Vuelta 2017: Voorbeschouwing bergetappe naar Los Machucos
Foto: Sirotti
woensdag 6 september 2017 om 08:00

Vuelta 2017: Voorbeschouwing bergetappe naar Los Machucos

Daags na de tijdrit naar Logroño staat een nieuwe zware bergrit op het programma. De loodzware slotweek gaat verder met een supersteile, typisch Spaanse aankomst bergop in Cantabrië.

Parcours
De etappe van woensdag start in Villadiego, een klein plaatsje in het noorden van de provincie Burgos. Van daaruit zetten de renners koers in noordelijke richting voor een 180,5 kilometer lange etappe die ze door de provincies Burgos en Cantabrië voert. Na de start gaat over een licht golvend parcours. In deze fase zal ongetwijfeld de vlucht van de dag geformeerd worden.

De eerste geclassificeerde hindernis van de dag begint na een kleine honderd kilometer. De Portillo de Lunada (8,3 km aan 5,7%) brengt de renners tot een hoogte van 1.350 meter, waarna een lange afdaling volgt. De Puerto de Asilas (10 km aan 6%) vormt daarna de tweede opwarmer voor het spectaculaire slotstuk van deze rit. Na een afdaling en een tussensprint, gaan de renners opnieuw het binnenland in voor de slotklim.

In de zoektocht naar nieuwe, spectaculaire aankomsten is de organisatie dit jaar uitgekomen bij de Alto de los Machuco. Dit ‘geitenpad’ is voor het eerst opgenomen in het routeschema van de Vuelta.. De Spaanse pers koos bij de introductie voor de benaming ‘rampas inhumanas’, oftewel onmenselijke stroken. Op het wegdek zijn ribbels aangebracht om de klim beter te laten verlopen.

Het gemiddelde stijgingspercentage van 8,7 procent is misleidend, want we hebben hier wel degelijk te maken met een heel lastige klim. Dat komt doordat deze onregelmatige beklimming enkele relatief vlakke stukken kent, wat het gemiddelde omlaag haalt. Op de steile stukken zullen de renners (zo goed als) geparkeerd staan. Met name in het eerste gedeelte krijgen zij behoorlijk wat voor de kiezen. Hoewel er afschrikwekkende percentages van 30% genoemd zijn, houdt de organisatie het bij 25 á 26 procent. Na een vlakkere passage volgen enkele kilometers waarin het stijgingspercentage niet onder de tien procent zakt. De rit wordt afgesloten met een korte afdaling.

Favorieten
Na bestudering van het parcours is het overduidelijk dat de renner die hier als eerste over de finish zal komen, over de nodige klimmerscapaciteiten moet beschikken. Een belangrijke factor is de mate waarin renners hersteld zijn van de tijdrit op woensdag. Klassementsrenners die in de rit tegen de klok op de limiet gereden hebben, zouden de dag erna hier wel eens de rekening voor kunnen betalen.

Gaat Miguel Angel Lopez voor nummer drie? – Foto: Sirotti

Wanneer er deze Vuelta een rit bergop eindigt, dan kunnen we niet om de naam van Miguel Ángel López heen. De Colombiaan imponeerde deze Vuelta bergop en heeft meerdere malen bewezen een van de betere, zo niet de beste klimmer van deze ronde te zijn. De Astana-renner won al op Calar Alto en de Sierra Nevada en is daarom ook voor de rit naar Alto de los Machuco de te kloppen man.

Kan Esteban Chaves zich revancheren? – Foto: Sirotti

Landgenoot Esteban Chaves is eveneens een renner die hier hoge ogen kan gooien. De kopman van Orica-Scott verloor in de tijdrit kostbare minuten, maar komt nu weer op terrein waar zijn kwaliteiten tot zijn recht komen. Zijn vierde plaats in de rit naar Sierra Nevada toonde aan dat het met zijn vorm wel goed zit. Ploeggenoten Adam en Simon Yates zouden op dit terrein ook op de voorgrond kunnen treden. Inmiddels behoren zij tot de categorie renners die geen bedreiging meer vormen voor het algemeen klassement. Wanneer zij de benen hebben om in de aanval te gaan, zou deze tactiek wel eens succesvol kunnen uitpakken.

Wat gaat Chris Froome doen? – Foto: Sirotti

Woensdag zullen wederom alle ogen gericht zijn op Chris Froome. Na de tijdrit wachten de klassementsleider nog vier ritten om het rood naar Madrid te brengen. De afgelopen bergritten hield hij samen met zijn Sky-trein de wedstrijd onder controle. Voor het wedstrijdverloop zullen de intenties van de Britse formatie van groot belang zijn. Geven zij een groep vluchters een grote voorsprong, of kiezen ze ervoor om het verschil binnen de perken te houden? Wout Poels zou (gezien zijn geschiedenis op de steile Angliru) ook hier een goed individueel resultaat kunnen rijden, maar zal zich naar verwachting naar de orders van zijn ploeg.

Houdt Wilco Kelderman stand? – Foto: Sirotti

Na de tijdrit is de strijd om de podiumplaatsen een nieuw hoofdstuk ingegaan. Renners als Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman en Ilnur Zakarin beschikken over de beste papieren. De drie zullen de komende dagen ongetwijfeld nog van positie wisselen. Zij hebben het voordeel dit jaar geen zware Tour achter de rug te hebben. Wie neemt het initiatief om de status quo te veranderen?

De ogen van de wielerfans zullen donderdag ook gericht zijn op Alberto Contador. Voor een podiumplek lijkt hij met een achterstand van twee minuten nog niet uitgeschakeld. Bovendien zal de Spanjaard zijn laatste Vuelta dolgraag met een ritzege willen besluiten. Hij koos deze Vuelta al meerdere malen voor de aanval. Krijgt hij in deze rit de ruimte om zijn carrière in stijl af te sluiten? Geboren klimmers als Romain Bardet, Louis Meintjes en Fabio Aru zullen zich ongetwijfeld ook vooraan laten zien. Bardet eindigde in de tijdrit, mede door een valpartij, op meer dan acht minuten van Froome. Heeft hij zich gespaard voor deze rit? En waartoe is Michael Woods nog in staat?

Een van de klimmers die een goede klassering uit zijn hoofd heeft moeten zetten is Rafal Majka. De kopman van BORA-Hansgrohe toonde zaterdag met winst op Sierra de La Pandera desondanks dat hij bergop lastig te kloppen is. Voor deze rit mag hij eveneens tot de kanshebbers gerekend worden. De Pool staat inmiddels op bijna anderhalf uur van leider Froome, waardoor hij zonder problemen met een vroege vlucht kan meespringen. Bovendien is Majka nog in de race voor het bergklassement. Motiveren de dertig punten die in deze zware rit te verdienen zijn hem om mee te springen?

In WielerFlits Live werd ook vooruitgeblikt op deze etappe. Bekijk het fragment hieronder:

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Chris Froome, Esteban Chaves
** Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin, Wilco Kelderman
* Alberto Contador, Romain Bardet, Fabio Aru, Rafal Majka

Weer & TV
Volgens de weersvoorspelling is het woensdag bewolkt, maar blijft het droog. De temperatuur is overdag ongeveer 22 °C. De wind waait uit het noorden en is zwak, windkracht 2.

De etappe naar Los Machucos wordt door Eurosport van start tot finish rechtstreeks uitgezonden. De zender begint dan ook al om 12:30 met de live-uitzending. Sporza haakt een uurtje later in.

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
5 september 2017 19:03
Zou mij werkelijk niets verbazen als Lopez hier 1-2 minuten pakt. Hoop dat Kelderman vandaag niet te diep is gegaan.
5 september 2017 19:08
Als het zo steil is dat de renners moeten gaan lopen, is zelfs dat in het voordeel van Froome...
5 september 2017 19:13
Chaves 3 sterren lijkt me iets te veel van het goede.
5 september 2017 19:19
De Kruijsweken zijn aangebroken! morgen vanuit de vlucht klopt die Majka en Bardet
5 september 2017 19:19
wellicht een klim waar je Froome los kunt rijden
5 september 2017 19:20
@goalgettert

En toen ging de wekker ;)
5 september 2017 19:21
Je kunt die slotklim nu al uittekenen. Poels heeft zoals gewoonlijk in de derde week in topvorm en rijdt op kop voor Froome. Hij rijdt een dusdanig hard tempo en is dusdanig steil dat op 3 km van de finish alleen Froome, MA Lopez en Zakarin in zijn wiel zitten. Nibali en Kelderman met zijn tweeën daarachter. Het steilste stuk trouwens: https://www.google.nl/maps/@43.2603894,-3.6397589,3a,75y,235.99h,83.34t/data=!3m6!1e1!3m4!1sirHfovK7Ff8tjVzg8azYQQ!2e0!7i13312!8i6656
5 september 2017 19:22
López heeft zich vandaag vast gespaard. Die pakt morgen minuten terug
5 september 2017 19:30
Kijken of Astana de hele boel gaat controleren morgen....
5 september 2017 19:31
Uhm de eerste week had ook van die relatief korte puisten. Daar heb ik Lopez nog niet mee zien doen. Ik verwacht hem morgen niet als eerste van de favorieten. Maar wie dan wel? Tja.. erg lastig deze Vuelta maar ik gok op Chaves.

Lopez heeft zich helemaal niet gespaard vandaag lol, hoe kom je daar nu weer bij??

Sky zal hetzelfde doen als in de eerste week met Moscon, die werd niet voor niks laatste in de tijdrit als Italiaans Kampioen. Nieve heeft zich ook ingehouden en Poels zal wel het laatste kilometertje moeten opknappen.
5 september 2017 19:34
Quote:
Hoewel er afschrikwekkende percentages van 30% genoemd zijn, houdt de organisatie het bij 25 á 26 procent.


Oooohhh, dat valt wel mee dus...

Kelderman was op zo'n belachelijk steil ding in het Baskenland al eens heel goed, daar was alleen Landa ietsje beter. Toen was Kelderman in orde, maar niet in de grootse topvorm van nu. Ik denk dat we hier weleens de tweede achtereenvolgende 2e plaats van Wilco kunnen gaan zien. Uiteraard na Superman, die met zijn kuiten van dynamiet voor deze klim gemaakt is.

****
Superman
***
Kelderman
**
Froome - Poels
*
Majka of Adam Yates uit een vlucht.

@ LutsenkoFan

Dit is echt totaal niet te vergelijken met de steile pukkels van de eerst week, dit is nog eens écht buitencategorie. Bovendien is het duidelijk dat Lopez naarmate de ronde vordert steeds beter wordt. Niet geheel onlogisch, na een jaar waarin hij veruit het minste gereden heeft en een blessure waarvan ie pas vlak voor de Vuelta helemaal hersteld was.
5 september 2017 19:36
Het is dat Poels wel op Froome zal moeten wachten, anders was hij hier voor mij de grote favoriet.
5 september 2017 19:37
@lutsenkofan daar hoorde een smiley met knipoog achter
5 september 2017 19:38
Ik ga morgen voor Chaves of López. Die staan al zo ver achter dat Sky ze laat rijden. De een op 5.25 en de ander op bijna 7 minuten. Verder zal Nibali wat proberen, Contador gaat ook weer aan maar verkijkt zich op de steilheid. Kelderman pakt tijd op Zakarin. Dit is toch iets te steil voor Ilnur, denk ik. Froome pakt ook tijd op Nibali.
5 september 2017 19:39
@Lynda

Daar heb je totaal gelijk in maar hij was wel gelijk bij de 1e grote col de beste klimmer. Terwijl hij daarvoor nog niet bij de beste behoorde. Ik vrees dat het iets te explosief voor hem gaat worden al mag hij me uiteraard verbazen.
Terwijl hij me op Sierra Nevada al iets liet zien wat ik in jaren niet heb gezien.
5 september 2017 19:43
Wat een afschuwelijke percentages. Niet echt nodig wat mij betreft, maar het zal ongetwijfeld spektakel geven. Kelderman zal standhouden en mogelijk nog wat tijd pakken op Zakarin en Nibali. Lopez voor de zege.
5 september 2017 19:49
Als ik op google maps kijk (bedankt voor de link) vraag ik me af of de slotklim toegankelijk zal zijn voor het publiek, dat zal wel zo zijn natuurlijk maar dranghekken plaatsen lijkt gewenst, veel ruimte zal daar niet voor zijn. Leuk klimmetje voor Poels al verwacht ik niet dat ie daar voor eigen kansen mag gaan. Er komen verschillen maar zal geen minuten werk worden of je zakt er helemaal door, dan kan het snel gaan.
5 september 2017 20:19
Volgens mij is het zo steil dat juist daarom het een saai slot krijgt. Iedereen zal toch een beetje vrees hebben. Wellicht dat de winnaar net 15 seconden pakt op gruppo froome ofzo. Ik zie het chaves niet doen want die lijkt toch minder te worden. Als ik zoiets zeg gaat hij waarschijnlijk winnen. Hopelijk zet wilco zijn tanden in het wiel van zakarin!
5 september 2017 20:26
@grinta: idd, dat denk ik ook. Het wordt echt zo een klim (net als toen de Angliru geintroduceerd werd) waarvan we naderhand allemaal zeggen dat het wel écht belachelijk slopend is. Dit is zo steil dat aanvallen er niet in zit. Dit is heel langzaam van elkaar weg rijden, bijna in slow motion.
5 september 2017 20:35
Als je je hier opblaast ben je genaaid.
Dus wie hier een slechte dag heeft kan gewoon minuten verliezen.
5 september 2017 20:39
Ik ga morgen voor een vlucht met Enriq Mas die als eerste de streep gaat passeren.

De klassementsmannen blijven tot de slotklim samen. Nibali zal aanvallen maar uiteindelijk juist tijd verliezen. Kelderman en Zakarin blijven bij elkaar in de buurt.
5 september 2017 20:42
Dit is een klim voor Contador je moet veel staan hier of slipt je achterkant weg. Gelukkig voor de renners beetje koelen temperaturen.
5 september 2017 20:46
Hopen op een goede dag voor Pantano, stetina vooruit, Bertje die een bom gooit op de 2e categorie en nu eens een plan dat wel resultaat op levert
5 september 2017 21:09
Het zal hopelijk niet weer een vluchtgroep worden omdat Sky al het werk alleen moet doen. Ik wil een gevecht voor de ritzege tussen de top 10! Oke, Kruijswijk vanuit de vlucht mag dan weer wel.
5 september 2017 21:09
Poels zal iedereen behalve Froome eraf moeten rijden om te winnen.

Reacties zijn gesloten.