Vuelta 2018: Pinot wint op Lagos de Covadonga, Kruijswijk vijfde
foto: Luis Ángel Gómez
zondag 9 september 2018 om 17:58

Vuelta 2018: Pinot wint op Lagos de Covadonga, Kruijswijk vijfde

Thibaut Pinot heeft de koninginnenrit van de Vuelta a España in Asturias gewonnen. De kopman van Groupama-FDJ kwam solo over de meet op de Lagos de Covadonga. Miguel Ángel López eindigde – nadat Astana het heft in handen nam onderweg – als tweede. Leider Simon Yates beperkte zijn schade door derde te worden. Steven Kruijswijk eindigde als vijfde.

Bennett, Mollema en Van Poppel mee in de aanval
Mike Teunissen was een van de eerste aanvallers, maar hij wist niet in de vlucht van de dag te geraken. Pogingen van Thomas De Gendt en Michal Kwiatkowski hadden ook geen resultaat. Na veertig kilometer wist een twaalftal wel een gat te slaan. De best geplaatste was LottoNL-Jumbo-renner George Bennett, de nummer 21 op 10.03 minuut van Simon Yates.

Bauke Mollema en Danny van Poppel zorgden voor Nederlandse inbreng. Zij kregen bijval van onder meer Nicolas Roche, tweevoudig ritwinnaar Ben King, Pierre Rolland, Tao Geoghegan Hart en Fabio Felline. De voorsprong liep op naar de zes minuten. Het peloton werd geleid door Mitchelton-Scott. Op de top van de Mirador del Fito toonde Mollema zijn ambities voor de bergtrui door de sprint voor de punten te winnen.

Astana houdt de teugels strak
In het peloton stak Astana een handje toe en werd het verschil met de kopgroep flink verkleind. De blauwe formatie hield de kopgroep vervolgens binnen handbereik en dichtte op de tweede klim van de Mirador del Fito (met de top op 40 km van de meet) het gat naar drie minuten. De bergpunten gingen vanuit de kopgroep naar Ben King, die Mollema verraste in de sprint.

Garcia Cortina als eerste op de Covadonga
In aanloop naar de voet van de Covadonga was er een valpartij in het peloton. Michal Kwiatkowski en Alexandre Geniez waren de slachtoffers en stonden met pijn langs de kant. Ondertussen was aan kop Ivan Garcia Cortina ontsnapt; hij begon met 2.30 minuut voorsprong op het peloton aan de slotklim.

Kelderman haakt vroeg af
Het tempo van de Astana-mannen ging de hoogte in en daarmee peuzelden ze vroeg op de col de vluchters al op. Het eerste slachtoffer onder de favorieten was de nummer tien van het klassement, Tony Gallopin. Tien kilometer onder de top loste ook Wilco Kelderman uit de favorietengroep, die door de knechten van López fors uitgedund was. Met nog acht kilometer te gaan werd de laatste dappere vluchter in de kraag gevat en kon het spel onder de kleppers beginnen.

Thibaut Pinot soleert op de mistige Lagos de Covadonga – foto: Sirotti

López opent al vroeg het bal, Pinot profiteert
Op 7,7 kilometer van de eindstreep plaatste Superman López een ferme demarrage. Movistar schoot in de achtervolging, waarna Nairo Quintana de tegenaanval plaatste. Simon Yates, Thibaut Pinot, Steven Kruijswijk, Rigoberto Urán, Enric Mas en Alejandro Valverde wisten ook terug te keren.

Pinot, die elfde stond in het klassement, was de volgende die versnelde. Yates reageerde met een indrukwekkende demarrage, waarna de concurrentie twijfelde. De Movistar-kopmannen wisten het gat te dichten met Yates, maar dat betekende niet dat de speldenprikken ophielden achter Pinot. Urán was ondertussen verdwenen van de voorposten.

Aanval López zorgt voor frustratie bij concurrentie
De demarrages waren in het voordeel van Pinot, die alsmaar uitliep op de mistige Covadonga, maar in het nadeel van Kruijswijk, die geen antwoord had op de lichte springveren om hem heen. Yates, Quintana, López en Mas hielden elkaar in bedwang, met het duo Kruijswijk-Valverde in het kielzog. Een nieuwe poging van López, ruim twee kilometer voor de meet, leek wel succesvol.

Miguel Ángel López werd tweede – foto: Sirotti

Een boze Yates vroeg Quintana te helpen in de achtervolging, maar de Colombiaan weigerde een trap op kop te doen. Valverde deed wel zijn kopbeurt, al was Kruijswijk toen alweer teruggekeerd bij de groep-Yates. Door alle schermutselingen bij de favorieten kon Pinot ongehinderd naar de ritzege rijden. López werd tweede, nipt voor Yates en Valverde. Steven Kruijswijk kwam als vijfde over de finish. Voor Wilco Kelderman was er een fors tijdverlies; hij werd veertiende op 4.01 achterstand.

Yates loopt uit in het klassement
In het klassement blijft de top-5 intact. Yates loopt enkele seconden uit door de vier bonificatieseconden die hij pakte. Kruijswijk is vijfde op 1.29 van de Brit. Achter hem is Mas opgeschoven naar de zesde plaats, een plek voor Pinot. Urán is gezakt naar de achtste plaats.

Morgen is de tweede en laatste rustdag van deze Vuelta. Dinsdag gaat de ronde verder met de individuele tijdrit van 32 kilometer naar Torrelavega.

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
9 september 2018 18:30
Valverde zat niet uit weelde in het wiel van Kruijswijk. Quintana had niets over. Mas ging totall los.
Lopes heeft nog wel iets over, in elk geval de wil om te strijden. Yates heeft ook niet veel over.
Kruijswijk weer klasse. Weer op eigen tempo, dan slijt je minder. Stel je voor dat hij een betere 6de week heeft. Who knows? Zo ver gaan ze niet vaak.
9 september 2018 18:32
Team Sky nergens te bekennen. Heerlijk.
    9 september 2018 18:34
    Nog maar de vraag of Kwiatkowski de streep gaat halen, en dan zijn ze ineens met nog maar heel weinig renners in koers.
    9 september 2018 18:44
    Wielrennen is zo veel leuker zonder de wurggreep van 8 kopmannen binnen een (sky)team.
    9 september 2018 19:30
    Ja nou zitten we naar allemaal rasaanvallers zoals Quintana te kijken...
9 september 2018 18:32
Ik denk Quintana een beetje bang is van Valverde. haha
9 september 2018 18:33
Als je overigens kijkt naar de kleine verschillen in al die bergritten dan kan een lekke band op een slecht moment of een zwakke tijdrit onderhand meer van doorslag zijn.
9 september 2018 18:34
En weer was het leuk om te kijken. Jammer dat het mistig was. Ik had de hele familie bij elkaar geroepen om mee te kijken naar de fraaie omgeving. Meer dan een rode kathedraal (basiliek, kerk of zoiets, want wat kan mij het boeien wie er woont of zetel heeft ...) hebben we helaas niet gezien...

Pinot de verdiende winnaar. De rest is aan elkaar gewaagd. Het blijft spannend.
    9 september 2018 18:52
    Dat is een basiliek, geen kathedraal, die staat in Oviedo. Kent Uzelve!
    9 september 2018 19:01
    Heb me al eens eerder zitten te vergapen op die omgeving. Ben er nog nooit geweest, maar ziet er prachtig uit daar.
9 september 2018 18:35
Heel zuur voor Wilco
9 september 2018 18:39
Pinot als ettappe winnaar; dat is een renner naar mijn hart die ik dit meer gun dan de rest.
Yates werd boos/ nerveus; wellicht een teken van verval. Maar eigenlijk mag ie niet zeuren; zijn ploeg heeft tot heden nog geen enkele verantwoording genomen. Quintana lijkt niet beter te kunnen en mag Valverde dankbaar zijn.
Lopez mooi gepland gestreden maar niet echt gelukt.
9 september 2018 18:45
Toch genoten. Continue spanning of Kruijswijk er nog bij kon blijven. Lopez die op 7.7km al aanging. Spanning of Pinot het zou halen. Volop spanning en die zal er ook na de tijdrit nog zijn.
9 september 2018 18:59
Pinot mooie winnaar. Had het Lopez ook wel gegund want ze hadden een goed plan in elkaar gestoken. Lachen om Yates: een rode trui dragen en dan om hulp van een concurrent vragen... Quintana na die beruchte Giro nooit gemogen en dat wordt elke etappe weer bevestigd. Valverde nog steeds heerlijk in de wachtkamer. TLJ had ook een plan: helaas niet gelukt maar Kruijswijk houdt zicht op het podium al zal alles van dinsdag afhangen. Van Poppel imposant gewerkt. Die rijdt toch wel een heel fraaie Vuelta. En jammer van Kelderman: in stilte hoop je op wat moois maar inderdaad: te weinig conditie kunnen opbouwen.
9 september 2018 19:05
Als Quintana sterk genoeg was geweest had hij hier toegeslagen. Dat was hij dus niet. Het was niet laf, hij kon niet beter. Verder blijft het een spannende Vuelta.
    9 september 2018 20:19
    Dat gebash op quintana begrijp ik ook niet zo. Als hij had gekund was hij waarschijnlijk ook het liefst de anderen achter hem gelaten
9 september 2018 19:28
Valverde in het rood na de tijdrit? Ik zou het prachtig vinden.
9 september 2018 20:44
Schitterend dat het zo dicht op elkaar staat in de top 10. Vele grote rondes gezien waar deze verschillen er na twee weken al tussen de leider en nummer 2/3 waren. Een mindere dag, tijdrit, pech of gebrek aan concentratie en je plek is misschien wel definitief weg.
9 september 2018 21:04
Op basis waarvan gaan enkelingen hier Lopez als topfavoriet beschouwen? Als jonkie voor het eerst 2 grote rondes een klassement.. de derde week moet hij het maar bewijzen.

Reacties zijn gesloten.