Vuelta 2017: Contador neemt afscheid met zege op Angliru, Kelderman verliest podium

Vuelta 2017: Contador neemt afscheid met zege op Angliru, Kelderman verliest podium
zaterdag 9 september 2017 om 18:00

Alberto Contador heeft op grootse wijze afscheid genomen van het profwielrennen. De 35-jarige Spanjaard – die morgen zijn laatste officiële wedstrijd zal afwerken – zegevierde na een knappe solo op de flanken van de Angliru. Wilco Kelderman verloor op de steile stroken van de slotklim zijn podiumplaats aan Ilnur Zakarin. Chris Froome eindigde achter ploegmaat Wout Poels als derde, en mag zich morgen kronen als eindwinnaar van de 72e Vuelta.

Miezerig weer voorbode hallucinante finale 
In de striemende regen werd de voorlaatste etappe van deze Vuelta a España in gang geschoten. Ondanks de allesbehalve florissante weersomstandigheden, waren er veel renners die tuk waren om mee te zitten in de vlucht van de dag. Een spervuur aan demarrages volgde, met Los Machucos-ritwinaar Stefan Denifl als grote initiator. Onder leiding van de Oostenrijker formeerde zich een kopgroep van achttien renners, met daarbij kleppers als Romain Bardet, Julian Alaphilippe, Nicolas Roche, Rui Costa en de gebroeders Yates.

Waar in de voorgaande dagen de kopgroep alle ruimte van het peloton kreeg, was één renner in het bijzonder gebrand om een herhaling van een dergelijk scenario ditmaal te voorkomen. Alberto Contador was in de laatste bergrit uit zijn carrière uit op ritwinst, en liet zijn Trek-Segafredo ploeg dan ook vol overgave op kop rijden. Mede hierdoor kreeg de kopgroep niet meer dan een schamele bonus van 1.30.

Alto de la Cobertoria baart muis, afdaling breekt koers open
De spanning bouwde zich in de eerste twee koersuren op met het oog op de eerste klim van de dag, de Alto de la Cobertoria (8,1 km aan 8,6%). Waar vooraan echter koers werd gemaakt, bleef het peloton lang gesloten. Halverwege de beklimming besloot Bahrain Merida wel om de koershandschoen op te pakken, maar meer dan een strak tempo leverde dit niet op. Het was Tomasz Marczynski die zich als eerste over de Cobertoria wist te hijsen.

Waar bergop de koers gesloten bleef, werden bergaf alle remmen los gegooid. Bahrain Merida – met kopman Vincenzo Nibali als grote aanjager – reed het peloton in stukken in de bij momenten technische afzink. Eenmaal gearriveerd aan de voet van de voorlaatste klim van de dag, de Alto del Cordal (5,7 km aan 8,6%), bleek de favorietengroep nog maar dertig man groot. Grootste afwezigen waren de nummers vier, zes en acht van het klassement: Ilnur Zakarin, Miguel Angel Lopez en Fabio Aru. Waar de Rus wist terug te keren, bleven de twee Astana-renners spartelen in de achtergrond.

Afdaling Cordal eist opnieuw slachtoffers
Op de flanken van de Cordal reed Trek-Segafredo een strak tempo in dienst van kopman Contador. Het tempo lag echter niet hoog genoeg voor David de la Cruz. De Spanjaard besloot om de sprong te wagen naar de kopgroep, die inmiddels was gereduceerd tot Soler, Bardet, Marczynski, de gebroeders Yates en een verbluffend sterke Søren Kragh Andersen. Het uitgedunde groepje met favorieten – bestaande uit nog maar twintig man – kwam boven op een dikke halve minuut. López volgde veertig seconden later, terwijl Aru een mal día kende met een verlies van ruim 2.30.

De afdaling van de Cordal is berucht in het Spaanse wielrennen. Vandaag bleek maar weer waarom. Zo ging leider Soler hard onderuit na het wegglijden in een bocht. Ook Nibali en De La Cruz maakten kennis met het asfalt. Waar de Italiaan snel weer wist aan te sluiten, greep de onfortuinlijke Spanjaard van Quick-Step Floors naar zijn sleutelbeen. Ondertussen was het tweevoudig ritwinnaar en koploper Marczynski die als een speer naar beneden ging, wat ervoor zorgde dat de groep met favorieten terrein verloor.

Contador begint met bonus aan Angliru
De afdaling van de Cordal vormde ideaal terrein voor Contador om een putsch te plegen. Samen met ploegmaat Pantano reed hij weg in de afdaling. De Spanjaard mocht met een voorsprong van een halve minuut op grupo Froome beginnen aan de Angliru. Het sein voor Kelderman – die zich bedreigd voelde in zijn jacht op het podium – om zijn ploeg op kop te zetten. Op acht kilometer van de top werd de nog enig overgebleven vluchter Marczynski ingerekend door een op hol geslagen Contador, die Mas, Bardet en de weer teruggekomen Soler meenam in zijn spoor.

Eenmaal gepasseerd aan Via Pará – het begin van de laatste zes loeisteile kilometers – besloot Contador nogmaals om op de pedalen te staan. Alleen een moedige Soler wist aanvankelijk nog stand te houden, tot dik vijf kilometer van de streep, toen ook de jonge Spanjaard moest passen onder het aanvalsgeweld van zijn afscheidnemende landgenoot. Het elitegroepje, aangevoerd door good old Franco Pelizotti, volgde nog altijd op een veertigtal seconden. Zowel Kelderman als Kruijswijk vormden nog onderdeel van de acht overgebleven matadoren. Op iets minder dan vijf kilometer van de meet zag die laatste zelfs zijn tijd gekomen om ten aanval te trekken.

Zakarin steekt lont in het kruitvat, Sky met machtsontplooiing 
Onder de vod van de laatste vier kilometer telde de immer uitlopende Contador inmiddels al een voorsprong van 1.20 op de groep met Froome en Kelderman, die hierdoor zijn podiumplaats ter faveure van de Spanjaard in gevaar zag komen. Met het aansnijden van de Cueña les Cabres (800 meter aan 19%!), op iets minder dan drie kilometer van de meet, nam Zakarin in de achtervolging het initiatief. Het door de Rus ontwikkelde tempo deed zijn concurrenten Kelderman en Nibali kraken.

Het echte verschil werd echter gemaakt door de mannen van Sky. Onder leiding van een beresterke Poels – die zijn kopman op sleeptouw nam – wist het de achtervolgende groep uit elkaar te rijten. Het was Zakarin die in het spoor van de twee Sky-renners wist te blijven, terwijl Kelderman meter voor meter de Rus moest laten gaan. Het door Poels ontwikkelde ritme bleek bij momenten zelfs te veel voor de toekomstig Vuelta-winnaar.

Ondertussen bleek ook Contador flink wat van zijn pluimen te verliezen. Zijn voorsprong van ruim een minuut halveerde binnen geen tijd, maar de Spanjaard wist in de laatste dalende honderden meters stand te houden. Poels en Froome kwamen uiteindelijk zeventien tellen tekort voor de dagwinst. Ilnur Zakarin kwam achttien tikken later binnen, terwijl Kelderman de man met de hamer tegenkwam in de slotkilometer, wat een verlies betekende van ruim een halve minuut op de Rus.

Dit artikel delen:

162 Reacties

Melkzuur 9 september 2017 om 18:11

De Nederlanders deden het prima maar hebben anderzijds niet meer dan… een vijfde plaats in het algemeen klassement. De Belgen komen niet echt met hun beste renners, je ziet ze quasi niet, maar hebben uiteindelijk wel 3 ritzeges. Beetje zuur toch.

Quintana10 9 september 2017 om 18:11

Vamos Alberto! Geweldenaar wat het is. Jammer dat de 3e plek niet behaald werd.

Raafje 9 september 2017 om 18:11

Mooie overwinning van Contador, jammer dat net niet het podium haalt. Kelderman heeft gewoon alles gegeven wat ie had, vijfde in deze Vuelta is een topprestatie!

Wat was Poels sterk zeg, volgens mij zijn z’n klassementsambities wel aardig gelukt. Ook mooi dat Kruijswijk nog wat probeerde, volgend jaar weer met een goeie voorbereiding naar de Giro.

Ook al is Froome niet de mooiste renner om te zien, petje af hoor TdF en Vuelta in één jaar. Ook helemaal verdient over de hele Vuelta gezien. Had overigens wel wat meer van Nibali verwacht. En Zakarin weer een hele sterke derde week zoals altijd.

Kosmonaut 9 september 2017 om 18:11

Prachtig, Zakarin podium!!

klassementsrenner 9 september 2017 om 18:11

Jammer dat Zakarin op podium eindigt en geen Contador.
Top etappe geweldige winnaar, Kruijswijk is weer terug , een ijzersterke Poels (die had willen winnen) en Kelderman jammer genoeg geen podium maar geen verliezer.
Genoten van de Vuelta!(Morgen nog een sprint voor Trentin of Lobato?)

Pietertje2 9 september 2017 om 18:11

Volgens mij gunde SKY gewoon Contador de zege.
Lullig voor Poels maar het zou ze ook niet in dank worden afgenomen als ze Contador in het laatste stuk voorbij zouden rijden.

T80JZ 9 september 2017 om 18:11

Geweldig afscheid voor Contador, zeker na alle tweede plaatsen van dit jaar. Op deze manier afscheid kunnen nemen van de wielersport hoort bij zo’n fantastische renner.
Kelderman jammer, doet denken aan de Vuelta van Dumoulin. Toch een geweldige sportprestatie geleverd. Hij heeft zichzelf dit jaar teruggevonden en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.
Poels heeft zijn ziel verkocht aan de duivel. Hij vindt zijn bankrekening belangrijker dan mooie overwinningen. Het is niet voor het eerst dat hij een etappezege misloopt omdat hij bij Froome moet blijven. Dus kan ik het niet erg vinden, hij kiest er zelf voor.

klootje kriekeljon 9 september 2017 om 18:12

Prachteinde van een prachtcarrière. Het shot van 2 grote kampioenen die elkaar feliciteren ook erg mooi.

Jammer van Wilco, maar nog klasse. Iets om verder op te bouwen!

Edit: ja nog even heel hard lachen om de te-laat-gestopt-sayers. BAM in your face.

Puffin87 9 september 2017 om 18:12

Volgens mij ben ik een van de weinigen die blij is dat hij stopt. Hij maakt de koers leuker, maar voor het wielrennen is het niet bepaald een aanwinst hè, met zijn verleden. Ik zal bijv ook nooit snappen waarom Contador voor velen een held of legende is, terwijl een Ricco uitgekotst wordt. Beide koersten ze zeer aanvallend, beide gepakt op doping. Leg mij het verschil maar uit…

Mooie overwinning voor hem, maar van mij had het niet gehoeven ;)
En jammer natuurlijk dat Poels niet voor eigen kansen mocht gaan. Die had de etappe wel gepakt anders.

platteprijs 9 september 2017 om 18:12

Froome een standbeeld … het moet niet gekker worden!

JimboX 9 september 2017 om 18:12

– Mooi eindfeest voor Contador.
– Froome bewijst dat met een sterke ploeg de dubbel nog steeds kan.
– Kelderman mooie stap gezet, zonder zijn belangrijkste knechten in de bergen toch bijna podium.
– Kruijswijk, hij kan het nog. Geeft weer hoop voor het Giro-podium volgend jaar.
– Poels super, mag volgend jaar weer lekker knechten in de Tour en de Vuelta.

Doordrijver 9 september 2017 om 18:12

Froome is een egoíst. Poels zijnde zou ik men oortje uitgetrokken hebben die laatste 2 km.
Overigens, hoe klimt een iets zwaardere renner zoveel watt meer dan ‘verse’ mannen als Nibali, Zakarin? De Tour was ogenschijlijk makkelijk maar dat was ie niet. En ‘beter’ worden tijdens ne tweede opeenvolgende grote ronde bestaat niet.

beni 9 september 2017 om 18:12

Zou Poels graag bij een ander team voor eigen kansen willen zien.

Koel 9 september 2017 om 18:13

Mooie overwinning voor Contador.
Wilco redt het net niet, toch een geweldige Vuelta gereden, daar kan hij mee verder!

jacques 9 september 2017 om 18:13

@bilthover? hoe bewijst hij dat? hij bewijst enkel dat bij uitzondering hij een goede dag kan hebben en dan iedereen uit het wiel rijden. Als je een gemiddelde zou pakken over 10 willekeurige bergetappes dan staat hij niet eerste. ik schat gesink, mollema, kruijswijk en dumolin hoger in

ikbenprocycling 9 september 2017 om 18:14

@alto ja grappig vooral als dat dezelfden zijn die van Moorsel nu op de virtuele brandstapel willen

grootverzet 9 september 2017 om 18:14

Prachtige strijd met toch wel een paar gevalletjes erg jammer.

Contador op 20 sec 4e. Was de man van de Vuelta. Leeuwenhart. Hoort op het podium. Zakarin dan wel op het podium.
Poels kon hier winnen maar altijd alles Froome dit en Froome dat. Gooit veel eigen succes weg.
Kelderman verliest 2 plekken en toch eigenlijk te weinig lef getoond en teveel gerekend. Laat het aankomen op een gevecht in de laatste km ers en dan snap je echt wel wie zich meer uit elkaar kan trekken. Zakarin heeft dagen bij Kelderman in het wiel gezeten om te wachten tot het laatste moment. Kelderman trapt daar dan ook gewoon in. Is denk ik aan stress ten onder gegaan vandaag. Contador rijdt weg, zakarin in mijn wiel. Wie lost het op?

Raafje 9 september 2017 om 18:15

@LyndaLid

Idd, volgens mij baalde Poels wel eenbeetje op de finish.

moa 9 september 2017 om 18:15

Haha Moscon!

Haha Poels!

Belachelijk sterk.

Poels kiest voor jet geld, niet voor de glorie. Respecteer dan zijn keuze.

vevie 9 september 2017 om 18:15

Doordrijver, ik denk dus niet dat je op de hoogte bent van Froome’s voornemen om zijn seizoen anders in te delen zodat hij goed zou zijn in Tour én Vuelta.

Rondo 9 september 2017 om 18:16

Poels heeft zelf voor Sky en het geld gekozen. Ik was misselijk geworden als die knecht CONTADOR van de winst had gehouden.
Kruijswijk is en blijft een held, prima gereden deze Vuelta. Daar kan hij mee verder. Hopelijk volgende keer helemaal gezond.
Kelderman kan hier ook mee verder en heeft nog niet wat er nodig is voor het podium. Maar dit is beter dan we mochten verwachten.
Froome, mister business, as usual ! Boring but the strongest.

ghostwriter 9 september 2017 om 18:16

Met een 5e, 6e en 9e plaats in het algemeen klassement doen Nederland goede zaken in het landenklassement.

schipperaar 9 september 2017 om 18:16

Drie weken lang Wilco in de schijnwerpers terwijl Wout uit kansloze positie elke dag plaatsjes opschoof. Contador en hij waren de smaakmakers geweest als Froome de teugels wat had laten vieren, dan zat ook Wout vanavond een keer aan de champagne.

speedline 9 september 2017 om 18:17

Ik snap dat gezeur over poels niet hoor. Hij heeft er voor gekozen om knecht te zijn bij sky en wordt daar rijkelijk voor beloond. Dus nee poels krijgt geen ruimte! Dat is het systeem van sky en het werkt.
Ik hou er absoluut niet van maar het is aan de andere ploegen om iets beters te verzinnen.
Froome terechte winnaar, geen mooie maar wel terecht.
Hoop dat dumoulin en froome volgend jaar ergens de degens kunnen kruizen maar ik vrees dat tommeke het ook niet red tegen froome en de ‘skytrain’.

the-edge60 9 september 2017 om 18:17

Vond ook echt irritant dat Poels 100 meter voor de finish nog 3x achterom loopt te kijken of hij per ongeluk zijn kopman niet op 5 meter rijd….

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair