Vuelta 2016: Sky verslaat Movistar met miniem verschil, Kennaugh eerste leider

zaterdag 20 augustus 2016 om 20:23
Vuelta 2016: Sky verslaat Movistar met miniem verschil, Kennaugh eerste leider

Foto: Sirotti

Sky heeft op de openingsdag van de Ronde van Spanje de ploegentijdrit gewonnen. De Britse formatie versloeg Movistar met een miniem verschil. Hoewel de tijdregistratie in eerste instantie Movistar als winnaar gaf, bleek Sky minder dan een seconde sneller op het 27,8 kilometer lange parcours. Peter Kennaugh is de eerste leider in het klassement.

Pech voor Astana
Bora-Argon 18 vertrok vandaag als eerste van het startpodium. De Duitse formatie zette direct een prima tijd neer. De ploeg deed 31 minuten en 34 seconden over het parcours. Dat bleek voor een hoop ploegen die daarna volgden te snel.

Astana leek wél onder de tijd te kunnen duiken, maar de ploeg moest aan het begin van de ploegentijdrit een half minuutje wachten na materiaalpech van kopman Miguel Angel Lopez. De Kazakse formatie kwam daardoor één seconde tekort voor de nieuwe besttijd.

Kleine verschillen
De tijd van Bora-Argon 18 werd uiteindelijk verbeterd door Etixx-Quick-Step. De ploeg van Niki Terpstra bleek maar liefst 35 seconden sneller. Door de tussentijden werd echter duidelijk dat ook Etixx-Quick-Step het niet zou redden. Bij het eerst tussenpunt hadden Orica-BikeExchange, BMC, Sky en LottoNL-Jumbo allemaal een betere tijd.

Orica-BikeExchange was vervolgens de eerste ploeg die ook aan de meet sneller bleek. De Australische formatie dook, met Damien Howson op kop, zestien seconden onder de tijd van Etixx-Quick-Step. Daarna was het wachten op BMC. De wereldkampioen had bij het eerste tussenpunt dezelfde tijd als Orica-BikeExchange en ook op de streep lagen de twee ploegen erg dicht bij elkaar. BMC kwam echter één luttele seconde tekort om de Australiërs van de eerste plaats te stoten.

Verwarring in finale
Later moest Orica-BikeExchange echter alsnog de hotseat verlaten. Movistar zorgde voor een verrassing door zes seconden sneller te rijden. De ploeg van Nairo Quintana en Alejandro Valverde bleek goed ingedeeld te hebben. Bij het eerste tussenpunt had Movistar nog de zesde tijd, op elf seconden van Orica-BikeExchange, en bij het volgende meetpunt lag de Spaanse formatie zelfs dertien seconden achter, maar kennelijk reed de ploeg een sterk laatste deel.

Movistar leek zich vervolgens klaar te mogen maken voor het podium. De ploeg was namelijk in eerste instantie ook een paar tienden sneller dan Sky, volgens de tijdregistratie op televisie althans, maar de Britse formatie werd uiteindelijk toch op de eerste plaats gezet, in dezelfde tijd als Movistar

Contador de grote verliezer
LottoNL-Jumbo eindigde uiteindelijk als zesde op 28 seconden van Sky. De ploeg van Steven Kruijswijk verloor in het laatste deel relatief veel tijd. Bij het tweede tussenpunt had LottoNL-Jumbo namelijk nog dezelfde tijd als Sky.

Alberto Contador is de grote verliezer van de dag. De Spanjaard was met zijn ploeg Tinkoff 52 seconden langzamer dan de winnaar.

20-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 01 Ourense - Castrelo De Mino; 2016, Team Sky; Kennaugh, Peter; Castrelo De Mino;

Peter Kennaugh is de eerste leider – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

84 Reacties

Romāns Vainšteins 20 augustus 2016 om 23:50

Gesink gewoon nog niet helemaal 100, kan gebueren, ik voel een rit aankomen.

DeGroteMolen 21 augustus 2016 om 00:53

Kan Gesink mooi knechten en wellicht een rit uitkiezen om voor eigen ritzege te gaan. Goed geregeld toch.

ruudenkit 21 augustus 2016 om 00:58

Mooie uitslag, en top dat een froome wel een trui schenkt aan een “knecht” in tegenstelling tot valverde.
Lotto jumbo prima resultaat vind ik op basis van deze selectie.
Aan de azijnzeikers onder ons, de vuelta duurt 3 weken, heel veel moeilijke aankomsten met bonusseconden, genoeg kansen voor Bertje.
maar ik hoop in 1e instantie op kruiswijk.

Il Cavaliere 21 augustus 2016 om 01:36

Kennaugh kan alleen maar winnen als zijn ploegmaten hem als eerst over de streep laten gaan. Verder goed gereden door Tinkoff, Movistar en TLJ.

Jungle Man 21 augustus 2016 om 07:53

1e resultaat Gesink valt me tegen. Het is te hopen dat Gesink ooit weer zijn niveau haalt van toen hij ca 23 jasr was. Hetzelfde geldt volgend jaar voor Jvdb. maar de afgelopen paar jaar waren minder voor beide. Tlj als team heeft een puike tijd neergezet.

tendam 21 augustus 2016 om 08:53

@wildebert
Dat LottoNL de tijdrit zou winnen was helemaal niet zo onrealistisch, je ziet ook dat ze een tijd lang goed bij konden blijven. De ploeg die Sky hier heeft is op papier niet sterker (voor een ploegentijdrit). Maar met een Gesink die niet top is missen ze wel een grote motor, dat breekt ze op in de laatste kilometers. George Bennett is een anti-tijdrijder, dat hij er aan moest blijven hangen als 5e man is niet gunstig.

Orakel 21 augustus 2016 om 08:58

Als ik de reacties zo lees dan valt mij op dat velen niet weten wat de doelstelling van TLJ is deze Vuelta. Doel is dat Kruiswijk een niveau fiets waarmee hij kan strijden voor een podiumplek (of je met dat niveau nu tweede of vierde mee wordt staat daar los van). Gesink zijn rol is om Kruijswijk te steunen in zijn podiumambitie. Dat kan als meesterknecht, of als vooruitgeschoven post in die enkele ritten met meerdere bergen. Zo lang als Kruijswijk op koers ligt, rijdt het team in zijn belang. Zou kunnen dat we Battaglin een sprintje zien trekken, maar voor de rest gaan we TLJ niet in de aanval zien zo lang Kruijswijk goed is.

Kingstown 21 augustus 2016 om 09:03

@Jose Maria:

José de Cauwer heeft dat weleens uitgelegd waarom er tegenwoordig veel minder Spaanse wielerteams zijn. Hoe het exact in elkaar zat dat ben ik vergeten, maar het had idd met de economische crisis te maken zoals alsjewint al zegt en dat daardoor de communidads (dacht ik) ook minder uit konden geven aan wielerteams. Sponsoring uit algemene gelden komt vanzelfsprekend onder druk te staan als er crisis en hoge werkloosheid is. Dan is er een stuk minder draagvlak voor zulke zaken als wanneer het economisch voor de wind gaat.

Misschien gaan we het deze Vuelta wel weer horen hoe het precies in elkaar zit.

Jose Maria 21 augustus 2016 om 18:15

Het zegt denk ik inderdaad veel over de gevolgen van de crisis, maar ook de enorm opgelopen bedragen binnen het wielrennen. Door een paar ploegen die met absurde bedragen smijten in zowel materiaal als lonen, hebben kleinere ploegen geen kans meer om de juiste mensen aan te nemen. Wielrennen is altijd een sport van het volk geweest, maar juist door de oplopende bedragen staan sommige ploegen verder van het volk dan ooit. En dan doel ik vooral op Sky, Astana, Katusha, BMC e.d. Vijf jaar geleden deed Sky het nog met 11 miljoen, inmiddels is dat alweer 35 miljoen. Sinds ‘het nieuwe wielrennen’ zijn de bedragen werkelijk enorm opgelopen. Rabobank stond met dat budget van 10 miljoen altijd bij de rijkste ploegen, inmiddels doet Lotto Jumbo het met 14-15 miljoen en wordt het omschreven als een bescheiden ploegje. Een pijnlijke constatering en naar mijn idee geen beste ontwikkeling.

Headlines

Materiaalzone

Populair