Vuelta 2017: Voorbeschouwing bergetappe naar Los Machucos
Foto: Sirotti
woensdag 6 september 2017 om 08:00

Vuelta 2017: Voorbeschouwing bergetappe naar Los Machucos

Daags na de tijdrit naar Logroño staat een nieuwe zware bergrit op het programma. De loodzware slotweek gaat verder met een supersteile, typisch Spaanse aankomst bergop in Cantabrië.

Parcours
De etappe van woensdag start in Villadiego, een klein plaatsje in het noorden van de provincie Burgos. Van daaruit zetten de renners koers in noordelijke richting voor een 180,5 kilometer lange etappe die ze door de provincies Burgos en Cantabrië voert. Na de start gaat over een licht golvend parcours. In deze fase zal ongetwijfeld de vlucht van de dag geformeerd worden.

De eerste geclassificeerde hindernis van de dag begint na een kleine honderd kilometer. De Portillo de Lunada (8,3 km aan 5,7%) brengt de renners tot een hoogte van 1.350 meter, waarna een lange afdaling volgt. De Puerto de Asilas (10 km aan 6%) vormt daarna de tweede opwarmer voor het spectaculaire slotstuk van deze rit. Na een afdaling en een tussensprint, gaan de renners opnieuw het binnenland in voor de slotklim.

In de zoektocht naar nieuwe, spectaculaire aankomsten is de organisatie dit jaar uitgekomen bij de Alto de los Machuco. Dit ‘geitenpad’ is voor het eerst opgenomen in het routeschema van de Vuelta.. De Spaanse pers koos bij de introductie voor de benaming ‘rampas inhumanas’, oftewel onmenselijke stroken. Op het wegdek zijn ribbels aangebracht om de klim beter te laten verlopen.

Het gemiddelde stijgingspercentage van 8,7 procent is misleidend, want we hebben hier wel degelijk te maken met een heel lastige klim. Dat komt doordat deze onregelmatige beklimming enkele relatief vlakke stukken kent, wat het gemiddelde omlaag haalt. Op de steile stukken zullen de renners (zo goed als) geparkeerd staan. Met name in het eerste gedeelte krijgen zij behoorlijk wat voor de kiezen. Hoewel er afschrikwekkende percentages van 30% genoemd zijn, houdt de organisatie het bij 25 á 26 procent. Na een vlakkere passage volgen enkele kilometers waarin het stijgingspercentage niet onder de tien procent zakt. De rit wordt afgesloten met een korte afdaling.

Favorieten
Na bestudering van het parcours is het overduidelijk dat de renner die hier als eerste over de finish zal komen, over de nodige klimmerscapaciteiten moet beschikken. Een belangrijke factor is de mate waarin renners hersteld zijn van de tijdrit op woensdag. Klassementsrenners die in de rit tegen de klok op de limiet gereden hebben, zouden de dag erna hier wel eens de rekening voor kunnen betalen.

Gaat Miguel Angel Lopez voor nummer drie? – Foto: Sirotti

Wanneer er deze Vuelta een rit bergop eindigt, dan kunnen we niet om de naam van Miguel Ángel López heen. De Colombiaan imponeerde deze Vuelta bergop en heeft meerdere malen bewezen een van de betere, zo niet de beste klimmer van deze ronde te zijn. De Astana-renner won al op Calar Alto en de Sierra Nevada en is daarom ook voor de rit naar Alto de los Machuco de te kloppen man.

Kan Esteban Chaves zich revancheren? – Foto: Sirotti

Landgenoot Esteban Chaves is eveneens een renner die hier hoge ogen kan gooien. De kopman van Orica-Scott verloor in de tijdrit kostbare minuten, maar komt nu weer op terrein waar zijn kwaliteiten tot zijn recht komen. Zijn vierde plaats in de rit naar Sierra Nevada toonde aan dat het met zijn vorm wel goed zit. Ploeggenoten Adam en Simon Yates zouden op dit terrein ook op de voorgrond kunnen treden. Inmiddels behoren zij tot de categorie renners die geen bedreiging meer vormen voor het algemeen klassement. Wanneer zij de benen hebben om in de aanval te gaan, zou deze tactiek wel eens succesvol kunnen uitpakken.

Wat gaat Chris Froome doen? – Foto: Sirotti

Woensdag zullen wederom alle ogen gericht zijn op Chris Froome. Na de tijdrit wachten de klassementsleider nog vier ritten om het rood naar Madrid te brengen. De afgelopen bergritten hield hij samen met zijn Sky-trein de wedstrijd onder controle. Voor het wedstrijdverloop zullen de intenties van de Britse formatie van groot belang zijn. Geven zij een groep vluchters een grote voorsprong, of kiezen ze ervoor om het verschil binnen de perken te houden? Wout Poels zou (gezien zijn geschiedenis op de steile Angliru) ook hier een goed individueel resultaat kunnen rijden, maar zal zich naar verwachting naar de orders van zijn ploeg.

Houdt Wilco Kelderman stand? – Foto: Sirotti

Na de tijdrit is de strijd om de podiumplaatsen een nieuw hoofdstuk ingegaan. Renners als Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman en Ilnur Zakarin beschikken over de beste papieren. De drie zullen de komende dagen ongetwijfeld nog van positie wisselen. Zij hebben het voordeel dit jaar geen zware Tour achter de rug te hebben. Wie neemt het initiatief om de status quo te veranderen?

De ogen van de wielerfans zullen donderdag ook gericht zijn op Alberto Contador. Voor een podiumplek lijkt hij met een achterstand van twee minuten nog niet uitgeschakeld. Bovendien zal de Spanjaard zijn laatste Vuelta dolgraag met een ritzege willen besluiten. Hij koos deze Vuelta al meerdere malen voor de aanval. Krijgt hij in deze rit de ruimte om zijn carrière in stijl af te sluiten? Geboren klimmers als Romain Bardet, Louis Meintjes en Fabio Aru zullen zich ongetwijfeld ook vooraan laten zien. Bardet eindigde in de tijdrit, mede door een valpartij, op meer dan acht minuten van Froome. Heeft hij zich gespaard voor deze rit? En waartoe is Michael Woods nog in staat?

Een van de klimmers die een goede klassering uit zijn hoofd heeft moeten zetten is Rafal Majka. De kopman van BORA-Hansgrohe toonde zaterdag met winst op Sierra de La Pandera desondanks dat hij bergop lastig te kloppen is. Voor deze rit mag hij eveneens tot de kanshebbers gerekend worden. De Pool staat inmiddels op bijna anderhalf uur van leider Froome, waardoor hij zonder problemen met een vroege vlucht kan meespringen. Bovendien is Majka nog in de race voor het bergklassement. Motiveren de dertig punten die in deze zware rit te verdienen zijn hem om mee te springen?

In WielerFlits Live werd ook vooruitgeblikt op deze etappe. Bekijk het fragment hieronder:

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Chris Froome, Esteban Chaves
** Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin, Wilco Kelderman
* Alberto Contador, Romain Bardet, Fabio Aru, Rafal Majka

Weer & TV
Volgens de weersvoorspelling is het woensdag bewolkt, maar blijft het droog. De temperatuur is overdag ongeveer 22 °C. De wind waait uit het noorden en is zwak, windkracht 2.

De etappe naar Los Machucos wordt door Eurosport van start tot finish rechtstreeks uitgezonden. De zender begint dan ook al om 12:30 met de live-uitzending. Sporza haakt een uurtje later in.

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
6 september 2017 10:11
@Dushi Poels heeft al eerder sterke tijdritten gereden. Niks nieuws.

@Henk Froome slecht op steile stroken? Reed in 2011 erg sterk op de Angliru, won al op La Planche de Belles Filles en werd al eens 2e in de Tour op de muur van Huy. Kan hij dus prima aan.
6 september 2017 10:46
Foto op Nusport geeft mooi weer hoe steil het is....
6 september 2017 11:03
Dat eerste steile stuk is iets van 700m. Het tweede ongeveer de helft daarvan. Daarna redelijk gelijkmatig. Mooie klim om meteen de Sky trein uit elkaar te laten rammelen. De mannen gaan scheel zien op die stukken. :-)
6 september 2017 11:11
Dit jaar lijkt Froome op de erg steile stukken toch wel kwetsbaar. Al is het alleen maar omdat hij dan niks heeft aan die koersverneukende wattagebrigade die altijd voor hem uitrijdt.
6 september 2017 11:11
Ik denk (en hoop een beetje) dat Nibali het niet kan laten om aan te vallen onderaan de slotklim, en vervolgens zichzelf gigantisch tegenkomt en voorbij wordt gereden door het pelotonnetje onder aanvoering van Poels. Kelderman moet gewoon gebruik maken van de aanpak (strak en gelijkmatig tempo) van Sky, dat past perfect bij zijn kwaliteiten. Dan eindigt hij vanzelf bij z'n (andere) concurrenten voor het podium.
6 september 2017 11:19
@mackie,

Verschillen zullen er op zo'n steile slotklim wel worden gemaakt er zijn nu eenmaal renners die boven de 10% in de problemen komen. Froome leek althans in de Tour niet op zijn best op de extreem steile stukken.
Maar zo'n steile slotklim leent zich minder voor een aanval met vooruitgeschoven posten die op de slotklim nog wat kunnen helpen. Het is dan ieder voor zich.
Hele grote verschillen verwacht ik ook niet. Klim is maar 7 km lang met de eerste 2 km extreem steil. Wel benieuwd of we na 2km nog een Sky treintje zien, dat denk ik niet. Ik verwacht Poels van voren Froome zal aanklampen maar gaat niet lossen. We gaan het zien.
6 september 2017 11:33
Voorspelling uit de losse pols
01. Lopez
02. Chavez +15
03.Zakarin +20
04.Kelderman +20
05. Froome +20
06. Poels + 20
07. Contador + 30
08. Nibali +45
09. Aru +45
10. Kruijswijk +1,15
6 september 2017 11:36
De Mirador de Ezaro is ook waanzinnig stijl, maar veel korter. Zie hier het profiel

http://forum.cyclingnews.com/viewtopic.php?f=6&t=31286

En hier de uitslag in 2012;
http://www.procyclingstats.com/race/Vuelta_a_Espana_2012_Stage_12 (Gesink werd 4e)

Ik verwacht vandaag echt grotere verschillen. Mensen als Aru en Kruijswijk gaan het ook echt niet leuk vinden vandaag.
6 september 2017 11:40
En hier de uitslag van de Ezaro van vorig jaar
http://www.procyclingstats.com/race/Vuelta_a_Espana_2016_Stage_3
6 september 2017 11:43
Ik hoop dat LottoNL twee mannetje vooruit stuurt (Clement en Olivier/Bouwman/Tolhoek) en Kruijswijk op de Lunada in de aanval gaat. Misschien kan Poels met hem mee zodat de concurrenten van Froome worden gedwongen om in de achtervolging te gaan en Sky dat zelf niet hoeft te doen. Natuurlijk zal dat dan wel liggen aan welke klassementsrenners met Kruijswijk en Poels meespringen.
6 september 2017 11:44
Hopelijk kan Kelderman Zakarin volgen
6 september 2017 11:51
@ Frits: Aan de vorm zal het niet liggen bij Kelderman. De vraag is voor mij op wie hij allemaal gaat reageren. Zakarin, Contador en Lopez blijven bedreigingen.
6 september 2017 11:53
Kelderman in vorm moet hier toch wat kunnen.
6 september 2017 11:56
Sunweb moet twee mensen meesturen, anders zit Kelderman wel heel vroeg alleen. Als hij zelf voor zijn eten en drinken moet zorgen, kost dat kracht. Bovendien moet er iemand in het dal achter Lopez aanrijden ;)
6 september 2017 12:05
OFF: Kamna out... Rot voor Kelderman
6 september 2017 12:28
@ Frits des Jeux
Het enige kwetsbare moment in de Tour dit jaar was toen hij in 500 mtr bijna een halve minuut verloor op Aru. Dat was heel steil.
Ook eerder in deze Vuelta leek hij wat kwetsbaar op de steile stukken.
6 september 2017 12:31
@ die Rooie: waar vindt je dat?

Edit: shit, lees het nu ook
6 september 2017 12:50
34-32 voor Kelderman.
Denk dat hij nooit eerder zo'n verzet op zijn fiets gehad heeft.
En weer terug naar Ultegra omdat Dura-Ace dit niet aankan.
6 september 2017 12:52
Serieus, 34x32? Pffff...

Het is inmiddels wat opgeklaard op 35km van de finish. Ik ga maar eens richting Los Machucos.
6 september 2017 12:57
@henk op cumbre del sol was hij aardig sterk.. de froome van de vuelta is niet die van de tour. Hij lijkt sterker.
6 september 2017 13:56
34-32 klinkt meer als een MvdP-verzetje
6 september 2017 14:02
Ik weet nog dat onder andere Oscar Sevilla (de berggeit uit die Vuelta) toen ze de eerste keer de Angliru opgingen een triple had laten monteren. Ging helemaal mis.

Reacties zijn gesloten.