zaterdag 3 september 2016 om 18:00

Vuelta 2016: Gesink triomfeert op Col d’Aubisque, Valverde zakt door het ijs

Robert Gesink heeft vandaag in de Vuelta de grootste overwinning uit zijn carrière behaald. De Nederlander won de koninginnenrit naar de Col d’Aubisque. Hij bleek na een spannende strijd de beste vluchter. In de strijd om het klassement zakte Alejandro Valverde vandaag door het ijs. Nairo Quintana en Chris Froome bleken de besten bergop.

Gesink in enorme kopgroep
In de openingsfase van de wedstrijd reed een enorme kopgroep weg uit het peloton. Maar liefst 42 renners waren ontsnapt, met daarbij drie van Movistar, waaronder Daniel Moreno: de nummer twaalf in het klassement. Ook Sergio Pardilla (de nummer veertien) zat mee. Sky herkende het gevaar en begon direct met achtervolgen, maar de Britse formatie kreeg het gat niet dicht.

De voorsprong van de kopgroep liep vervolgens uit naar meer dan zes minuten. Robert Gesink was de enige Nederlander vooraan. De renner van LottoNL-Jumbo had met Victor Campenaerts en George Bennett twee ploegmaats bij zich.

Coup van Orica-BikeExchange
Op de Col de Marie-Blanque (9,2 kilometer aan 7,5%), de een-na-laatste beklimming van de dag, dunde de kopgroep steeds verder uit. Vlak voor de top sprongen zes renners weg: Kenny Elissonde (FDJ), die voor de bergtrui ging en dat doel uiteindelijk ook behaalde, George Bennett (LottoNL-Jumbo), Egor Silin (Katusha), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Bart De Clercq (Lotto Soudal) en Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) sloegen een klein gaatje.

In het peloton was Simon Yates (de nummer zeven in het klassement) ten aanval getrokken. De Brit van Orica-BikeExchange kreeg onderweg hulp van zijn ploegmaten Jack Haig, Simon Gerrans, Jens Keukeleire en Magnus Cort, die eerder op de dag vooruit waren gestuurd. Op de top had Yates één minuut en tien seconden voorsprong op het peloton, met daar aan kop ook een mannetje van Movistar. De Spaanse formatie besloot Sky te gaan helpen na de aanval van Yates.

Strijd op de Aubisque
De zes koplopers begonnen met 25 seconden voorsprong  aan de Col d’Aubisque (16,5 kilometer aan 7,1%). In het peloton was ondertussen de paniek toegeslagen vanwege de coup van Orica-BikeExchange. Ook Tinkoff en BMC gingen op kop werken in aanloop naar de slotklim. Het verschil tussen Yates en de andere klassementsmannen bleef echter stabiel.

Op tien kilometer van het einde sprong Gesink weg uit de achtervolgende groep. Moreno en Pardilla probeerden mee te glippen, maar de Nederlander ging te hard. Gesink wist in een snel tempo het gat naar de kop van de koers te dichten. Ondertussen gooide Nairo Quintana in het peloton als eerste de knuppel in het hoenderhok, maar de Colombiaan kreeg geen ruimte. Alejandro Valverde was op dat moment al gelost. Hij zou meer dan tien minuten verliezen.

Aanval Gesink
Vooraan bleef Gesink niet lang in de kopgroep zitten. Op zeven kilometer voor de streep plaatste hij een nieuwe versnelling. Alleen Bakelants kon hem vervolgens volgen. Op hetzelfde moment reed Samuel Sanchez (BMC) weg uit het peloton, terwijl Yates steeds dichter bij de koplopers kwam.

Met nog vier kilometer tot aan de top deed Quintana daarachter een nieuwe poging om weg te rijden. Dit keer leek niemand hem terug te kunnen halen. De Colombiaan ging snel op en over Sanchez. Quintana bleek echter niet definitief weg, want Froome wist het gat weer te dichten, met Contador in zijn wiel. Sanchez, Andrew Talansky (Cannondale-Drapac) en Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) konden vervolgens weer terugkeren en besloten direct aan te vallen. Daarachter viel het een beetje stil.

Spanning in slotfase
Contador maakte vervolgens gebruik van het moment van vertwijfeling door zelf een demarrage te plaatsen. Quintana liet dat echter niet toe. De leider in het klassement sprong op en over Contador. Alleen Froome wist daarna terug te keren. Quintana bleef vervolgens speldenprikjes uitdelen, maar Froome wilde niet kraken.

Vooraan wist Elissonde terug te komen bij Gesink, terwijl Bakelants moest passen. In de slotkilometer kwam ook Silin aansluiten bij Gesink. Wat volgde was een spannende strijd. Gesink besloot vroeg aan zijn sprint te beginnen, op ongeveer 300 meter van het einde, en dat bleek de juiste tactiek. Hij reed zijn twee vluchtmaten uit het wiel en kwam met zeven seconden voorsprong over de streep.

Daarachter probeerde Quintana voor de zoveelste keer van Froome weg te rijden, maar de Brit bleef koppig in zijn wiel. De twee kwamen samen over de streep. Contador volgde twintig seconden later. In het klassement deed Orica-BikeExchange vandaag uitstekende zaken. Yates (die als vijfde eindigde) en Chaves zijn de nieuwe nummers drie en vier na de offday van Valverde.

Klik hier voor de rituitslag

RIDE Magazine
214 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5 6 7 9
3 september 2016 18:24
Fantastische rit! Dit is dus het verschil met een rit in de Tour. Het breekt gewoon veel sneller open. Quintana baas gewoon blijven aanvallen en Froome baas alles blijven counteren. Fantastische rit!
3 september 2016 18:24
Ik geef het toe, ik heb me vergist. Ik had niet gedacht dat Gesink hiertoe nog in staat zou zijn. Een welgemeende gelukwens met de hoop dat het tij nu echt is gekeerd voor hem. In de ronde, die gisteren door vel4en hier nog de "saaiste ronde" werd genoemd, vanmiddag genoten van prachtige wielersport. Ook dankzij Froome en Quintana, maar zeker ook door het rijden van Yates en Bennett , wat een prachtige televisie. De NOS zendt het vanavond uit, twee minuten in het Sportjournaal! Schande !
3 september 2016 18:24
Als Gesink wint is het altijd mooi, en nooit gestolen. Wat een zege weer, ouderwets harken geblazen. Laat Dijkstra en Ducrot maar lullen met hun 'dit is een nieuwe manier van koersen, niet dat koffiemolentje meer'... zo rijdt Gesink al jaren, beste experts.
3 september 2016 18:25
Wat een etappe. Gesink, klasbak! Mooi dit!
3 september 2016 18:26
winners are not the ones who never fail, but the ones who never quit. Ik sta nog steeds te stuiteren na deze overwinning
3 september 2016 18:26
Het was echt een hele mooie etappe,met al die aanvallen en Yates en Gesink. Wow. Genieten
3 september 2016 18:26
Wat een karakter, wat een doorzetter, wat een klasse, wat een spanning, wat een strijd, wat een eindsprint, wat een dag voor LJ. Deze komt toch wel met stip in de top 5 van Nederlandse wielerhoogtepunten van dit jaar. Kippenvel.
3 september 2016 18:27
Geweldige overwinning van en voor Gesink. Als iemand het verdient is hij het wel. Machtige sprint ook nog op het einde trouwens. Bennet ook erg goed.
3 september 2016 18:27
Wielrenner van het jaar! (of toch Tom, Steven, Wout...)
3 september 2016 18:28
laatste hectometers stond ik al te springen, ik riep nog gooi 'm dicht in de bocht!!!! Man man man jankend toen Gesink over de streep kwam!!! Fantastisch!!!! Wat een etappe, wat koers, mooie move van YAtes!!! niet normaal, ga dit maar eens samenvatten!!!
3 september 2016 18:29
Een overwinning om in te lijsten. Als je dit kan zou ik die klassementen voortaan lekker laten varen.
3 september 2016 18:29
Quintana valt minimaal 4 keer aan terwijl hij de leiderstrui in bezit heeft. Fantastisch. Indurain heb ik dat nooit zien doen, net als vele anderen in een trui.

Toch hoop ik op Froome of een van de Orica boys.
3 september 2016 18:30
@Baukema Tomoulin Sooike zal weinig aan te merken hebben op de prestatie van Gesink maar misschien wel op de reacties in dit topic.
3 september 2016 18:30
Prachtige chaotische rit met aanvallen van alle kanten en op vele niveaus. Treffend verwoord door Decauwer: 'Het lijkt wel alsof de aanvallers gewoon uit de kant kruipen.'

Gesink als winnaar beetje van het niveau Gerard van Velde op de OS: winnen na zo veel tegenslagen is toch nog net iets mooier dan gewoon winnen.
3 september 2016 18:30
Het breekt sneller open omdat er geen dominerende ploeg is. Movistar is hier zeker sterk, maar het is veel sneller man tegen man. In de Tour kun je erop rekenen dat ze de laatste 2 km pas wat proberen. Hier gelukkig niet. @sooike: yep, Hakkie en LyndaLid waren de voornaamste roepers van 'al jaren de saaiste ronde van het jaar'. Voor het gemak vergetend dat de strijd al zeker sinds 2011 het langst duurt en het hier ook gaat om strijd tussen de klassementsrenners. En ook dit jaar is de strijd weer in de Vuelta tussen de echte mannen die er toe doen. Dus ja, 'de saaiste ronde'...
3 september 2016 18:30
Er is niemand die ik het zo gun als Robert. Telkens door volgers afgeschreven als het niet lukte of er weer die pech kwam. Altijd maar weer moeten aanhoren dat hij niet de juiste mentaliteit heeft. Hij kon beter maar stoppen werd er wel geschreven.....Maar gelukkig is hij er zelf altijd in blijven geloven.

Ik hoop dat deze overwinning een start is van een nieuwe wielertoekomst die hem het vertrouwen geeft om dit ook te gaan proberen in de tdf. Nu weet hij dat hij die potentie om kan zetten in mooie daden. Vaak was het in de tdf aanvallen met de moed der wanhoop maar nu klopte het. De tdf is nog van een andere orde en dat zou zijn moeilijke carriere met veel pech de glans geven die hij meer dan verdiend want voor mij is hij nu nog steeds ndl beste ronderenner/ klimmer die dat te weinig heeft kunnen/mogen laten zien.
3 september 2016 18:30
Bennett ook goed hoor! Staat gewoon 12e in het AK!
3 september 2016 18:30
heel simpel Quintana moet aanvallen, hij is geen Indurain........
3 september 2016 18:31
Wat een geweldige etappe vandaag! Ik vergeef het de Fransen, dat ze me in kleine dorpjes tegenhielden. Heb de steeds kleiner wordende kopgroep onderweg een paar keer opgewacht en het laatste half uur in het hotel kunnen kijken. Feli Gees!

Toch had ik het idee dat Campenaerts aan de voet van de Marie Blanque nog wel wat over had. Die had er dan toch aan het eind nog bij moeten kunnen zitten?

Edit redactie: Niet doen
3 september 2016 18:32
Supermooi! Zowel Gesink als Bennet top!
3 september 2016 18:32
@Lennimator: eerlijk is eerlijk, Froome valt in de Tour ook gewoon aan in de leiderstrui. En zeker Nibali niet vergeten in 2014. Die viel zoveel aan dat de rest praktisch onzichtbaar was.
3 september 2016 18:32
Die grijns van Gesink op het podium - die mag ook in het eindejaarsfilmpje.

Wat was dit een etappe. Vooraan, de chasse patat van Yates en de grote motoren die elkaar betwistten.

Moet ff bijkomen
3 september 2016 18:32
Michel en José waren ook erg blij voor Robert Gesink :)
3 september 2016 18:33
alhoewel ik geen religieus mens ben, heb ik in de slotkilometers zowaar spontaan een spervuur aan schietgebedjes gericht tot onze heilige Maria (in het aan haar gewijde bedevaartsoord Lourdes, pal onder de col d'Aubisque, triomfeerde wereldkampioen Thors Hushovd ruim vijf jaar geleden op wonderbaarlijke wijze)... geen idee of het geholpen heeft, maar ik ben hartsstikke blij met deze afloop!
1 3 4 5 6 7 9

Reacties zijn gesloten.