Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 1
foto: Sirotti
zaterdag 20 augustus 2016 om 08:00

Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 1

De Vuelta a España 2016 trapt zaterdag af met een ploegentijdrit van 27,8 kilometer lang. De laatste jaren was dezelfde discipline eveneens de opener van de Spaanse rittenkoers en kenden toen BMC, Movistar en Astana als winnaars. Wie gaat nu met de zege aan de haal? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De start van de Ronde van Spanje is dit jaar in Galicië, meer bepaald in Ourense. Vanuit die plaats gaat de route langs de oevers van de rivier Miño, waar de ploegentijdrit na 27,8 vlakke kilometers eindigt in het kleine dorpje Celanova. Daar is zaterdagavond rond 20.30 duidelijk wie de eerste rode leiderstrui mag gaan ophalen. Het eerste team dat van het startpodium rolt, doet dat om 18.26. Tijdens de ploegentijdrit rijden de formaties een half rondje, maar onderweg vinden zij geen deftige obstakels. Het profiel is namelijk nagenoeg vlak.

PROFIL E1

Favorieten
De ploegentijdrit geldt binnen het wegwielrennen als het zwaarste onderdeel. Van start tot finish zetten nota bene je eigen teamgenoten het mes op je keel. Toch mag je niet verzaken, want je moet met minstens vijf renners de finishlijn passeren. De Vuelta winnen ga je hier zeker niet doen, maar voor de klassementsrenners is het wel zaak om gelijk zo veel mogelijk tijd te pakken op de naaste concurrenten.

**** flag-us BMC

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Als er één ploeg de voorbije twee seizoenen quasi onklopbaar was tijdens de grotere ploegentijdritten, is dat BMC wel. De Amerikaanse formatie is tweevoudig én regerend wereldkampioen ploegentijdrijden. Met Silvan Dillier en Tejay van Garderen rijden er twee renners mee die het regenboogembleem op hun borst hebben prijken. Met Philippe Gilbert en kopman Samuel Sánchez in de ploeg, is BMC het te kloppen team. Vorig jaar wisten zij ook te winnen.

*** flag-es Movistar & flag-nl LottoNL-Jumbo

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Alejandro Valverde en Nairo Quintana zijn zoals in vrijwel iedere grote ronde de speerpunten van Movistar. Twee jaar geleden wist de ploeg van Eusebio Unzué de ploegentijdrit in Jerez de la Frontera nog te winnen. Van die zegevierende formatie staan er deze editie vijf renners aan de start, die dus weten hoe ze een ploegentijdrit aan moeten pakken. Naast Valverde en Quintana zijn dat Jonathan Castroviejo, José Herrada en Imanol Erviti.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Richard Plugge’s LottoNL-Jumbo was in de Rabobank-tijd vaak een zekerheidje voor de top-10 en zelfs een overwinning zat er zo nu en dan eens in. Sinds het vertrek van de boerenleenbank én fietsenleverancier Giant, ging het echter een tijdje minder. Maar sinds Bianchi het nieuwste model van Aquila CV onder de bips van de Nederlandse ploeg heeft gezet, gaat het hen voor de wind. Ook trainer Mathieu Heijboer heeft volgens het team een groot aandeel in het succes tijdens tijdritten van de voorbije twee seizoenen. Met erkende tijdrijders als Jos van Emden, Martijn Keizer, Victor Campenaerts, de jonge Koen Bouwman, kopman Steven Kruijswijk én Robert Gesink kunnen de geel-zwarten wel eens verschroeiend hard gaan uithalen. Vorig jaar werden ze – met een op papier beduidend zwakkere selectie – al verrassend vierde, op acht seconden van winnaar BMC. De andere teams zijn gewaarschuwd.

** flag-au Orica-BikeExchange, flag-ru Tinkoff & flag-us Cannondale-Drapac

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Angelsaksische ploegen zijn vaak goed in deze discipline. Daartoe behoort ook Orica-BikeExchange. De ploeg van kopman Johan Esteban Chaves komt altijd goed voor de dag tijdens ploegentijdritten en moet ook hier mee kunnen dingen om de winst. Met tijdrijders als Damien Howson, Sam Bewley, Svein Tuft en neoprof Jack Haig, beschikken de Australiërs over genoeg motoren. Zet daar hardrijders als Simon Gerrans en Jens Keukeleire bij en je hebt een kandidaat ritwinnaar.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Alberto Contador trekt naar de Vuelta a España om zijn kater uit de Tour de France weg te spoelen. De 33-jarige Spanjaard kan rekenen op een erg ervaren Tinkoff-formatie. De Russische equipe verschijnt niet met gepatenteerde tijdrijders aan het vertrek in Ourense, maar heeft met Daniele Bennati, Manuele Boara, Robert Kišerlovski, Sérgio Paulinho en Ivan Rovny wel een aantal coureurs in de ploeg die door hun jarenlange ervaring weten hoe zij zo’n ploegentijdrit het beste kunnen indelen.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Cannondale-Drapac is een team dat ook altijd hoog zou moeten kunnen scoren in ploegentijdritten. In deze Ronde van Spanje is dat niet anders. Teammanager Jonathan Vaughters heeft een ploeg samengesteld die in staat is om voor ritoverwinningen te kunnen gaan. Op papier zouden zeven van de negen renners allemaal individueel etappes kunnen winnen. Met tijdrijders als Moreno Moser, Patrick Bevin, kopman Andrew Talansky en in iets mindere mate Joe Dombrowski, is Cannondale-Drapac misschien wel de dark horse voor de eerste rode trui.

* flag-gb Sky, flag-kz Astana, flag-be Etixx-Quick-Step & flag-us Trek-Segafredo

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Chris Froome gaat proberen om de Tour de France en de Vuelta a España in één seizoen te winnen. De laatste jaren slaagde niemand in die missie, maar de Brit heeft zeker de klasse om een heel eind te komen. Hij zal de kastanjes wel vooral zelf uit het vuur moeten halen, want voor Sky-begrippen staat er een relatief zwakke selectie aan de start in Ourense. Naast Froome rekent de Britse ploeg tijdens de openingsrit op hardrijders Christian Knees, Michał Kwiatkowski en Salvatore Puccio.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Ook Astana verschijnt niet met haar beste ploeg aan het vertrek deze Ronde van Spanje. De Kazachse formatie geeft de 22-jarige Miguel Ángel López de kans om voor eigen succes te gaan in het klassement, maar legt geen druk op zijn schouders. De piepjonge Colombiaan kan steunen op een ervaren ploeg voor het klimwerk, maar of diezelfde renners ook een goede ploegentijdrit kunnen neerzetten is de vraag. Geen twijfels over de capaciteiten van Luis León Sánchez, maar Michele Scarponi, Dario Cataldo, Dmitriy Gruzdev, Gatis Smukulis en Andriy Zeits zijn geen garantie op dagwinst. Wel won Astana met vijf van de negen renners onlangs een ploegentijdrit in de Vuelta a Burgos.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Wanneer het om een ploegentijdrit ging, kon men tot dik anderhalf jaar geleden de winnaar op voorhand vrij gemakkelijk aanwijzen. Etixx-Quick-Step was namelijk dé te kloppen ploeg binnen deze discipline en werd in 2012 en 2013 dan ook wereldkampioen. Vaak was dat met mannen als Tony Martin, Sylvain Chavanel en Tom Boonen aan boord. Zij zijn er nu niet bij, maar ook Niki Terpstra was tijdens de meeste ploegentijdritzeges present. Hij is nu waarschijnlijk de grote motor, met naast hem hardrijders als Maxime Bouet, Yves Lampaert, Martin Velits, Pieter Serry en Zdeněk Štybar.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Trek-Segafredo stuurt een uitgebalanceerde ploeg naar Spanje toe. Luca Guercilena heeft een mixteam van jong en oud samengesteld, zonder klassementsambities. Er zitten echter wel een paar sterke mannen in de selectie van de Amerikaanse formatie, waardoor zij als outsider mogen dromen. Denk bijvoorbeeld aan Hamair Zubeldia, Laurent Didier, Markel Irizar, Riccardo Zoidl en vooral Fabio Felline. Niet allemaal hoogvliegers, maar een potje hardrijden kunnen ze. En dat is nodig op dit vlakke parcours van Ourense naar Celanova.

Favorieten volgens WielerFlits
**** BMC
*** Movistar, LottoNL-Jumbo
** Orica-BikeExchange, Tinkoff, Cannondale-Drapac
* Sky, Astana, Etixx-Quick-Step, Trek-Segafredo

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
In de omgeving van Ourense en Celanova staat er zaterdag schitterend weer te wachten. Het kwik stijgt tot een maximum van 29 graden Celsius, terwijl er een stevige bries (windkracht twee) vanuit het noordwesten staat. Dat betekent dat de wind van de zijkant komt en op sommige stukken zelfs in de rug staat. Hoge snelheden zijn daardoor mogelijk, zeker gezien het feit dat er volgens Weeronline 0% kans is op een regenbui.

De koers is zaterdagavond live te volgen bij Eurosport 1, dat er vanaf 18.00 live bij is. Sporza en de NOS schenken geen live aandacht aan de Vuelta, omdat zij druk in de weer zijn met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. WielerFlits doet dit uiteraard wel: zoals iedereen van ons gewend is, kun je bij ons terecht voor een Volg Hier, waarin je de gebeurtenissen kunt bespreken.

[poll id=”301″]

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
19 augustus 2016 12:10
Vanaf maandag is TV1 Belgie er rechtsreeks bij elke dag vanaf 15 uur
19 augustus 2016 12:27
Windkracht twee noem ik geen stevige bries, hoor - dat is nagenoeg windstil.
Zo'n TTT is leuk om alle renners even te zien, maar voor het klassement heeft zo'n afstandje over een nagenoeg vlak parcours natuurlijk bar weinig te betekenen.
19 augustus 2016 12:57
@ Tuubke,normaal gesproken zijn de verschillen idd klein denk ik. Maar als een kopman lek rijdt is dat veel lastiger te repareren dan anders. Dan verliest ie gelijk een kleine halve minuut als gevolg van fietswissel, onderbreking ritme, etc.
19 augustus 2016 13:11
De afstand is toch weer langer dan de afgelopen twee keer. Je kan toch snel een minuut verliezen als je ploeg niet sterk is. Die moet je dan toch maar weer goed maken.
19 augustus 2016 13:15
Gaan we dit jaar niet over het strand? Jammer...
19 augustus 2016 13:21
Logische sterrenverdeling. Persoonlijk verwacht ik wel dat Etixx-Quickstep mee gaat doen voor de overwinning en ik denk dat TLJ net iets te chauvinistisch is ingeschaald met 3 sterren maar laten we dat houden op nuance verschillen.
19 augustus 2016 13:34
kudos voor het gebruik van het woord bibs
19 augustus 2016 13:36
Ik denk dat TLJ juist wel is kan winnen. Staat echt een mooi team met tijdrijders.
19 augustus 2016 13:45
Dat zou echt enorm gaaf zijn. Denk dat ze hun 3 sterren wel verdienen
19 augustus 2016 13:52
Quote:
LottoNL-Jumbo was in de Rabobank-tijd vaak een zekerheidje voor de top-10 en zelfs een overwinning zat er zo nu en dan eens in

Oh? Het was juist heel vaak erg matig, met enkele top10-resultaten als positieve uitschieters. En meer dan één overwinning kan ik me niet herinneren: een proloog-TTT in de Tirreno.
19 augustus 2016 13:56
TLJ wel erg optimistisch ingeschat. Top 5 zou al goed zijn als je het mij vraagt..
19 augustus 2016 13:57
Wie is de zwakste (vijfde) schakel. Dat is de vraag met de ploegentijdrit. TLJ heeft sowieso zes hardrijders (Gesink en Kruijswijk meegerekend). Die lijken niet zomaar problemen te hebben.
19 augustus 2016 14:59
NOS heeft er wel aandacht voor. Dagelijks stream online met commentaar en weekend live op tv (dit weekend tussen de Olympische sporten door ook live op tv, als het goed is)
19 augustus 2016 14:59
Is Gesink direct klaar voor 28 km VOLLE bak? Zo niet, dan zou hij wel eens de 'zwakke' schakel kunnen zijn. Of is dat te pessimistisch gedacht ..
19 augustus 2016 15:05
De vierde plaats van vorig jaar was sterk geflatteerd. Toen reed maar de helft van het veld volle kracht omdat hij toch niet meetelde in de klassementen.
19 augustus 2016 15:08
Een beetje moeilijk in te schatten, maar BMC lijkt me inderdaad wel de favoriet. Verder zullen de onderlinge verschillen wel niet enorm zijn, hoewel de tijdrit langer is dan de afgelopen twee jaar. Wel vergelijkbaar met drie jaar geleden, toen er een kleine 2 minuten zat tussen de nummers eerst en laatst.
19 augustus 2016 16:34
BMC SKY QUICK STEP EN MOVISTAR rijden normaaal toch sneller dan Lotto Jumbo
19 augustus 2016 16:45
Ben ik de enige die Ettix en Orice op gelijke hoogte inschat met BMC?
19 augustus 2016 16:45
En Wigo,op zaterdag en zondag Eurosport om 15u 30'.
19 augustus 2016 16:54
@AWestie: Volgens mij gaat het de redactie niet om de 4de plek, maar om het slechts 8 seconden van de winnaar. Wat mij betreft mogen ze 10de of 15de worden als ze daarmee slechts 8 seconden achter de winnende ploeg zitten zou ik tekenen.
19 augustus 2016 23:07
Tankink in rood?
19 augustus 2016 23:22
Het parcours is echt niet zo vlak als ze overal voorstellen! Er zullen volgens mij al redelijke verschillen zijn!
19 augustus 2016 23:24
LottoJumbo werd vorig jaar toch 4e in een TTT die niet meetelde voor het Algemeen Klassement en daardoor liet de helft hem lopen? Of was dat alweer het jaar ervoor? Die gaan niet meedoen om de knikkers hoor.
20 augustus 2016 01:31
Wat zou het toch mooi zijn als Gesink de rode trui pakt. Ik verwacht dat Gesink een ijzersterke indruk gaat maken morgen. Daarna zullen de verwachtingen hooggespannen zijn en hij kan die deels waarmaken. Als meesterknecht van Steven rijdt hij zelf top 5. Morgen eerst de TTT winnen.

Go steven! Go Robert! You guys can it!
20 augustus 2016 07:30
Gesink heeft echt nog wat meer tijd nodig om in vorm te komen, in de eerste week zal hij zeker ijzersterk zijn best doen, maar zal hij echt te kort komen voor de top van het klassement. Dat bleek uit zijn laatste resultaten. Vanaf de tweede week kan hij mee met de top m.u.v. van de top 3. Laatste week kan hij nog iets extra's vergeleken met de concurrentie. Kruijswijk verwacht ik meer van.

Reacties zijn gesloten.