Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 4
foto: Sirotti
dinsdag 23 augustus 2016 om 08:00

Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 4

Na de bijna verticale muur genaamd Mirador de Ézaro, wacht dinsdag weer een aankomst bergop. Met de geur van de zilte zeelucht uit de Golf van Biskaje in de neus, maken de renners zich op voor een rit naar het uiterste noordwesten van Spanje. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe brengt het peloton van Betanzos naar San Andrés de Teixido, over een totale afstand van 163,5 kilometer. Deze rit is een dubbeltje op z’n kant, want er zijn twee scenario’s die heel goed mogelijk zijn. Omdat de toppen van de Alto Da Serra Capela (derde categorie: 6,5 kilometer lang aan een gemiddelde stijging van 4,6%) en de Alto Monte Caxado (derde categorie: 7,3 kilometer aan gemiddeld 4,5%) beide al na zestig kilometer gerond zijn, leent deze etappe zich voor vluchters.

PROFIL Etapa 4

De vraag is of zij van de klassementsrenners de ruimte krijgen om voor de dagwinst te strijden. In de volle finale wacht namelijk nog de slotklim naar San Andrés de Teixido, de Alto Mirador de Veixia, van de tweede categorie (11,2 kilometer aan gemiddeld 4,8%). Schijn bedriegt bij deze klim, want er zit onderweg een afdaling in van een goede kilometer. Het stijgingspercentage na de korte afdaling bedraagt in de laatste vier kilometer 7,2%. Vooral het eerste deel van de slotkilometer is steil.

Favorieten
Er zijn dus twee scenario’s mogelijk in de rit van dinsdag. Er is een kans dat de vroege vlucht wegblijft en om de zege mag strijden, maar vaak gebeurt dat niet zo vroeg in een grote ronde. Het meest voor de hand liggend is dus een gevecht tussen de klassementsrenners.

**** flag-es Alejandro Valverde

foto: ANSA/LUCA ZENNARO

foto: ANSA/LUCA ZENNARO

Wanneer het uitdraait op een titanenstrijd, kunnen we moeilijk om Alejandro Valverde heen. De 36-jarige Spanjaard rijdt weliswaar zijn derde grote ronde van dit seizoen, maar een etappezege laat de renner van Movistar nooit schieten. Omdat het een redelijk evenredige klim is, is het voor de topfavorieten een lastig karwei om elkaar los te rijden op de flanken van de Alto Mirador de Veixia. Wanneer dit niet lukt is El Imbatido uiteraard prime suspect number one voor de ritzege, dankzij zijn sterke eindschot.

*** flag-it Gianluca Brambilla & flag-co Johan Esteban Chaves

Gianluca Brambilla

Foto: ANSA

Etixx-Quick-Step begon de Vuelta uitstekend met ritwinst voor Gianni Meersman, afgelopen zondag. Bij de ploeg van teammanager Patrick Lefevere zijn er meer renners die voor dagsucces kunnen gaan. Gianluca Brambilla is een van hen. De Italiaan bewees dat in de jongste Giro d’Italia, toen hij op de onverharde stroken naar Arezzo de zege voor zich opeiste én Tom Dumoulin uit de leiderstrui reed. Hij hoeft bovendien niet te springen, want ook Brambilla kan op een klim als deze rap aankomen.

Vorig jaar versloeg Chaves onze eigen Dumoulin - foto: Sirotti

Vorig jaar versloeg Chaves onze eigen Dumoulin – foto: Sirotti

De slotklim is dan wat langer en mag daardoor meer een loper zijn, maar Johan Esteban Chaves liet vorig jaar zien op een gelijkaardig klimmetje goed voor de dag te komen. De goedlachse Colombiaan wist toen in de eerste week zelfs twee keer te winnen. Mooi meegenomen, want de Vuelta van vorig jaar was een grote ontdekkingstocht voor Chavito. Een vrijgeleide voor een etappezege gaat hij door zijn prestaties het laatste jaar in ieder geval niet meer krijgen, maar het is eigenlijk meer de vraag of de andere renners zijn versnelling op de steile stroken wel kunnen pareren.

**flag-fr Warren Barguil, flag-pl Michał Kwiatkowski & flag-es Alberto Contador

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Uit de spreekwoordelijke dood herrezen. Dat kun je toch wel stellen over Michał Kwiatkowski, want de voormalig wereldkampioen liet dit seizoen maar sporadisch sprankeltjes van zijn groot potentieel zien. In de Vuelta lijkt de 26-jarige Pool echter weer helemaal in orde. Na zondag mocht hij zelfs de leiderstrui aantrekken. De Ronde van Spanje winnen is een heel ander verhaal, maar een goede Kwiatek moet hier bergop lang mee kunnen. En als hij er nog bij zit, kan hij met zijn sterke sprint zo maar eens naar de etappewinst snellen.

Alberto Contador in de Vuelta

Maakt Contador weer zijn kenmerkende gebaar? – foto: Sirotti

Na het verlies in de ploegentijdrit en op de Mirador de Ézaro, staat Alberto Contador voor een inhaalrace. De 33-jarige Spanjaard moet meer dan een minuut goedmaken op zijn voornaamste concurrenten Chris Froome en Nairo Quintana. Daarom zal Contador moeten aanvallen en laat hij daar op weg naar San Andrés de Teixido nu net een uitstekende mogelijkheid voor vinden. De klim – en dan vooral het stukje afdalen – leent zich namelijk voor een verrassende move van de Tinkoff-kopman, zoals we die wel vaker van hem zien. Schiet El Pistolero raak?

* flag-fr Pierre Latour, flag-be Louis Vervaeke, flag-gb Hugh Carthy & flag-nz Patrick Bevin

Latour behoorde net als López tot de beteren in de Ronde van Zwitserland - foto: Sirotti

Latour behoorde net als López tot de beteren in de Ronde van Zwitserland – foto: Sirotti

Bij AG2R La Mondiale hebben ze ook een renner die dit werk goed kan. Pierre Latour mag dan pas 22 jaar oud zijn, het talent druipt van zijn lijf. De Fransman was het voorbije seizoen al vaak dichtbij een overwinning, maar het zegegebaar mocht hij nog niet maken. Wanneer de jonge Latour met de overige klimmers afrekent, is hij weer een stapje dichterbij het inwisselen van zijn belofte. Volgt Latour het spoor dat Barguil drie jaar geleden aflegde?

foto: Lotto Soudal/Photonews

foto: Lotto Soudal/Photonews

In België zijn er maar weinig renners die bergop met de besten mee kunnen. Op dit moment hebben ze er zelfs geen een, al timmert Louis Vervaeke aardig aan de weg. De 22-jarige renner van Lotto Soudal liet eerder dit jaar tijdens de Ronde van het Baskenland zien dat de Spaanse beklimmingen hem wel liggen. Vervaeke zal echter wel moeten aanvallen wil hij meedoen voor de dagprijzen. Op zich levert dat geen problemen op, omdat hij in het echte hooggebergte niet direct een bedreiging is voor de Froome’s, Quintana’s en Contadors van deze Ronde van Spanje.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Caja Rural-Seguros RGA gaat normaal gesproken met negen aanvallers van start in de Vuelta. Dit jaar was dat anders, omdat het 22-jarige Britse talent Hugh Carthy een goed klassement wil rijden. Al na drie dagen mogen we concluderen dat die missie wankelt, want in de tweede en derde rit kreeg hij veel tijd aan zijn broek. Voor de kersverse aanwinst van Cannondale-Drapac is het bergklassement misschien ook wel een mooi extra doel en daarvoor zijn vandaag de nodige punten te verdienen. Hij, of een van zijn acht ploeggenoten, haalt ongetwijfeld de vlucht van de dag.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Het doel van Cannondale-Drapac deze Vuelta is om een rit te winnen. Daarvoor hebben ze meerdere mensen in huis. Denk maar eens aan Pierre Rolland, Moreno Moser, Davide Villela én Patrick Bevin. De 25-jarige Nieuw-Zeelander wist vorig seizoen, weliswaar op een veel lager niveau, de podiumplaatsen aan elkaar vast te rijgen. Met zijn klimmersbenen en sterke eindschot zou Bevin zowel vanuit de vroege vlucht, als met een late aanval de zege mee kunnen graaien. Een dark horse om dinsdag in de gaten te houden.

Outsiders

Krijgt Battaglin de vrijheid om aan te vallen? - foto: Sirotti

Krijgt Battaglin de vrijheid om aan te vallen? – foto: Sirotti

Met het scenario van een groep vluchters die vooruit blijft, zouden de volgende namen zo maar eens aan kop van de koers kunnen rijden: Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Romain Sicard, Lilian Calmejane (beiden Direct Energie), Silvio Herklotz, Gregor Mühlberger (beiden Bora-Argon 18) Tiago Machado (Katusha), Kenny Elissonde, Odd Christian Eiking (beiden FDJ), Luis León Sánchez, Andrey Zeits (beiden Astana), Simon Yates (Orica-NikeExchange), Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Dylan Teuns en Darwin Atapuma (beiden BMC). Of zij ook daadwerkelijk plannen hebben om de vroege vlucht te halen, moet dinsdag blijken. Een gevaar voor het klassement zijn zij allen allerminst.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Gianluca Brambilla, Johan Esteban Chaves
** Warren Barguil, Michał Kwiatkowski, Alberto Contador
* Pierre Latour, Louis Vervaeke, Hugh Carthy, Patrick Bevin

Weer en TV
Het weercijfer krijgt van Weeronline morgen een acht in het noordwesten van Spanje. Het kwik stijgt tot maximaal 24 graden Celsius, met windkracht drie uit het westen. Er is volgens het weerinstituut vijf procent kans op regen, waardoor zon en bewolking zich elkaar afwisselen.

Eurosport 1 en Sporza beginnen om 15.00 beiden met de live-uitzending, terwijl de NOS een livestream op internet verzorgt. Op WielerFlits kun je terecht voor een Volg Hier, waarin je het verloop van de etappe kunt bespreken.

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
22 augustus 2016 19:12
Kwiat kreeg vandaag al flink wat minuten aan de broek. Zijn goede benen zijn dan ook weer al wat vervlogen.
22 augustus 2016 19:15
Carthy en Vervaeke ook ;)
22 augustus 2016 19:26
Carthy laat het al een paar dagen lopen, om zodoende morgen te kunnen vlammen.
22 augustus 2016 19:27
Gilbert
22 augustus 2016 19:39
Zet Ruben Fernandes er maar bij :-)
22 augustus 2016 19:41
MAL gaat gewoon morgen beginnen met zijn Vuelta nog wat kleur te geven, als de fysieke schade niet te zwaar is.
22 augustus 2016 19:47
Froome imponerende vandaag. Daarom zie ik in hem een kanshebber. Vuelta is immers nog niet zo ver op gang.
22 augustus 2016 19:57
Go vluchters, go! Vandaag heeft er ook eentje gewonnen! Ik zou zeggen De Gees, Battaglin, Bouwmans en Bennet in de vroege vlucht.
Maar dat zal wel niet gebeuren denk ik.
22 augustus 2016 19:58
Bevin....? Die in Burgos en California laatst naast Van Poppel in de top 10 eindigde? Zou ik hier toch niet verwachten hoor
22 augustus 2016 20:16
Vluchters krijgen geen kans vroeg in de ronde? Vandaag ging dat toch vrij aardig.

Froome mis ik toch wel, terwijl een Contador wel word genoemd..

Contador is gewoon (nog?) niet goed genoeg. Een paar jaar geleden werd hij op de Mirador 2de dus hij kan dat werk echt wel aan. Als hij er dan vandaag afgereden wordt zie ik niet in waarom hij morgen wel opeens de benen zou hebben.
22 augustus 2016 20:18
Rijtje favorieten slaat echt nergens op.
Vooral de vermoedelijke vluchters niet.
22 augustus 2016 20:21
Bevin is meer een snelle man met tijdritkapaciteiten, geen klimmer lijkt mij. Trouwens is hij vandaag ook nog gevallen, dus dat gaat hem morgen zowiezo niet worden.
22 augustus 2016 20:31
Waar is het filmpje?
22 augustus 2016 20:36
Ja, heeft Gilbert nog een kans op zo'n aankomst?
22 augustus 2016 20:42
“Met de geur van de zilte zeelucht uit de Golf van Biskaje in de neus, maken de renners zich op voor een rit naar het uiterste noordoosten van Spanje.”

Geen aardrijkskunde gehad op school?
22 augustus 2016 20:49
Ik geef Bart de Clerq minstens evenveel kans als Vervaeke.
Overigens zie ik Atapuma deze wel pakken. En hoop op een goede Dombrowski.
22 augustus 2016 20:52
Uiterste noordoosten? Dan moet het een stuk meer zijn dan 163,5km lijkt me zo :)
22 augustus 2016 21:12
@redactie : "In België zijn er maar weinig renners die bergop met de besten mee kunnen. Op dit moment hebben ze er zelfs geen een." Wat een klinkklare onzin is dit. Zoek eens Laurens De Plus op. Rasklimmer en klassementrenner in wording. Of Vervaeke, die van zijn team nog geen klassement mag rijden, omdat ze hem tegen zichzelf willen beschermen. Of Floris de Tier? Kijk eens wat hij deed in rit 1 en 4 in Oman en wat hij deed in de Ardennen? Of Bart De Clercq vandaag?
22 augustus 2016 21:25
Circuleren er nog filmpjes waarop ik mijn verwachte top 10 kan baseren ?
22 augustus 2016 21:26
The best first prime suspect number one ...
Ik denk dat ik mn punt wel maak zo. Hele slechte sterrenverdeling naar mijn mening. Dat Barguil uberhaupt genoemd wordt geeft voor mij aan dat de schrijver geen tijd heeft gehad om zelf te kijken, en dat is gevaarlijk
22 augustus 2016 21:32
@Youri heb je dit voor of na de huidige etappe geschreven. Dit lijstje favorieten is natuurlijk bijzonder vreemd. Waar zijn Froome en Quintana bijvoorbeeld. Een beetje Wielerflits onwaardig dit. Ik ben kwaliteit gewend.
22 augustus 2016 21:34
Ik denk dat De Gendt zich vandaag opzettelijk op afstand laten rijden heeft, om morgen voor de rit te gaan in een vroege ontsnapping.
22 augustus 2016 21:38
@Stablinksy: en Greg Van Avermaet
22 augustus 2016 21:42
Brambilla!
22 augustus 2016 21:52
Ik denk dat een Pardilla ook wel het vermelden waard is!

Reacties zijn gesloten.