Vuelta 2018: Tweede ritzege voor Pinot, Kruijswijk terug in top 3

vrijdag 14 september 2018 om 17:25

foto: Sirotti

Thibaut Pinot heeft zijn tweede ritzege te pakken in de Vuelta a España. In de slotfase van de Coll de la Rabassa klopte hij Simon Yates en Steven Kruijswijk. Yates en Kruijswijk deden wél uitstekende zaken in het klassement; Yates zag Valverde afhaken, waardoor de Spanjaard ruim een minuut op hem verloor en nu tweede staat op 1’38”. Kruijswijk keerde terug in de top drie en volgt op 1’58”.


Vanuit Lleida ging het naar Andorra, waar de voorlaatste aankomst bergop was gepland op de Coll de la Rabassa. Door het hoge tempo in de beginfase van de etappe duurde het lang tot een serieuze ontsnapping van de grond kwam. Simon Clarke, Emanuel Ghebreigzabhier en Michal Kwiatkowski waren de eerste renners die een gaatje wisten te slaan na veertig kilometer koers, maar Clarke, ritwinnaar in Roquetas de Mar, liet zich spoedig weer terugzakken in het peloton.

Enkele renners waagden daarop de oversteek, maar op tachtig kilometer van de streep was het peloton weer compleet door toedoen van Alejandro Valverdes Movistar. Jonathan Castroviejo, Benjamin Thomas en Tom Van Asbroeck waren niet veel later de volgende avonturiers, maar ditmaal was het Van Asbroeck die zich weer liet inrekenen. Castroviejo en Thomas, beiden erkende hardrijders, pakten twee minuten maar bleven binnen schootsafstand van het peloton.

Movistar zet het op de kant
Op ruim dertig kilometer van de streep schudde Movistar de boel opeens flink op in het peloton; vrijwel de complete ploeg greep de kop en zette het even op de kant. Onder anderen Simon Yates kwam daardoor in de problemen, maar alles kwam weer terug samen. De verhoudingen waren echter op scherp gezet in de aanloop naar de Coll de la Rabassa – een klim van zeventien kilometer aan 6,6% met maximale stijgingspercentages tot 13,75%.

Aan de voet van deze slotklim werden Castroviejo en Thomas ingerekend en een compleet peloton begon vervolgens aan de laatste zeventien kilometer. Movistar nam de aanvang van de klim voor haar rekening, op de voet gevolgd door LottoNL-Jumbo en Simon Yates, die zich klaarblijkelijk geen tweede keer wilde laten verrassen. Meerdere renners konden in de beginfase het tempo niet langer volgen, waardoor het peloton snel uitdunde tot zo’n 25 renners.

Nairo Quintana was op dertien kilometer de eerste die versnelde en hij kreeg George Bennett en Steven Kruijswijk mee in zijn kraag. Bennett nam over en op die manier sloegen de drie een gaatje naar de andere klassementsrenners. Voor Bennett zat zijn werk er al snel op, waarna Kruijswijk verder reed met Quintana. Even later sloot ook Thibaut Pinot aan, de ritwinnaar van Lagos de Covadonga.

Yates sluit aan bij Kruijswijk en Pinot
Op tien kilometer versnelde ook rodetruidrager Simon Yates uit de groep favorieten en hij reed in één zucht naar de drie leiders. De verschillen waren echter klein en kort nadat Yates aansloot, liet Quintana zich terugzakken. De Colombiaan zou even later lek rijden. Yates, Kruijswijk en Pinot bleven goed samenwerken en pakten een minuut op de anderen, waarmee de Nederlander virtueel weer op het podium terecht kwam. Het bleef echter oplopen tot de finish.

Kruijswijk kreeg het bij het ingaan van de laatste kilometer moeilijk en moest meters prijsgeven, waardoor de strijd om de ritzege ging tussen Yates en Pinot. De Fransman wist in de slotfase de Brit af te houden en pakte zo zijn tweede ritzege. Zondag was hij namelijk ook al de beste in de etappe naar Lagos de Covadonga, waar hij solo over de meet kwam. Yates eindigde op de tweede plaats, Kruijswijk werd op dertien seconden derde.

Yates heeft daardoor de rode trui steviger om de schouders; omdat Alejandro Valverde in de achtergrond ook Rigoberto Urán, Miguel Ángel López en Enric Mas niet meer kon volgen, volgt de Spanjaard Yates nu op de tweede plaats op 1’38”. Kruijswijk keerde terug in de top drie ten koste van Enric Mas – de Nederlander volgt Yates nu op 1’58”. Enric Mas (4e) en Miguel Ángel López (5e) maken de top vijf compleet.

Dit artikel delen:

93 Reacties

Jandepandaman 14 september 2018 om 17:27

Strijdlustige Kruijs. Zo zie ik hem het liefst. Mooi het ploegenspel van Movistar verspeeld. Heel goed van Bennett door Quintana smoor te rijden.

Akse 14 september 2018 om 17:27

Wat een spannende etappe gaan we morgen krijgen voor het podium!

Handige Harry 14 september 2018 om 17:29

Nu hopen dat Yates morgen zijn giro vorm van de laatste dagen hervindt.

Marcel1112 14 september 2018 om 18:21

Ijdele hoop.

Rendo 15 september 2018 om 00:43

In wiens wiel moet Kruijswijk dan gaan zitten?

VerstandOpNul 14 september 2018 om 17:30

Bennett was goud waard vandaag..

illu 14 september 2018 om 17:31

Idd Kruijssie geweldig… Had eigenlijk verwacht dat hij erdoor zou zakken en je kunt zien dat hij niet echt fris zat de hele klim, maar gelukkig toch heel lang kunnen blijven aanklampen. Lopez en Mas kwamen ook niet heel hard terug in de laatste 2 km (seconde of 15 eraf gereden)?

Zelfs als hij er morgen grandioos doorheen zakt rijdt Kruijswijk natuurlijk gewoon een geweldig seizoen. Hij is terug wereldtop!

JapieJapo 14 september 2018 om 17:31

Ideaal voor Kruijswijk dat Yates in zijn eentje aan kwam sluiten om samen door te rijden. Het gedurfde rijden in het begin van de klim wordt dus beloond met voorlopige podiumplek Super!

Slurpie Blauw 14 september 2018 om 17:31

Jammer dat Kruiswijk net niet kan aanklampen bij Yates, maar toch is het strijdlust die beloont.

Laf gereden van Lopez en Mas die het weer proberen in die laatste 2km. Godzijdank afgestraft, ze moeten wel aanvallen nu voor het podium.

Maenhout 14 september 2018 om 17:36

Die Colombianen zijn geen beste studenten inderdaad. De tactiek van de voorgaande jaren werkt deze ronde niet.

marehoek 14 september 2018 om 18:17

Nou Wuyts vind Mas toch super en aanvallend maar ja natuurlijk die is van Quick Step en daar is hij een heeeeel grote Fan van.Vollgens mij staat hij daar op de loonlijst.

Jowinho 14 september 2018 om 18:59

Een fan van Quick-Step zit niet te applaudisseren als er een van Lotto Soudal wint hoor.

Emergo 14 september 2018 om 20:16

@marehoek Hoezo ?? QS is tenslotte een Belgische ploeg en aangezien Wuyts dat ook is… Maar hij staat dan ook op de loonlijst van TLJ waar daar zijn Wuyts en de Cauwer ook erg positief over.

Kirsipuu 14 september 2018 om 17:32

Mooie strijd op de slotklim, mede dankzij Kruijswijk die met Bennett mee gaat met Quintana en vervolgens Yates die zelf aan valt. Aanvallend rijdende klassementsrenners zoals Kruijswijk en Yates zijn toch het allerleukst om naar te kijken.

Peterh14 14 september 2018 om 17:33

De drie grote rondes dit jaar worden gewonnen door drie verschillende Britten… Hoe lang is het geleden dat één land alle rondes wint?

Lionel Gesink 14 september 2018 om 17:35

En alle nummers 2 ook hopelijk uit hetzelfde land

Handige Harry 14 september 2018 om 17:37

Dat ligt eraan hoe je het bekijkt.
Met drie verschillende nog nooit, gewoon het land dan is het deze eeuw nog gebeurd, 2008 Spanje met Contador en Sastre.

Jacco van Stierop 14 september 2018 om 19:26

1964: Frankrijk. Anquetil de Giro en Tour, Poulidor de Vuelta.

Maenhout 14 september 2018 om 17:34

Aanvallen wordt beloond in deze Vuelta. Mooi gedaan door Kruijswijk en Bennett! Nu zien hoe ze morgen doorkomen, en of Valverde nog iets zijn mouw heeft.

Grobbel 14 september 2018 om 17:34

Zelfs in de slow-motion aankomstbeelden hebben ze geen shot van Steven die over de streep komt. Ook knap.

Lalsacien 14 september 2018 om 17:59

De eerste Spanjaard was voor de regie vermoedelijk belangrijker dan de nummer drie in de etappe!

Kirsipuu 14 september 2018 om 18:04

De regie had ook geen oog voor wie er nummer 3 in de tussensprint werd. Nu niet meer relevant, maar op dat moment kon Valverde die bonificatieseconde goed gebruiken.

Heezman 14 september 2018 om 17:34

Mooi dat aanvallen weer beloond wordt. Misschien is het hier al eens ter sprake gekomen, maar is het al eerder voorgekomen dat er een Nederlander op het podium stond in alle 3 de grote rondes?

SolitaryShell 14 september 2018 om 18:54

Nee.

Als Kruijswijk bij de eerste vijf rijdt, wordt hij de eerste Nederlander die in alle grote rondes topvijf heeft gereden.

Sagan=hulk 14 september 2018 om 17:35

Het was te verwachten dat dit ging gebeuren. Valverde is niet goed op grote hoogte. Gelukkig voor hem gaan we morgen niet zo hoog, dus ik zie hem wel zijn tweede plek vasthouden. Morgen krijgen we dan een strijd tussen Kruijswijk, Mas en Lopez voor plek drie. Vandaag toont Yates zich wel een verdiende eindwinnaar, mooie etappe van hem.

Pinot draait toch ook een lekkere Vuelta met twee etappes, opletten voor hem op het WK. De wisselvalligheid van hem blijft wel spijtig. Verder zien we vandaag duidelijk dat Uran, Kelderman en Pinot in mindere mate gewoon beter presteren op klimmen met mindere percentages. Ze zitten wel in vorm. Volgend jaar zouden ze best alles op de Tour zetten.

ditisdavid 14 september 2018 om 17:39

Valverde had het al moeilijk op hoogtes onder die van bv Covadonga.

Boelie76 14 september 2018 om 17:35

Valverde zie ik er morgen nog tussen wegvallen. Hopelijk kan Kruis het podium behouden, dat is hem gegund.

Maenhout 14 september 2018 om 17:41

Achter Yates kan nog van alles: tussen #2 Valverde en #5 Lopez zit minder dan een minuut.

Merlinappa 14 september 2018 om 17:36

Mooi! Ben ook benieuwd naar Valverde morgen, zou me niks verbazen als hij er doorheen zakt, express of per ongeluk. Hij kan de Vuelta eigenlijk niet meer winnen en kan zich dus maar beter sparen voor het WK, het enige wat nog op z’n erelijstje ontbreekt. Die podiumplaats zal ‘m gestolen kunnen worden vermoed ik.

Alban 14 september 2018 om 21:05

Echt niet, dat wil hij niet zomaar uit handen geven hoor.

Jacco van Stierop 14 september 2018 om 17:37

Mooie finale! Sterk optreden weer van Pinot; Yates de sterkste deze Vuelta, kan me niet voorstellen dat hij dit nog uit handen geeft. Kruijswijk op zijn tandvlees maar goed volgehouden. Goed om te zien dat Kelderman de moed niet heeft laten zakken. Movistar de grote verliezer vandaag. Benieuwd of zich kunnen herpakken morgen.

kelderfan 14 september 2018 om 17:38

Een sterke Kruijswijk #chapeau, die weer zijn derde plek terug heeft gewonnen.
Dappere poging van Kelderman om zich weer terug te vechten.

chasse patat 14 september 2018 om 17:38

Tony Gallopin blijft ook maar aanhaken. Knap werk!

Lalsacien 14 september 2018 om 18:02

Uit zijn oogpunt gezien is het terecht als hij zijn 10 de plek verdedigd!

Sunnyweb 14 september 2018 om 17:44

Geweldig gedaan van Kruijswijk. Dit is ook de enige manier voor hem om mogelijk het podium te halen. Ook nu was zijn finish weer zijn grote beperking zoals het in elke touretappe ook al het geval was maar blijft hij bij de mannen in de groep dan verliest hij daardoor tijd. Wat een geluk dat Yates mee was. Morgen hopen op weer zo’n scenario want als het aankomt op de laatste 2km en zitten ze nog bij elkaar dan is 30 seconden voorsprong in zijn geval zo verloren. Yates gaat morgen niet aanvallen en ik denk dat Mas en Lopez op Kruijswijk gaan rijden om hem eraf te kunnen sprinten in de ultieme laatste KMers . Spannend.

Jean Dumas 14 september 2018 om 17:45

Valverde kan nog steeds alles op niets spelen, maar Kruijssie moet zijn podium nu thuisbrengen. Wiel van Mas is voldoende.

Mwielerfan 14 september 2018 om 23:00

Gaat ie niet houden in laatste kilometer

T80JZ 14 september 2018 om 17:48

Al die mensen die gisteren oordeelde dat het afgelopen was voor Kruiswijk …… waaronder ikzelf. Nooit te vroeg oordelen dus.

Aanvallend rijden wordt beloond voor alle drie. Zo hoort het ook.

Morgen kan er nog veel gebeuren achter Yates. Alle vier zijn niet meer helemaal fris. Vorm van de dag, ervaring en hardheid zullen beslissen. Stel je voor, Kruiswijk op het podium. Dat zou geweldig zijn en o zo verdiend.

kelderfan 14 september 2018 om 17:53

Zo zie je maar, dat je Kruijswijk nooit moet afschrijven. Die blijft terugkomen.
Helaas die laatste km speelt hem weer parten. Nu gelukkig maar 13 sec. op Pinot.

mus van de maasstad 14 september 2018 om 17:50

Mooie dag voor TLJ met Dylan die wint en Steven die terug op het podium kruipt.

Hij verliest in die laatste km maar 8sec op Yates. Zeer goed eigen tempo kunnen rijden nog.

Wat gaat het morgen spannend worden voor de plekken 2 tm 5 zeg

Pffff

Bettinwel 14 september 2018 om 17:53

Kruijswijk staat op het punt om eindelijk te oogsten, jammer dat er altijd minsens 1 beter is. Valverde lijkt klaar voor de sloop maar ik vrees dat ze morgen bij Jumbo gaan consolideren.

katerkop 14 september 2018 om 17:55

Mooie comeback op podium van kruijswijk en dat dankzij een aanval van Quintana

kelderfan 14 september 2018 om 17:58

Het was Bennett met in zijn wiel Kruijswijk, die de aanval zochten en alleen Quintana kon reageren en probeerde ’t daarna alleen.

Merlinappa 14 september 2018 om 18:20

Kelderfan, welke koers heb jij gekeken? Quintana viel aan op 13/14km, waarna Bennett met Kruijswijk in z'n wiel er naartoe reed. Daarna kwam Quintana natuurlijk ook niet meer op kop.
Daarvoor reed Bennett met Steven in z'n wiel op kop van het pelotonnetje.

kelderfan 14 september 2018 om 23:24

Ok, maar Bennett was de man, die als 1e. versnelde met Kruijswijk in zijn wiel.

josi 14 september 2018 om 17:57

Yates ijzersterk, die gooit hier de Vuelta wel op slot. Mooi dat het aanvallende werk van Pinot en Kruijswijk wordt beloond, met resp. een ritzege en een terugkeer op het podium. Van het rijden van Lopez en Mas op deze klim was weinig te begrijpen, stoppen en stilstaan en naar elkaar en Valverde kijken. Movistar de grote verliezer van de dag, en in het rondewerk eigenlijk de grote verliezer van het seizoen. Benieuwd naar de strijd om plek 2 en 3 morgen, hopelijk kan Kruijswijk zijn sterke seizoen bekronen met z’n eerste podiumplek in een grote ronde, dat zou toch geweldig zijn.

Mwielerfan 14 september 2018 om 23:04

Bij Lopez was het toch duidelijk? Probeerde soms maar zat meteen kapot.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.