Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 8

Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 8

foto: Sirotti

zaterdag 27 augustus 2016 om 08:00

Na een week vol met heuveletappes, succesvolle vluchters en twee sprintzeges van Gianni Meersman, begint de strijd om het klassement in etappe acht pas écht. WielerFlits blikt vooruit op de eerste van in totaal vier opeenvolgende loodzware bergritten.

Parcours
De start van de achtste etappe is in Villalpando, voor een rit van 181,5 kilometer. Vanuit die plek is ongeveer 95 procent van het parcours een makkie voor profrenners. Het gaat de gehele dag wel in licht stijgende lijn omhoog, maar dat moet nauwelijks voelbaar zijn. Met geen enkele noemenswaardig obstakel lijkt deze rit niet al te veel problemen op te leveren, maar het venijn zit hem – zoals wel vaker in de Vuelta a España – in de staart. En hoe!

De laatste acht en een halve kilometer van deze etappe moet voor het nodige sloopwerk zorgen. De helse klim naar La Camperona is namelijk een voorproefje van de drie volgende ritten. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4% over de eerder genoemde acht en een halve kilometer, is La Camperona een klim van de eerste categorie. Vooral de slotkilometers zijn moordend, want dan komt het stijgingspercentage vrijwel niet onder de 17%. Goed timen is het devies, want wie zich hier te vroeg opblaast krijgt minuten aan zijn broek.

Favorieten
In deze rit kunnen de topfavorieten voor het klassement geen verstoppertje meer spelen. Twee jaar geleden eindigde een Vuelta-rit voor het eerst op La Camperona, maar toen leende de aanloop zich veel meer voor vluchters. Ryder Hesjedal mocht daardoor het zegegebaar maken. Dit jaar is het anders en mogen we vuurwerk tussen de klassementsrenners verwachten.

**** flag-gb Chris Froome

Froome in duel met Contador op La Camperona in 2014 - foto: Sirotti

Froome in duel met Contador op La Camperona in 2014 – foto: Sirotti

De topfavoriet voor de dagzege op La Camperona luistert naar de naam Chris Froome. De 31-jarige Brit doet een poging om als eerste renner de Tour de France en de Vuelta in één seizoen te winnen, sinds de Spaanse rittenkoers verhuist is naar augustus/september. De kopman van Sky bewaart goede herinneringen aan La Camperona, want twee jaar terug was hij daar de sterkste klassementsrenner. Op de steile Mirador de Ézaro in de derde rit, had Froome samen met Chaves bovendien als enige een antwoord op de cartouche van Movistar.

*** flag-co Nairo Quintana & flag-es Alberto Contador

Quintana op zoek naar eerherstel - foto: Sirotti

Quintana op zoek naar eerherstel – foto: Sirotti

Nairo Quintana moest daar een handvol seconden toegeven op ploegmaats Fernández en Valverde. De Colombiaanse pocketklimmer is hier in de Vuelta om zijn Tour-kater weg te spoelen en is naar eigen zeggen in bloedvorm. Het 26-jarige lichtgewicht staat op dit moment vierde in het klassement, maar kan op weg naar La Camperona zijn slag slaan. Zowel de lengte als het stijgingspercentage zijn in het voordeel van Nairoman, die een beklimming als deze het liefste heeft.

Zint Contador op wraak na zijn valpartij van vrijdag? - foto: Sirotti

Zint Contador op wraak na zijn valpartij van vrijdag? – foto: Sirotti

Froome was in 2014 dus de sterkste op de slotklim van zaterdag, maar leverde daar een hevig gevecht met toenmalig klassementsleider Alberto Contador. De 33-jarige Spanjaard verloor twee seizoen geleden zeven seconden op zijn Britse opponent, maar kon dat toen hebben. Nu zou dat minder goed uitkomen voor El Pistolero, want met de ploegentijdrit en de rit naar de Mirador de Ézaro verloren de Tinkoff-kopman al twee veldslagen. De oorlog is echter nog lang niet voorbij. Het is echter afwachten hoe veel hinder Contador ondervindt van zijn val op vrijdag.

** flag-es Alejandro Valverde, flag-co Johan Esteban Chaves & flag-es Samuel Sánchez

Kan Valverde opnieuw het vuur aan de schenen van Froome leggen? - foto: Sirotti

Kan Valverde opnieuw het vuur aan de schenen van Froome leggen? – foto: Sirotti

Met al twee grote rondes in de benen was het voor de Vuelta de vraag hoe het met de vermoeidheid van Alejandro Valverde zou zitten. Wat dat betreft kunnen we vaststellen dat de kopman van Movistar de eerste week met vlag en wimpel doorstaan heeft, want de Spanjaard staat sinds de Mirador de Ézaro op een tweede plek in het klassement. Lukt het hem om drie keer in één seizoen top-10 in een grote ronde te rijden? Na zaterdag weten we meer.

Chaves kon op de Mirador de Ézaro mee met de besten - foto: Sirotti

Chaves kon op de Mirador de Ézaro mee met de besten – foto: Sirotti

In de Vuelta van 2015 beleefde Johan Esteban Chaves zijn grote doorbraak als ronderenner. In de jongste Giro d’Italia ging hij na de tuimeling van Steven Kruijswijk zelfs bijna met de eindzege lopen, maar Chavito moest in de laatste bergrit zijn meerdere erkennen in een ontketende Vincenzo Nibali. De klim naar La Camperona kent de Colombiaan van Orica-BikeExchange in ieder geval wel. Twee jaar geleden werd de 26-jarige hier 29ste. Gezien zijn prestaties eerder deze Vuelta, moet hij dat zeker kunnen verbeteren.

Sánchez' laatste zege in 'zijn' Baskenland - foto: © 2016 Zikliamatore

Sánchez’ laatste zege in ‘zijn’ Baskenland – foto: © 2016 Zikliamatore

Ondanks zijn 38 jaar nog lang niet versleten: Samuel Sánchez. Vooraf had de Spanjaard ingezet op een plek bij de eerste tien. Hij staat nu al zesde en zal die plek koste wat kost willen behouden. De Olympisch kampioen van 2008 is op papier niet een directe bedreiging voor de eindzege, maar dat was Chris Horner in 2013 ook niet. Mocht Sammy de vrijheid krijgen, dan kan hij op zoek naar een ritzege.

* flag-it Gianluca Brambilla, flag-us Andrew Talansky, flag-cz Leopold König & flag-co John Darwin Atapuma

Brambilla is gemaakt voor steile klimmen zoals La Camperona - foto: Sirotti

Brambilla is gemaakt voor steile klimmen zoals La Camperona – foto: Sirotti

Bij Etixx-Quick-Step hebben ze een aantal renners opgesteld deze Vuelta die een rit kunnen winnen. Kopman Gianluca Brambilla is een van hen, maar hij mikt in Spanje ook op een goed klassement. De kleine Italiaan heeft zijn postuur in ieder geval mee voor een steile klim zoals La Camperona. Bovendien beschikt hij over een goed eindschot, waardoor Brambilla in principe dus alleen maar hoeft te volgen. De vraag is of hem dat lukt wanneer de toppers gas gaan geven.

Talansky mikt op de top-10 - foto: Sirotti

Talansky mikt op de top-10 – foto: Sirotti

Ook Cannondale-Drapac heeft een brede selectie samengesteld waarvan veel renners een rit zouden kunnen winnen. De kopman bij de Amerikaanse formatie is Andrew Talansky, die net als Sánchez ook mikt op een plek bij de eerste tien. De 27-jarige Amerikaan is geen rasklimmer, maar heeft gezien zijn tijdrijderscapaciteiten een grote motor. Deze stelt hem in staat om bergop lang aan te klampen, maar wie weet pakt hij het een keer anders aan en trekt hij ten aanval.

Leopold Konig

Krijgt König de vrijheid van Froome? – foto: Sirotti

Sky heeft voor haar eigen begrippen een relatief zwakke ploeg naar Spanje gestuurd. Menig ander WorldTour-team zou er desondanks jaloers op zijn, maar het feit blijft dat Froome in het hooggebergte met Leopold König maar één man heeft die zeker mee kan. De 27-jarige Tsjech reed in het verleden top-10 in alle drie de grote rondes, dus klimmen kan hij zeker. Mocht hij bij Froome kunnen blijven, dan kan hij wel eens de König te rijk zijn met een cadeautje van zijn kopman.

Atapuma verdedigt het rood - foto: Sirotti

Atapuma verdedigt het rood – foto: Sirotti

John Darwin Atapuma is op dit moment de trotse bezitter van de rode leiderstrui. Al een paar seizoen achter elkaar probeert de kleine Colombiaan bergritten te winnen in de grote rondes. Dat lukte hem nog niet, maar de rode leiderstrui was na de etappe naar San Andrés de Teixido een feit. De pocketklimmer zal het rode statussymbool met hand en tand willen verdedigen, waardoor Atapuma misschien wel boven zichzelf uit kan stijgen.

Outsiders

Redt Bennett de meubelen voor LottoNL-Jumbo in deze Vuelta? - foto: Sirotti

Redt Bennett de meubelen voor LottoNL-Jumbo in deze Vuelta? – foto: Sirotti

Het scenario waarin vluchters strijden om de dagwinst, is al vaker opgevoerd deze Vuelta. In dat geval moeten we kijken naar renners die de ruimte krijgen voor een vroege vlucht, die vervolgens bergop sterk genoeg zijn om de overige vluchters overboord te kieperen. Coureurs als Kenny Elissonde, Michele Scarponi, Davide Formolo, George Bennett, Marcel Wyss, Ben Hermans, Sergio Pardilla en Merhawi Kudus kunnen dat. Wanneer de topfavorieten op de slotklim naar elkaar kijken, kunnen mannen als Pierre Latour, Daniel Moreno, Louis Meintjes, Bart De Clercq, Rubén Fernández en Simon Yates voor een verrassing zorgen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Alberto Contador
** Alejandro Valverde, Johan Esteban Chaves, Samuel Sánchez
* Gianluca Brambilla, Andrew Talansky, Leopold König, John Darwin Atapuma

Weer en tv
Er wacht het peloton een snikhete dag in het noorden van Spanje, voorspelt Weeronline. Nabij finishplaats Sabero stijgt het kwik tot 32 graden Celsius. Dat gaat gepaard met windkracht drie vanuit het zuidwesten, terwijl er slechts vijf procent kans is op regen.

Eurosport en Sporza beginnen om 15.00 met de liveuitzending, terwijl de NOS vanaf datzelfde tijdstip een livestream verzorgt. Bespreek het verloop van de etappe in de Volg Hier van WielerFlits.

Samenvatting rit uit 2014

Dit artikel delen:

49 Reacties

Hakkie2 26 augustus 2016 om 19:18

Voor mij heeft zo'n klim weinig met wielrennen te maken, maar goed. Ik verwacht Elissonde hier vooraan, die is goed in vorm deze Vuelta en won al eens op de Angliru. Die zou wel eens dicht bij de zege kunnen komen. En dan niet uit een vroege vlucht, hij staat nog maar op 2:46 namelijk.

NOS is trouwens vanaf 16:00 op NPO1.

xistnc 26 augustus 2016 om 19:23

Paar jaar geleden ging het met een triple vrij aardig daar. Nu met een compact, achter wel een 32 voor de zekerheid. Fiets paar kg lichter, ik paar kg zwaarder. Ben benieuwd. Die 32 graden gaan ze vooral onderweg merken. De finish ligt op hoogte, daar is het dan flink koeler.

Maar dit geheel terzijde.

klootje kriekeljon 26 augustus 2016 om 19:25

Youri, Sanchez is teruggezet in tijd. Lag naast Contador op het asfalt.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2016 om 19:26

Pffffff, Elissonde bleef toen als laatste vluchter over, die etappe had al-tijd voor Chris ‘golem’ Horner moeten zijn, doodzonde.

Hakkie2 26 augustus 2016 om 19:29

@RV: klopt, maar dat hij toen als laatste vluchter over bleef was al supersterk. En we hebben Elissonde deze Vuelta zelfs al zien aanvallen op bijna vlakke stukken, dus dan is hij wel heel erg in vorm. En met zijn gewicht is hij wel enorm in het voordeel hier.

Baukema Tomoulin 26 augustus 2016 om 19:30

Gesink vanuit de vlucht!

goalgettert 26 augustus 2016 om 19:33

Een Meintjes heeft toch in de tour wel bewezen een sterretje verdiend te hebben en met dit deelnemersveld verwacht ik hem bij de beste 5 klimmers, mss een Cobo of Anton als verassing

Valtverder 26 augustus 2016 om 19:34

Gesinkje inderdaad

LutsenkoFan 26 augustus 2016 om 19:35

Deze is voor de vluchters!

Ik neem aan dat dit tijdens de 7e etappe is geschreven? Anders snap ik de 3 sterren voor Contador niet..

Hakkie2 26 augustus 2016 om 19:39

@Lutsenkofan: en het noemen van DeClercq, die op 11 min binnen kwam en naar eigen zeggen niet aan zijn stuur kan trekken, ook niet.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2016 om 19:42

Atapuma in het rood hier de zege, het zou mijn weekend goed maken als overtuigd Darwinist.

Titaantje 26 augustus 2016 om 19:42

SamSan is ondanks zijn grote euskaltel verleden geen Bask en zal dat ook nooit zijn.
Meintjes mag wel twee sterren, kan wellicht profiteren van zijn achterstand als iedereen naar elkaar kijkt

koos1 26 augustus 2016 om 19:44

Denk dat het aan de vluchters zal zijn. Ik zie geen ploeg die de hele etappe gaat controleren.

Bertvd 26 augustus 2016 om 19:44

Dat profiel… dat lijkt wel een hockeystick.

En eens met Lutsenko fan. Contador, ik moet het maar zien

Lalsacien 26 augustus 2016 om 19:50

@Hakkie2 Als we weer eens zo’n steile pukkel opfietsen zegt een vriend van mij altijd “dit heeft niets meer met fietsen te maken, dit is acrobatiek” !

flashke 26 augustus 2016 om 20:12

Zal wel voor Valverde zijn, daar zit toch geen slijt op.

vierkantenwielen 26 augustus 2016 om 20:13

Ik ga voor de Gees! Knallen stoempen zwoegen, alsof het vrijdagmiddag Is…

Purito 26 augustus 2016 om 20:21

@Hakkie
Je overschat Elissonde wel behoorlijk. Net als meer Fransen. Hij was ook niet bij de beste renners op Ezaro. En voor deze klim heb je ook gewoon explosiviteit nodig.

Daarnaast heeft hij nog nooit laten zien met de echte toppers te kunnen strijden. Het is de laatste twee jaar zelfs amper een subtopper. Hoe kan hij dan in hemelsnaam winnen van een Froome of Chaves op een dergelijke klim?

Purito 26 augustus 2016 om 20:24

Froome of Chavito voor mij. Valverde moest hier in 2014 duidelijk passen. Iets teveel Cuitu Negru voor hem.

En Meintjes is inderdaad een gevaarlijke klant. Je hebt opnieuw nauwelijks door dat hij meedoet. Maar na morgen weten we het zeker!

Jacco van Stierop 26 augustus 2016 om 20:27

@Purito
Je hebt gelijk maar van alle amper-een-subtopper-te-noemen is Elissonde wel het leukst om te zien. Prachtige coureur!

Tuubke 26 augustus 2016 om 20:30

edit redactie: geen onzin svp

Janjanssen98765 26 augustus 2016 om 20:37

@redactie

Kunnen jullie niet beter deze stukken na een etappe schrijven?
Dat oogt een stuk beter dan renners die nu op de grond hebben gelegen, sterren te geven.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2016 om 20:37

edit redactie: geen onzin svp

Kwiat 26 augustus 2016 om 20:46

La Camperona…moordend steile beproeving! Echt een slotklim waarvoor ik thuis blijf morgen! En hopen dat de schade meevalt voor Contador. Die valpartij komt uitgerekend voor een loodzware vierdaagse…

Jan Blokland 26 augustus 2016 om 21:05

Dit is niet voor de vluchters. Het is duidelijk dat vluchters deze ronde weinig ruimte krijgen.
Drie á vier minuten. Meer krijgen ze in de regel niet. Mijn overtuiging is dat je hier minstens vijf á zes minuten moet hebben om te winnen. Het gaat hier dus tussen de klassementsrenners. We zullen denk ik dus Froome, Quintana, Chaves, Valverde, Yates, Talansky, Contador , S. Sanchez e mogelijk Brambilla gaan zien hier.

Headlines

Materiaalzone

Populair