Vuelta 2018: Tweede ritzege voor Pinot, Kruijswijk terug in top 3

vrijdag 14 september 2018 om 17:25
Vuelta 2018: Tweede ritzege voor Pinot, Kruijswijk terug in top 3

foto: Sirotti

Thibaut Pinot heeft zijn tweede ritzege te pakken in de Vuelta a España. In de slotfase van de Coll de la Rabassa klopte hij Simon Yates en Steven Kruijswijk. Yates en Kruijswijk deden wél uitstekende zaken in het klassement; Yates zag Valverde afhaken, waardoor de Spanjaard ruim een minuut op hem verloor en nu tweede staat op 1’38”. Kruijswijk keerde terug in de top drie en volgt op 1’58”.


Vanuit Lleida ging het naar Andorra, waar de voorlaatste aankomst bergop was gepland op de Coll de la Rabassa. Door het hoge tempo in de beginfase van de etappe duurde het lang tot een serieuze ontsnapping van de grond kwam. Simon Clarke, Emanuel Ghebreigzabhier en Michal Kwiatkowski waren de eerste renners die een gaatje wisten te slaan na veertig kilometer koers, maar Clarke, ritwinnaar in Roquetas de Mar, liet zich spoedig weer terugzakken in het peloton.

Enkele renners waagden daarop de oversteek, maar op tachtig kilometer van de streep was het peloton weer compleet door toedoen van Alejandro Valverdes Movistar. Jonathan Castroviejo, Benjamin Thomas en Tom Van Asbroeck waren niet veel later de volgende avonturiers, maar ditmaal was het Van Asbroeck die zich weer liet inrekenen. Castroviejo en Thomas, beiden erkende hardrijders, pakten twee minuten maar bleven binnen schootsafstand van het peloton.

Movistar zet het op de kant
Op ruim dertig kilometer van de streep schudde Movistar de boel opeens flink op in het peloton; vrijwel de complete ploeg greep de kop en zette het even op de kant. Onder anderen Simon Yates kwam daardoor in de problemen, maar alles kwam weer terug samen. De verhoudingen waren echter op scherp gezet in de aanloop naar de Coll de la Rabassa – een klim van zeventien kilometer aan 6,6% met maximale stijgingspercentages tot 13,75%.

Aan de voet van deze slotklim werden Castroviejo en Thomas ingerekend en een compleet peloton begon vervolgens aan de laatste zeventien kilometer. Movistar nam de aanvang van de klim voor haar rekening, op de voet gevolgd door LottoNL-Jumbo en Simon Yates, die zich klaarblijkelijk geen tweede keer wilde laten verrassen. Meerdere renners konden in de beginfase het tempo niet langer volgen, waardoor het peloton snel uitdunde tot zo’n 25 renners.

Nairo Quintana was op dertien kilometer de eerste die versnelde en hij kreeg George Bennett en Steven Kruijswijk mee in zijn kraag. Bennett nam over en op die manier sloegen de drie een gaatje naar de andere klassementsrenners. Voor Bennett zat zijn werk er al snel op, waarna Kruijswijk verder reed met Quintana. Even later sloot ook Thibaut Pinot aan, de ritwinnaar van Lagos de Covadonga.

Yates sluit aan bij Kruijswijk en Pinot
Op tien kilometer versnelde ook rodetruidrager Simon Yates uit de groep favorieten en hij reed in één zucht naar de drie leiders. De verschillen waren echter klein en kort nadat Yates aansloot, liet Quintana zich terugzakken. De Colombiaan zou even later lek rijden. Yates, Kruijswijk en Pinot bleven goed samenwerken en pakten een minuut op de anderen, waarmee de Nederlander virtueel weer op het podium terecht kwam. Het bleef echter oplopen tot de finish.

Kruijswijk kreeg het bij het ingaan van de laatste kilometer moeilijk en moest meters prijsgeven, waardoor de strijd om de ritzege ging tussen Yates en Pinot. De Fransman wist in de slotfase de Brit af te houden en pakte zo zijn tweede ritzege. Zondag was hij namelijk ook al de beste in de etappe naar Lagos de Covadonga, waar hij solo over de meet kwam. Yates eindigde op de tweede plaats, Kruijswijk werd op dertien seconden derde.

Yates heeft daardoor de rode trui steviger om de schouders; omdat Alejandro Valverde in de achtergrond ook Rigoberto Urán, Miguel Ángel López en Enric Mas niet meer kon volgen, volgt de Spanjaard Yates nu op de tweede plaats op 1’38”. Kruijswijk keerde terug in de top drie ten koste van Enric Mas – de Nederlander volgt Yates nu op 1’58”. Enric Mas (4e) en Miguel Ángel López (5e) maken de top vijf compleet.

Dit artikel delen:

93 Reacties

Ultras100 14 september 2018 om 17:58

Gaaf voor Kruiswijk, mooi dat het een keer de goede kant opvalt en het hem wat oplevert!
Pinot ook een mooie klepper, das toch wel een heel ander nivo als het op ritten kapen aankomt dan Mollema en Gesink.

VerstandOpNul 14 september 2018 om 18:18

Nou zeg dat wel.. Mooie felle manier van wegrijden..
En hoeft zich ook niet eerst expres heel ver weg te laten zakken in het klassement, in de hoop te ‘mogen’ wegrijden..

Chim 14 september 2018 om 17:59

Fijn om weer eens een grote ronde zonder de verstikkende controle van Sky te hebben, aanvallend rijden wordt direct weer beloond, zoals het hoort :-)

Marcel1112 14 september 2018 om 18:01

Frankrijk met Pinot en Alaphilippe die beiden in topvorm verkeren de te kloppen ploeg tijdens het WK.

Handige Harry 14 september 2018 om 18:57

Ja want groot Brittannië heeft niemand in vorm…

Marcel1112 14 september 2018 om 19:11

Yates zakt er toch morgen helemaal doorheen als ik jou moet geloven. Wie zie jij dan voor GB winnen?

jwbriede 14 september 2018 om 18:03

Dit is vast binnen voor Kruijswijk maar hij is er nog niet. De concurrentie is in de slotkilometer veel sneller dus er moet nogmaals aangevallen worden anders is het morgen weer een vijfde plek. Knap hoe TLJ de klim aanpakte en feitelijk Movistar verraste. Quintana wist zich geen raad met de counter van Bennett en Kruijswijk: dat was de sleutel van het succes.
Kelderman toonde zich goed. De knechten voor het WK zijn in orde. Maar hoe zit dat met kopman Mollema? Dat moet morgen blijken.
Wordt prachtige etappe!

mus van de maasstad 14 september 2018 om 18:07

Yates pakt maar 8sec op Steven in de laatste km nadat hij moest lossen.

Wildebert 14 september 2018 om 18:10

Sterk gerecupereerd van Kruijswijk en man mann wat een überragende Taktik toegepast

T80JZ 14 september 2018 om 18:11

Mollema heeft deze week zelf gezegd dat Dumoulin waarschijnlijk de enige kopman wordt. Lijkt me logisch. Mollema is zeker niet in topvorm.

Marcel1112 14 september 2018 om 18:12

Kopman Mollema? Lijkt mij dat Dumoulin en Poels de kopmannen zijn.

Sunnyweb 14 september 2018 om 18:17

@mus. Yates heeft heel erg veel geinvesteerd in voorop blijven en leek het verder wel best te vinden op de finish. De mannen erachter kwamen dichter dan ik had gehoopt en hadden vooral last van elkaar. Mas, Lopez en Valverde zijn nog heel gevaarlijk voor het podium van Kruijswijk. Daarvan moeten er twee een mindere dag hebben anders is het heel erg moeilijk en krijg je het scenario van vorig jaar waarin Zacharin Kelderman van het podium gooide in de ultieme finish.

stoempen op de pedalen 14 september 2018 om 18:41

@sunny, zakarin en Contador maar die liet het vervolgens lopen in de slotetappe naar Madrid, anders was Wilco 5e

Alban 14 september 2018 om 21:30

Wat denken jullie, Mollema moet De Gendt er bergop toch wel af kunnen rijden???

Mwielerfan 14 september 2018 om 23:12

Kruijswijk was beter dan valverde en quintana. En probeerde. Dat waren de sleutels tot succes

tendam 14 september 2018 om 18:12

Wat sterk van Kruijswijk, en vooral: wat een fantastische tactiek van TLJ. Mag ook wel eens gezegd worden.

josi 14 september 2018 om 18:17

Inderdaad, knap de aanval overgenomen en daarmee blijkbaar de concurrentie verrast. Vervolgens wel het “geluk” gehad dat Pinot en Yates de sprong maakten, dat was een ideaal scenario.

Marcel1112 14 september 2018 om 18:18

Vrijwel alle tactiek van TLJ wordt hier door de meerderheid juichend ontvangen dus waarom dat nu extra benadrukt moet worden zie ik niet zo.

xistnc 14 september 2018 om 18:21

Heb jij daar moeite mee, als TLJ’s grootste fan?

vlek 14 september 2018 om 18:25
Quote:
Vrijwel alle tactiek van TLJ wordt hier door de meerderheid juichend ontvangen

???

tendam 14 september 2018 om 18:28

@marcel1112
Jij hebt het selectief lezen tot kunst verheven.

Marcel1112 14 september 2018 om 18:34

Het is exact dezelfde tactiek als Movistar en Astana. Bennett had vandaag toevallig een goede dag anders had niemand het over de uitgekiende TLJ tactiek gehad.

Brummel 14 september 2018 om 18:53

Erg knap van Steven dat hij ervoor blijft gaan. Vandaag was eindelijk een aankomst voor hem. Het parcours van de vuelta is verder gewoon echt niet zijn ding, maar hij is fysiek en mentaal super sterk.

Hopelijk kan Bennett morgen weer van waarde zijn om de explosievelingen te neutraliseren. Als dat lukt is zijn podiumplaats behouden

kleomantre 14 september 2018 om 19:10

Als je geen goede benen hebt zul je nooit veel zinnige tactiek zien. Zo’n typische Nederlander reactie van iemand die nog geen credits durft te geven als het goed gaat. TLJ is wereldtop geworden in rondewerk en dit seizoen is alleen Sky beter. Strijden op geweldige manier en daar moet wel wat meer aan ten grondslag liggen dan een goudhaantje en een toevallig goed rijdende Kruijswijk.

Movistar dat zon patent heeft op groep bijeenhouden om alejandro een laatste punch te laten geven, slagen er niet in om effectief rondes te rijden. Dat is al een seizoen of 3 zo. En dat zijn geen onervaren koekenbakkers dus wat TLJ presteert is formidabel. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Marcel1112 14 september 2018 om 19:25

@kleomantre

Alleen Sky beter? TLJ staat 10de in het UCI teamklassement (Sunweb 5de) dus die vlieger gaat niet op. Ik zou ook het liefst TLJ op 1 zien staan maar het realisme is hier ver te zoeken.

tendam 14 september 2018 om 19:51

@marcel1112
Hij heeft het over het rondewerk, ouwe realist. In het WT-klassement wordt dat nogal laag ingeschaald.

En waarom haal je steeds het Duitse Sunweb erbij?

Marcel1112 14 september 2018 om 20:18

@tendam

Heb jij een hekel aan Duitsers? Ik beschouw Sunweb toch wel als een Nederlandse ploeg, gezien de drie Nederlandse kopmannen en ploegleiding. In het grote ronde werk heeft Sunweb met een tweede plaats in de Tour en Giro beter gepresteerd dan TLJ, dus het argument van beter in rondewerk houdt geen stand. Maar mocht Kruijswijk morgen iedereen verrassen en alsnog de Vuelta winnen dan juich ik als geen ander.

kleomantre 14 september 2018 om 20:19

@Marcel: Geweldig dat Sunweb dat met matige ondersteuning aan de start verschijnt en dan er niet in slagen een fatsoenlijke job te doen wanneer ze wel van dienst kunnen zijn, zoals 2x bij een belangrijke fietswissel gebleken is. Met een kopman die steeds paniekerig gebaartjes maakt voor ronddraaien en die moet wachten op een net zo uitgebluste teammaat van een concurrent uit paniek waarmee het lot van de Giro definitief bezegeld werd in een afdaling. Het is dat Tom genoeg klasse heeft dat dit 'm niet veel in de weg zit, maar ik heb Sunweb dit jaar op een paar cruciale momenten weinig tactische hoogstandjes uit zien halen.

Bovendien die 2 tweede plekken zeggen niet zoveel van Sunweb. TLJ wint iets van 4 rondes dit seizoen, waarvan 3 prestigieuze, is 4 en 5 in de tour en wordt hier 2/3/of 4. Maar het gaat niet om de scorebordjournalistiek alleen. Daarmee wil ik mn punt niet maken. Het doorleven van diverse rondes heeft TLJ goed gedaan, er is sprake van eel vertrouwen in rijders en een plan waar het team zich wil en kan conformeren.

Jacco van Stierop 14 september 2018 om 23:34

Heerlijk, al die lijstjes. Je kunt er altijd wel één vinden waarop jouw favoriete renner of ploeg er zeer voordelig uitkomt.
Zakarin heeft top10 gereden in alle 3 de grote ronden, waaronder één keer podium. Vergeleken met hem is Geraint Thomas toch ook maar een koekenbakker.

Fast Freddy 14 september 2018 om 18:18

Die Mas staat ook eng scherp zeg. Niet gezond.

Merlinappa 14 september 2018 om 18:23

Jong gastje ook nog, kan er ook zomaar doorheen zakken morgen.

Tour 14 september 2018 om 18:31

Zag er goed uit wat Kruijswijk deed.
Hopelijk morgen nog een beetje over. Dat de achtervolgers niet echt dichterbij kwamen, zegt genoeg. Als ze de benen hadden, hadden ze dat wel gedaan. Mas loopt ook een beetje leeg. Is ook geen schande, eerste keer drie weken voluit. Daar kan Kruijswijk, de oude krijger, gebruik van maken.

IlPirata 14 september 2018 om 18:31

Erg knap van Kruiswijk vandaag weer, als hij podium haalt zou helemaal fantastisch zijn. Goed bezig.

Olly 14 september 2018 om 18:32

Volgens mij maakten Lopez en Mas zich totaal geen zorgen om SK. Ik denk dat ze in hun achterhoofd hebben dat ze morgen Valverde en SK er af rijden en dan samen strijden om plek 2 en 3. En dat ze Beiden denken dat SK geen rol zal spelen. Anders hadden ze hem toch nooit weg laten rijden.
Verder geweldig om een strijd zonder SKY trein te zien en man tegen man gevechten op de flanken van een col. Yates is echt wel baas tot op dit moment, Ik zie hem er morgen ook niet doorheen gaan.

Gebruikersnaam 14 september 2018 om 18:42

Vorig weekend hadden Mas en Lopez op de Lagos de Covadonga Valverde en Kruijswijk een seconde of 40 kunnen aansmeren, maar ze zaten te vaak naar elkaar te kijken en lieten ze terugkeren. Daar gaan ze nog spijt van krijgen.

Covadonga 14 september 2018 om 18:52

Hopelijk kan Valverde zijn positie vasthouden en stijgen Quintana, Lopez en Pinot nog wat. Yates zie ik niet meer inzakken. Die is gewoon de sterkste over drie weken.

ghostwriter 14 september 2018 om 19:24

Dat er uberhaubt nog mensen zijn die hopen dat dopeurs goed presteren… Piti is zo vaak van bloed gewisseld dat het logisch is dat hij op 38 jarige leeftijd rijdt als iemand in the prime van zijn loopbaan.

Mwielerfan 14 september 2018 om 23:21

Sneue reactie. Is allemaal van voor bloedpaspoort 12 jaar geleden makker. Weet jij wat kruijswijk toen bij de Nederlandse opleidingen deed? Die zo succesvolle Nederlandse opleidingsloeg, waar hoorde die ook alweer bij? Oohja.
En nou aub ophouden met die flauwe verdachtmakingen die nergens op gebaseerd zijn.

Brummel 14 september 2018 om 18:59

En wilko staat er weer. Wat een talent. Morgen nog ff knallen om met vertrouwen naar de volgende rondes toe te werken

Alexander 14 september 2018 om 19:22

Mentaal is Kruiswijk een winnaar vandaag. Daar slaap ja altijd beter op. Dus herstel je beter van, maar zou hij nu in de stress schieten van het vooruitzicht op zijn eerste podium? Ik vrees ervoor.

De overige jongens gaan balend naar bed(op Yates na). Valverde zie ik niet op tandvlees nog iets rechtzetten. Hij als veelwinnaar moet stiekem toch echt wel gedacht hebben dat hij minimaal 2de zou worden. Quintana was WEER niks. Alleen Mas en Lopez hebben wienog te verliezen en alleen te winnen. Mentaal zullen zij denk ik ook nog het meeste kunnen brengen.

Hopen dat het morgen lang zwaar wordt. Dat is in mijn ogen in voordeel van Kruiswijk. Dus Boom mag oorlog maken in eerste gedeelte van de koers met Leezer. Dan de tier en kuss. Als klapper Bennett en dan Kruiswijk zelf.

Voorspelling:
Yates redt het net
Kruiswijk er vlak achter in gc door ritwinst
Valverde 5de achter Lopez en Maak
Kelderman net in top 10

Floris 14 september 2018 om 19:46

Kruijswijk, wat ben je een held! Hopelijk krijg je nu een keer de beloning die je verdient. TLJ heeft, voor zover ik heb gezien, zowel in de Tour als hier aangetoond een sterk collectief te hebben. Ook een pluim voor Bennett: toont andermaal aan dat hij na een tegenslag in staat is om de aanval te gaan. Nu zien waar dit alles toe leidt.

Enne, een ritzege zou de kers op de taart zijn (in één jaar in alledrie de grote rondes een rit winnen, presteren ze ook niet elk jaar).

oscarito1908 14 september 2018 om 19:58

Is het ooit voorgekomen dat in alle drie de grote rondes in 1 jaar een Nederlander op het podium stond. Niet toch?

NCK17 14 september 2018 om 20:05

nee

Ward 14 september 2018 om 20:33

Vreemde tactiek van Movistar toch om achter alles aan te gaan? Resultaat: ploeg opgesoupeerd en op die manier de beoogde bonus seconden naar de rechtstreekse concurrenten? Wat zijn 10 onzekere boni waard als je door die inspanningen morgen een veelvoud daarvan aan je broek krijgt?

assen 14 september 2018 om 20:49

Ja, Movistar heeft zichzelf de das om gedaan vandaag, schitterend. Lopez was relatief verrassend zwak, wat mij betreft.

Als Yates morgen een inzinking krijgt, en Kruijswijk houdt zijn nvieau, dan kan ie nog winnen. Ik weet, de kans is klein.

Als iedereen de vorm van twee dagen geleden heeft wordt Kruissie vijfde.

Floris 14 september 2018 om 21:14

Meestal wordt Kruijswijk naar het einde van een grote ronde relatief sterker. Verwacht dus wel dat hij podium gaat houden, maar dat zal zeker niet makkelijk worden. Vandaag waren er op de slotklim twee sterker, van wie er één geen bedreiging is voor het podium. Ik vermoed niet dat er morgen meer sterker gaan zijn dan hij.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Tour de France 2019

Materiaalzone

Populair