Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 18

Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 18
woensdag 6 september 2017 om 19:00

Met nog vier etappes te gaan, begint het einde van deze Vuelta in zicht te komen. Voordat het zover is, staan er nog enkele aantrekkelijke ritten op het programma. Op donderdag volgt er een etappe met een lastige finale. WielerFlits neemt het onder de loep.

Parcours
Voor de achttiende etappe blijft de Vuelta in het noorden van Spanje, waar in de regio Santander een 169 kilometer lange overgangsetappe door het middengebergte op het programma staat. De start is in Suances, een kustplaats aan de Cantabrische Zee. Van daaruit gaat het in westelijke richting over een route waarin het op en af gaat.

Bij Pechón trekken de renners na ongeveer vijftig kilometer het binnenland in. In het tweede gedeelte van de etappe zijn er twee cols van de derde en een klim van tweede categorie opgenomen. De pure sprinters (voor zover nog aanwezig) zullen hier waarschijnlijk af moeten haken.

De rit kent haar slotstuk met de beklimming naar het klooster van Santo Toribio de Liébana. Deze 3,2 kilometer lange beklimming van derde categorie kent volgens de organisatie een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%. De lastige finale zal ongetwijfeld voor een spannende ontknoping zorgen.

Favorieten
Na bestudering van het profiel is duidelijk dat de winnaar van deze rit over klimmersbenen moet beschikken. Wanneer de renners koers maken op de laatste beklimming, zullen er ongetwijfeld een hoop renners afvallen. De vraag blijft of dit een rit blijkt voor aanvallers of klassementsrenners.

Adam Yates

Gaat Adam Yates op avontuur? – Foto: Sirotti

Een van de renners die hier wel eens voor de aanval zou kunnen kiezen, is Adam Yates. De Brit staat (net als zijn tweelingbroer Simon) op een achterstand van meer dan een uur op klassementsleider Froome. Het geeft hem de vrijheid om op avontuur te gaan. Hij probeerde het al in de rit naar Sierra Nevada en kondigde daarna aan vaker aan te gaan vallen. Zou hij deze rit in zijn rondeboek hebben aangekruist?

Een andere renner die graag de aanval zoekt is Darwin Atapuma. De Colombiaanse klimmer van UAE Emirates staat bekend als aanvalslustig, maar dat heeft deze Vuelta nog geen succes opgeleverd. Brengt hij daar in de laatste dagen verandering in? Voor ploeggenoot Rui Costa verloopt deze Vuelta ongetwijfeld anders dan hij zich voorgesteld had. De Portugees beschikt over de kwaliteiten om zich op dit terrein te tonen. Het is echter maar de vraag of we hem vooraan gaan zien. Zijn vrij anonieme optreden in de voorbije weken biedt weinig hoop.

Krijgt Luis Leon Sanchez loon naar werken? – Foto: Sirotti

De Spanjaarden zitten deze Vuelta opvallend genoeg nog zonder ritzege. Misschien dat Luis León Sánchez daar verandering in kan brengen. De Murciaan van Astana probeerde het al enkele keren in de voorbije weken, maar staat tot dusver met lege handen. De Spaanse topploeg Movistar is eveneens nog zonder overwinning. Dat zal ongetwijfeld steken bij de ploeg van Eusebio Unzué. Stuurt hij een van zijn renners in de vlucht? Met José Joaquín Rojas beschikt de ploeg over een renner die lastig terrein goed aankan en bovendien snel aan kan komen. De voor LottoNL-Jumbo rijdende Juan José Lobato voldoet aan hetzelfde profiel. Een andere Spanjaard die we misschien op de voorgrond gaan zien is Francisco Ventoso. De renner van BMC rijdt een vrij anonieme Vuelta, maar koerst donderdag door zijn geboortestreek. Gaat hij zich tonen aan zijn eigen publiek?

Normaal gesproken lijkt deze rit ook iets voor Julian Alaphilippe. Hij beschikt immers over de benodigde versnelling om op de hellende stroken in de slotfase zijn concurrenten af te schudden. De Fransman was woensdag al mee in de vlucht van de dag, maar heeft hij op donderdag nog kracht over om hier uit te pakken?

Kiest Soren Kragh Andersen voor de aanval? – Foto: Sirotti

Bij Sunweb staat momenteel alles in het teken van de podiumplek van Wilco Kelderman, maar de Nederlander heeft een ploeggenoot die in deze rit wel eens goed voor de dag zou kunnen komen. Søren Kragh Andersen toonde zich deze Vuelta reeds met een derde plek in Tomares en won eerder dit seizoen in Oman een rit met eveneens een lastig slot. Kan het Deense talent dit ook in de Spaanse heuvels?

Een renner die afgelopen weken in overgangsritten uiterst effectief bleek, is de Pool Tomasz Marczyński. Overwinningen in Sagunt en Antequera toonden aan dat hij in een erg goede vorm steekt. De routinier kan een lastig parcours goed verteren en beschikt daarnaast over de kwaliteiten om het in een kleine groep af te maken. Voegt hij een derde ritzege toe aan zijn palmares? Lotto Soudal beschikt met Thomas De Gendt over een tweede renner die graag de aanval kiest.

Om zijn leiderstrui in het bergklassement te verdedigen, zou het heel goed kunnen dat de Italiaan Davide Villella wederom ten aanval trekt. Er zijn in deze rit veertien punten te verdienen voor de bergtrui. Landgenoot Gianni Moscon zou deze finish ook goed aankunnen, al zal hij zich waarschijnlijk weg moeten cijferen voor kopman Froome. Tot slot is uitkijken waartoe een derde Italiaan in staat is. Matteo Trentin is met drie ritzeges de succesvolste afmaker van deze ronde. Boekt hij donderdag zijn vierde, of is deze slotfase voor hem te zwaar?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Adam Yates
*** Darwin Atapuma, Luis León Sánchez
** Julian Alaphilippe, Søren Kragh Andersen, Tomasz Marczyński
* Davide Villella, José Joaquín Rojas, Juan José Lobato, Matteo Trentin

Weer & TV
Donderdag krijgen de renners te maken met prettige koersomstandigheden. Het blijft droog en met een temperatuur van 22 graden Celsius is het niet al te warm. De wind heeft windkracht twee en komt uit het noorden, wat betekent dat de renners de wind deze rit tijdens de finale in de rug hebben.

Zowel Eurosport als Sporza beginnen om 15:00 met de live-uitzending. De organisatie verwacht de aankomst tussen half zes en zes uur. Bespreek in de Volg Hier van WielerFlits het verloop van de etappe.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Tuubke 6 september 2017 om 19:05

Nou Kelderman, laat ons juichen! Een beetje afstand nemen van Zakarin en Contador kan geen kwaad, met het oog op de Angliru.

ONCE 6 september 2017 om 19:20

Roche staat ver genoeg om mee te kunnen. En heeft vandaag aangetoond goeie benen te hebben

illu 6 september 2017 om 19:38

Wordt toch zaak voor nibali en co om Froome hier ook al pijn proberen te doen… miss kan kelderman wat pakken op zakarin?

Arry1337 6 september 2017 om 19:39

Ik hoop en verwacht dat ze er deze etappe in zullen vliegen. Iedereen weet dat de vluchtgroep kans maakt, maar tegelijkertijd ook een ideale springplank kan vormen voor aanvallende klassementsmannen. Hopelijk een groep van 20+ man vooruit en Contador/Lopez/Nibali die de aanval kiest op zo'n 50 km van het einde om vervolgens bovenop de Collada de Ozalda hulp te krijgen van een wachtende ploeggenoot. Dan moet Sky zich snel opbranden en kunnen de scheurtjes van vandaag misschien voor een heel ander slot van de Vuelta zorgen.

Ik verwacht morgen dat het zo snel gaat dat Contador de etappe wint. Zou het hem ook zeker gunnen na zo'n carriere en zulk vechtlust in zijn laatste grote ronde.

Lancearmstronghero 6 september 2017 om 20:14

Denk dat LL Sanchez zijn etappe gaat pakken!!

Romāns Vainšteins 6 september 2017 om 20:14

Dit wordt een hele andere etappe dan aanvankelijk verwacht vanwege wat er vandaag is gebeurd. Gaat het karakter van een klassieker krijgen hopelijk, profiel leent zich er goed voor, zin in !.

tdfan 6 september 2017 om 20:21

Die laatste 2 km gaan goed omhoog, procent of 8? Met een beetje geluk kan Kelderman hier wat seconden sprokkelen op Zakarin.

meestre 6 september 2017 om 20:35

Ik ben van dezelfde mening als “Romāns Vainšteins” . Hopelijk oorlog van 100 km voor de finish . Allen in de aanval ! Mijn favoriet : Woods ( kan mee met de beste en is zeer goed in sprint bergop ) .

mollemarijden 6 september 2017 om 20:49

Matige voorbeschouwing weinig info over de beklimmingen terwijl dat best gemakkelijk even snel erbij gezet kan worden. Zeker aangezien de beklimmingen elkaar snel op volgen. Vooral de 1e 3!
Als Froome bij de 3e al kraakt heeft die een probleem!

xistnc 6 september 2017 om 20:55

Astana, Trek en de Nibali’s zullen elke gelegenheid grijpen om oorlog te maken. En de Orica’s en de Bora’s houden er ook wel van, tegen beter weten in. An sich is dit een vluchtersrit, maar een deel van de vluchters zal een agenda hebben. Of is de wens de vader van de gedachte?

SprintMaster 6 september 2017 om 21:33

Na vandaag verwacht ik een onrustige etappe. Wordt dit een etappe met vooruitgeschoven posten die op het vals plat naar de laatste col gaan helpen? Slotklim is eigenlijk 1.8 km met 170 hoogtemeters. (9.5% gemiddeld)

kaboutertje 6 september 2017 om 22:13

Wederom geen hele sterke voorberschouwing. Aankomst is weer een muur. Laatste 1,8 km aan bij 10%. Verwacht veel oorlog. Bahrein, Trek kunnen het tempo flink omhoog gooien bij de drie beklimmingen die elkaar snel opvolgen. Cannondale zal wellicht willen controleren voor Woods. Daarnaast zullen veel redelijke klimmers die op achterstand mee willen zitten denk ik. Een aantal van deze mannen zijn dan wel weer genoemd in de voorbeschouwing. Ik zie Roche morgen ook wel meezitten.

Flamme Rouge 6 september 2017 om 22:58

Inderdaad niet top, maar rit is ook lastig te voorspellen. Maar ik zou geen sterren geven aan sprinters op een aankomst bergop. LL Sanchez zal wel weer zijn rol in de ploegtactiek van Astana vervullen, dus verwacht weinig eigen kansen.
Rui Costa is wel degelijk in de aanval geweest deze Vuelta.
Gok dat een van de Lotto Soudal renners voorop blijft morgen, voor een renner van Emirates.

TeamNL 6 september 2017 om 23:04

Hadden jullie deze gezien?

https://www.facebook.com/dumpertsport/videos/1471617256240814/

jooprioolpijp 6 september 2017 om 23:04

Leuk al die mensen die hopen op ‘oorlog maken’, maar zouden de heren Nibali en Contador niet ook van vlees & bloed zijn wellicht? Je maakt geen oorlog zonder zelf ook moe te worden, en dan is de vraag of je zelf niet meer moe wordt dan Froome die lekker in z’n treintje zit? Mits Froome niet op het verkeerde moment lek rijdt oid rijden ze die d’r echt niet af tot de slotklim, en iedereen die met krachten gesmeten heeft wordt dan door Froome losgereden. Verwacht daarom dat Froome relatief makkelijk gaat standhouden, en hooguit een paar seconden verliest na een wacht-wacht-poef etappe.

Vanderzande 6 september 2017 om 23:21

Bert jan Lindeman in een sprint a deux van Janse van Rensburg!

Pantani77 6 september 2017 om 23:22

@mollemarijden:
Speciaal wat ‘info’ voor jou (en natuurlijk andere wf) over een van de klimmetjes van morgen. De collada de la hoz was in 2012 de beklimming waar Bertje in 2012 zijn legendarische aanval naar fuente de inzette en de Vuelta van dat jaar naar zijn hand zette. Rodriguez verloor toen dik 2,5 minuut en…dat jaar was het zijn eerste zege van het seizoen.

Verder zeg ik niks (maar stiekem hoop ik dat hij zijn benen morgen niet voelt en hij zo n stunt nog een keer herhaalt).

LutsenkoFan 7 september 2017 om 00:11

@TeamNL

Was al eerder vermeld bij het bericht van Belkov.

Basjee 7 september 2017 om 00:28

Mooie aankomst. Ooit eens gekampeerd op de camping 2km voor de finish. Die laatste 2 kilometers lopen inderdaad flink omhoog. Met de pukkels in de laatste tientallen kilometers kan dit wel heel erg leuk worden!

Edd1e 7 september 2017 om 01:05

Waarom eindigt elke alinea met een vraag?

het tankie 7 september 2017 om 01:39

leuk dat er een aantal mensen zijn die commentaar hebben op de voorbeschouwing en dan zelf aangeven wat er beter zou kunnen.Maar als de etappe morgen is verreden,zit er vast de helft ook naast.Niets alles is te voorspellen,dus wees blij dat deze site er is voor ons!

RoelofD 7 september 2017 om 06:57

Eens met het tankie! Niet teveel janken en doe het zelf maar eens beter :)

snoek1974 7 september 2017 om 07:06

Dit is weer een lastig te voorspellen etappe , er zijn al paar Vuelta etappes anders gegaan dan gedacht , aangezien we redelijk tegen einde Vuelta zitten , verwacht ik de klassement renners op de laatste muur , al verwacht ik hier Moscon , LL Sanchez en Alaphalippe ook redelijk van voren. Maar een renners als Aru en Chaves moeten nog wat rechtzetten maar kunnen ze dat ook ?

Wim Kruithof 7 september 2017 om 07:36

Team NL, ik had het nog niet gezien, zieke actie eigenlijk… thanks voor de link.

Romāns Vainšteins 7 september 2017 om 07:37

Ik heb een toffe oplossing ! > schrijf wat meer over de omgeving en hou dat sterren geneuzel er buiten (dus niet rangschikken). Het moet WF onderhand toch ook gaan vervelen om te zien dat een hele hoop reacties aanmanend gezwam mbt de verdeling betreft ? Zo’n rit als deze is toch nagenoeg onvoorspelbaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair