Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 9

Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 9

foto: Unipublic/Graham Watson

De negende etappe is opnieuw kort van stuk, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met een rits pittige beklimmingen. De aankomst ligt opnieuw bovenop een bergtop. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe met start in Cistierna telt ‘slechts’ 165 kilometer. Onderweg wachten vijf beklimmingen, waarvan de eerste en de laatste van de tweede categorie zijn. De middelste drie zijn van derde categorie. Hoewel de bergen niet van de hoogste categorieën zijn, komt het aantal te beklimmen meters toch nog uit op 2685.
e9PROFIL

Het totaal aantal meters in dalende richting ligt bijna vijfhonderd meter hoger. Dat komt doordat het startschot wordt gegeven op een hoogte van bijna duizend meter. Na de beklimming van de Puerto de San Isidro (tweede categorie) wacht een veertig kilometer lang traject in dalende richting, waardoor het peloton bijna naar zeeniveau zakt. De voet van de tweede beklimming is op een hoogte van rond de tweehonderd meter boven zeeniveau.

De slotklim, de Alto Del Naranco (tweede categorie), is een regelmatig terugkerende berg. Dit jaar staat de 5,7 kilometer lange klim aan 6,1% gemiddeld voor de veertiende keer op het programma. De laatste keer was in 2013, toen ging de ritzege naar Joaquim Rodríguez.

Favorieten
Vroege vluchters of de klassementsmannen? De favorieten voor de ritzege moeten over een goed stel klimmersbenen beschikken. De rit naar de top van de Naranco is de tweede van een drieluik etappes met aankomst bergop. Wie hier wil winnen moet van goeden huize komen en daarom lijken de klassementsmannen in de meest kansrijke positie te komen.

22-08-2016 Vuelta A Espana; chris froome, sky
De derde etappe naar Mirador de Ézaro was een goede graadmeter voor de verhoudingen. Achter ritwinnaar en vroege vluchter Alexandre Geniez ontspon zich een interessante strijd tussen de klassementsmannen. Met name Chris Froome liet zich positief opmerken. De Brit heeft de twijfels over zijn conditie vakkundig de kop ingedrukt. Bij een explosieve demarrage kan of wil hij weliswaar niet meteen volgen, maar eenmaal op stoom zijn er weinigen die het hoge tempo van Froome kunnen volgen.

Valverde, Froome en Chaves in volle finale - foto: Sirotti

Valverde, Froome en Chaves in volle finale – foto: Sirotti

Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) en Alejandro Valverde (Movistar) weten hoe ze een steile klim moeten aanpakken. Voor Chaves lonkt zelfs een topnotering in het algemeen klassement. Valverde is eveneens nog altijd kansrijk voor het eindpodium, maar de vraag bij hem is of hij dat wel mag en kán ambiëren, vanwege zijn ploegmaat Nairo Quintana, die hetzelfde doel nastreeft. Valverde kan op de steile slotklim in ieder geval de kwaliteiten tonen waarmee ook al vier keer de Waalse Pijl won.

26-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 07 Maceda - Puebla De Sanabria; 2016, Bmc Racing; Sanchez, Samuel; Puebla De Sanabria;

In het peloton is er waarschijnlijk niemand die de flanken van de Alto Del Naranco beter kent dan Samuel Sanchez. De 38-jarige renner van BMC is de régional de l’étape. De voet van de klim is nabij zijn geboorteplaats Oviedo. In 2013, toen de klim voor het laatste werd aangedaan, finishte hij als vierde en voorlopig doet hij het dit jaar ook niet slecht. Kan de Spanjaard in de nadagen van zijn carrière zijn streekgenoten nog een keer laten juichen?

10-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 02 Camaiore - Pomarance; 2016, Movistar; Moreno Fernandez, Daniel; Camaiore;

De enige renner die in 2013 voor hem wist te eindigen en óók in deze Vuelta is gestart, is Daniel Moreno. De renner van Movistar kwam drie jaar geleden als derde over de streep, maar wel in dezelfde tijd als Sanchez . Na vijf jaar Katusha is Moreno weer terug bij Movistar en dus in hetzelfde schuitje beland als Valverde. De 34-jarige renner is gestart in een dienende rol voor kopmannen Quintana en Valverde. Maar zoals afgelopen maandag ook te zien was bij Rubén Fernández, die dankzij een tweede plek de leiderstrui mocht aantrekken, kunnen ook de ‘knechten’ hun kans krijgen.

24-08-2016 Vuelta A Espana; Alberto Contador

De grote vraag is hoe Alberto Contador zich voelt. De onfortuinlijke Spanjaard maakte tot aan zijn valpartij al niet de allerbeste indruk. Hoe gaat dat twee dagen na zijn schuiver in de slotkilometer van de rit naar Puebla de Sanabria zijn? Op La Camperona leek hij in ieder geval in orde.

Een succesvolle vluchtpoging op de Alto Del Naranco is zeker niet ondenkbaar. In dat geval is een heel ander deel van het peloton in staat te strijden voor de ritzege. Luis Ángel Maté is zich voorlopig aan het ontpoppen tot vluchtkoning van de Vuelta. Hoewel de grootste lading punten nog te verdienen zijn, doet hij tot noch toe ook aardig mee in het bergklassement.

14-07-2016 Tour De France; Tappa 12 Montpellier - Le Mont Ventoux; 2016, Lotto Soudal; De Gendt, Thomas; Chalet Reynard;

Thomas De Gendt lijkt zijn draai in deze Vuelta nog niet te hebben gevonden. Waar hij in de Tour de France niet was weg te slaan uit de vroege vlucht, doet hij het in Spanje voorlopig iets rustiger aan. Kiest hij zijn dagen uit? Dat zou goed kunnen! In dat geval treft hij in de negende etappe een traject dat hem past.

603124847

Wie zich wél al hebben laten zien zijn de Portugees José Gonçalves en Spanjaard Luis Leon Sanchez. Met name Gonçalves is een renner die in een rit als deze zou kunnen verrassen, al is de slotklim misschien te steil voor hem. Sanchez was de afgelopen dagen tweemaal niet ver verwijderd van de ritzege. Donderdag dacht hij te hebben gewonnen, maar bleek Simon Yates hem voor te zijn gegaan. Een dag later liet hij zijn Astana-ploegmaten beulswerk verrichten en dat was niet zonder resultaat. Na een late uitval werd de 32-jarige renner pas op vijfhonderd meter van de streep teruggepakt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Esteban Chaves, Alejandro Valverde
** Samuel Sanchez, Nairo Quintana, Daniel Moreno
* Luis Ángel Maté, Thomas De Gendt, José Gonçalves, Luis Leon Sanchez

Weer en TV
Op weg naar de top van de Alto Del Naranco is het afwachten of de zon zich laat zien. Weeronline toont een grauw wolkje met een zonnetje. De temperatuur schommelt tussen de 15 en 22 graden. Eurosport, Sporza en de NOS beginnen rond 15:00 met uitzenden.

Dit artikel delen:

45 Reacties

benaffleck 27 augustus 2016 om 22:17

Voorspelling: de hele LottoJumbo ploeg offert zich wederom op om de top 20 klassering van Bennet te beschermen terwijl de rest van de ploegen gaan strijden om de ritzege uit de kopgroep.

jan jansen 27 augustus 2016 om 23:00

*****gesink
****bennet
***tankink
Kom redactie iets meer positiefs over onze gelen.

kruissema 27 augustus 2016 om 23:07

Ik vindt het juist mooi van bennet, die heeft gewoon om een kans op klassement gevraagd na het afstappen van kruijswijk, en hij rijdt toch helemaal niet slecht tot dusver, ik zie hem wel 9 of 10 eindigen, ook leuk voor zo’n jongen

Johnny7 27 augustus 2016 om 23:23

#QuererEsPoder

Vibeman 27 augustus 2016 om 23:46

@kruisema, never nooit dat bennett top 10 rijdt deze vuelta.

Fritsie 28 augustus 2016 om 00:21

ik mis purito!!

Rosanero 28 augustus 2016 om 00:36

@vibeman: maak er gewoon ‘een wedstrijd’ van ipv deze Vuelta.

Arry1337 28 augustus 2016 om 00:46

@Covadonga, lekker kortzichtig… zonder enige kennis alle blame op de cameraman. Makkelijk ….

Stoony 28 augustus 2016 om 01:41

Clarke!

Jungle Man 28 augustus 2016 om 07:51

Ik verwacht types als de gendt, Gilbert of ll Sánchez vandaag. Ik hoop dat tlj niet alleen suf gaat knechten voor een top 20 klassement van bennet.

JorisBos 28 augustus 2016 om 08:11

Het is tijd om Gesink eens in de aanval te sturen. Alle dagen knechten zodat Bennet ronde de 15e plek in het AK kan eindigen, is het niet waard om kansen op etappezeges te laten liggen.

Rondo 28 augustus 2016 om 10:10

Deze rit is op het lijf geschreven voor GvA, ik mis hem. En nee, een leuke foto met een gouden fiets maakt dat gemis niet minder. Greg moet fietsen, altijd en overal !

Pinto 28 augustus 2016 om 10:23

Vreemde indeling zeg… Contador geen ster ondanks zijn prestaties van gisteren? Als hij goed hersteld zal hij alleen maar groeien en top zijn in de 3e week. Purito mag schrijven wat ie wil over purito en wie dat niet aanstaat gewoon eroverheen lezen…

Wheely 28 augustus 2016 om 10:33

Mooi om terug te blikken naar de Vuelta van 2013. Jammer dat Horner er niet bij is. Die had iedereen op een hoop gereden.

Romāns Vainšteins 28 augustus 2016 om 11:09

‘Ik mis Purito, ik mis van Avermaet, ik mis Sagan !’

-Wuytseritus- : Het dwangmatig blijven opvoeren van persoonlijke favorieten waar dat geenszins relevant is, een veel geziene aandoening bij wielervolgers met monofocus. Bekendste voorbeeld hiervan is het eindeloos doorzagen over de Belgische WK-selectie tijdens de rondje van Spanje door dhr Wuyts naar wie deze hardnekkige en moeilijk geneesbare aandoening vernoemd is.

123poetertjes 28 augustus 2016 om 11:18

Kijk, dit zijn de betere ritten. In tegenstelling tot gisteren staat het scenario niet op voorhand vast. Boeiende aanloop en een mooie, klassieke slotklim met het kruis. Niet heel lang, niet heel zwaar, maar wel perfect om een mooie aanval te plaatsen. En Intxausti legde hier alweer vier jaar geleden beslag op de Vuelta a Asturias.

Ik mis Beñat!!!!

Wheely 28 augustus 2016 om 11:22

Wie ik dan weer niet mis is Ulissi, deze rit is overigens prima op maat voor Moreno. Moet ie het wel doen.

Japsie 28 augustus 2016 om 12:49

@ RV, haha idd, mooi verwoord ook :)

freddy100 28 augustus 2016 om 12:59

Gek dat Talansky niet eens genoemd wordt als een outsider met een ster. Sterke ploeg en fietst vrij aardig.

HF2013 28 augustus 2016 om 13:50

Voorbeschouwing waarschijnlijk niet meer aangepast nav etappe gisteren.

Headlines

Materiaalzone

Populair