Vuelta 2016: Simon Yates schiet raak in Ribera Sacra

Vuelta 2016: Simon Yates schiet raak in Ribera Sacra

foto: Sirotti

donderdag 25 augustus 2016 om 17:42

De zesde etappe in de Vuelta a España 2016 is bijgeschreven op het palmares van Simon Yates. De 24-jarige Brit van Orica-BikeExchange kwan na een spannende finale solo aan. Luis León Sánchez werd tweede, Fabio Felline eindigde als derde.  John Darwin Atapuma blijft de leider.

Onstuimige openingsfase
In de eerste wedstrijduren vond er een spervuur aan aanvallen plaats. De renners hadden er duidelijk zin in, want na twee uur koers hadden de renners al 89 kilometer afgelegd. Kort daarvoor was er eindelijk een groep van tien man weggereden, al maakte Laurent Didier er snel elf renners van. De overige tien waren Jan Bakelants, Gert Dockx, Andrey Zeits, Alberto Losada, Kevin Réza, Omar Fraile, Mathias Frank, Valerio Conti, Portugees kampioen José Mendes en diens ploeggenoot Gregor Mühlberger. Op de enige gecategoriseerde beklimming van de dag sprong Fraile direct weg, in de jacht op de bergpunten. De Spanjaard slaagde in zijn missie.

Spannende slotfase
In het peloton had Orica-BikeExchange zich inmiddels op kop van het peloton genesteld en het pak een verschroeiend tempo opgelegd. Met nog een kleine twintig kilometer te gaan vatte een deel van de oorspronkelijke kopgroep Fraile weer in zijn kraag. Niet veel later besloot Frank dat hij zijn tijd was om te gaan. De eenzame Zwitser bouwde zijn voorsprong gestaag op, ondanks verwoede pogingen van het duo Bakelants-Zeits om dichterbij te komen. Het peloton kwam echter ook steeds dichter, waardoor het een dubbeltje op zijn kant werd. Daniel Moreno was de eerste die vanuit het peloton aanviel, rap gevolgd door Yates. De jonge Brit ging op en over de Spanjaard, haalde vervolgens ook Frank bij, om die met een ferme versnelling achter zich te laten. Yates ging vervolgens solo naar de winst.

Dit artikel delen:

46 Reacties

jerteg 25 augustus 2016 om 18:24

Wat is er met Gesink gebeurd? Zat er de hele tijd bij, en heeft toen drinken gepakt bij die val van De Clercq.

Borsje 25 augustus 2016 om 18:32

Gesink volgens mij – helaas- voortdurend aan de rekker.

bilthoven 25 augustus 2016 om 18:42

Helemaal eens met Flashke. Prachtige overwinning van Simon, die door sommigen de afgelopen maanden geheel ten onrechte door het slijk is gehaald. Hem gun je daarom zo’n prachtige overwinning!!

Gesink4President 25 augustus 2016 om 18:45

Van Gesink moet je nu niet zoveel verwachten, die is zich nog in vorm aan het rijden.
Ik verwacht dat hij zich de laatste week nog wel laat zien

Hakkie2 25 augustus 2016 om 18:56

Gesink had drie doelen deze Vuelta: allereerst Kruijswijk helpen (valt weg), kijken of hij eind tweede week of de derde week wat kan (afwachten) en een basis leggen voor volgend seizoen. Voor geen van de drie doelen was het vandaag nodig om in de groep Valverde te blijven hangen op het moment dat het bijvoorbeeld gevaarlijker werd.

vlek 25 augustus 2016 om 18:56

Gesink moest de eerste helft van de Vuelta vooral gebruiken om zich nog in topvorm te rijden en zeker nu Kruijswijk naar huis is lijkt het me niet relevant of hij er op dit soort dagen bij het peloton aan het blijft hangen. Belangrijker is het dat hij er straks een paar keer voor kan rijden.

Japsie 25 augustus 2016 om 18:57

@ Kingstown. Purito is een gozer die er wel kijk op heeft, maar als er het iets te maken heeft met Movistar, en met name Valverde, moet je hem ff negeren. Komt omdat hij ergens nog altijd veel wrok heeft jegens hen/hem ;)
Overigens heeft hij inhoudelijk (vandaag) wel gelijk.

Kingstown 25 augustus 2016 om 19:04

@Japsie:

lol. We hebben allemaal onze blinde vlek zeg maar. ;)

Als BMC het tempo op het vlakke(re) deel voor de eerste beklimming niet zo enorm hoog had gehouden, dan had de winnaar van de dag voorin gezeten. Ze hielden het constant op 2 tot max. 2.30 min met uiteraard als doel het behouden van de leiderstrui wat uiteindelijk makkelijk gelukt is.

Overigens heb ik een heerlijke etape gezien vandaag. Graag meer van dit!

Romāns Vainšteins 25 augustus 2016 om 19:21

Prima overwinning van een terecht niet-te-ernstig geschorste renner op idd een klassiek aandoend profiel. Beste etappe so far by far.

Tuubke 25 augustus 2016 om 19:40

@vlek Prima natuurlijk als Gesink het begin van de Vuelta gebruikt om zich ‘in topvorm te rijden’, zoals jij dat noemt. Maar moet je dan juist niet proberen om er in zo’n etappe wel bij te zitten? Dan bouw je toch juist hardheid op? Ik dacht altijd dat je wedstrijdritme op moest doen door te koersen – en dan bedoel ik: je uiterste best doen om mee te zitten, in plaats van je uit laten zakken als het er even wat harder aan toe gaat.

vlek 25 augustus 2016 om 19:47

Ik heb geen idee.

ruudenkit 25 augustus 2016 om 19:54

Dnf angel lopez niet het vermelden waard…of heb ik hier overheen gekeken?

ruudenkit 25 augustus 2016 om 19:55

Oeps ik zie het al .. .het laatste

robotour 25 augustus 2016 om 20:40

Ik snap de tactiek van Movistar op het laatst niet. De aanzet van Moreno was het begin van het einde. Als ze gewoon tempo blijven rijden, komen ze dichter op de finish en zou Valverde meer kans hebben om voor de zege te sprinten. Na Moreno lieten ze er nog een aantal wegrijden zonder zelf mee te springen. Sky(Froome) ook nog afwachtend en Contador nog steeds geen super benen. Goede jump van Yates overigens.

Covadonga 25 augustus 2016 om 21:16

Ritzege en terug de top 10 in. Zeer verdienstelijk.

sooike 25 augustus 2016 om 23:48

Ik heb het al eerder beweerd: Gesink en mentale hardheid zijn twee volkomen van elkaar gescheiden begrippen. Het bewijs levert hij nu dagelijks, maar volgens enkelen rijdt hij al maandenlang “naar een topvorm” en zelfs al met het oog op komend seizoen. Wat een weelde voor dat salaris !

Baukema Tomoulin 26 augustus 2016 om 07:02

Leuke bewering. Helaas totaal niet op waarheid gestoeld. Probeer het nog eens Sooike

Chaba 26 augustus 2016 om 07:17

Ook deze Yates heeft zoveel klasse, wat een power heeft die in de benen zeg.

moa 26 augustus 2016 om 08:11

Mooi nummer. Broertjes Yates, vertrouw ik niet.

Wel straf dat zo’n jonge gast dit kan, en dat er geen enkele andere puncher meegaat. Gilbert is ook op.

Laatste man 26 augustus 2016 om 08:29

Knap staaltje. LLS gaat nog een etappe pakken. In zeer goede vorm en geen kopman meer.

Purito 26 augustus 2016 om 12:48

@Japsie
Maar als ik inhoudelijk gelijk heb, hoe kan ik dan een wrok hebben jegens iets/iemand? ;)

Het is toch gewoon een feit dat Movistar tactisch vaak een zwakke indruk maakt? Ik heb niks tegen die ploeg, maar inderdaad, ik ben er ook niet voor. Maar renners als Erviti, Rojas, Herrada en Castroviejo vind ik geweldig en heb ik een zwak voor. Ik ben ook totaal niet geïnteresseerd in wat voor shirtje ze rijden.

En Valverde is een geweldenaar. De meest complete renner van zijn generatie, en de enige renner die echt altijd goed is. Maar met een grotere tactische bagage had hij veel meer gewonnen. Dat hij aan de 100 zeges zit, geeft wel aan voor wat voor beest het is.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone