Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe naar de Alto de l’Angliru

Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe naar de Alto de l’Angliru
Door Martin van den Bosch
zaterdag 9 september 2017 om 09:00

Op zaterdag volgt er een rit waar menig wielerliefhebber reikhalzend naar heeft uitgekeken. De mythische Alto de l’Angliru moet het decor vormen van de apotheose van deze Vuelta a España. Wie beslist deze ultieme confrontatie in zijn voordeel? WielerFlits blikt voor de voorlaatste keer deze ronde vooruit.

Parcours
In Asturië wacht de renners een dag voor het einde de kortste etappe van deze rittenkoers. Rond twee uur wordt het startschot gegeven van een rit over 117,5 kilometer die hen naar de top van de Angliru brengt.

Direct vanuit de start is het klimmen geblazen. Aan de 12,7 kilometer lange beklimming naar de top van La Reigada zijn weliswaar geen bergpunten toegekend, maar na drie weken Vuelta zullen de renners deze klim ongetwijfeld voelen. Het is goed mogelijk dat deze openingsfase direct vuurwerk oplevert. Het wordt interessant om te zien of hier al een aanval op touw gezet kan worden, of dat de Sky-ploeg het peloton compact wil houden.  Na de afdaling begint de aanloop naar de eerste van drie gecategoriseerde klimmen, die elkaar in snel tempo opvolgen.

De beklimming van de Alto de la Cobertoria (1ste categorie) is volgens het rondeboek 8,1 kilometer lang, maar ook in de kilometers ervoor loopt het wegdek al aardig op. De klim kent een stijgingspercentage van 8,6%, maar dat wordt enigszins vertekend door een vlakke passage in de beginfase. Na ongeveer 3,5 kilometer loopt het stijgingspercentage op tot maar liefst 18%. Tot de top op 1.195 meter hoogte komen de stijgingspercentages niet onder de acht procent.

Na een tien kilometer lange afdaling wacht met de Alto del Cordal de volgende hindernis. De 5,7 kilometer lange klim kent een stijgingspercentage van 8,6%, met een uitschieter tot 12,9% in de laatste kilometer. Na een afdaling kunnen de renners zich opmaken voor het dessert.

De Angliru is dit jaar voor de zevende keer in het etappeschema opgenomen. De steile bergweg maakte zijn debuut in 1999. Toen was het de betreurde klimmer José María Jiménez, die in een decor van in mist opgloeiende koplampen zegevierde. Het jaar erop ging de overwinning naar Gilberto Simoni, maar was het Roberto Heras die de klim als snelste opreed. De Kelme-renner beklom de Angliru in een tijd van 41 minuten en 55 seconden, tot op heden nog steeds een record

De gevreesde Asturische bergtop, vaak beklommen in een sluier van mist, zou in de jaren erop regelmatig terugkeren. In 2008 was Alberto Contador oppermachtig. Hij veroverde er in de twaalfde etappe de leiderstrui, die hij tot Madrid zou behouden. Drie jaar later reed Juan José Cobo op de Angliru Bradley Wiggins uit de leiderstrui en nam hij een voorschot op zijn latere eindzege. Bij het laatste bezoek in 2013 ging een dag voor het einde de dagzege naar de Fransman Kenny Elissonde, maar beslechte in de achtergrond Chris Horner het duel met Vincenzo Nibali in zijn voordeel.

De renners stijgen over een afstand van 12,5 kilometer van 340 naar 1575 meter. Tijdens het eerste gedeelte gaat het met stijgingspercentages van maximaal 11,2% procent al behoorlijk omhoog. In de laatste zes kilometer wordt het buitengewoon zwaar. Het zwaarste stuk is bij Cueña las Cabres, waar het stijgingspercentage oploopt tot een duizelingwekkende 23,5%. Hierna is het nog enkele kilometers tot de top, waarna in de slotfase een korte afdaling richting de finishlijn voert.

Favorieten
De etappe naar de Angliru is de laatste aankomst bergop van deze Vuelta. Renners met de ambitie en de fysieke mogelijkheden om nog iets aan de huidige situatie te veranderen, krijgen daar op zaterdag een laatste kans voor. Wanneer we de kanshebbers voor een ritzege overlopen, zien we dat de voornaamste kandidaten in de top van het klassement staan.

Geeft Froome zijn rode leiderstrui extra glans? – Foto: Sirotti

Chris Froome gaat als leider de slotdag in. Hoewel er veel kritiek is gekomen op de spektakelwaarde van het optreden van Froome en zijn ploeg Sky, kan er allerminst gezegd worden dat hij een eventuele Vuelta-zege gestolen heeft. Met een overwinning op Cumbre del Sol en een zege in de tijdrit in Logroño heeft hij al twee ritzeges te pakken. Na een mindere dag op Los Machucos, bewees hij donderdag dat hij nog niet op is. Op de Angliru heeft hij de keuze om zijn voorsprong om te consolideren, of zijn leiderstrui extra glans te geven.

Over de vraag of Froome ook de sterkste klimmer van deze Vuelta is, valt te discussiëren. Die titel komt wellicht eerder toe aan Miguel Ángel López. De Colombiaan kende deze Vuelta zijn definitieve doorbraak en imponeerde met overwinningen in de bergritten naar Calar Alto en Sierra Nevada. Op Los Machucos probeerde hij het opnieuw, maar kwam hij niet verder dan een derde plaats. Op weg naar Santo Toribio kon hij in de slotfase het snelle tempo echter niet meer volgen. Zaterdag leren we of dat een incident was, of dat de pijp bij de jonge klimmer inmiddels leeg is. Wanneer we zijn prestaties eerder deze Vuelta in ogenschouw nemen, behoort een zege op deze monsterlijke klim tot de mogelijkheden. Wellicht dat de mogelijkheid om ten koste van Davide Villella de bergtrui te veroveren nog voor extra motivatie zorgt.

Besluit Contador zijn carrière in stijl? – Foto: Sirotti

Alberto Contador toonde zich tijdens zijn afscheidstournee een renner zoals wielerfans ze graag zien. Door aanvallend te koersen zorgde hij voor het nodige spektakel. Vooraf had hij zich een podiumplek tot doel gesteld en dat behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Een (nieuwe) zege op de Angliru, zou een waardige afsluiter van zijn carrière als beroepsrenner zijn.

De Italianen kleurden de voorbije weken mede de koers. Vincenzo Nibali is op papier nog steeds de voornaamste uitdager van Froome. De kopman van Bahrain Merida heeft ervaring met de Angliru, al zal hij de dag uit 2011 waarop hij zijn Vuelta verloor het liefst willen vergeten. Donderdag werd hij op achterstand gereden, dus het is afwachten of hij in staat is om Froome nog één keer het vuur aan de schenen te leggen. Landgenoot Fabio Aru probeerde donderdag op weg naar Santo Toribio de orde te verstoren, maar moest aan de finish constateren dat zijn poging weinig rendement had opgeleverd. Waagt hij een dag voor het einde een nieuwe poging?

Kunnen de Nederlanders nog een rol van betekenis spelen? – Foto: Sirotti

Onder de Nederlanders zijn er diverse kandidaten om op deze loodzware beklimming een rol van betekenis te spelen. Voor Wilco Kelderman wordt het de dag van de waarheid. Voor de kopman van Sunweb ligt als beloning een podiumplaats klaar wanneer hij deze dag goed door weet te komen. Wout Poels zal naar verwachting in dienst van kopman Froome moeten koersen, al bewaart hij goede herinneringen aan zijn tweede plaats op de Angliru in 2011. Steven Kruijswijk groeit langzaam in deze Vuelta. Wanneer hij de goede lijn doortrekt, behoort een goede klassering op de Angliru tot de mogelijkheden.

De top tien van het algemeen klassement herbergt voornamelijk goede klimmers. Wanneer renners als Ilnur Zakarin en Michael Woods nog op willen schuiven, zullen zij risico moeten nemen en voor de aanval moeten kiezen. En de vluchters? Hoewel de overwinning van Kenny Elissonde vier jaar geleden de uitzondering op de regel is, vormt de Angliru doorgaans het decor voor een duel tussen klassementsrenners. Mocht een vlucht vooruit blijven, biedt dat kansen voor renners als Rafal Majka, Romain Bardet, Esteban Chaves, de gebroeders Yates en Louis Meintjes.

Aan de andere kant zijn er deze Vuelta nog genoeg ploegen zonder overwinning. In negentien ritten wisten acht ploegen dagsucces te realiseren. Een simpele rekensom leert dan dat 14 teams nog met lege handen staan. Ook het feit dat er tot dusver nog steeds geen Spaanse overwinning te vieren viel, zal de eerzuchtige Spanjaarden steken. Wellicht dat Daniel Moreno, Sergio Pardilla of David de la Cruz hier verandering in kan brengen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome,
*** Miguel Ángel López, Alberto Contador
** Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Wilco Kelderman
* Ilnur Zakarin, Michael Woods, Wout Poels, Steven Kruijswijk

Weer en TV
De beklimming van de Angliru staat bekend om de sluierbewolking die vaak rond de berg hangt wanneer deze beklommen wordt. Als toeschouwer krijg je het idee dat de herfst is ingetreden. Ook de aanloop ernaartoe verloopt zaterdag in herfstachtige omstandigheden. Er wordt namelijk de nodige regen voorspeld, wat de afdalingen onderweg vanzelfsprekend gevaarlijk maakt.

Sporza zendt de etappe al vanaf 14:15 live uit. Eurosport begint om 15:00 met de rechtstreekse uitzending. De NOS volgt om 16:00.

Dit artikel delen:

83 Reacties

Pédaleur de charme 8 september 2017 om 19:06

Wordt de Vuelta dan, na al die bergtoppen en geitenpaadjes, beslist in een natte afdaling?

Tuubke 8 september 2017 om 19:06

O, de kortste etappe van de Vuelta – een makkie dus!

Kelder is de Man 8 september 2017 om 19:07

Natte afdalingen.. de grootste ballen kunnen morgen het verschil gaan maken.

walkowiak 8 september 2017 om 19:10

Kelderman de rode leiderstrui, misschien tweede

goalgettert 8 september 2017 om 19:13

Ik heb nu al zin in Contador morgen.., let maar op die gaat op de eerste beklimming al

Gino 8 september 2017 om 19:13

Het zou toch wat zijn als Contador met een overwinning op de Angliru zou eindigen

Retro Lex 8 september 2017 om 19:15

Morgen zal ook de bergtrui duidelijk worden
Villella 1e met 67
Lopez 2e met 47
Te behalen 10 +10 + 15 ( voor de eerste )
Ik ga voor Lopez

Pédaleur de charme 8 september 2017 om 19:15

@Kelder

Quote:
de grootste ballen kunnen morgen het verschil gaan maken

En ik maar denken dat het een wielerwedstrijd was…

dikkechaap 8 september 2017 om 19:17

Ik verwacht dat het een secondenspel wordt om de derde plek. Ik zie Contador de etappe wel winnen, hij was op los machucos ruim de snelste…
@goalgettert
Ik denk juist niet dat Contador heel vroeg gaat. Hij maakt nu het meest kans op de etappe als hij wacht.

goalgettert 8 september 2017 om 19:26

@dikkechaap
Contador heeft de eindwinst nog niet uit zijn hoofd gezet, op alleen de Angliru zal die geen 3,5 minuten goed maken

Raafje 8 september 2017 om 19:26

Ik hoop dat Contador of Kruijswijk morgen wint, maar natte afdalingen zijn niet echt in het voordeel van Kruijs. Ik zie Zakarin ook wel ver komen met dat gesleur en getrek van hem. Ben benieuwd hoe Kelderman zich morgen weert, hij zal vaak worden aangevallen door de mannen onder hem.
ik denk dat Nibali niet kan wachten tot de Angliru denk dat ie dan niet 1 minuut op Froome gaat pakken, dus hij zal wel wat mannetjes vooruit sturen en op de top van de voorlaatste klim aanvallen.

Kraanwater 8 september 2017 om 19:26

@dikkechaap denk dat je daar gelijk in hebt maar we hebben het wel over Contador. Die gaat wanneer die zin heeft en het goed voelt :P

Muldriaen 8 september 2017 om 19:27

Mooi dat Zakarin vandaag wat extra kruit heeft verschoten. Morgen heel Nederland duimen en supporteren voor onze Wilco!!!

Velominatus 8 september 2017 om 19:32

Nibali trekt morgen de eindzege naar zich toe. Contador naar plek 3. Kelderman 5e na Zakarin.

ikbenprocycling 8 september 2017 om 19:36

Wat was Pantano aan het denken vandaag ?

Alto de angliru 8 september 2017 om 19:41

Bertje gaat alles of niets spelen die wil geen 5e of 4e of 3e worden, waarschijnlijk strijdend ten onder maar dat geeft niet.

Onie 8 september 2017 om 19:43

Bertje voor zijn laatste truc, dat zou wat zijn.

TeamNL 8 september 2017 om 19:44

Wat hoop ik dat er wat is gedaan aan afzetting. De beelden zouden nog mooier zijn zonder achterlijke meelopers.

jwbriede 8 september 2017 om 19:44

De sky-trein zal tot km 71 een verschroeiend tempo neerleggen om toppers te ontmoedigen van heel ver aan te gaan. En daarna wordt het ieder voor zich. Froome hoeft alleen het gat met Contador in de gaten te houden, maar dat is groot genoeg voor hem; de rest houdt hij wel in bedwang. Nibali zal vroeg moeten gaan. Gisteren werd op de slotklim duidelijk dat hij nu de zwakste man bergop is. Hij heeft het meest te verliezen. Zakarin kreeg vandaag de waarschuwing dat hij ook per dag maar één pijl heeft. Die schiet hij in de slotkilometers af. Kelderman twijfelde of hij vandaag mee zou gaan met Contador en Zakarin: hij voelde zich dus goed. Over die twijfel werd elders al wat gezegd, maar tactisch was hij vandaag heel slim. Morgen pakt hij Nibali en houdt hij Zakarin voldoende op afstand. Wordt hij dan tweede? Dat hangt van Contador af: die heeft geen ploeg maar is onwaarschijnlijk sterk. Hij zal bepalen of Wilco tweede of derde wordt. De rest zie ik niet meer meedoen. Lopez is na de tijdrit niet meer wat hij vorige week was en Woods en Aru zijn blij dat ze er nog bij horen. Poels springt daar nog overheen als hij niet te vroeg moet gaan werken voor Froome. Dit alles onder de diepste wens dat iedereen op de fiets blijft morgen.
Geniet ervan met zijn allen!!

vlek 8 september 2017 om 19:46

Vamos Alberto! Hopelijk vind je onderweg wat medestanders van niveau, bij voorkeur met een Nederlands vlaggetje achter hun naam.

Titaantje 8 september 2017 om 19:48

Ik denk dat Astana het tempo strak hoog gaat houden voorafgaand aan de eerste klim om MAG naar de bergtrui te laten rijden.
Dat kan MAG de ritzege kosten (wat extra krachten voor de bergpuntjes), maar is toch een relevante prijs.

Japsie 8 september 2017 om 19:49

Laatste echt bergetappe tot mei 2018. Nog eenmaal genieten :) Hoop op Contador. Voor Thijs Zonneveld! :P

hartstikkebedankt 8 september 2017 om 19:51

Zakarin – altijd in voor een aanval en nog kansrijk voor het podium – toch 1 sterretje te weinig vind ik

Kelder is de Man 8 september 2017 om 19:56

Pdc
Ik doelde niet op de koorknapen uiteraard.

TykkeThor 8 september 2017 om 20:02

Nibali, Contador en Zakarin trekken morgen in de aanval op de voorlaatste klim, maar Zakarin kegelt zijn medevluchters onderuit in de aanval waardoor hun Vuelta op dramatische wijze tot einde komt. Froome breekt op de Angliru en na een secondenspel wint Michael Woods de Vuelta na een ijzersterke slotklim. Wilco strandt op drie seconden van de winnaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair