Vuelta 2017: Voorbeschouwing puntenklassement
foto: Sirotti
woensdag 16 augustus 2017 om 09:00

Vuelta 2017: Voorbeschouwing puntenklassement

Aankomende zaterdag start in het Franse Nîmes de Ronde van Spanje. Het puntenklassement van de Vuelta is een klassement waar een breed scala aan renners tot de kanshebbers kan worden gerekend. Zowel klassementsrenners als sprinters maken kans op de maillot verde. Wie volgt Fabio Felline op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het puntenklassement van de Ronde van Spanje deed zijn intrede in 1945. Thuisrijder Delio Rodríguez won de bijbehorende blauwe trui. Met zes etappezeges en de eindzege in de tas was Rodríguez een terechte winnaar. In 1947 werd er wederom gestreden om een puntentrui en was Rodríguez met acht etappezeges wederom de sterkste. Rodríguez wist in zijn vijf deelnames maar liefst 38 etappezeges te behalen in de Ronde van Spanje. Daarmee heeft hij het absolute record al lange tijd in handen. Van de op dit moment actieve renners heeft John Degenkolb de meeste overwinningen op zijn naam staan. Hij won in vier deelnames aan de Vuelta tien keer een etappe.

Degenkolb won al tien etappes in Spanje – foto: Sirotti

Na een aantal jaren van afwezigheid kwam het puntenklassement in 1955 weer terug en wordt sindsdien onafgebroken georganiseerd. Sinds 2009 kent het klassement een groen tricot als kenmerk voor de klassementsleider. In de geschiedenis zijn er vier Nederlanders geweest die dit klassement op hun naam wisten te schrijven. In 1963 was Bas Maliepaard de eerste, drie jaar later won Jos van der Vleuten en in 1967 en ’68 was Jan Janssen de winnaar. Voor de meest recente victorie moeten we terug naar 2011. Toen Bauke Mollema het groen wist te winnen door op de laatste dag in Madrid naar een negende plaats te sprinten. Joaquim Rodríguez werd pas 124e en verloor zo zijn trui aan de Groninger.

Mollema was de laatste Nederlandse winnaar – foto: Sirotti

De Italiaanse allrounder Fabio Felline wist het puntenklassement vorig jaar op zijn naam te schrijven door in het slotweekend Alejandro Valverde te passeren, die het groen vanaf de tiende rit om zijn schouders had. Opvallend is dat zowel Felline als Valverde geen etappe wist te winnen in de afgelopen Vuelta. Felline is dit jaar niet van de partij. Ook Valverde zal geen poging kunnen wagen om zijn vierde groene trui binnen te slepen. De winnaar van de Ronde van Spanje van 2009 is herstellende van een dubbele beenbreuk.

Het klassement van vorig jaar leert ons dat de verschillen niet groot zijn. Het zal dus tot de laatste dag spannend blijven wie er met het groen vandoor gaat. Felline scoorde vorig jaar precies honderd punten. Nairo Quintana was tweede met 97 punten. Valverde (93), Froome (92) en Luis Léon Sánchez (75) completeerden de top vijf.

Laatste tien winnaars
2007: flag-it Daniele Bennati
2008: flag-be Greg Van Avermaet
2009: flag-de André Greipel
2010: flag-gb Mark Cavendish
2011: flag-nl Bauke Mollema
2012: flag-es Alejandro Valverde
2013: flag-es Alejandro Valverde
2014: flag-de John Degenkolb
2015: flag-es Alejandro Valverde
2016: flag-it Fabio Felline

Puntentelling
Het grote verschil met de Ronde van Frankrijk is dat in de Vuelta elke etappe evenveel punten oplevert. Op een parcours met meer heuvel- en bergachtige etappes heeft dat tot gevolg dat de pure sprinters het moeilijker hebben om punten te pakken. In elke etappe scoren de eerste vijftien renners in de uitslag punten.

In de tussensprints zijn ook punten te krijgen. Voor de winnaar zijn vier punten te verdienen. Sprinters die gaan aanvallen om te strijden voor het groen zullen we niet snel zien, omdat dat gewoonweg niet de moeite waard is.

  • Finish: 25 – 20 – 16 – 14 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1
  • Tussensprints: 4 – 2 – 1

Kanshebbers
De kanshebbers voor de overwinning in het puntenklassement moeten in zoveel mogelijk etappes kort kunnen eindigen. Renners die in de laatste week kort staan in het puntenklassement kunnen er een doel van maken. De winnaar zal niet bang moeten zijn van een beetje klimwerk en over een goed eindschot moeten beschikken. Een renner die aan deze kwalificaties voldoet is Julian Alaphilippe. Namens Quick-Step Floors maakt de Fransman zijn opwachting in de Ronde van Spanje. Een blik op het parcours leert ons dat er aardig wat etappes zijn die spek naar de bek zijn van coureurs als Alaphilippe. Door een knieblessure miste de 25-jarige renner de Ardennenklassiekers en de Tour de France. Is zijn vormpeil goed genoeg om te schitteren op de Spaanse wegen? Tijdens zijn rentree in de Ronde van Burgos wist hij in ieder geval goed van voren te koersen.

Julian Alaphilippe maakt een goede kans – foto: Quick-Step Floors / BrakeThrough Media

Ook zijn ploeggenoot Matteo Trentin kan een lastig parcours trotseren en beschikt over een paar snelle benen. In de Ronde van Burgos won hij nog een etappe in de sprint.  Namens Quick-Step zal Bob Jungels ook de nodige punten pakken. Van de klassementsrenners behoort hij zeker tot de rappe mannen, zo bewees hij eerder dit jaar tijdens de Giro-etappe naar Bergamo. Toen wist hij uit de groep met klassementsrenners naar de zege te sprinten.

Matteo Trentin won al in Burgos

De favoriet voor deze Vuelta a España is Chris Froome. In het shirt van Sky gaat hij op jacht naar de zeldzame dubbel Tour-Vuelta. Als Froome meedoet om het rood en bergop de beste is, kan hij als bijvangst zomaar de groene puntentrui meepakken. Binnen zijn ploeg zijn er ook andere gegadigden die in het puntenklassement hoog kunnen eindigen. Denk aan Wout Poels die Froome zo lang mogelijk bij moet staan en over snelle benen beschikt na een zware koers. Ook het Italiaanse talent Gianni Moscon kan een lastig parcours overleven en mee sprinten om de zege.

Froome weet wat winnen is in Spanje – foto: Sirotti

In de Ronde van Spanje van 2015 toonde Johan Esteban Chaves al zijn explosiviteit. Door blessureleed was hij niet in topvorm voor de Tour de France, die hij vrij anoniem voltooide. Kan hij in de Ronde van Spanje weer zijn oude niveau halen en meedoen om etappezeges? Op de steile muros kan hij belangrijke punten scoren. Andere klassementsrenners die punten gaan scoren zijn natuurlijk Alberto Contador, die in de kleuren van Trek-Segafredo zijn laatste koers als wielrenner afdraait. Kan hij met aanvallend koersen nog een mooite trui aan zijn collectie toevoegen? En Ilnur Zakarin, de Rus van Katusha-Alpecin werd vijfde in de Giro en toonde de durf om aan te vallen. Als hij die durf ook in de Vuelta tentoonspreidt kan hij belangrijke punten sprokkelen voor het groen.

Wat kan  Contador in zijn laatste grote ronde? – foto: ASO

Naast de genoemde namen dienen we ook rekening te houden met Fabio Aru, Miguel Ángel López (Astana), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Wilco Kelderman (Sunweb), Romain Bardet (AG2R La Mondiale) en alle andere mannen die hun ogen hebben gericht op een korte klassering. Als je meedoet om de hoogste plaatsen in het klassement sprokkel je vanzelf een mooi aantal punten bij elkaar. In de laatste week kan het puntenklassement dan een mooi doel worden om als klassementsrenner op te focussen wanneer het podium uit zicht is.

Wilco Kelderman

Wordt Kelderman de opvolger van Mollema? – Foto: Sirotti

Vanwege het geringe aantal pure sprintersritten is het sprintersgilde beperkt aanwezig in Spanje. De favorieten voor de groene trui zullen uit het blik met renners komen die een heuvelachtig parcours goed aankunnen. Omdat de groene trui toch vaak met sprinters wordt geassocieerd mogen ze in deze voorbeschouwing zeker niet ontbreken. Op wie moeten we letten tijdens de massasprints?

Cort wist vorig jaar twee ritten te winnen – foto: Sirotti

De naam van John Degenkolb is al gevallen. De sprinter van Trek-Segafredo won al tien keer een rit in de Vuelta en zal dat aantal willen opschroeven. Ook kan de Duitse spurter op een lastig terrein aardig uit de voeten en zal zo vaak nog punten kunnen sprokkelen voor zijn tweede groene trui. In de Tour de France was hij al een paar keer dichtbij de zege. Lukt het in Spanje wel? Ook zijn ploeggenoot Edward Theuns is rap, zo won hij vorige week nog een etappe in de BinckBank Tour. Mag hij ook voor eigen kans sprinten? Namens Orica-Scott moet Magnus Cort voor de sprintzege gaan zorgen. Vorig jaar was hij al twee keer de snelste aan het einde van de Vuelta. Kan hij dit jaar weer naar de zege sprinten? Bij UAE Emirates zal het sprintsucces van de Italiaan Sacha Modolo moeten komen.

Kan Lobato doen waar hij voor gehaald is? – foto: Sirotti

Namens de Nederlandse LottoNL-Jumbo-formatie zal Spanjaard Juan José Lobato in de sprints de kar trekken. In de Tour de l’Ain klopte hij Nacer Bouhanni nog in een oplopend sprintje. Met de vorm zit het dus wel goed. Lobato is een sprinter die de heuvels goed kan verteren en daarom in veel etappes vooraan mee kan doen. Is Lobato ook sterk genoeg om etappes te winnen en zich te mengen in de strijd om het groen?

Het Belgische Lotto Soudal neemt ook een snelle man mee naar Spanje, namelijk Jens Debusschere. Kan hij zich manifesteren in de sprints? Andere sprinters die in de vlakke ritten vooraan willen eindigen zijn Michael Schwarzmann (BORA-Hansgrohe), Marco Haller (Katusha-Alpecin), Youcef Reguigui (Dimension Data), Lorrenzo Manzin (FDJ), Adam Blythe (Aque Blue Sport), Juan Sebastian Molano (Manzana Postobon) en Jonas Van Genechten (Cofidis).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** John Degenkolb en Chris Froome
** Esteban Chaves, Matteo Trentin en Fabio Aru
* Magnus Cort, Wilco Kelderman, Alberto Contador en Ilnur Zakarin

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
16 augustus 2017 09:08
Samuel Dumoulin doet toch niet mee?
16 augustus 2017 09:08
Samuel Dumoulin ???
16 augustus 2017 09:12
Fantastisch, zo'n ronde zonder al te veel voorspelbare sprinters etappes. Zodoende kan er een all round wielrenner het puntenklassement winnen, ipv van een renner die alleen maar volgt, en niet meer dan een paar honderd meters nabij de eindstreep voorop rijdt. Ben het met de voorbeschouwing eens dat Alaphilippe de meeste sterren heeft.
16 augustus 2017 09:18
Als Alaphilippe gewoon in vorm is, zie ik weinig renners hem van dit truitje afhouden. Echter had ik Felline vorig jaar niet echt verwacht, dus misschien word ik weer verrast.
16 augustus 2017 09:22
@jungle man
In een massasprint is het wel de bedoel dat je een paar honderd meters VOOR de eindstreep voorop rijdt. Anders heb je er weinig aan. Het verschil met de Tour is hier gewoon de puntentelling. Met deze puntentelling had Uran of Froome waarschijnlijk de groene trui gepakt.
16 augustus 2017 09:24
@Jungle Man zoals Matthews ????????????????????????????????????????????????
16 augustus 2017 09:32
Betancur pakt deze.
16 augustus 2017 10:15
Ala lijkt me normaal gesproken favoriet.

Rojas kan met deze movistar selectie ook een outsider zijn. Kan zowel in sprints als uit de break punten scoren.
16 augustus 2017 10:22
Wist in het geheel niet dat vriend Felline die hele trui gewonnen had maar op zich wel logisch gezien het feit dat hij afgelopen jaar op alle terreinen erbij was.
16 augustus 2017 11:01
@Jungle Man
De trui voor het puntenklassement is over het algemeen bedoeld voor de sprinters, niet zo gek dat deze dus niet vaak naar all-round wielrenners gaat. Begrijp me niet verkeerd, een parcours als dit is leuker en een stuk interessanter om naar te kijken maar het puntenklassement is voor de sprinters, zoals het bergklassement voor de klimmers is..
16 augustus 2017 11:09
@ Tjoerd
Wat een onzin, wie heeft ooit bepaald dat de puntentrui voor de sprinters moet zijn? Als je kijkt wie in het verleden de puntentrui in de grote rondes won, waren nooit echte sprinters. Ergens is ooit het idee ontstaan dat de puntentrui perse voor sprinters moet zijn. Mede gevoed door de organisatie die dan meent de puntentelling aan te moeten passen, zoals in de Tour

Bergklassement is al jaren niet meer voor de klimmers, maar voor de aanvallers. Uitzonderingen daargelaten
16 augustus 2017 13:30
Zou Sören Kragh Andersen nog iets kunnen uitrichten in dit klassement?
Kan op veel terreinen uit de voeten.
16 augustus 2017 13:58
@ONCE
Bij het puntenklassement zijn punten te verdienen door het snelste aan te komen, wat vaak dus neerkomt op snel aan kunnen komen ofwel sprinten.. Ik zeg hiermee niet dat het een pure sprinter dit klassement 'moet' winnen, maar iemand die in ieder geval snel kan aankomen (evt op verschillende type aankomsten), in de Tour zal het dan vaak een sprinter zijn die wint door meer aankomsten op het vlakke terwijl dit in de Giro/Vuelta niet altijd zo hoeft te zijn.
Bergklassementen worden volgens mij nog steeds vaak gewonnen door aanvallers/renners die kunnen klimmen.
16 augustus 2017 14:23
Dat Haller nog eens genoemd zou worden in een voorbeschouwing op het puntenklassement.. Wie had dat gedacht. Daarnaast zie ik het woordje 'durf' liever vervangen door 'lef', het klinkt voor geen meter (of Vlaams) in die zinnen.

OT: Froome zal wel weer tweede worden, maar de vraag is wie er in het begin van de ronde op de bergop finishes zal domineren.

Reacties zijn gesloten.