Vuelta 2019: Sepp Kuss bezorgt Jumbo-Visma ritzege in Asturië, Roglic loopt uit
foto: Cor Vos
zondag 8 september 2019 om 17:41

Vuelta 2019: Sepp Kuss bezorgt Jumbo-Visma ritzege in Asturië, Roglic loopt uit

De vijftiende etappe van de Vuelta a España heeft een overwinning opgeleverd voor Jumbo-Visma-renner Sepp Kuss. In de bergetappe naar Santuario del Acebo was de Amerikaanse klimmer de beste van een vluchtersgroep. In de achtergrond legden de favorieten elkaar weer op de pijnbank: Primoz Roglic volgde een aanval van Alejandro Valverde en breidde zijn voorsprong uit op de rest van de favorieten.

Strijd om de vlucht
Zonder Luka Mezgec (bekkenbreuk na val van gisteren) en ‘Paddy’ Bevin (ter voorbereiding op het WK) vertrok het peloton in Tineo. Na meerdere aanvalspogingen kregen uiteindelijk Sander Armée, Casper Pedersen, Mark Padun, Vasil Kiryienka en Jésus Ezquerra de ruimte. Ook Astana en Movistar waren actief, maar kregen niemand mee in de vlucht. En dus nam Movistar het initiatief in het peloton aan de voet van de eerste klim, de Puerto del Acebo.

De vijf koplopers kregen daardoor nooit meer dan twee minuten voorsprong. Al vroeg op de Acebo plaatste Movistar-pion Marc Soler een demarrage. De Spanjaard was ontketend en peuzelde de koplopers op.  Soler kreeg Padun, Armée, Kiryienka, Tao Geoghegan Hart en Ruben Guerreiro mee over de top. Jumbo-Visma had de nodige moeite om de controle te houden, want ook in de achtergrond werd fel gedemarreerd. De Nederlandse ploeg reageerde daarop door Sepp Kuss mee te sturen in het offensief. Samen met Ion Izagirre, Óscar Rodriguez en Sergio Samitier sloot Kuss aan van voren.

Jumbo-Visma ment peloton
In de eerste vallei legde Jumbo-Visma het tempo in het peloton stil. Er waren nog wel enkele tegenaanvallers die op honderd kilometer van de finish de aansluiting wisten te vinden. De zeventien koplopers kregen drie minuten en die hielden ze op de Puerto del Connio ook vast. De voorsprong liep zelfs op richting de vier minuten.

Op de voorlaatste klim van de Puerto del Pozo de las Mujeres Muertas spatte de kopgroep uit elkaar. Sergio Samitier (Euskadi-Murias) opende de debatten en kreeg Daniel Navarro (Katusha-Alpecin) en Ben O’Connor (Dimension Data) met zich mee. Zij pakten anderhalve minuut op de rest van de kopgroep en kregen de zegen van Jumbo-Visma, dat een compleet peloton over de top van deze col loodste. Astana en Movistar toonden geen interesse om de koers hard te maken.

Kuss danst naar de winst – foto: Cor Vos

Vluchters: Formidabele solo Kuss op slotklim
In aanloop naar de slotklim vonden nog wat schermutselingen plaats vooraan. Samitier en Kiryienka begonnen met een voorgift van 40 seconden op de achtervolgers aan de klim naar Santuario del Acebo. Het peloton volgde op ruim vier minuten.

Van voren greep Sepp Kuss zijn kans om voor de ritzege te gaan. De Amerikaan pakte op de steile stroken van de Acebo de kop, nadat hij op-en-over Samitier ging. De grootste tegenstand uit de achtergrond kwam van Guerreiro en Hart, maar Kuss danste op de pedalen en breidde de voorsprong uit van 25 naar 40 seconden. In de slotkilometer kwam de Jumbo-Visma-klimmer dan ook geen moment meer in gevaar; hij kon uitgebreid vieren met het publiek. De tweede plek ging uiteindelijk naar Guerreiro, voor Hart en Óscar Rodriguez.

Favorieten: Roglic en Valverde lopen uit
Bij de favorieten namen Astana en Movistar op de slotklim wel het initiatief. Alejandro Valverde was de eerste die een demarrage plaatste; een die direct gevolgd werd door Primoz Roglic. De wereldkampioen had de rode trui als zijn schaduw. Roglic nam zelfs over van Valverde, om Nairo Quintana, Miguel Ángel López en Tadej Pogacar nog verder op achterstand te rijden.

Roglic en Valverde pakken belangrijke tijd – foto: Cor Vos

Quintana moest ruim vier kilometer onder de top redelijk vroeg lossen bij een groepje met López en Pogacar. Die groep verloor een halve minuut op de tandem Valverde-Roglic, die ook nog eens hulp kreeg van de teruggezakte Soler. Pogacar en López probeerden zich in de slotfase zich nog los te wurmen van Rafal Majka, maar dat was al driekwart minuut achter Roglic en Valverde.

Valverde blijft ook na deze etappe op 2:25 staan van de Sloveense klassementsleider. De achterstand van Pogacar en López was bijna veertig seconden en dus staan zij nu op respectievelijk 3:42 en 3:59 van Roglic. Voor Quintana was de schade nog groter, zijn achterstand in het klassement bedraagt nu meer dan vijf minuten op de rode trui.

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
8 september 2019 17:43
Wordt nog een hele klus de Tour selectie volgend jaar
    8 september 2019 17:49
    Dumoulin, Roglic, Kruijswijk, Kuss, Teunissen, Van Aert, Groenewegen en Tony Martin

    Dat zou nog eens een team zijn.
    8 september 2019 17:50
    En dan laat je Bennett en de Plus thuis ..
    8 september 2019 17:53
    Kruijswijk en Groenewegen met Bennett naar de giro.
    Roglic, Dumoulin, De Plus, T. Martin, Van Aert, Gesink, Kuss en Teunissen naar de tour.
    8 september 2019 18:14
    Gewoon lekker tot volgend jaar wachten en zien wie ze selecteren, scheelt veel gedenk om niks.
    8 september 2019 18:22
    Zo is het Romãns, Madrid is nog ver, dus laat staan volgend jaar.
    8 september 2019 19:07
    Ik hoop het. Beter dat, dan de helft niet goed genoeg of ziek, geblesseerd of focus op andere dingen.
8 september 2019 17:44
Hoppa! De spanning is er wel uit maar wat een verademing hoe aanvallend TJV in Spanje huishoudt. Staat ver van de verlammende manier waarop Sky een decennium domineerde.

En wat is Valverde een bikkel XL. Kelderman ook verrassend sterk en degelijk.
    8 september 2019 18:36
    Volgens mij is er nog een week te gaan. Niet de huid verkopen voordat de beer geschoten is...
    8 september 2019 18:46
    @Alto Een Brammetje Tankink (Giro Kruijswijk) ligt op de loer maar dit is gestreden, zonder ongelukken, ijs en weder. Zou er overigens mee kunnen leven wanneer El Imbatido z'n naam eer aan doet.
8 september 2019 17:46
Kuss is goed deze Vuelta, maar deze had ik toch niet aan zien komen. Super mooie zege voor hem. Het is al geel wat de klok slaat. Wat een wereld ploeg.

Het wielerseizoen 2019 is nog niet op z'n eind, maar we kunnen nu al stellen dat Jumbo Visma in 2019 dominanter was dan Sky/Ineos. En niet zo'n klein beetje ook.
8 september 2019 17:47
En nu naar een vrijbuitersploeg svp.
Deze Kuss is veel te fraai om bezig te zien.

Jumbo dreamteam-gekwijl niet gewenst.
    8 september 2019 17:51
    Want je kijkt natuurlijk niet naar wielrennen om te genieten, maar om iets te zien wat je af kunt kraken.
    8 september 2019 17:53
    Waarom zou je naar een vrijbuitersploeg gaan als Jumbo Visma hier laat zien dat hij ook op deze manier een grote rit kan winnen?
    8 september 2019 17:53
    Waarom als hij hier ook de ruimte krijgt voor eigen kansen..
    8 september 2019 17:54
    Ach, er is er weer een zuur...
    8 september 2019 17:59
    Haha.... die jongen wil helemaal niet weg, ben je mal?
    8 september 2019 18:16
    Ik kan er wel inkomen tot op zekere hoogte maar denk dat hij zo'n jaar ook bij Jumbo kan draaien zolang hij de giro - vuelta combi doet. Ik zou er iig voor opteren in zijn geval.
    8 september 2019 18:32
    Dreamteam gekwijl? TJV heeft dit seizoen al 44 prijzen bij elkaar gereden. Iedereen daar gaat voor elkaar door het vuur en zo nu en dan ook nog op een attractieve manier. Wat is daar mis mee? Kuss krijgt bovendien een prima opleiding
    8 september 2019 18:39
    Ja dat dacht ik ook ,ook naar vrijbuiters ploeg Ineos hahaha
    8 september 2019 18:46
    Samlambeej kwijlt liever op Evenepoel. Nu even niet. Wees gerust dat komt vanzelf weer. Laat tot die tijd je afgunst achterwege
    8 september 2019 18:48
    Israel Cycling Academy iets voor hem? Wat denken jullie?
    8 september 2019 18:53
    @Samlambeej
    Zeker, daar is de kans natuurlijk veel groter dat hij etappes kan winnen...
8 september 2019 17:48
Hoppaa en still counting!
8 september 2019 17:48
Mooi van en voor Kuss. Roglic dé man deze ronde. Leuke strijd Russen Superman en Pogacar voor plek 3
8 september 2019 17:50
Ik heb veel kritiek gehad op Kuss, vond hem niet TJV waardig na de Giro, maar dit is een wereldprestatie. Martin ook weer geweldig vandaag; wat heeft hij het plezier in het wielrennen weer teruggevonden zeg.
    8 september 2019 17:58
    Idd.Tony Martin hoeveel km heeft die op kop gereden wat een kanjer.
8 september 2019 17:53
Jubel jubel. Tot slotklim vrij saai, daarna erg leuk met mooie winnaar.
    8 september 2019 17:55
    Het eerste uur was straf, maar daarna viel het ver terug. Toch de zwaarte van de Vuelta?
    8 september 2019 20:01
    De Vuelta is helemaal niet zwaar vergeleken met de Giro en de Tour. Fabio Jakobsen heeft nog geen enkele dag echt moeten strijden om binnen de tijdslimiet te finishen. Los van het feit dat hij natuurlijk zelf moet fietsen....
8 september 2019 17:54
Kelderman pakt 14s op Hagen en 35s op Edet.
8 september 2019 17:56
Kelderman rijdt toch een knappe Vuelta ondanks dat hij geen ideale voorbereiding heeft gehad. Hopelijk blijft hij een tijdje bespaard van grote fysieke ongemakken zodat hij een paar grote rondes in topvorm kan rijden.
8 september 2019 17:57
George Bennett volledig laten lopen lijkt het. Op of mag hij morgen een kussje doen?
    8 september 2019 18:00
    Denk dat het afgesproken werk is. Vandaag hofstede ook goed bezig. Daarna Martin. Gesink en powless.

    Denk dat het morgen andersom wordt. Bergop kuss powless Gesink en bennett laatse wagon
    8 september 2019 18:10
    Bennett was echt slecht vandaag, vrees dat hij ziek is ofzo. Loste met 130k te gaan ook al uit het peloton tijdens het ontstaan van de vroege vlucht.
    8 september 2019 18:24
    Bennett leek zich op te blazen toen hij Soler volgde.
    8 september 2019 20:47
    Bennett zag net zo lijkbleek als Hofstede, maar die houdt ook nog steeds vol. Misschien bijwerkingen?
8 september 2019 17:58
Goed stand gehouden door Kuss, zag er sterk uit, mooie beloning voor zijn werk. Het eindpodium lijkt nu wel in de plooi te zijn gevallen. Kan me niet voorstellen dat Roglic dit nog uit handen geeft.
Terzijde: vind Kelderman mooi op zijn fiets zitten, pedalerend met een fijne cadans. Lijkt wel weer de goede kant uit te gaan met hem.
    8 september 2019 18:20
    1 en 2 staan waarschijnlijk vast, plek 3 kan nog een mooie strijd worden (die gelijk ook om de witte trui gaat).
8 september 2019 17:58
Een etappe met twee gezichten, zo mogen we wel zeggen. Tot en met de Pozo de las Mujeres Muertas erg saai, maar de slotklim maakte alles goed. Wat een pracht van een zege voor Kuss en Roglic gaat de Vuelta, mits hij niet ziek wordt of valt, winnen. Jongens, wat een dag voor mij als fan van deze ploeg en haar voorgangers (al ruim twintig jaar).

Enige dat er voor mij nog aan ontbreekt, is dat Roglic iedereen eraf rijdt bergop, om zijn suprematie te onderstrepen. Ik heb alle respect voor Valverde en zijn manier van koersen (net ook meteen aan de voet van de klim vanuit een grote groep vol demarreren), maar een tweede ritzege van Roglic zou voor mij de kers op de taart zijn.
    8 september 2019 18:27
    Dan heb je duidelijk het eerste uur gemist. Vond dat verre van saai.
    8 september 2019 18:36
    Dat heb ik niet gemist, maar ik heb weleens meer spektakel in het eerste uur van een bergrit gezien.
8 september 2019 18:00
Samitier op 13 minuten gereden, terwijl hij als eerste de laatste klim op ging
8 september 2019 18:02
Waaw wat goed! Onze sep, onze primoz, ons feestje!!
8 september 2019 18:11
die 2e van Katusha is 1 van de beste renners dit seizoen in hun team.
8 september 2019 18:13
"Onze " Fabio ook ruim op tijd binnen
    8 september 2019 18:29
    Zowat de beste sprinter vandaag. De man die de eerste week nog niet zou uitrijden...
    8 september 2019 19:12
    + 1, netjes
8 september 2019 18:17
Gelukkig kan ik met de hand op mijn hart zeggen dat ik het juist altijd wel in Kuss heb zien zitten, lees mijn posts er maar op na, ik zag deze aankomen.

Die aankomst laat ook wel een beetje zien wat voor iemand het is, die was echt blij.
8 september 2019 18:17
Schitterende overwinning en wat een leuk zegegebaar, net die high fives & glimlach van oor tot oor.
8 september 2019 18:22
Hermann Pernsteiner zit er ook gewoon weer bij hoor. Normaal zie je onbekendere renners al wel eens top-10 in een kleiner rondje rijden, maar dit komt vrijwel uit het niets. Haha, wat een man.
    8 september 2019 20:04
    Reed een goede Tour of the Alps!
8 september 2019 18:22
Toevallig iemand weet wat er met Battaglin is? Gevallen/ziek/geblesseerd of plannen voor morgen? Een man als hij hoort geen 26 min. in een rit als deze te verliezen.
    8 september 2019 18:29
    Ziet TJV de sterren uit de Vuelta rijden en denkt misschien, zat ik er nog maar bij.
    8 september 2019 19:29
    Gisteren inderdaad (hard?) gevallen. Leek in ieder geval pijn te hebben.
8 september 2019 18:29
Mooie etappe, mooie dag voor TJV. Zonder slechte dag van Roglic is de buit wel binnen.
Alleen Valverde is in staat nog iets te doen. Morgen nog even bij de les blijven voor TJV en dan de rustdag goed doorkomen. Hopelijk is de tank nog niet leeg bij Gesink, Bennet etc, anders wordt het morgen misschien nog een tricky dag, al lijkt Roglic momenteel onaantastbaar, maar ja er hoeft maar een slecht momentje te zijn...
    8 september 2019 18:41
    Gesink ging er vandaag pas vlak voor de aanval van Valverde af. Het lijkt er dus op dat bij hem nog wel wat in de tank zit. In het geval van Bennett hoop ik maar dat hij vandaag werd gespaard zodat hij morgen belangrijk kan zijn. Behalve Roglic en Kuss maakte ook Powless vandaag weer een sterke indruk. De slotklim van morgen is een loper zonder al te veel steile stukken en het zou me niet verbazen als Gesink of Powless vooruit wordt gestuurd in de rol die Kuss vandaag had.
8 september 2019 18:32
Fantastisch dat ie voor zijn eigen kans mocht gaan. Als froome niet zo'n angsthaas was geweest dan had poels al 3 etappes kunnen winnen
    8 september 2019 18:59
    Poels heeft deze Vuelta alle mogelijkheden, maar zonder Froome is Poels nergens.
    8 september 2019 19:06
    @skylimit: Zonder Froome won Poels Luik-Bastenaken-Luik en werd hij (jaren geleden) al eens tweede op de Angliru.
    8 september 2019 19:12
    @Floris: Poels heeft mooie dingen laten zien, maar je kunt toch niet ontkennen dat hij zowel in de Tour als in de Vuelta enorm is tegengevallen?
8 september 2019 19:13
@floris het ging over etappes winnen in grote rondes door Poels, niet een eendaagswedstrijd, en dat kan je trouwens ook aanmerken als een "eendagsvlieg" overwinning. Hij werd 2de voor Froome toen op de Angliru, wel blijven opletten aub:)
8 september 2019 19:50
Het lijkt beslist, maar Madrid is nog ver. Maandag is een veel betere dag om de leider aan te vallen dan vandaag, omdat het na de afdaling van de voorlaatste klim meteen weer omhoog gaat. Dan moet je niet alleen komen te zitten. Kuss heeft vandaag veel gegeven, het is te hopen dat hij maandag nog wat over heeft. Het moet in principe niet nodig zijn als de anderen in orde zijn, maar zoals hierboven al gezegd: Bennett was vandaag wel heel snel weg.

Reacties zijn gesloten.