Vuelta 2017: Contador neemt afscheid met zege op Angliru, Kelderman verliest podium

Vuelta 2017: Contador neemt afscheid met zege op Angliru, Kelderman verliest podium
zaterdag 9 september 2017 om 18:00

Alberto Contador heeft op grootse wijze afscheid genomen van het profwielrennen. De 35-jarige Spanjaard – die morgen zijn laatste officiële wedstrijd zal afwerken – zegevierde na een knappe solo op de flanken van de Angliru. Wilco Kelderman verloor op de steile stroken van de slotklim zijn podiumplaats aan Ilnur Zakarin. Chris Froome eindigde achter ploegmaat Wout Poels als derde, en mag zich morgen kronen als eindwinnaar van de 72e Vuelta.

Miezerig weer voorbode hallucinante finale 
In de striemende regen werd de voorlaatste etappe van deze Vuelta a España in gang geschoten. Ondanks de allesbehalve florissante weersomstandigheden, waren er veel renners die tuk waren om mee te zitten in de vlucht van de dag. Een spervuur aan demarrages volgde, met Los Machucos-ritwinaar Stefan Denifl als grote initiator. Onder leiding van de Oostenrijker formeerde zich een kopgroep van achttien renners, met daarbij kleppers als Romain Bardet, Julian Alaphilippe, Nicolas Roche, Rui Costa en de gebroeders Yates.

Waar in de voorgaande dagen de kopgroep alle ruimte van het peloton kreeg, was één renner in het bijzonder gebrand om een herhaling van een dergelijk scenario ditmaal te voorkomen. Alberto Contador was in de laatste bergrit uit zijn carrière uit op ritwinst, en liet zijn Trek-Segafredo ploeg dan ook vol overgave op kop rijden. Mede hierdoor kreeg de kopgroep niet meer dan een schamele bonus van 1.30.

Alto de la Cobertoria baart muis, afdaling breekt koers open
De spanning bouwde zich in de eerste twee koersuren op met het oog op de eerste klim van de dag, de Alto de la Cobertoria (8,1 km aan 8,6%). Waar vooraan echter koers werd gemaakt, bleef het peloton lang gesloten. Halverwege de beklimming besloot Bahrain Merida wel om de koershandschoen op te pakken, maar meer dan een strak tempo leverde dit niet op. Het was Tomasz Marczynski die zich als eerste over de Cobertoria wist te hijsen.

Waar bergop de koers gesloten bleef, werden bergaf alle remmen los gegooid. Bahrain Merida – met kopman Vincenzo Nibali als grote aanjager – reed het peloton in stukken in de bij momenten technische afzink. Eenmaal gearriveerd aan de voet van de voorlaatste klim van de dag, de Alto del Cordal (5,7 km aan 8,6%), bleek de favorietengroep nog maar dertig man groot. Grootste afwezigen waren de nummers vier, zes en acht van het klassement: Ilnur Zakarin, Miguel Angel Lopez en Fabio Aru. Waar de Rus wist terug te keren, bleven de twee Astana-renners spartelen in de achtergrond.

Afdaling Cordal eist opnieuw slachtoffers
Op de flanken van de Cordal reed Trek-Segafredo een strak tempo in dienst van kopman Contador. Het tempo lag echter niet hoog genoeg voor David de la Cruz. De Spanjaard besloot om de sprong te wagen naar de kopgroep, die inmiddels was gereduceerd tot Soler, Bardet, Marczynski, de gebroeders Yates en een verbluffend sterke Søren Kragh Andersen. Het uitgedunde groepje met favorieten – bestaande uit nog maar twintig man – kwam boven op een dikke halve minuut. López volgde veertig seconden later, terwijl Aru een mal día kende met een verlies van ruim 2.30.

De afdaling van de Cordal is berucht in het Spaanse wielrennen. Vandaag bleek maar weer waarom. Zo ging leider Soler hard onderuit na het wegglijden in een bocht. Ook Nibali en De La Cruz maakten kennis met het asfalt. Waar de Italiaan snel weer wist aan te sluiten, greep de onfortuinlijke Spanjaard van Quick-Step Floors naar zijn sleutelbeen. Ondertussen was het tweevoudig ritwinnaar en koploper Marczynski die als een speer naar beneden ging, wat ervoor zorgde dat de groep met favorieten terrein verloor.

Contador begint met bonus aan Angliru
De afdaling van de Cordal vormde ideaal terrein voor Contador om een putsch te plegen. Samen met ploegmaat Pantano reed hij weg in de afdaling. De Spanjaard mocht met een voorsprong van een halve minuut op grupo Froome beginnen aan de Angliru. Het sein voor Kelderman – die zich bedreigd voelde in zijn jacht op het podium – om zijn ploeg op kop te zetten. Op acht kilometer van de top werd de nog enig overgebleven vluchter Marczynski ingerekend door een op hol geslagen Contador, die Mas, Bardet en de weer teruggekomen Soler meenam in zijn spoor.

Eenmaal gepasseerd aan Via Pará – het begin van de laatste zes loeisteile kilometers – besloot Contador nogmaals om op de pedalen te staan. Alleen een moedige Soler wist aanvankelijk nog stand te houden, tot dik vijf kilometer van de streep, toen ook de jonge Spanjaard moest passen onder het aanvalsgeweld van zijn afscheidnemende landgenoot. Het elitegroepje, aangevoerd door good old Franco Pelizotti, volgde nog altijd op een veertigtal seconden. Zowel Kelderman als Kruijswijk vormden nog onderdeel van de acht overgebleven matadoren. Op iets minder dan vijf kilometer van de meet zag die laatste zelfs zijn tijd gekomen om ten aanval te trekken.

Zakarin steekt lont in het kruitvat, Sky met machtsontplooiing 
Onder de vod van de laatste vier kilometer telde de immer uitlopende Contador inmiddels al een voorsprong van 1.20 op de groep met Froome en Kelderman, die hierdoor zijn podiumplaats ter faveure van de Spanjaard in gevaar zag komen. Met het aansnijden van de Cueña les Cabres (800 meter aan 19%!), op iets minder dan drie kilometer van de meet, nam Zakarin in de achtervolging het initiatief. Het door de Rus ontwikkelde tempo deed zijn concurrenten Kelderman en Nibali kraken.

Het echte verschil werd echter gemaakt door de mannen van Sky. Onder leiding van een beresterke Poels – die zijn kopman op sleeptouw nam – wist het de achtervolgende groep uit elkaar te rijten. Het was Zakarin die in het spoor van de twee Sky-renners wist te blijven, terwijl Kelderman meter voor meter de Rus moest laten gaan. Het door Poels ontwikkelde ritme bleek bij momenten zelfs te veel voor de toekomstig Vuelta-winnaar.

Ondertussen bleek ook Contador flink wat van zijn pluimen te verliezen. Zijn voorsprong van ruim een minuut halveerde binnen geen tijd, maar de Spanjaard wist in de laatste dalende honderden meters stand te houden. Poels en Froome kwamen uiteindelijk zeventien tellen tekort voor de dagwinst. Ilnur Zakarin kwam achttien tikken later binnen, terwijl Kelderman de man met de hamer tegenkwam in de slotkilometer, wat een verlies betekende van ruim een halve minuut op de Rus.

Dit artikel delen:

162 Reacties

Reynaerde 9 september 2017 om 18:04

Wat een courage, waardig afscheid. Ook genoten van Kruijswijk, een hele kleine glimp. Hoop doet leven.

Geit in mijn Kelderman 9 september 2017 om 18:04

Sky doet alles uiteraard op volkoren bammetjes.

TeamNL 9 september 2017 om 18:04

Bizar! Wat was Poels sterk! Froome gunt alleen zichzelf iets…

Als als als die eerste week van Wilco en Contador goed was, dan… Vandaag was de klim een kilometer te lang.

Lennimator 9 september 2017 om 18:04

Ode aan de wielersport!

Alto de angliru 9 september 2017 om 18:04

Bertje na de rit naar Andorra op 3.10 en eindigt 3.11

Pietertje2 9 september 2017 om 18:05

Mooie zege van Contador.
Froome veruit de beste ronderenner ter wereld.
Jammer van Kelderman, mede dankzij de muiterij van Barguil, loopt hij podium mis.

Stoempert 9 september 2017 om 18:05

Deze had voor Poels kunnen zijn maar dan was er een nieuwe 80 jarige oorlog uitgebroken

Javier 9 september 2017 om 18:05

Contador wat een legend. Overwinning om in te lijsten!
Froome (en Sky) verliest bij veel wielervolgers wereldwijd weer een nieuwe vleug aan sympathie. Poels was overduidelijk goed genoeg om deze etappe te winnen, gun die jongen toch eens een vrijgeleide dan.

3 Nederlanders in de top10 van het klassement, fantastisch. Kelderman op waarde 5e geworden.

Cap 9 september 2017 om 18:05

2e, 7e en 8e in de rit en 5e, 6e en 9e in het klassement. Dat doen de Nederlanders toch aardig.

Baukema Tomoulin 9 september 2017 om 18:06

Hoeveel verloor Kelderman ook alweer door lek en het ego van Barguil? 17 seconde. Niet genoeg voor het podium, maar wel voor plek 4.

Rufusvb 9 september 2017 om 18:06

Geweldige zege voor Contador!
Wat doodzonde dat die Froome een lafbek is en Poels niet laatste 5 km laat rijden. Dan had Poels de etappe kunnen winnen, want die was heel erg sterk vandaag.
Had makkelijk gekund, omdat alle overige concurrenten minder waren.

Wielrennertje 9 september 2017 om 18:06

Poels not amused. De heer Froome geeft geen cadeautjes aan zijn ploeggenoten. Zegt in interviews zijn ploeg altijd o zo dankbaar te zijn, maar als puntje bij paaltje komt, denkt Froome alleen aan zichzelf.

Wheely 9 september 2017 om 18:06

Drie Nederlanders gezien die met de top hebben meegedraaid en waar gewoon nog meer inzit!

ikbenprocycling 9 september 2017 om 18:07

Wil-co did not fully comply. Onzin terzijde: Geweldig gestreden, evenals Kruiswijk en Poels. Behalve Kelderman bevredigende beslissing van mooie Vuelta 2017.

JDclimber 9 september 2017 om 18:07

Kelderman goede Vuelta gereden. Op waarde geklopt voor podium. Jammer van Barguil en Oomen. Poels, tja wat als e.d.. Kruijswijk ook goed de moed niet opgegeven. 3 Nederlanders bij de eerste 8 in een grote ronde. Froome de eerste die Tour en Vuelta in één jaar wint. Ongezien goed! Zonder zijn ploeg was het niet gelukt, maar dat is ook een kracht.
Mooie drie weken. Op naar de WK!

bilthoven 9 september 2017 om 18:07

Wout Poel bewijst vandaag opnieuw de beste Nederlandse klimmer te zijn! Jammer dat hij bij Froome moest blijven, anders had hij gewonnen.
Kelderman komt voor de absolute top toch nog te kort.

Ivanoviclover 9 september 2017 om 18:08

Moscon nog top 15 gereden. Ik zou alle potjes maar heel goed bewaren..
Wat een afscheid van de boekhouder. We gaan zijn aanvalsdrift serieus missen. Wat volgend jaar? Wie gaat de Robocops aanvallen?

Alto 9 september 2017 om 18:08

Ik blijf het vreemd vinden:
Contador betrapt op doping wordt voor gejuicht…..

de oudste 9 september 2017 om 18:08

Sky met 5 man bij de eerste 19…….

platteprijs 9 september 2017 om 18:09

Contador verdiend gewonnen, maar mag dictatortje Froome danken. De teleurstelling rond Kelderman is te begrijpen, maar voor de start had iedereen hier een 5e plek heel goed gevonden.

maklukzat 9 september 2017 om 18:09

Geschenk van Sky aan Contador waarschijnlijk. Poels mocht niet, maar hij is niet voor niets knecht. Kelderman gestreden voor wat hij waard was, maar hij is blijkbaar niet de beste op steile hellingen. Toch een prima resultaat met 5e plaats in het eindklassement.

BartBrouwer 9 september 2017 om 18:09

Contador wat gaan we je missen en wat is deze verdiend en gegund
Kan we dan weinig schelen dat dat ten koste gaat van de verder toch bijzonder saai rijdende kelderman
Nibali op karakter weer sterk geklommen, maar ook bij hem beginnen de jaren te tellen
Froome en Contador mogen beiden een standbeeld
Krahg Andersen heeft een grote toekomst voor zich liggen

vevie 9 september 2017 om 18:09

Alberto!! Nogmaals, wat een gozer. De beste ronderenner van zijn generatie. Wat een prestaties, wat een manier van rijden. Alberto Contador Velasco! We gaan je missen!

ikbenprocycling 9 september 2017 om 18:10

poels kan komende jaren nog veilig in Spanje koersen

marehoek 9 september 2017 om 18:11

Wat een teleurstelling voor ons Nederlanders.
Poels gebonden aan Froome.
Wilco verliest podium, jammer, ook voor zijn ploeg, die geweldig gewerkt hebben voor Wilco.
Maar een geweldige prestatie heeft Wilco in deze Vielta neergezet.
Wat is het ook vreselijk dat Poels niet de vrijheid heeft gekregen om voor
etappe winst te gaan, maar daar hebben we het al vaker over gehad.
Maar ik gun Contador ook deze zege , want hij heeft de Vuelta gered met
zijn aanvallen.
Wout we smeken je ga weg bij Sky, en wordt kopman want daar ben je rijp voor.
Zou Froome hem een schouderklopje hebben gegeven.
Ook mogen we de mooie prestatie van Kruyswijk niet vergeten.
Wat hebben we een weelde met zoveel goeie rondrenners.
Een vaststelling na deze etappe.
Froome had nooit deze Vuelta gewonnen , zonder deze ploeg.

Headlines

Materiaalzone

Populair