Vuelta 2016: Calmejane beste vluchter, opnieuw tijdverlies Kruijswijk
Foto: Sirotti
dinsdag 23 augustus 2016 om 17:38

Vuelta 2016: Calmejane beste vluchter, opnieuw tijdverlies Kruijswijk

Lilian Calmejane heeft de vierde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 23-jarige neoprof van Direct Energie was de beste van een omvangrijke kopgroep. Darwin Atapuma (BMC) eindigde op vijftien seconden als tweede en neemt de leiding in het klassement over van Rubén Fernández, die vandaag vroeg moest passen. Dat gold ook Steven Kruijswijk. De Nederlander verloor opnieuw tijd.

Spervuur aan demarrages
De openingsfase van de etappe werd gekenmerkt door een spervuur aan demarrages. Zelfs klassementsleider Rubén Fernández (Movistar) probeerde een keer mee te glippen in een ontsnapping, maar Sky liet dat niet toe en bracht de groep terug.

Uiteindelijk kregen twintig renners na ongeveer één uur koers een vrijgeleide. Het ging daarbij om: Darwin Atapuma (BMC), Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Andrey Zeits (Astana), Chad Haga (Giant-Alpecin), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step), Benjamin King, Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Nathan Haas, Merhawi Kudus (Dimension Data), Lawrence Warbasse, Marcel Wyss (IAM Cycling), Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Stéphane Rossetto (Cofidis), Cesare Benedetti, Scott Thwaites (Bora-Argon 18), Angel Madrazo, Jaime Roson (Caja Rural-Seguros RGA) en Lilian Calmejane (Direct Energie).

Atapuma was de gevaarlijkste man in de kopgroep. De Colombiaan stond op slechts één minuut en 35 seconden van Fernández. Movistar probeerde daarom in eerste instantie de voorsprong beperkt te houden, maar uiteindelijk groeide het verschil toch naar ruim vijf minuten.

Fransen vallen aan
Op veertig kilometer van het einde begon het kat-en-muisspel in de kopgroep. Het regende aanvallen, want iedereen wilde met voorsprong aan de slotbeklimming beginnen. Uiteindelijk slaagde alleen Domont erin om weg te geraken. Hij lag aan de voet van de Alto Mirador de Veixia (11,2 kilometer aan 4,8 procent) een halve minuut voor op de rest, maar de Fransman werd bergop snel bijgehaald door een ondertussen uitgedunde kopgroep.

Calmejane was daarna de volgende die de aanval koos. De 23-jarige Fransman sloeg direct een groot gat. Rolland probeerde vervolgens naar zijn landgenoot toe te springen, maar de renner van Cannondale-Drapac kwam nauwelijks dichterbij en viel uiteindelijk stil, waardoor Calmejano naar de overwinning soleerde.

Klassementsmannen sparen zich
In het peloton gebeurde er vrij weinig. Peter Kennaugh, die op dag twee de rode trui droeg, was even in de aanval, maar de Sky-renner viel snel weer terug. De verliezer van de dag is Rubén Fernández. De Spanjaard, die zijn trui toch al zou verliezen aan Atapuma, maakte maandag nog veel indruk, maar vandaag moest hij opvallend vroeg passen.

De overige klassementsmannen vielen niet aan. Ze kwamen in een kleine groep over de streep. Daar zat Steven Kruijswijk niet bij. De Nederlander van LottoNL-Jumbo kwam net als gisteren op achterstand binnen. Vandaag verloor hij 34 seconden op het groepje met favorieten.

23-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 04 Betanzos - Mirador Vixia De Herbeira; 2016, Bmc Racing; Atapuma Hurtado, John Darwin; Mirador Vixia De Herbeira;

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
23 augustus 2016 18:30
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik nog nooit van de winnaar had gehoord.
Hoe komt Eurosport trouwens aan die 1497 koersdagen zonder winst voor DirectEnergy? Op WT-niveau of wat? Of in grote rondes?
23 augustus 2016 18:32
@ll
Helemaal gelijk, een fransman die zoveel vloeiender engels spreekt dan de meeste van onze jongens, sjapoo. Misschien toch tijd voor een opleiding in een klooster voor onze jongens als er nog wat geldt over is.
23 augustus 2016 18:39
De gemiddelde score op Scorito was 44. Dat geeft maar weer aan dat 'kenners' totaal andere renners hadden verwacht.
23 augustus 2016 18:40
Heerlijk toch die Fransen die gewoon op een Engelse vraag in het Frans antwoorden, ik moet daar altijd om lachen :)
On: Knappe zege van Calmejane. Favorieten vrij saai, maar goed er stond een harde wind en het was een loper. Al liep Yates verrassend nog wel averij op. Ook Anton na gisteren tegenvallend.
23 augustus 2016 18:45
@tisyaboy
Voor mij lijkt het erop dat Gesink moeite heeft met langere inspanningen. Gister ging hij prima omhoog als je vergelijkt met vandaag. Vandaag is de slotklim alleen 9km langer.
23 augustus 2016 18:46
Vrij vreemd Vuelta begin met twee totaal onverwachte winnaars. Goeie renners daar niet van. Op dit moment heb ik toch weer het idee dat Froome de beste is en waar die Valverde het blijft halen?
23 augustus 2016 18:49
@Chrys:
Kijkend naar zijn Strava heeft hij aan het begin even doorgetrokken maar daarna vrij snel laten lopen. Althans, als je hartslag rond de 130 ligt rijd je niet echt met het mes tussen de tanden. Waarschijnlijk mag hij, in het kader van zijn herstel af en toe een snipperdag nemen.
23 augustus 2016 18:58
Ik ben ook zeer te spreken over het Engels van de Fransman. Dat is wel eens heel anders geweest. Net zoals dat een Spanjaard een vraag in het Engels stelt...

Mooie kliffen verder.

Kruis komt terug.
23 augustus 2016 19:00
Knappe overwinning van Calmejane, had niet verwacht dat hij dit al zou kunnen. De Gendt kon zich weer niet inhouden onderweg. Rolland klimt ook als een krant zonder inhoud.
Verder lijkt het koersgedrag van de grote ploegen zich voort te zetten in deze Vuelta. Rijden met de handrem erop en geen strijd om de dagzeges tussen de beoogde klassementsmannen.
23 augustus 2016 19:02
Kruis komt terug. Volgend jaar.
23 augustus 2016 19:05
Quote:
Verweggistan - 19 augustus 2016 om 10:43
5 verrassingen voor de Vuelta:
1 Jose Mendes (Bora), ik verwacht een goed klassement van de Portugees, nog weinig koersdagen dit jaar, dus nog fris en geen kopman om voor te knechten
2 Jaime Roson (CajaRural) kan zowel het jongerenklassement, het bergklassement of een etappe winnen
3 Lilian Calmejane (DirectEnergie) rijdt dit jaar al heel sterk, zal veel in de aanval zijn, kan lastig terrein aan. Ik zie wel kans op een etappezege
4 Matvey Mamykin (Katusha), rijdt dit jaar onopvallend best goede klassementen voor een neo-prof en Katusha komt zonder duidelijk doel (ik bedoel met vrijbuiters) naar de Vuelta, dus kan zijn eigen gang gaan
5 Quintin Jauregui (Ag2r) Een aanvaller pur-sang, beetje de minder versie van Gougeard, eindigt vaak hoog in nevenklassementen.
Dat is één ;)
23 augustus 2016 19:07
@Verwegistan
Waren dat jou voorspellingen?

Zo ja, denk ik dat er zeker nog 2 uit gaan komen, het goede klassement van Mendes is ook zeker niet onmogelijk. Ook verwacht ik nog wel wat van Mamykin, toch wel een talent.
23 augustus 2016 19:11
Ik zou Samuel Sanchez maar in de gaten houden. Geen Giro, Tour of OS, dus wie weet nog fris.
23 augustus 2016 19:12
@Verwegistan
knap, heel knap
23 augustus 2016 19:19
@WCEendT: Ja, uit het Vuelta pool-tip bericht van Youri.
23 augustus 2016 19:19
@HF: het waren geen koersdagen maar dagen. En dat sinds de laatste etappezege in een grote ronde. 1500 dagen is iets meer dan 4 jaar, dat zal Voeckler in de Tour 2012 zijn?
23 augustus 2016 19:26
@hakkie2

Dat was Rolland op de Alpe in 2012 denk ik.
23 augustus 2016 19:33
Nee, Voeckler won in 2012 2 etappes. Eén voor de zege van Rolland (ik denk dat Rolland trouwens won op La Toussuire) en één na die zege, één van de laatste etappes. Dat weet ik zeker. En uit dat bericht op eurosport haal ik dan dat dat de drie laatste etappes in grote rondes waren voor europcar.

Rolland op Alpe d'Huez was in 2011, toen was Voeckler net uit het geel gereden terwijl er lang kans was dat hij de Tour kon winnen.
23 augustus 2016 19:33
@LindaLid
"Et alors?", om het met Mitterrand te zeggen (en dat klinkt toch zoveel mooier dan "So what?";). Frans is een tijdloze wielertaal. Lees er De Renner van Tim Krabbé maar eens op na. "On a fait du ménage"...
23 augustus 2016 19:44
@nederbelg
Gaat niet om wat wielertaal is, als je halftijds werkt blijft er zeeen van tijd over om een taal te leren. De fransen hebben dat inmiddels begrepen ook al is engels voor hun een veel grotere handicap dan voor ons.
23 augustus 2016 19:59
@Verweggistan
Ik had je willen quoten, maar je bent me voor B)

Deze naam verwacht ik op terreinen als Bretagne, Duinkerken, etc. Dit is indrukwekkend, als je ziet wie hij klopt. Maar wat een ongelofelijke faal van Rolland, zeg! Een ploeggenoot kilometers lang laten werken, dan in de tegenaanval gaan maar geen centimeter dichterbij komen. Nota bene tegen iemand van zijn voormalige ploeg. Serieus, ik vond Garmin vroeger een leuke en sympathieke ploeg, maar wat is daar weinig van over zeg.

Kruijswijk volledig in lijn met de rit van gisteren, mede omdat dit toch meer zijn aankomst is qua lastigheidsgraad. Hij staat nog altijd binnen de 8 minuten...
23 augustus 2016 20:01
Die Fransen kunnen er weinig aan doen. Het ligt aan hun onderwijs. Toen ik in vwo 5 zat ontmoette ik een Fransman die al drie jaar op de universiteit Duits leerde en volgens hem zelf hoge cijfers haalde. Maar toch was mijn Duits stukken beter. Sterker nog: met zijn niveau Duits zou je bij ons in de eerste klas blijven zitten. En dat is niet het enige voorbeeld, al is het wel het meest extreme. Het taalonderwijs in Frankrijk is gewoon beroerd, je kunt daar dus geen vreemde taal op een school leren. Dat zal je dan helemaak zelf moeten doen.
23 augustus 2016 20:09
@xistnc: Volgende keer zal ik wat langer wachten voordat ik mezelf qoute :)
Wel leuk om te weten dat mensen mijn posts lezen en onthouden. :)
23 augustus 2016 20:13
@schipperaar
Helemaal mee eens! Zo staat Froome de Franse TV in, voor een Brit, alleszins redelijk Frans te woord in de Tour en bedient Uran zich van uitstekend Italiaans als hij na een Giro-etappe aanschuift bij Davide Cassani.
Inderdaad wat je zegt, wielrennen doe je niet de hele dag en wanneer je weer eens ondersteboven bent gereden moet je toch iets zinnigs doen op je ziekbed. En wat is nou mooier om dan de regels van de subjonctif van “la plus belle langue du monde” erin te stampen? Blijft jammer dat velen dat niet snappen.
23 augustus 2016 20:14
Mooi nummer. Aparte top 10.

Reacties zijn gesloten.