds topfavoriet voor de eindzege. Tjv heeft morgen de hele dag om een snelpak in het groen te maken. Zeer goed nieuws dat MAL voor hem start in de tijdrit

Nul verstand 1 september 2019 om 18:23

Wilco stijgt naar plek 7!

Grobbel 1 september 2019 om 18:54

Edet en Hagen hangen er nog steeds tussen, dus voorlopig plek 9 voor hem. Maar met deze benen kan ie zeker nog stijgen de komende week.

platteprijs 1 september 2019 om 19:31

Kelderman heeft uitstekend gereden. Chapeau. Hopelijk trekt hij die lijn door.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair