Vuelta 2017: Matteo Trentin voltooit hattrick in Tomares
foto: Sirotti
vrijdag 1 september 2017 om 17:22

Vuelta 2017: Matteo Trentin voltooit hattrick in Tomares

Matteo Trentin heeft de dertiende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De groenetruidrager van Quick-Step Floors rondde het ploegwerk fenomenaal af in Tomares. Het is voor hem zijn derde ritzege van deze ronde. Gianni Moscon (Sky) werd tweede, voor Søren Kragh Andersen (Sunweb). Chris Froome was bij de pinken en behield zijn rode leiderstrui.

Kopgroep met hardrijders
Vier renners sprongen al vroeg weg. Thomas De Gendt kreeg Arnaud Courteille, Alexis Gougeard en bergtruidrager Davide Villella mee. Even later sloot ook Alessandro De Marchi aan. Villella pakte op de enige klim van de dag zijn punten en liet zich daarna afzakken.

De Marchi blijft het langst vooruit
In het peloton zorgden Quick-Step Floors, LottoNL-Jumbo en Cannondale-Drapac voor de controle. Zij lieten het verschil nooit groter worden dan vijf minuten. In de ‘Spaans vlakke’ finale deze rit lieten De Gendt en De Marchi zien over de langste adem te beschikken. Dertien kilometer voor het einde ging de Italiaan solo verder, maar zes kilometer later werd ook hij in de kraag gevat. De sprinters en klassementsmannen werden door hun ploegen van voren gehouden, wat voor de nodige nervositeit zorgde.

Geen maat op Trentin
De finale werd gekenmerkt door een venijnige beklimming. Quick-Step Floors nam hier het initiatief, waardoor demarrages van onder meer Adam Hansen, Søren Kragh Andersen en Alexey Lutsenko teniet gedaan werden. Julian Alaphilippe was de laatste lead-out voor Matteo Trentin, die in de laatste rechte lijn met een straffe spurt de rest niet op de finishfoto liet staan.

Kelderman stijgt in klassement
De lastige finale zorgde voor enkele gaten in het peloton. Chris Froome, Vincenzo Nibali en Wilco Kelderman zaten attent in de groep van Trentin, terwijl andere klassementsrenners in de laatste bocht een gaatje wisten te dichten en zo kostbaar tijdverlies wisten te voorkomen. David De la Cruz verloor zeven seconden, waardoor Kelderman zijn vierde plek in het klassement overneemt.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
1 september 2017 17:40
Goed gewerkt door TLJ voor Kruijswijk vandaag. Heeft zich uitbetaald.
1 september 2017 17:42
Binnen twee jaar krijgt Moscon in elke klassieker minimum 4 sterren. Wat een fenomeen !
1 september 2017 17:43
QS doet winnen, wat een ploeg!
1 september 2017 17:44
@miguelon
Inderdaad knap werk van het team, vooral deze Vuelta. Maar bedenk wel dat 3 renners verantwoordelijk zijn voor 5+4+3=12 van die overwinningen. Twee van die renners gaan inderdaad veranderen van ploeg. Dat maakt dus wel uit.
1 september 2017 17:44
Spannende etappe met als hoogtepunt; hoe komt een renner die 43e in het AK staat terug na een valpartij.
1 september 2017 17:46
@Kosmonaut
Het gat tussen Konrad en Poels was natuurlijk geen 7 seconden, het gaat om het tijdsverschil tussen de eerste van het groepje waar Konrad toebehoorde enerzijds (dat is dus Trentin), en Poels anderzijds...
1 september 2017 17:46
Zal ik eens iets geks zeggen..,
Kruijswijk wint morgen de etappe! :)
1 september 2017 17:46
Lekker meegefietst van TLJ. Maar voor wie eigenlijk? Wordt er wel gecommuniceerd in die ploeg? Anders laat je toch DeTier en Tolhoek zich niet de balletjes uit hun koersmaillot trappen!
Benieuwd hoe Niermann hun Vuelta gaat redden. En verder was het helaas op mijn vrije dag, saai!!!
1 september 2017 17:50
Wildebert
Mijn vrije dag is altijd maandag:)
1 september 2017 17:51
@dikke
Dat maakt dus niet uit, ze rijden nu voor quick-step dus het zijn gewoon overwinningen voor quick-step, of anders tellen we de klasiekers die viviani net gewonnen heeft ook even mee bij quick-step.
1 september 2017 17:52
Ik wil niet zeuren o kragh anders dan dat hij moet leren om te wachten.
Zoveel talent en zo weinig geduld.
1 september 2017 17:56
@Dikkechaap, dat dachten we na het vertrek van Cav ook, maar dan begon Kittel weer te winnen. Volgend jaar zal Trentin nooit een gelijkaardige ondersteuning krijgen bij Orica, daar ligt de nadruk in een GR ofwel bij Chaves of A/SYates ofwel bij Caleb Ewan. QS is een team van rittenkapers in een GR en je zal zien dat Viviani voor het eerst perfect ondersteund zal zijn en dat hij samen met Gaviria weer vlotjes naar 10+ ritten zal fietsen in de GR. Daarnaast rittenkapers als Jungels, Stybar, Lampaert, Alaphilippe, Cavagna... Het zal echt niet zoveel uitmaken dat die twee weg zijn. Kittel gaat cashen in Rusland en Trentin wordt uitgespeeld als klassiek kopman, QS gaat vrolijk verder met ritten kapen.
1 september 2017 18:02
Wat een klasbak, als die niet voor Boonen had moeten werken, ad deze man al heel veel overwinningen bijeen gereden.
1 september 2017 18:02
Sky heeft een plan; Nieve heeft zich vandaag gespaard.

Edit redactie: Bedankt, is aangepast
1 september 2017 18:06
Voor wie heeft Lotto Jumbo zich kapot gereden op kop van het peleton,
Lobato op 1.28 min.
Wanneer zou die hebben aangegeven dat hij niet hier was ?
1 september 2017 18:10
Het is QS die wint, al jaren zo. Vorig jaar was het Gianni, nu Matteo, volgend jaar...
Het is de vriendschap tussen de renners due t m doet. Dat bevestigen ze allemaal. Als ze weggaan is het voor €€€. Voor Trentin en Kittel is he tijd om te cashen. Maar echt blij worden ze niet bij hun vertrek.
1 september 2017 18:12
@covadonga
Hilarisch! Die van De Marchi bleek uiteindelijk nog een heel stuk langer. Even kruisten ze de degens, en toen kon De Gendt wel inpakken...
Misschien bij wijze van noodingreep toch maar "de langste adem" van maken...
1 september 2017 18:13
@covadonga;

Haha +1
1 september 2017 18:19
@Moa

Een grote reden voor Trentin is ook gewoon dat hij nu veel vaker voor eigen kans mag gaan in de klassiekers. MSR ligt hem, het vlaamse voorjaar ligt hem etc. daar heeft hij nu veel minder met andere toprenners te maken.

Ewan lijkt niet te gaan doorbreken op de zwaardere parcoursen. Moet het van zijn sprint hebben, en komt ook dan vaak te kort als hij een zwaardere koers is geweest. Yates en Yates lopen dit jaar toch ook tikken op, denk niet dat Orica nog snel een volledig team op zal offeren voor die mannen. (Voor dit jaar gingen ze vaak zat met een combi van Matthews/Gerrans/Ewan en Yates/Yates/Chaves naar een grote ronde)

Ik denk dat het bij Trentin zeker niet louter om het geld gaat.
1 september 2017 18:21
Uiteindelijk kan je jezelf afvragen of Lefevere die 15 overwinningen niet liever in zou willen ruilen tegen een eindklassement in een grote ronde.

Wanneer Sky zich niet op een eindklassement zou richten zou de ploeg wellicht elke bergrit kunnen winnen.

Dit waren de budgetten schijnbaar vorig jaar. Het zou knap zijn als EQS zoveel overwinningen pakt met dit budget, lijkt mij dat het hoger ligt.

https://m.hln.be/sport/sky-veruit-de-rijkste-ploeg-van-het-peloton-slechts-een-ploeg-komt-in-de-buurt~a14f0a21/
1 september 2017 18:26
Nu Terpstra nog. Wereldkampioen? Alweer of zelf.
1 september 2017 18:28
@noud

Trentin wou vroeger geen druk, dus geen kopman. Bij Orica zal ie het wel hebben. En wie in steun? Wat kan hij inbrengen tegen Greg, Sagan, Kwiat, Naesen in de topklassiekers? We zullen zien.

Hier wint ie spurten die Gianni vorig jaar won, ook bij gebrek aan ook maar een topspurter.
1 september 2017 18:44
@TeamNL
Die budgetten kloppen niet allemaal, zo heeft Lotto-Jumbo 14 miljoen euro voor de wieler- en schaatsploeg samen en dus niet voor de wielerploeg alleen.
1 september 2017 18:57
Ok onthoud toch ook de 15!!!! ritten in de grote rondes voor Quickstep, dat gaat niemand hen ooit nog nadoen. Maar toch ook vooral de tweede plaats van Moscon. Die moet daar zo snel mogelijk weg. Wat een fenomeen is dat zeg.
1 september 2017 19:10
Lobato misselijkmakend slecht. Gelukkig heeft ie WT puntjes gescoord in Duitsland en haalt ie heel af en toe wat ereplaatsen. Dat is best knap.

Reacties zijn gesloten.