Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 9

zondag 28 augustus 2016 om 08:00
Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 9

foto: Unipublic/Graham Watson

De negende etappe is opnieuw kort van stuk, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met een rits pittige beklimmingen. De aankomst ligt opnieuw bovenop een bergtop. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe met start in Cistierna telt ‘slechts’ 165 kilometer. Onderweg wachten vijf beklimmingen, waarvan de eerste en de laatste van de tweede categorie zijn. De middelste drie zijn van derde categorie. Hoewel de bergen niet van de hoogste categorieën zijn, komt het aantal te beklimmen meters toch nog uit op 2685.
e9PROFIL

Het totaal aantal meters in dalende richting ligt bijna vijfhonderd meter hoger. Dat komt doordat het startschot wordt gegeven op een hoogte van bijna duizend meter. Na de beklimming van de Puerto de San Isidro (tweede categorie) wacht een veertig kilometer lang traject in dalende richting, waardoor het peloton bijna naar zeeniveau zakt. De voet van de tweede beklimming is op een hoogte van rond de tweehonderd meter boven zeeniveau.

De slotklim, de Alto Del Naranco (tweede categorie), is een regelmatig terugkerende berg. Dit jaar staat de 5,7 kilometer lange klim aan 6,1% gemiddeld voor de veertiende keer op het programma. De laatste keer was in 2013, toen ging de ritzege naar Joaquim Rodríguez.

Favorieten
Vroege vluchters of de klassementsmannen? De favorieten voor de ritzege moeten over een goed stel klimmersbenen beschikken. De rit naar de top van de Naranco is de tweede van een drieluik etappes met aankomst bergop. Wie hier wil winnen moet van goeden huize komen en daarom lijken de klassementsmannen in de meest kansrijke positie te komen.

22-08-2016 Vuelta A Espana; chris froome, sky
De derde etappe naar Mirador de Ézaro was een goede graadmeter voor de verhoudingen. Achter ritwinnaar en vroege vluchter Alexandre Geniez ontspon zich een interessante strijd tussen de klassementsmannen. Met name Chris Froome liet zich positief opmerken. De Brit heeft de twijfels over zijn conditie vakkundig de kop ingedrukt. Bij een explosieve demarrage kan of wil hij weliswaar niet meteen volgen, maar eenmaal op stoom zijn er weinigen die het hoge tempo van Froome kunnen volgen.

Valverde, Froome en Chaves in volle finale - foto: Sirotti

Valverde, Froome en Chaves in volle finale – foto: Sirotti

Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) en Alejandro Valverde (Movistar) weten hoe ze een steile klim moeten aanpakken. Voor Chaves lonkt zelfs een topnotering in het algemeen klassement. Valverde is eveneens nog altijd kansrijk voor het eindpodium, maar de vraag bij hem is of hij dat wel mag en kán ambiëren, vanwege zijn ploegmaat Nairo Quintana, die hetzelfde doel nastreeft. Valverde kan op de steile slotklim in ieder geval de kwaliteiten tonen waarmee ook al vier keer de Waalse Pijl won.

26-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 07 Maceda - Puebla De Sanabria; 2016, Bmc Racing; Sanchez, Samuel; Puebla De Sanabria;

In het peloton is er waarschijnlijk niemand die de flanken van de Alto Del Naranco beter kent dan Samuel Sanchez. De 38-jarige renner van BMC is de régional de l’étape. De voet van de klim is nabij zijn geboorteplaats Oviedo. In 2013, toen de klim voor het laatste werd aangedaan, finishte hij als vierde en voorlopig doet hij het dit jaar ook niet slecht. Kan de Spanjaard in de nadagen van zijn carrière zijn streekgenoten nog een keer laten juichen?

10-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 02 Camaiore - Pomarance; 2016, Movistar; Moreno Fernandez, Daniel; Camaiore;

De enige renner die in 2013 voor hem wist te eindigen en óók in deze Vuelta is gestart, is Daniel Moreno. De renner van Movistar kwam drie jaar geleden als derde over de streep, maar wel in dezelfde tijd als Sanchez . Na vijf jaar Katusha is Moreno weer terug bij Movistar en dus in hetzelfde schuitje beland als Valverde. De 34-jarige renner is gestart in een dienende rol voor kopmannen Quintana en Valverde. Maar zoals afgelopen maandag ook te zien was bij Rubén Fernández, die dankzij een tweede plek de leiderstrui mocht aantrekken, kunnen ook de ‘knechten’ hun kans krijgen.

24-08-2016 Vuelta A Espana; Alberto Contador

De grote vraag is hoe Alberto Contador zich voelt. De onfortuinlijke Spanjaard maakte tot aan zijn valpartij al niet de allerbeste indruk. Hoe gaat dat twee dagen na zijn schuiver in de slotkilometer van de rit naar Puebla de Sanabria zijn? Op La Camperona leek hij in ieder geval in orde.

Een succesvolle vluchtpoging op de Alto Del Naranco is zeker niet ondenkbaar. In dat geval is een heel ander deel van het peloton in staat te strijden voor de ritzege. Luis Ángel Maté is zich voorlopig aan het ontpoppen tot vluchtkoning van de Vuelta. Hoewel de grootste lading punten nog te verdienen zijn, doet hij tot noch toe ook aardig mee in het bergklassement.

14-07-2016 Tour De France; Tappa 12 Montpellier - Le Mont Ventoux; 2016, Lotto Soudal; De Gendt, Thomas; Chalet Reynard;

Thomas De Gendt lijkt zijn draai in deze Vuelta nog niet te hebben gevonden. Waar hij in de Tour de France niet was weg te slaan uit de vroege vlucht, doet hij het in Spanje voorlopig iets rustiger aan. Kiest hij zijn dagen uit? Dat zou goed kunnen! In dat geval treft hij in de negende etappe een traject dat hem past.

603124847

Wie zich wél al hebben laten zien zijn de Portugees José Gonçalves en Spanjaard Luis Leon Sanchez. Met name Gonçalves is een renner die in een rit als deze zou kunnen verrassen, al is de slotklim misschien te steil voor hem. Sanchez was de afgelopen dagen tweemaal niet ver verwijderd van de ritzege. Donderdag dacht hij te hebben gewonnen, maar bleek Simon Yates hem voor te zijn gegaan. Een dag later liet hij zijn Astana-ploegmaten beulswerk verrichten en dat was niet zonder resultaat. Na een late uitval werd de 32-jarige renner pas op vijfhonderd meter van de streep teruggepakt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Esteban Chaves, Alejandro Valverde
** Samuel Sanchez, Nairo Quintana, Daniel Moreno
* Luis Ángel Maté, Thomas De Gendt, José Gonçalves, Luis Leon Sanchez

Weer en TV
Op weg naar de top van de Alto Del Naranco is het afwachten of de zon zich laat zien. Weeronline toont een grauw wolkje met een zonnetje. De temperatuur schommelt tussen de 15 en 22 graden. Eurosport, Sporza en de NOS beginnen rond 15:00 met uitzenden.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Purito 27 augustus 2016 om 19:03

Nee, dit wordt opnieuw een vluchtgroep. Movistar is toch niet geïnteresseerd in ritten. En nu met een Quintana in het rood is het wel logisch dat ze wat krachten sparen.

Ik ga voor één van de volgende drie namen: Hermans, Bouet of Frank!

Purito 27 augustus 2016 om 19:04

En mooi om die zege uit 2013 terug te zien. Het blijft toch het grootste gemis deze Vuelta: een Purito in vorm. Met al die steile klimmetjes :(

Purito 27 augustus 2016 om 19:05

En wat opvalt: is de voorbeschouwing niet bijgewerkt na de rit van vandaag? Contador liet vandaag zien dat er rekening met hem moet worden gehouden. En Froome gaat nooit winnen op een klim a la Naranco.

Frits des Jeux 27 augustus 2016 om 19:13

@Purito ga je nu elke mogelijkheid aangrijpen om te zeggen dat Purito hier gemist wordt? Wordt een beetje vervelend heel eerlijk gezegd.

Rondo 27 augustus 2016 om 19:16

Domme planning van Purito om niet hier zijn afscheid te vieren met een aantal mooie uitslapen.
Van de andere kant, slim om de risico’s van een Spaanse ronde te mijden.

Romāns Vainšteins 27 augustus 2016 om 19:16

Doet Purito niet mee ?

daveb 27 augustus 2016 om 19:20

Ik ben blij verrast dat Contador toch ook nog zijn zegje gaat doen deze Vuelta.
Wat denken de kenners hier: maakt hij nog een kans op de eindzege ?

daffodil 27 augustus 2016 om 19:21

Uitslapen, Rondo? Je bedoelt wat Gesink doet, als een natte krant koersen?

Purito 27 augustus 2016 om 19:23

@Frits de Jeux
Zeur niet zo. In de voorbeschouwing staat toch een filmpje van zijn overwinning van hem op de Naranco….

Dan heb ik best het recht om dat te zeggen. Nogmaals: er wordt een aanleiding gegeven.

Maar ja, focus je vooral op die ene post, en niet op de twee andere. Typisch WF weer.

Panter 27 augustus 2016 om 19:37

Purito wordt wel echt gemist hoor!! Ik denk zelfs dat hij het hier veel beter zou gedaan hebben dan in de tour door het parcours. Maar het schone is dat het topsport nieuwe namen voortbrengt en die maken het koers ook heel mooi. Zolang er strijd is, is er amusement

vevie 27 augustus 2016 om 19:37

Je zou zeggen dat Chaves en Valverde het hier gaan uitmaken. Die hebben die punch net als Purito om meteen een lekker gat te slaan.

Een kopgroep wint. Van de favorieten komt Chavez voor Valverde en Contador binnen. Froome volgt op paar seconden achterstand van Contador.

dumoman 27 augustus 2016 om 19:41

Waarschuwing aan de redactie van WF; ik vermoed dat jullie site gehackt is en dat hier stiekem de fansite van ene purito is gekoppeld ;)

pirazzi 27 augustus 2016 om 19:44

Overgangsetappe, voor renners die een doel maken van het bergklassement. Misschien is Lagutin er wel weer bij, hij heeft die trui nu toch.

Vibeman 27 augustus 2016 om 19:48

@daveb, Bertje heeft vandaag laten zien dat er nog serieus rekening met hem gehouden moet worden. Ik verwacht, wegens het tactisch vernuft van Bertje, dat hij hem gewoon gaat pakken. In de tijdrit (zo goed als vlak), kan hij flink tijd pakken op quintana en chaves. Froome redt het niet tot het einde. Zakte er vandasg al wat doorheen.

Koel 27 augustus 2016 om 20:12

dumoman – 27 augustus 2016
En dat voor een TLJ fansite….

Frits des Jeux 27 augustus 2016 om 20:25

@Purito in deze context mag het en kan het, maar jij grijpt elke mogelijkheid aan, ook waar het totaal irrelevant is om er iets aan toe te voegen.

Cyclingbruh 27 augustus 2016 om 20:26

@purito

Wat denk je dat de volgorde van de klassementsmannen zal zijn? (Quintana, Froome, Contador, Valverde en Chaves).

Japsie 27 augustus 2016 om 20:46

Froome alle sterren en Contador geen. Grenst aan het waanzinnige. Overr waanzinnig gesproken: Het moment van stoppen van Purito. Die had hier toch prachtig mee kunnen doen idd.

vlek 27 augustus 2016 om 20:59

Kopgroepje, of gaan die laatste vijftig kilometer weer een ploeg inspireren zoals eerder Orica, Astana en Movistar er vroeg aan te begonnen? Orica heeft vandaag alleen een kleine tik gekregen, Astana zit in de kopgroep en Movistar heeft de trui. Tinkoff dan maar?

batchieboy 27 augustus 2016 om 21:07

Sterverdeling slaat kant noch wal.

IL DON 27 augustus 2016 om 21:36

@Frits des Jeux
Dan zal ik ook maar de gelegenheid aangrijpen om het te zeggen:

Ik mis Purito verschrikkelijk!

McMulenga 27 augustus 2016 om 21:47

Ik mis de 4 sterren voor Gilbert!

Cyclingbruh 27 augustus 2016 om 21:52

@mcmulenga

Kijk die video nou is man..

Baukema Tomoulin 27 augustus 2016 om 22:00

Kopgroep inclusief de Gendt, Fraile en ik hoop Bouman. Fraile de meeste bergpunten, De Gendt de rit en Valverde komt net te laat voor de rit. In het klassement gaat er tussen plek 5 en 20 weer flink stuivertje gewisseld worden.

Covadonga 27 augustus 2016 om 22:09

Ik hoop dat ze morgen geen dronken motorrijders en cameramensen inzetten. Man, wat kunnen de Spanjaarden slecht filmen vanaf de motor. Het beeld trilt/beweegt continue. Ga eens in de leer bij de Tour!

Headlines

Materiaalzone

Populair