Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 19
foto: Sirotti
vrijdag 9 september 2016 om 08:00

Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 19

Slechts drie etappes scheiden Nairo Quintana van de eindzege in de Vuelta a España 2016. Toch is hij nog lang niet zeker van zijn zaak, met nog twee ritten voor de boeg die het klassement nog gedeeltelijk om kunnen gooien. Vrijdag volgt eerst een individuele tijdrit van 37 kilometer. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De start van de individuele tijdrit vindt plaats in Xàbia en eindigt 37 kilometer later in Calpe, een bekend trainingsoord voor heel wat wielrenners. Hoewel het routeboek spreekt van een technische tijdrit, zitten er in het profiel vooral aan het begin veel lange stukken. Bovendien is er niet veel hoogteverschil, waardoor de tijdritspecialisten en rouleurs in het voordeel zijn ten opzichte van de klassementsrenners. Wel kan de wind van invloed zijn, want de route gaat grotendeels langs de Middellandse Zee-kust.

profil-itt-e19

Favorieten
In deze tijdrit krijgen we waarschijnlijk een strijd op twee fronten. Enerzijds het gevecht om de dagzege en anderzijds het duel om de posities in het algemeen klassement. Na bijna drie weken koers zal de vermoeidheid bij diverse renners ook parten spelen, waardoor er wel eens verrassingen boven water kunnen komen.

Jonathan Castroviejo

Jonathan Castroviejo – Foto: Sirotti

De grote favoriet voor de dagzege huist in de selectie van Movistar. Jonathan Castroviejo liet tijdens het voorbije WK en op de recente Olympische Spelen (beide keren vierde) zien dat hij op dit moment bij de beste tijdrijders van de wereld hoort, zeker in dit deelnemersveld. Voor de Spanjaard zou het zijn grootste triomf in zijn carrière betekenen. Bij Movistar zijn ook José Herrada en Alejandro Valverde in staat om een goede tijdrit te rijden. Bij laatstgenoemde is het de vraag hoeveel energie hij na drie grote rondes nog overheeft.

foto: Sirotti

Chris Froome – foto: Sirotti

Gezien het recuperatievermogen van de klassementsrenners, mogen ook zij dromen van de dagzege. Chris Froome is naast een van de beste klimmers ter wereld, ook een tijdritmachine. Tijdens de jongste olympisch tijdrit was hij bijvoorbeeld nog sneller dan Castroviejo en pakte hij brons. Wil de Britse kopman van Sky nog kans maken op de eindzege, dan moet hij hier snoeihard uithalen. Andrew Talansky jaagt op zijn beurt op de top-5. Met Simon Yates anderhalve minuut voor zich, moet dat ook het doel zijn voor de sterke Amerikaanse tijdrijder. Voor Cannondale-Drapac zou het de eerste overwinning in een WorldTour-koers sinds de Giro d’Italia van 2015 betekenen.

foto: Sirotti archief)

Alberto Contador – foto: Sirotti

Froome heeft in ieder geval een goede indicatie aan Leopold König. Door de inmiddels beruchte etappe naar Aramón Formigal verloor de Tsjech bijna een uur en tuimelde zo van plek vijf naar plaats 31. De luitenant van Froome is Tsjechisch kampioen tijdrijden en zal zijn kwaliteiten graag etaleren in deze race tegen de klok. Alberto Contador zijn conditie is dan weer aan de beterende hand. De Spanjaard heeft een goede tijdrit in de benen en mikt nog altijd op het podium. Op de Alto Mas de la Costa van woensdag leek de kopman van Tinkoff de beste van de favorieten te zijn.

Svein Tuft

Svein Tuft – Foto: Sirotti

In het deelnemersveld ontbreken tijdritkanonnen Fabian Cancellara, Tony Martin en Tom Dumoulin. Vandaar dat er veel goede tijdrijders zijn die normaal tekort komen voor de zege en nu mogen dromen van de champagne. Denk dan aan iemand als Svein Tuft. De 39-jarige Canadees greep in het verleden meermaals tijdritzeges mee en tuft ook heden ten dage nog altijd zijn tijdritten af. Ook Moreno Moser zal hier vermoedelijk vooraan te vinden zijn. De Italiaan is een begenadigd tijdrijder en heeft de afgelopen weken niet veel energie in een kopman hoeven steken.

foto: Sirotti

Niki Terpstra – foto: Sirotti

Met Manuele Boaro (Tinkoff), Samuel Sánchez (BMC) , Dmitri Gruzdev, Luis León Sánchez (beiden Astana), Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale), Tiago Machado (Katusha), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Pieter Serry (Etixx-Quick-Step) en diens ploeggenoot Niki Terpstra staan er meerdere ervaren renners aan de start die in zo’n tijdrit hun partij mee kunnen blazen. Met Silvan Dillier, Ben Hermans (beiden BMC), Jack Haig, Damien Howson (beiden Orica-BikeExchange), Odd Christian Eiking (FDJ) en Fabio Felline (Trek-Segafredo) zijn er ook genoeg jonge snaken die op een goede dag een rol van betekenis kunnen spelen.

Victor Campenaerts

Wat kan Victor Campenaerts? – Foto: Sirotti

Bij LottoNL-Jumbo hebben ze meerdere ijzers in het vuur. Robert Gesink kan in goede vorm een uitstekende tijdrit neerzetten, maar de kopman heeft zijn zinnen gezet op de etappe van zaterdag en zal er vermoedelijk een trainingsritje van maken. Met Belgisch kampioen tijdrijden Victor Campenaerts kan de Nederlandse WorldTour-ploeg wel eens voor een verrassing zorgen. Voor renners als Martijn Keizer en neoprof Koen Bouwman is het bovendien een mooie gelegenheid om zich eens te tonen.

Nairo Quintana

Verdedigt Nairo Quintana zijn rode trui met succes? – Foto: Sirotti

Bij Giant-Alpecin gaat dat ook op voor Tobias Ludvigsson. De 25-jarige Zweed werd eerder dit seizoen vierde in de openingstijdrit van de Giro d’Italia. Ook Alexandre Geniez is een kanshebber. FDJ heeft veel geïnvesteerd in de tijdritten van haar renners en dat heeft ze dit seizoen geen windeieren gelegd. Last but not least mogen we ook leider Nairo Quintana niet vergeten. De Colombiaan lijkt in de vorm van zijn leven en kan een behoorlijke tijdrit rijden. Natuurlijk, het is geen Chris Froome, maar de kopman van Movistar gaat normaal gesproken geen drie minuten verliezen op de Brit. Quintana’s laatste etappezege voor deze Vuelta was nota bene de tijdrit in de Route du Sud, al was het deelnemersveld daar wel minder dan hier.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jonathan Castroviejo
*** Chris Froome, Andrew Talansky
** Alberto Contador, Leopold König, Svein Tuft
* Nairo Quintana, Moreno Moser, Tobias Ludvigsson, Luis León Sánchez

Weer en tv
Met maximaal dertig graden Celsius is het vrijdag weer behoorlijk warm in Spanje. Wel waait het stevig, met windkracht vier vanuit het zuidoosten. Dat betekent dat de wind vanaf zee komt en daardoor het merendeel van de tijdrit schuin tegen staat. Er is slechts vijf procent kans op regen. De tijdrit is op Sporza en Eurosport 1 vanaf 15.00 live te volgen, terwijl de NOS op hetzelfde tijdstip op internet een livestream verzorgt.

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
8 september 2016 19:05
froome zal hem wel pakken, niet echt een gedurfde uitspraak
8 september 2016 19:18
De Gendt?
8 september 2016 19:19
Stake Laengen
8 september 2016 19:30
Meer wind is normaal gesproken in het voordeel van de zwaardere mannen, Froome kan iig nog dicht genoeg komen om in theorie Quintana te kunnen pakken zaterdag.
8 september 2016 19:33
Campenaers heeft zich vandaag alvast wat gespaard, kwam vandaag als laatste binnen.
Keizer, of is deze TT te lang voor hem?
8 september 2016 19:35
Quintana verloor vorig jaar in een vergelijkbare tijdrit in de Vuelta 1:30 op Dumoulin. Heel veel meer zie ik hem dus morgen niet verliezen op Froome. Ik ben benieuwd of Contador mee kan doen voor het podium en Valverde zou ook zomaar top 5 kunnen rijden, maar waarom hij dat zou doen, weet ik niet.
8 september 2016 19:37
Dus 31 renners die kans maken, als ik de voorbeschouwing mag geloven.
8 september 2016 19:55
Moser noemen?
Is dit echt serieus?
8 september 2016 20:06
quintana boven campenaearts ?? lijkt me toch niet helemaal waar??
8 september 2016 20:17
Svein Tuft. De 39-jarige Canadees greep in het verleden meermaals tijdritzeges mee en tuft ook heden ten dage nog altijd zijn tijdritten af.

Mahh dat komt toch wel een beetje geforceerd over :P

Verder vind ik de ster voor Quintana echt onzin

Wel een goede voorbeschouwing verder, ik zie LLS wel verrassen, Froome en Contador moeten echt ongekend knallen morgen om het nog spannend te maken
8 september 2016 20:26
Net alsof Campenaerts hier iets kan.

Vegard Stake Laengen, die gaat er dicht bij zijn.
8 september 2016 20:28
Quintana en Moser een ster? Geef dan Feline een ster, hem zie ik eerder verassen. Verwacht Castroviejo voor de winst voor Froome.
8 september 2016 20:43
In 2013 verloor Quintana over 33 kilometer vlakke tijdrit liefst 3.16 op Froome. Mocht dit weer gebeuren, dan krijgen we een absoluut spektakelstuk op de Alto de Aitana. De tijdrit was destijds in de Tour de France.

Waarom Campenaerts als specialist minder sterren krijgt dan Quintana is mij een raadsel. Ik hoop zelf op Ludvigsson!
8 september 2016 20:56
Quintana met een ster snap ik ook niet, Valverde zou als hij in een beetje goede doen is, veel hoger eindigen.
Edit: hoop dat froome veel tijd op quintana pakt zodat zaterdag een spektakelstuk wordt. Van mij mag castroviejo wel winnen overigens, na wat hij allemaal heeft gehad afgelopen jaar.
8 september 2016 21:10
Hoop dat tuft hem pakt:) altijd prachtig om het dat verzet te zien ronddraaien:)
Is Campenaerts eigelijk iemand die beter op het vlakke kan rijden of houd hij meer van golvend parcours?
8 september 2016 21:16
Is de brand daar al geblust?
8 september 2016 21:53
De wind kan nog wel een belangrijke factor worden als ik dat zo lees. Dat zal waarschijnlijk niet in het voordeel zijn van de lichte mannetjes. Vrees zo een beetje voor de mooie 12e plaats van Bennett. Froome zal alles moeten geven als hjj nog voor het rood wil gaan, maar ik vrees dat hij frisheid mist om het te redden. Dik 3 minuten is wel erg veel tegen Quintana. Mijn favoriet is toch Castroviejo, en ik zie Campenaerts ook nog een eind komen. Hij is gedrongen en klein, maar wel sterk. Tuft moeten we inderdaad ook niet uitvlakken al lijkt hij mij toch minder dan Castroviejo.
8 september 2016 22:05
ben inderdaad ook huiverig voor de 12e plek van bennet. Verder hopen op campenaerts en keizer voor een top 10. Winst naar LLS, castroviejo 2e net voor froome. Quintana verliest 2.5 min hopelijk :D
8 september 2016 22:12
Zou leuk zijn als robert net als de top 5 voluit zou gaan, hoeft niet onder te doen voor een quintana en chaves, gaat ie zaterdag echt geen pijn van hebben en zou best heel dicht kunnen naderen op Froome.
8 september 2016 22:27
Moser heeft dus in een tijdrit langer dan 20 km nog nooit top 30 gehaald :D
Oh wacht, 23e in 2012 een keer.
8 september 2016 22:36
Mmm, er worden wel HEEL VEEL mensen genoemd ...
In ieder geval weer genieten, niets zo mooi als een tijdrit wat mij betreft.
8 september 2016 22:42
Verwacht wel iets van Lampaert. Zeker in dit bijzonder zwak gestoffeerd veld.
8 september 2016 22:48
Felline had wel een ster verdiend, die kan zomaar verrassen...
8 september 2016 23:10
@Waggie

Moser rijdt dit jaar eindelijk zn tijdritten weer op goed niveau. Die zie ik hier, in dit veld, als hij wil, echt wel top 10 kunnen rijden. Dan verdien je gewoon een vermelding.
8 september 2016 23:29
De tour had dit jaar een vergelijkbare tijdrit die onze Tom won, 1 minuut voor Froome en 3 minuten voor Quintana. Ik hoop dat het zaterdag nog spannend kan worden.

Reacties zijn gesloten.