Vuelta 2016: Sky verslaat Movistar met miniem verschil, Kennaugh eerste leider

zaterdag 20 augustus 2016 om 20:23
Vuelta 2016: Sky verslaat Movistar met miniem verschil, Kennaugh eerste leider

Foto: Sirotti

Sky heeft op de openingsdag van de Ronde van Spanje de ploegentijdrit gewonnen. De Britse formatie versloeg Movistar met een miniem verschil. Hoewel de tijdregistratie in eerste instantie Movistar als winnaar gaf, bleek Sky minder dan een seconde sneller op het 27,8 kilometer lange parcours. Peter Kennaugh is de eerste leider in het klassement.

Pech voor Astana
Bora-Argon 18 vertrok vandaag als eerste van het startpodium. De Duitse formatie zette direct een prima tijd neer. De ploeg deed 31 minuten en 34 seconden over het parcours. Dat bleek voor een hoop ploegen die daarna volgden te snel.

Astana leek wél onder de tijd te kunnen duiken, maar de ploeg moest aan het begin van de ploegentijdrit een half minuutje wachten na materiaalpech van kopman Miguel Angel Lopez. De Kazakse formatie kwam daardoor één seconde tekort voor de nieuwe besttijd.

Kleine verschillen
De tijd van Bora-Argon 18 werd uiteindelijk verbeterd door Etixx-Quick-Step. De ploeg van Niki Terpstra bleek maar liefst 35 seconden sneller. Door de tussentijden werd echter duidelijk dat ook Etixx-Quick-Step het niet zou redden. Bij het eerst tussenpunt hadden Orica-BikeExchange, BMC, Sky en LottoNL-Jumbo allemaal een betere tijd.

Orica-BikeExchange was vervolgens de eerste ploeg die ook aan de meet sneller bleek. De Australische formatie dook, met Damien Howson op kop, zestien seconden onder de tijd van Etixx-Quick-Step. Daarna was het wachten op BMC. De wereldkampioen had bij het eerste tussenpunt dezelfde tijd als Orica-BikeExchange en ook op de streep lagen de twee ploegen erg dicht bij elkaar. BMC kwam echter één luttele seconde tekort om de Australiërs van de eerste plaats te stoten.

Verwarring in finale
Later moest Orica-BikeExchange echter alsnog de hotseat verlaten. Movistar zorgde voor een verrassing door zes seconden sneller te rijden. De ploeg van Nairo Quintana en Alejandro Valverde bleek goed ingedeeld te hebben. Bij het eerste tussenpunt had Movistar nog de zesde tijd, op elf seconden van Orica-BikeExchange, en bij het volgende meetpunt lag de Spaanse formatie zelfs dertien seconden achter, maar kennelijk reed de ploeg een sterk laatste deel.

Movistar leek zich vervolgens klaar te mogen maken voor het podium. De ploeg was namelijk in eerste instantie ook een paar tienden sneller dan Sky, volgens de tijdregistratie op televisie althans, maar de Britse formatie werd uiteindelijk toch op de eerste plaats gezet, in dezelfde tijd als Movistar

Contador de grote verliezer
LottoNL-Jumbo eindigde uiteindelijk als zesde op 28 seconden van Sky. De ploeg van Steven Kruijswijk verloor in het laatste deel relatief veel tijd. Bij het tweede tussenpunt had LottoNL-Jumbo namelijk nog dezelfde tijd als Sky.

Alberto Contador is de grote verliezer van de dag. De Spanjaard was met zijn ploeg Tinkoff 52 seconden langzamer dan de winnaar.

20-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 01 Ourense - Castrelo De Mino; 2016, Team Sky; Kennaugh, Peter; Castrelo De Mino;

Peter Kennaugh is de eerste leider – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

84 Reacties

bilthoven 20 augustus 2016 om 21:17

Mooie tijdrit van TLJ! Ook mooi dat Kennaugh de rode trui mag dragen. Wordt hij eindelijk weer eens beloond voor al het werk in dienst van de Sky ploeg.

Wildebert 20 augustus 2016 om 21:20

En dan te bedenken dat menigeen hier TLJ had zien winnen. Op een gegeven moment 16%. Doen het naar behoren goed, hoewel je je afvraagt, wat er in het laatste stuk gebeurd is. Geen moment in winnende positie geweest, dat was weer eens onrealistisch, zoals vaker . Verder niet best van Giant. En never onderschat Sky en Britten in wielerwedstrijdjes.

Covadonga 20 augustus 2016 om 21:21

@samas
Je bent een smiley vergeten. Nu komt je reactie wat dommig over.

Gaaf dat Sy hier wint. TlJ ook netjes gedaan.

IL DON 20 augustus 2016 om 21:24

@Samus_Arun

Zit je nou te trollen of ben je serieus? 52 seconden kan met gemak nog worden goed gemaakt. 52 seconden is best een gat hoor, maar je weet dat er 10 aankomsten bergop zijn? Oke, veel aankomsten op muurtjes (waar ik juist Contador tijd zie pakken, want muurtjes kan hij ook prima) of pas een laatste berg op het eind na de hele dag vlak, maar toch blijven er genoeg mogelijkheden over om tijd goed te maken. Een slecht moment en 52 seconden is zo foetsie. Froome en Quintana gaan die ook wel krijgen na een zware Tour de France. Nee, de Vuelta is nog lang (niet beslist)..

oscarito1908 20 augustus 2016 om 21:26

Onder de halve minuut gebleven. Prima resultaat.

Striga 20 augustus 2016 om 21:30

Relatief goede TTT van Cannondale, die reden de laatste paar jaar standaard bottom 3.

Mooi voor fake-tan Kennaugh, beult altijd als een gek voor de ploeg.

Wildebert 20 augustus 2016 om 21:34

Aan die tijdwaarneming moet echt gesleuteld worden. Professioneel wielrennen…..

Wielerfan1987 20 augustus 2016 om 21:36

het verlies in het laatste deel is inderdaad voor TLJ wel erg groot (tenzij de tussentijden onjuist waren).
Ben benieuwd wat de reden is van het verval.

grootverzet 20 augustus 2016 om 21:37

Door al dat gesport op de OS was ik een beetje sport en OS moe geworden en ben ik helemaal vergeten dat de Vuelta vandaag begonnen is. Maar gelukkig bestaat wielerflits. Aan de uitslag te zien staat de skytrein weer op de rails. Ook hier weer British cycling bovenaan de uitslagen :-)))) Blijf ik weer in die OS sfeer hangen –;)

Orakel 20 augustus 2016 om 21:40

Misschien weet Samus niet dat Froome al een Tour en OS in de benen heeft. En dat Contador niet de enige concurrent is?

Wildebert 20 augustus 2016 om 21:40

Was er niet eens een film genaamd Skyfall…..

jacques 20 augustus 2016 om 21:59

gesink and hugh carty verliezen al een hoop tijd

jerteg 20 augustus 2016 om 21:59

Hoe kon Bennett er nog bijzitten?

flashke 20 augustus 2016 om 22:07

Gesink op 3:14
Dat wordt hopen op een goede derde week, misschien komt hij er daar wat door en kan hij nog proberen mee te gaan in een vlucht.

TeamNL 20 augustus 2016 om 22:07

Gesink verliest gewoon 3:14. Een goed klassement gaat hij dus niet rijden en dus wederom een verloren jaar. Zeer benieuwd waar hij eraf is gereden.

Baukema Tomoulin 20 augustus 2016 om 22:08

@Wildebert: bij tijdmeting 2 op 7 seconden staan vind ik niet kansloos. Dat het het laatste deel de andere kant op valt is jammer maar helaas. Jammer dat veel lui hier of extreem kritisch op tjl zijn of extreem fan. Weinig objectieve reacties op het presteren van tjl

Fast Freddy 20 augustus 2016 om 22:09

Tlj is denk ik tegen een fietswissel aangelopen. De tijd stopte pas bij de 6e renner. Op een reserve fiets zit ws geen chip. En wissel zou ook de halve minuut verlies in de laatste sectie verklaren.

Turtlehead 20 augustus 2016 om 22:10

Gesink geeft op zijn twitter aan dat hij tevreden is. Een dubbele beurt gedaan op een technische passage en daarna gelost.
Ik vind het triest, zeker als je ziet dat wat er overblijft van de ploeg veel tijd verliest in het laatste stuk, maar als hijzelf tevreden is en zijn baas/werkgever ook, dan houdt het natuurlijk op.

xistnc 20 augustus 2016 om 22:15

Serieus, waren het Bouwman én Bennett die er nog bijzaten? Wauw.

Retro Lex 20 augustus 2016 om 22:16

Gesink uiteindelijk op 3.14 binnen
En ‘Talent’ Hugh Carthy op 4.34 binnen ( 3 minuten na zijn team )
Thomas de Gent als sterke man op 4.19 ( ook krap 3 min na zijn team binnen )

Wildebert 20 augustus 2016 om 22:19

@bauke tom Mijn reactie was ook gericht op degenen die dachten dat TLJ de tijdrit ging winnen. Vond ik erg onrealistisch. Ook ik houd het graag reeel. En de tijd aan de meet liegt niet. Hadden ze op het eind met 7s sec. verloren was ik erg verrast geweest. Ook bv. omdat ik Tankink minder vind rijden de laatse tijd. En Bouwman is nog jong. Battaglin beheerst dit niet, Gesink is nog niet top en de concurrentie was ook op voorhand sterker.
En we weten nog niet waarom TLJ veel tijd verloren heeft in het laatste deel, maar wel dat er maar 5 over waren incl. de iets mindere tijdrijder Bennet. Ljkt erop dat de indeling niet top was.

Johnny7 20 augustus 2016 om 22:52

Haha, dit is de beste start van een grote ronde die Alberto had kunnen wensen. Hij is namelijk nog recht gebleven. 52 seconden is redelijk veel, maar juist weer weinig als je bedenkt dat dit voor hem de moeilijkste etappe is en die al is geweest. Geen probleem. Zolang hij niet valt komt alles goed.
Mensen die zeggen dat die teveel is moeten de etappes nog maar eens gaan bekijken, hier gaat met minuten gesmeten worden tussen de top 3.

Borsje 20 augustus 2016 om 23:17

Reacties van het kwintet finishers van TLJ nu op de site van Lotto Jumbo. Verval werd veroorzaakt doordat nummer 6 er te vroeg afging.

Baukema Tomoulin 20 augustus 2016 om 23:46

Wel een beetje typisch dat nr. 6 er te vroeg af ging bij tjl. Kan me een soortgelijk interview herinneren van Gesink vorig jaar. Die was echt boos! Dat zou Kruijswijk nu ook moeten zijn. Uitslag is niet gek, maar had wel 20 sec beter kunnen zijn… dat kan toch het verschil tussen podium en niet kunnen zijn uiteindelijk.

Romāns Vainšteins 20 augustus 2016 om 23:49

Verder invallen dan de bek van Kennaugh is bijkans onmogelijk.

Headlines

Materiaalzone

Populair