Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 12

Door Koen Middendorp, donderdag 31 augustus 2017 om 08:00

Op donderdag krijgt het Vuelta-peloton een rit door Andalusië voorgeschoteld. Het voorgerecht bestaat uit een vlakke beginfase, maar daarna staan er nog twee fikse beklimmingen op het menu. Dat korstje in het zuiden van Spanje zal vooral de aanvallers doen watertanden. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.


Parcours
Waar vele rittenkoersen opteren voor een overgangsetappe na twee zware ondernemingen, tekent de Vuelta-organisatie nog maar eens een verraderlijke rit uit. Een etappe geschikt voor de aanvallers in het peloton, maar ook terrein dat zich leent voor vuurwerk tussen de klassementsrenners. Het Andalusische Motril – startplaats van de twaalfde etappe – is een zeer belangrijke landbouwstad. Het is onder meer verantwoordelijk voor de productie van bananen, avocado en mango. Wellicht dat de ploegleiders voor de start nog een laatste keer inkopen kunnen doen voor de bevoorradingszones onderweg. Motril heeft ook een Belgische connectie. Het was Koning Boudewijn (1930-1993) die in dit stadje een buitenverblijf had en er ook zijn laatste adem uitblies.

De eerste tachtig kilometer van de tweemaal zo lange etappe, zijn relatief vlak. Op 76 kilometer van de streep doemen echter de Puertos van het natuurgebied Torcal de Antequera op. Allereerst staat de Puerto del Léon (17,4 km aan 4,9%) op het menu. Met zijn gemiddelde stijgingsgraad van 5% staat deze hindernis te boek als een loper, maar de lengte van maar liefst zeventien kilometer en het onregelmatige karakter van de beklimming zullen zorgen voor verzuurde benen. De eerste zeven kilometer lopen omhoog aan ongeveer 6%, waarna er een korte afdaling volgt. De steilste stroken zijn op te meten na twaalf kilometer, als het wegdek piekt tot ruim 10%. De laatste drie kilometer zijn dan weer minder steil.

Eenmaal de top bereikt volgt er een lange – niet al te moeilijke – afdaling, gevolgd door zo’n vijftien op-en af gaande kilometers. Op 26 kilometer van de streep zullen de renners weer een lichter tandwiel moeten steken met het opdraaien van de Puerto del Torcal (7,6 km aan 7%). De eerste vijf kilometer zijn het zwaarst: van kilometerpaal twee tot en met vier is de gemiddelde stijging zelfs 10%. De laatste tweeduizend meter vlakken dan weer wat af.

De afdaling van de Torcal is in het begin vrij steil – waarna er halverwege een klein knikje volgt – alvorens de laatste tien kilometer aan te vatten. Als de renners weer beneden zijn dienen zij nog drie vlakke kilometers af te werken vooraleer de licht stijgende ultimo kilometro naar finishplaats Antequera in beeld komt. Deze stad is bekend vanwege zijn beeldschone kerken, arena’s en de Dolmens van Antequera: in de prehistorie gebouwde grafheuvels die inmiddels prijken op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Favorieten
De Vuelta is al in een aantal ritten een speeltuin voor aanvallers gebleken. De kans is groot dat de winnaar van de rit van donderdag opnieuw uit een vluchtersgroep zal komen. Nog vijftien ploegen zijn zonder overwinning, waardoor genoeg renners gemotiveerd zullen zijn om ten aanval te trekken.

Bij een scenario waarbij een vlucht het haalt, zijn er legio renners die we als kanshebber aan kunnen wijzen. De eerste helft van deze Vuelta heeft ons al een aardig beeld gegeven van welke renners er de ambitie en de benen hebben om een vlucht succesvol af te ronden.

Kan Alaphilippe het opnieuw? – Foto: Sirotti

Met vier overwinningen in elf etappes mag men rustig stellen dat Quick-Step Floors deze Vuelta de kunst van het rittenkapen beheerst. Een van die vier overwinningen werd zaterdag, in de rit naar Xorret de Catí, geboekt door Julian Alaphilippe. Met die zege toonde hij aan dat zijn knieproblemen tot het verleden behoren. Mengt hij zich opnieuw in de debatten? Ploeggenoten Bob Jungels en Enric Mas moeten op dit terrein ook uit de voeten kunnen. Man in vorm Matteo Trentin is op dit terrein ook niet kansloos, al zal hij zich wellicht inhouden met het oog op de relatief vlakke rit van vrijdag.

De Spanjaarden staan na elf ritten nog met lege handen. Desondanks zijn er onder de thuisrijders voldoende kandidaten voor het succesvol afronden van een (lange) vlucht. Bij het bescheiden Caja Rural-RGA lijkt de talentvolle klimmer Jaime Roson daarvoor de aangewezen man. In de rit van woensdag bedroeg zijn achterstand op winnaar López echter negentien minuten. Liet hij het bewust lopen of is hij momenteel niet goed genoeg?

Ook voor de Spaanse topploeg Movistar lijkt (hoewel het aan de leiding staat in het ploegenklassement) deze Vuelta dagsucces het hoogst haalbare. Marc Soler leek over de potentie te beschikken om een mooie klassementspositie te behalen, maar heeft moeten concluderen dat deze Vuelta daarvoor te vroeg komt. Een mooie ritzege zou als pleister op de wonde kunnen dienen.

Kan Luis Leon Sanchez zijn felbegeerde ritzege behalen?- Foto: Sirotti

De naam van Luis León Sánchez is in deze voorbeschouwingen al vaker voorbij gekomen. Dat hij deze Vuelta op jacht gaat naar dagsucces om het hiaat op zijn palmares weg te poetsen, zal inmiddels bekend zijn. Gaat de 33-jarige routinier op donderdag een nieuwe poging wagen?

Kan Polanc het ook in de Vuelta? – Foto: LaPresse – D’Alberto / Ferrari

UAE-Emirates heeft met de overwinning van Matej Mohoric in Cuenca zijn ritzege deze Vuelta al binnen. De ploeg beschikt echter over meerdere renners die hier vooraan mee kunnen doen om een dagsucces. Rui Costa kondigde vooraf aan dat hij zijn ritten uit zou zoeken, maar hem hebben we tot dusver nog niet heel veel vooraan gezien. Jan Polanc pakte in de rit naar Xorret de Catí al een tweede plek. De Sloveen bewees in de Giro al tot tweemaal toe dat hij een rit in een grote ronde kan winnen. Lukt hem dat ook in de Vuelta?

Wanneer we de mogelijke kandidaten voor de vlucht van de dag bespreken, dan kunnen we niet om Paweł Poljański heen. De aanvallend ingestelde Pool van BORA-hansgrohe was er in de openingsweek met twee tweede plaatsen al een paar keer dichtbij. Toont hij zich donderdag opnieuw? Ploeg- en landgenoot Rafał Majka kwam hier voor een goed klassement, maar heeft inmiddels zijn ambitie moeten bijstellen. Op Xorret de Catí stuitte hij op een sterkere Alaphilippe. Neemt hij hier revanche?

Tenslotte kan de strijd om de bergtrui wellicht een rol van betekenis spelen. De aanloop naar de twee beklimmingen van de dag is weliswaar vlak en lang, maar de vijftien punten die er te verdienen zijn kan renners over de streep trekken om mee te vluchten. Dan denken we bijvoorbeeld aan Thomas De Gendt, Davide Villella, Darwin Atapuma of Alexandre Geniez.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Rui Costa, Rafał Majka
** Jan Polanc, Marc Soler, Luis León Sánchez
* Thomas De Gendt, Alexandre Geniez, Serge Pauwels, Paweł Poljański

Weer & TV
Het is te hopen dat de ploegen voldoende regenjasjes hebben meegenomen, want die gaan in de rit naar Antequera zeker nodig zijn. De renners staat een dag met veel regen te wachten. De temperatuur is rond de 25 graden Celsius. De wind komt uit het zuiden en heeft windkracht 2. De Vuelta is ook donderdag weer te zien bij Eurosport en Sporza. De rechtstreekse uitzending begint om 15:00.

31 Reacties

snellerfietsen 30 augustus 2017 om 19:10

Degelijke voorbeschouwing. Wellicht Trentin nog een sterretje;)

Thompoesz 30 augustus 2017 om 19:25

Goed punt! ;-) en Rojas?

rosencrantz 30 augustus 2017 om 19:27

Spijtig dat hij er vandaag wat doorzakte op het einde, want dit zou zo’n rit kunnen zijn waar Contador iets forceert. In de derde week zijn er zo nog wel een tweetal ritten. Dus misschien wacht hij tot dan voor alles of niks.

DonQ. 30 augustus 2017 om 19:28

Rojas kwam vandaag weer heel behoorlijk binnen in de groep met LLS. En er moet iemand mee van Movistar voor het ploegenklassement, liefst 2.

ronddraaien 30 augustus 2017 om 19:40

Klim van meer dan 17km, nog steeds niet BC. Het gemiddelde % is misschien niet zo indrukwekkend, er zit wel een stuk afdaling in halverwege. Net als beide beklimmingen vandaag lijkt 1e cat in de Vuelta wel de BC van de Tour.

xistnc 30 augustus 2017 om 19:48

Bij mij ziet de weersverwachting er voor morgen in Motril, Malaga en Antequera uit-ste-kend uit! Dagje verkeerd gekeken misschien?

Onie 30 augustus 2017 om 19:51

Benieuwd of we nog wat van Bennett gaan zien deze Vuelta, of heeft die wat voor gehad. Anders biedt morgen wel kansen.

mollemarijden 30 augustus 2017 om 20:43

Als Nibali of Contador nu is 2 man in de aanval sturen en dan Froome weten te breken op de laatste col dan kan je veel tijd terug pakken. Want ze hebben beide een sterke ploeg vooral Nibali! En waarom Kelderman niet iets proberen?

TykkeThor 30 augustus 2017 om 21:06

Mooie dag weer voor Contador om uit te pakken. Misschien dat Nibali ook mee kan in de slag.

Knutknudsen 30 augustus 2017 om 21:13

Majka de viersterren-man van vandaag op 26 minuten, krijgt nu weer drie sterren. Heeft die zich lopen sparen of is het op?

fringale 30 augustus 2017 om 21:13

Adam Yates

jooprioolpijp 30 augustus 2017 om 21:21

@mollemarijden: ehh, als er iemand iemand anders breekt is het Froome die Contador en Nibali te grazen neemt. Skyploeg doet ook niet echt onder voor de anderen. Zou wel eens een tegenvallende etappe kunnen worden, Froome hoeft niet, en het terrein is (vanuit de luie bank) niet zwaar genoeg om iets te forceren. Gok op vluchters lijkt me terecht.

SteVwonder 30 augustus 2017 om 21:54

koentje bouwman?

Munz 31 augustus 2017 om 08:13

Is Adam Yates ziek?

BVG 31 augustus 2017 om 09:20

Trentin weer?

Front-runner 31 augustus 2017 om 09:33

Het lijkt me dat deze beklimmingen toch echt wat te veel van het goede zullen zijn voor Trentin

heldenepos 31 augustus 2017 om 09:38

Kan het zijn dat er “kostje” wordt bedoeld, waar nu “korstje” staat geschreven….?

dikkechaap 31 augustus 2017 om 09:47

Hopen dat een klassementsploeg het aandurft om eens flink gas te geven op de eerste klim. Kijken wie nog niet herstelt is van de regendag van gisteren.

Prima Facie 31 augustus 2017 om 09:54

Contador met een coupe. Misschien zelfs Nibali: hij rijdt niet voor het podium, maar de eindwinst. Ik verwacht een grote kopgroep met knechten van de grote mannen.

Juice 31 augustus 2017 om 10:04

Misschien probeert Nibali wel iets in de laatste afdaling? Vervolgens op opgewacht door een teamgenoot in de ontsnapping om dan samen naar de finish te rijden. Of is de afdaling daar niet technisch genoeg voor?

Romāns Vainšteins 31 augustus 2017 om 10:11

Leuk profiel dat zich leent voor een spannende rit waar van alles in gebeuren kan. Hele grote kopgroep helpt daarbij.

Nibs 31 augustus 2017 om 10:13

Nibali zal zich koest houden vandaag, er zijn de volgende dagen immers betere mogelijkheden om froome te bestoken.
Mss dat orica wat van plan is na het ongeloofelijk geklungel van gisteren.

siht 31 augustus 2017 om 11:02

Bilbao vandaag

Hemelrijk 31 augustus 2017 om 11:07

Lutsenko?

Wheely 31 augustus 2017 om 11:12

Kreder zal zich wreken vandaag.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.