Vuelta 2018: Pinot wint op Lagos de Covadonga, Kruijswijk vijfde

Door , zondag 9 september 2018 om 17:58
Vuelta 2018: Pinot wint op Lagos de Covadonga, Kruijswijk vijfde

foto: Luis Ángel Gómez

Thibaut Pinot heeft de koninginnenrit van de Vuelta a España in Asturias gewonnen. De kopman van Groupama-FDJ kwam solo over de meet op de Lagos de Covadonga. Miguel Ángel López eindigde – nadat Astana het heft in handen nam onderweg – als tweede. Leider Simon Yates beperkte zijn schade door derde te worden. Steven Kruijswijk eindigde als vijfde.

Bennett, Mollema en Van Poppel mee in de aanval
Mike Teunissen was een van de eerste aanvallers, maar hij wist niet in de vlucht van de dag te geraken. Pogingen van Thomas De Gendt en Michal Kwiatkowski hadden ook geen resultaat. Na veertig kilometer wist een twaalftal wel een gat te slaan. De best geplaatste was LottoNL-Jumbo-renner George Bennett, de nummer 21 op 10.03 minuut van Simon Yates.

Bauke Mollema en Danny van Poppel zorgden voor Nederlandse inbreng. Zij kregen bijval van onder meer Nicolas Roche, tweevoudig ritwinnaar Ben King, Pierre Rolland, Tao Geoghegan Hart en Fabio Felline. De voorsprong liep op naar de zes minuten. Het peloton werd geleid door Mitchelton-Scott. Op de top van de Mirador del Fito toonde Mollema zijn ambities voor de bergtrui door de sprint voor de punten te winnen.

Astana houdt de teugels strak
In het peloton stak Astana een handje toe en werd het verschil met de kopgroep flink verkleind. De blauwe formatie hield de kopgroep vervolgens binnen handbereik en dichtte op de tweede klim van de Mirador del Fito (met de top op 40 km van de meet) het gat naar drie minuten. De bergpunten gingen vanuit de kopgroep naar Ben King, die Mollema verraste in de sprint.

Garcia Cortina als eerste op de Covadonga
In aanloop naar de voet van de Covadonga was er een valpartij in het peloton. Michal Kwiatkowski en Alexandre Geniez waren de slachtoffers en stonden met pijn langs de kant. Ondertussen was aan kop Ivan Garcia Cortina ontsnapt; hij begon met 2.30 minuut voorsprong op het peloton aan de slotklim.

Kelderman haakt vroeg af
Het tempo van de Astana-mannen ging de hoogte in en daarmee peuzelden ze vroeg op de col de vluchters al op. Het eerste slachtoffer onder de favorieten was de nummer tien van het klassement, Tony Gallopin. Tien kilometer onder de top loste ook Wilco Kelderman uit de favorietengroep, die door de knechten van López fors uitgedund was. Met nog acht kilometer te gaan werd de laatste dappere vluchter in de kraag gevat en kon het spel onder de kleppers beginnen.

Thibaut Pinot soleert op de mistige Lagos de Covadonga – foto: Sirotti

López opent al vroeg het bal, Pinot profiteert
Op 7,7 kilometer van de eindstreep plaatste Superman López een ferme demarrage. Movistar schoot in de achtervolging, waarna Nairo Quintana de tegenaanval plaatste. Simon Yates, Thibaut Pinot, Steven Kruijswijk, Rigoberto Urán, Enric Mas en Alejandro Valverde wisten ook terug te keren.

Pinot, die elfde stond in het klassement, was de volgende die versnelde. Yates reageerde met een indrukwekkende demarrage, waarna de concurrentie twijfelde. De Movistar-kopmannen wisten het gat te dichten met Yates, maar dat betekende niet dat de speldenprikken ophielden achter Pinot. Urán was ondertussen verdwenen van de voorposten.

Aanval López zorgt voor frustratie bij concurrentie
De demarrages waren in het voordeel van Pinot, die alsmaar uitliep op de mistige Covadonga, maar in het nadeel van Kruijswijk, die geen antwoord had op de lichte springveren om hem heen. Yates, Quintana, López en Mas hielden elkaar in bedwang, met het duo Kruijswijk-Valverde in het kielzog. Een nieuwe poging van López, ruim twee kilometer voor de meet, leek wel succesvol.

Miguel Ángel López werd tweede – foto: Sirotti

Een boze Yates vroeg Quintana te helpen in de achtervolging, maar de Colombiaan weigerde een trap op kop te doen. Valverde deed wel zijn kopbeurt, al was Kruijswijk toen alweer teruggekeerd bij de groep-Yates. Door alle schermutselingen bij de favorieten kon Pinot ongehinderd naar de ritzege rijden. López werd tweede, nipt voor Yates en Valverde. Steven Kruijswijk kwam als vijfde over de finish. Voor Wilco Kelderman was er een fors tijdverlies; hij werd veertiende op 4.01 achterstand.

Yates loopt uit in het klassement
In het klassement blijft de top-5 intact. Yates loopt enkele seconden uit door de vier bonificatieseconden die hij pakte. Kruijswijk is vijfde op 1.29 van de Brit. Achter hem is Mas opgeschoven naar de zesde plaats, een plek voor Pinot. Urán is gezakt naar de achtste plaats.

Morgen is de tweede en laatste rustdag van deze Vuelta. Dinsdag gaat de ronde verder met de individuele tijdrit van 32 kilometer naar Torrelavega.

Dit artikel delen:

63 Reacties

Grobbel 9 september 2018 om 18:01

Kelderman verliest 4 minuten en komt als veertiende boven.

LutsenkoFan 9 september 2018 om 18:02

Gallopin moest inderdaad als eerste lossen maar wordt uiteindelijk 11e..
Knappe overwinning van Pinot, prachtige stijl.
Kelderman stelt helaas teleur.. nu maar op etappes mikken!

Ik denk dat Kruijswijk op de 5e plek moet mikken want de rest lijkt beter te worden. Al verwacht ik dat Valverde nog weg gaat vallen.
Zonder Valverde was Yates denk ik weggebleven… wat is die sterk trouwens.

Er gebeurde zoveel die laatste klim dat ik vast nog wat vergeet.

Grobbel 9 september 2018 om 18:04

Ik denk in elk geval dat dat minuutje winst op Uran heel prettig is, toch de beste tijdrijder in de top van het klassement op papier.

samuello 9 september 2018 om 18:11

yates en quintana kunnen ook nog wegvallen, die zakken er vaker door in een grote ronde. Maar waarschijnlijk wordt kruiswijk inderdaad vierde of vijfde.

tendam 9 september 2018 om 18:02

Prachtige zege. Moedig, en hij was gewoon de sterkste.

Nu moest Yates zelf op kop. Ja, dat is hij niet gewend. Niet klagen gast, je hebt de leiderstrui!

Raafje 9 september 2018 om 18:08

Yates moet naar Sky, hoeft ie alleen maar in de laatste km weg te poefen.

Wildebert 9 september 2018 om 18:03

Fijne strijd; Yates boos, Quintana sleep, Valverde leep, Kruijs diep, Wilco weg, Lopez (te) laat, Pinot hero.

samuello 9 september 2018 om 18:13

lopez te laat? Die viel als eerste aan. Ik denk dat pinot gewoon de beste was vandaag.

Handige Harry 9 september 2018 om 18:03

Wat is die Quintana een laffe renner, hopelijk wint hij sowieso deze Vuelta niet.

Timothy12 9 september 2018 om 18:03

Wat ben ik blij dat die Colombianen hier niet winnen. Elke keer zo ontzettend laf.
Aanvallen, maar zodra er iemand in je wiel mee komt niet doorrijden. En maar verwachten dat de andere GC renners wel gaan rijden….

NCK17 9 september 2018 om 18:05

Kruijswijk kan in de tijdrit Quintana en Lopez nog voorbij. Bovendien is de derde normaal gesproken zijn sterkste week. Hij zou nog podium kunnen rijden.

Grobbel 9 september 2018 om 18:06

Als Kruijswijk inderdaad een marge kan opbouwen t.o.v. Quintana, Mas en Lopez in die tijdrit, en ze blijven zo anti-rijden als ze nu doen, dan is dat niet eens zo’n gek scenario. Maar goed, dat is wel een reeks alsen. Eerst maar eens kijken hoe die tijdrit verloopt.

tendam 9 september 2018 om 18:09

Hij zit nu natuurlijk eigenlijk in de 6e week, zoals hij het zelf zegt. Hij kan gewoon blijven doorduwen, misschien zakt er nog iemand door maar er zit helemaal geen punch meer op. Podium wordt moeilijk, denk ik.

Grobbel 9 september 2018 om 18:13

Niet vergeten dat Quintana en Valverde zelf ook de tour in de benen hebben, dus die zitten ook al in diezelfde zesde week.

samuello 9 september 2018 om 18:41

Valverde zit zelfs in zijn zesenzestigste week. Die is sinds zijn 26e niet meer uit vorm geweest en zal vast binnenkort moe worden.

Marcel1112 9 september 2018 om 18:57

@tendam

Wat een negativiteit weer. De kans dat Kruijswijk podium rijdt is minimaal fifty-fifty.

tendam 9 september 2018 om 19:44

@marcel1112
Dit is nou wat je noemt realistisch. De mannen boven hem rijden allemaal momenteel beter bergop, behalve Valverde. En dan heb je er nog 2 achter hem die zeker niet minder zijn. Het kan zijn dat Kruijswijk als the last man standing overblijft, maar waarschijnlijk is het niet.

kelderfan 9 september 2018 om 18:05

Mooie strijd tussen de toppers. Chapeau voor Steven Kruijswijk, die toch erg goed bezig is. Jammer dat mijn favo het niet kon maken.

Marcel1112 9 september 2018 om 19:21

Genoeg mooie klussen voor jouw favoriet in petto: Wout Poels WK laten worden, Oomen op het podium in de Giro brengen, en last but not least Dumoulin aan zijn eerste Tourzege helpen.

ditisdavid 9 september 2018 om 18:05

Kunnen ze allevier niet de Vuelta winnen aub?

Valverde gaat gewoon het rood in na de tijdrit terwijl hij iedere bergaankomst tijd heeft verloren op Yates.

LutsenkoFan 9 september 2018 om 18:06

Ik was eerst trouwens nog wel fan van Quintana maar sinds zijn laatste grote ronde die hij won is het een zeer tamme laffe renner geworden.

Lionel Gesink 9 september 2018 om 18:10

Wat een onmundige laffe herder die Quintana!

xistnc 9 september 2018 om 20:13

Onmundig… Mooi woord of tikfout?

Onie 9 september 2018 om 20:29

Achterhoeks.

Jacco van Stierop 9 september 2018 om 18:10

Prachtige zege van Pinot, gewoon één ferme pijl afschieten die raak is, heel fraai. Heeft natuurlijk wel het voordeel dat het klassement voor hem bijzaak is. Stoomt zich zo lekker klaar voor het WK. Keurig van Kruijswijk, maar hij had niks extra’s vandaag, goed dat hij op het eind toch weer aan kon haken. Lopez dan toch de smaakmaker bij de achtervolgers, Quintana is gewoon niet goed genoeg. Taaiheid van Valverde blijft een lust voor het oog. Gaat Yates zich nu als een diva gedragen?

Javier 9 september 2018 om 18:11

Wie gaat de Vuelta winnen? Ik heb geen idee.

Na de tijdrit weten we waarschijnlijk nog niks. Ik verwacht daar Valverde in het rood, met de nummers 2/5 binnen de 45 seconden. Gaat heel spannend worden. Wie rijdt de beste 3e week? Áls ik mijn geld in moet zetten voor de eindzege, zou ik dat op Lopez doen.

Kruijswijk onderweg naar het podium!

Wielrennertje 9 september 2018 om 18:11

Valverde waarschijnlijk rood dan dinsdag, wat reed die weer goed trouwens zeg. Quintana en Yates weer erg lafjes. Deze zege is Pinot wel gegund.

FDJ 9 september 2018 om 18:11

Quintana rijdt gewoon verschrikkelijk. Lijkt zijn top al gehad te hebben in zijn carierre. Constant zitten kijken waar Valverde zit en alleen reageren. Verliest ook gewoon nog weer 2 seconden op Valverde. De top 3 na de tijdrit zal zijn Yates, Valverde en Kruijswijk in willekeurige volgorde en dan is er een grote kans dat Quintana nog fors achter Valverde komt te staan ook. Dan eist Alejandro het kopmanschap op en is Quintana weer niet de sterkste in zijn ploeg.

Kruijswijk moet gewoon zorgen dat hij dit niveau houdt. Beter worden geloof ik niet in en sterkste derde week omdat hij de Tour nu al in de benen heeft. Podium zou al ontzettend knap zijn.

Akse 9 september 2018 om 18:12

Buchmann op eigen tempo ook nog aardig de schade weten te beperken, gezien het feit dat hij vrij snel loste.

KimJungPoels 9 september 2018 om 18:50

Ik ben ook wel benieuwd waar die zou staan nu zonder val. In de eerste etappe bergop leek er toch net iets meer op te zitten nog bij hem dan nu.

rahimns 9 september 2018 om 18:16

Kruijswijk doet goede zaken voor zijn 5e plek…. ik denk niet dat er heel veel meer inzit. Izagirre is op papier zijn grootste concurrent en daar pakt hij vandaag weer wat tijd op. Ik denk dat de 4 man voor hem op dit moment gewoon beter zijn en hij zal vooral een dijk van een tijdrit moeten rijden om de mannen achter hem zoals Mas op een grotere achterstand te rijden. Maar hij rijdt echt een dijk van een Vuelta na die zware Tour.

jvh93 9 september 2018 om 18:26

Ik denk het ook, al die mannen die voor hem staan lijken sterker (al zou Valverde er nog weleens uit wegvallen), maar heel mooi dat hij vandaag toch weer terug kon komen. Knap na ook al een sterke tour

Sonsbach Allstars 9 september 2018 om 18:16

Mooi spektakel, afgestoken door Astana/Lopez. Die 2 van Movistar fietsen tegen elkaar, Kruiswijk verstandig op eigen tempo. Mooi afgemaakt door Pinot en Yates weer in een zetel naar de boni’s.

Wielrennertje 9 september 2018 om 18:45

Valverde lijkt het spel nog wel te willen spelen, maar Quintana ziet zichzelf gewoon als enige kopman volgens mij, die rijdt vrolijk zelf achter Valverde aan…

Sunnyweb 9 september 2018 om 18:16

Heerlijk om naar te kijken. Mooi dat pino hier wint en kruijswijk blijft lekker meedoen voor de knikkers. Quintana is hier niet mijn favoriet meer met zijjn laffe manier van rijjden en Valverde ook vooral zitten profiteren van Kruijswijk. Van yates word ik ook al niet blij want die is zo eng mager dat het op een fietsende skelet lijkt wat mij verschrikkelijk ongezond lijkt.

Kelderman zag je allang aankomen. Iedere keer die uitleg dat het zijn klim niet was en de dag van morgen is geschikter om dan datzelfde dan een dag later weer te herhalen. Dat kan hij nu niet meer zeggen. Hij was gewoon niet goed genoeg.

Sonsbach Allstars 9 september 2018 om 18:33

Ja iemand noemde Yates ooit een dwerg met een eetprobleem :-)
Maar ja, rijd hem er maar eens af

Handige Harry 9 september 2018 om 19:28

Valverde moet toch gewoon in het wiel van Kruijswijk blijven als Quintana ervoor rijdt.

maklukzat 9 september 2018 om 18:17

Kruijswijk kan naar het podium gaan kijken. Quintana en Lopez hebben geen beste tijdrit in de benen.

T80JZ 9 september 2018 om 18:20

Kelderman te weinig basis. Twee zware blessures en daarbij het moeizame en langzame herstel van de eerste valpartij is te veel voor een toppositie in deze Vuelta.

Kelder is de Man 9 september 2018 om 18:25

Was voor een keer niet rouwig om dat 10 meter aanvallen en weer stoppen gedrag. Kon Kruis er mooi weer bij komen. Mooie winnaar. Jammer van Kelderman..

Velominatus 9 september 2018 om 18:26

Wat is die Quintana toch een lafbek. Niet te geloven. Zo verdien je geen overwinning. Valverde weer sterk. Kruijswijk keurig gereden. Astana vooral dom. Had veel meer de druk bij Mitchelton / Yates moeten leggen. De enige manier om deze man te verslaan.

kelderfan 9 september 2018 om 18:26

Kruijswijk kan zeker naar de top-drie kijken. Zijn tijdrit wordt wel erg belangrijk.
Hij liet zich niet gek maken, door niet op al prikken te reageren. Op zijn eigen tempo kon hij steeds mooi terugkomen. Het plannetje met Bennett is helaas mislukt.

Joachim Agostinho 9 september 2018 om 19:52

Wat was dat plannetje dan?
Zolang je rond de 3 minuten hebt, weet je dat je het niet gaat redden.
Eenmaal terug, kon hij niets voor Steven betekenen.
De logica zal mij wel ontgaan.

Samlambeej 9 september 2018 om 18:29

Verdiende zege na al dat koersen dit seizoen!
De onzekerheid druipt er vanaf bij Quintana.
Yates weer zeer attent,dat kan ook als je de beste benen hebt. Op een gegeven moment werd het gedoe met Quintana hem teveel en hij pakte dan toch nog ‘eenvoudig’ de boni.

Headlines

Materiaalzone

Populair