Vuelta 2016: Calmejane beste vluchter, opnieuw tijdverlies Kruijswijk
Foto: Sirotti
dinsdag 23 augustus 2016 om 17:38

Vuelta 2016: Calmejane beste vluchter, opnieuw tijdverlies Kruijswijk

Lilian Calmejane heeft de vierde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 23-jarige neoprof van Direct Energie was de beste van een omvangrijke kopgroep. Darwin Atapuma (BMC) eindigde op vijftien seconden als tweede en neemt de leiding in het klassement over van Rubén Fernández, die vandaag vroeg moest passen. Dat gold ook Steven Kruijswijk. De Nederlander verloor opnieuw tijd.

Spervuur aan demarrages
De openingsfase van de etappe werd gekenmerkt door een spervuur aan demarrages. Zelfs klassementsleider Rubén Fernández (Movistar) probeerde een keer mee te glippen in een ontsnapping, maar Sky liet dat niet toe en bracht de groep terug.

Uiteindelijk kregen twintig renners na ongeveer één uur koers een vrijgeleide. Het ging daarbij om: Darwin Atapuma (BMC), Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo), Andrey Zeits (Astana), Chad Haga (Giant-Alpecin), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step), Benjamin King, Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Nathan Haas, Merhawi Kudus (Dimension Data), Lawrence Warbasse, Marcel Wyss (IAM Cycling), Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Stéphane Rossetto (Cofidis), Cesare Benedetti, Scott Thwaites (Bora-Argon 18), Angel Madrazo, Jaime Roson (Caja Rural-Seguros RGA) en Lilian Calmejane (Direct Energie).

Atapuma was de gevaarlijkste man in de kopgroep. De Colombiaan stond op slechts één minuut en 35 seconden van Fernández. Movistar probeerde daarom in eerste instantie de voorsprong beperkt te houden, maar uiteindelijk groeide het verschil toch naar ruim vijf minuten.

Fransen vallen aan
Op veertig kilometer van het einde begon het kat-en-muisspel in de kopgroep. Het regende aanvallen, want iedereen wilde met voorsprong aan de slotbeklimming beginnen. Uiteindelijk slaagde alleen Domont erin om weg te geraken. Hij lag aan de voet van de Alto Mirador de Veixia (11,2 kilometer aan 4,8 procent) een halve minuut voor op de rest, maar de Fransman werd bergop snel bijgehaald door een ondertussen uitgedunde kopgroep.

Calmejane was daarna de volgende die de aanval koos. De 23-jarige Fransman sloeg direct een groot gat. Rolland probeerde vervolgens naar zijn landgenoot toe te springen, maar de renner van Cannondale-Drapac kwam nauwelijks dichterbij en viel uiteindelijk stil, waardoor Calmejano naar de overwinning soleerde.

Klassementsmannen sparen zich
In het peloton gebeurde er vrij weinig. Peter Kennaugh, die op dag twee de rode trui droeg, was even in de aanval, maar de Sky-renner viel snel weer terug. De verliezer van de dag is Rubén Fernández. De Spanjaard, die zijn trui toch al zou verliezen aan Atapuma, maakte maandag nog veel indruk, maar vandaag moest hij opvallend vroeg passen.

De overige klassementsmannen vielen niet aan. Ze kwamen in een kleine groep over de streep. Daar zat Steven Kruijswijk niet bij. De Nederlander van LottoNL-Jumbo kwam net als gisteren op achterstand binnen. Vandaag verloor hij 34 seconden op het groepje met favorieten.

23-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 04 Betanzos - Mirador Vixia De Herbeira; 2016, Bmc Racing; Atapuma Hurtado, John Darwin; Mirador Vixia De Herbeira;

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
23 augustus 2016 17:49
@WCEendt:

Volgens LL had Direct Energie een belachelijk slechte ploeg heengestuurd, dus logisch dat hij het nu bagatellisseert. Sowieso wel grappig om de reacties terug te lezen waarin een aantal mensen zoals nu blijkt zichzelf compleet belachelijk en ongeloofwaardig maakt.

http://www.wielerflits.nl/nieuws/197941/vuelta-2016-direct-energie-heeft-selectie-compleet.html/comment-page-1
23 augustus 2016 17:49
Nogal zorgelijk bij LJ. Bataglin en Bennett maken een beste indruk. Maar Gesink en Kruijswijk lijken gewoon niet in orde om mee te doen voor de knikkers. Erg jammer. Maakt het allemaal minder leuk.
23 augustus 2016 17:49
Kruijswijk is niet echt relevant toch? Was vooraf ziek, begon daardoor slecht aan de Vuelta, en het was gisteren al duidelijk dat ie geen klassement ging rijden. Overigens benieuwd hoe vaak de favorieten überhaupt voor dagzeges gaan strijden, want er lijkt me geen één ploeg die het de moeite vindt om daar voor te rijden.

Quote:
WCEendT - 23 augustus 2016 om 17:44
@LL
Klassiek… eerste jaar dat je kijkt?

Goh.. goeie joh.
---------------------------------------------------------
Quote:
Kingstown - 23 augustus 2016 om 17:49
@WCEendt:

Volgens LL had Direct Energie een belachelijk slechte ploeg heengestuurd, dus logisch dat hij het nu bagatellisseert. Sowieso wel grappig om de reacties terug te lezen waarin een aantal mensen zoals nu blijkt zichzelf compleet belachelijk en ongeloofwaardig maakt.


Haha, clown. Alsof dit iets afdoet aan de opmerkingen over de ploeg Direct Energie? Ten eerste kende vrijwel niemand deze neo-prof. Maar los daarvan.. in de Vuelta kunnen "mindere goden", zoals ik hem letterlijk noem, gewoon een etappe pakken. Of is dat jezelf belachelijk maken, want dan ga ik snel iets anders doen.

Edit redactie: Niet op de man
23 augustus 2016 17:51
Sympathieke kennismaking met deze prima Engels sprekende jongen. Pluspunten!
23 augustus 2016 17:52
Tot zover de 'spannende'klimmen in de Vuelta.
23 augustus 2016 17:55
Inderdaad een prettige kennismaking, dat interview. Een Fransman die uitstekend Engels spreekt, die mogen ze koesteren!
23 augustus 2016 17:55
De Movistar train is net zo spannend als de Sky train ;-) Froome nu 3e......
23 augustus 2016 17:56
35 seconden achterstand voor Kruijswijk zie ik op procyclingstats. Valt toch nog enigszins mee, niet? Nu paar daagjes om te herstellen. Ik verwacht geen wonderen, maar plek 5 is wellicht in zicht (als dit ju echt vanwege de ziekte is en niet de vorm in het algemeen). 2 minuten verliezen is nog geen wereldramp
23 augustus 2016 17:57
Leek wel een Touretappe vandaag, saaie boel!
23 augustus 2016 17:57
Kruijswijk verliest vandaag 34 seconden en staat na twee moeizame dagen binnen twee minuten van de toptien. Gezien zijn herstelvermogen is hij, zeker op een Nederlandse site, gewoon een relevante renner om te blijven volgen voor het klassement.
23 augustus 2016 17:58
Waarom mag je in godsnaam een Fransman die goed Engels spreekt per se 'koesteren' ?
23 augustus 2016 17:58
Mooie strijd gezien in de kopgroep, leuke winnaar, mooie finale dus in een prachtig decor. Dat er weinig strijd zou zijn tussen de favorieten was te verwachten, daarvoor is de klim niet steil genoeg. Leuk die rode trui voor Atapuma.
23 augustus 2016 18:01
Maar niemand had toch verwacht dat het spektakel ging regenen vandaag? Zo'n typische loper en te onregelmatig om echt als favoriet vroeg aan de boom te schudden.
23 augustus 2016 18:03
Het was vandaag niet veel soeps, idd. Op naar de interessantere etappes
23 augustus 2016 18:05
Ik baal er behoorlijk van dat de toffe renner Atapuma steeds zo weet te timen & gokken dat hij er nu dan weer naast grijpt, sh*t, die had die algemeen beschaafd Angelsaksisch lullende 'Jane' nog wel voorbij mogen knallen van mij, ook al had hij het interview in Spaans gegeven.
23 augustus 2016 18:06
Hahaha bij de artikels op WF waar de deelnemerslijsten van ploegen werden gepost waren er velen die zaagden dat de Fransen de Vuelta niet serieus namen.
23 augustus 2016 18:08
In ieder geval / gelukkig zet hij niet de traditie 'juichen voor de leiderstrui' door vandaag..
23 augustus 2016 18:10
@LL
Wat ben je weer geliefd... tijd om je manier van posten aan te gaan passen? Of wacht je op de eerst volgende 'bann'.

Als je een fout maakt en een ploeg naar beneden praat, ga dan achteraf niet iemand 'clown' noemen omdat hij je daar mee confronteert. Valt me op dat dit een zware Vuelta voor je is voorlopig, of slaap je slecht? Een reactie beginnen met, haha clown, komt sowieso beetje zielig over alsof je iemand moet kleineren voordat je een discussie aan durft te gaan, of denk je / voelt het alsof je boven bepaalde mensen staat?
23 augustus 2016 18:12
Quote:
Romāns Vainšteins - 23 augustus 2016 om 17:58
Waarom mag je in godsnaam een Fransman die goed Engels spreekt per se ‘koesteren’ ?


Omdat het te triest voor woorden is hoe weinig wielrenners zich normaal in een vreemde (Engelse) taal kunnen uitdrukken. En dat geldt eigenlijk ook voor de Fransen in het algemeen, die het "en masse" vertikken omdat ze vrezen voor een verlies van hun taal. Uitzonderingen, en die zijn er uiteraard velen in zo'n groot land, daar gelaten natuurlijk. Dat vind ik nogal achterhaald, en één van de redenen dat het in Frankrijk steeds minder gaat. Maar goed, wielrennen: mooi dat zo'n jongen zich goed kan uiten naar het internationale wielerpubliek!

Quote:
denk je / voelt het alsof je boven bepaalde mensen staat?

100%. Niet veel mensen, maar bepaalde zeker ja. Daarmee beëindig ik ook dan ook graag deze "discussie", zoals je dat leuk probeert te verwoorden.
23 augustus 2016 18:15
Geen komeet, maar wel een talent die Calmejane. Gaan we komende jaren nog wel vaker hoog in de uitslagen terugzien.
23 augustus 2016 18:21
Kansloos, word tijd dat je iets toe gaat voegen aan deze site of gewoon stopt met elke dag weer die vijandige posts en/of andere kleineren die jou op je 'fouten' wijzen.

Het is eerder al gezegd door andere, maar schandalig dat de redactie dit soort kinderlijk gedrag toestaat.

Overigens hebben wij zeker geen discussie, met jou valt niet te praten, ik kan mij de geweldige 'wielrennen is geen teamsport' discussie nog goed herinneren, wat overigens ook alleen maar een poging was om je eigen zin door te drijven.
23 augustus 2016 18:21
Iemand zonder transponder over de finish? 194 in het algemeen klassement, 3 uitvallers, ontbreekt renner 198.
23 augustus 2016 18:21
Wat is er met Taaramae? Gister ook al achterin het veld geëindigd en vandaag allerlaatste. Zou dit toch veel beter moeten kunnen.
23 augustus 2016 18:29
Leuk voor Lilian. Hij liet in de franse openingskoersen al mooie dingen zien.
En hij laat toch wel een aantal subtoppers achter zich(De Gendt, Rolland, Atapuma, Stybar).
Knap. De Vuelta is gunstig gezind voor de jonge Fransen.
23 augustus 2016 18:30
Komt wel goed met Kruijswijk, mark my words. Gesink kwam vandaag op een kwartier achterstand binnen. Is hij zich aan het sparen, of is dit een teken dat ie vanwege zijn hersenschudding toch moeite heeft met meerdere dagen achter elkaar fietsen.

Reacties zijn gesloten.