Vuelta 2016: Gesink triomfeert op Col d’Aubisque, Valverde zakt door het ijs

zaterdag 3 september 2016 om 18:00

Robert Gesink heeft vandaag in de Vuelta de grootste overwinning uit zijn carrière behaald. De Nederlander won de koninginnenrit naar de Col d’Aubisque. Hij bleek na een spannende strijd de beste vluchter. In de strijd om het klassement zakte Alejandro Valverde vandaag door het ijs. Nairo Quintana en Chris Froome bleken de besten bergop.

Gesink in enorme kopgroep
In de openingsfase van de wedstrijd reed een enorme kopgroep weg uit het peloton. Maar liefst 42 renners waren ontsnapt, met daarbij drie van Movistar, waaronder Daniel Moreno: de nummer twaalf in het klassement. Ook Sergio Pardilla (de nummer veertien) zat mee. Sky herkende het gevaar en begon direct met achtervolgen, maar de Britse formatie kreeg het gat niet dicht.

De voorsprong van de kopgroep liep vervolgens uit naar meer dan zes minuten. Robert Gesink was de enige Nederlander vooraan. De renner van LottoNL-Jumbo had met Victor Campenaerts en George Bennett twee ploegmaats bij zich.

Coup van Orica-BikeExchange
Op de Col de Marie-Blanque (9,2 kilometer aan 7,5%), de een-na-laatste beklimming van de dag, dunde de kopgroep steeds verder uit. Vlak voor de top sprongen zes renners weg: Kenny Elissonde (FDJ), die voor de bergtrui ging en dat doel uiteindelijk ook behaalde, George Bennett (LottoNL-Jumbo), Egor Silin (Katusha), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Bart De Clercq (Lotto Soudal) en Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) sloegen een klein gaatje.

In het peloton was Simon Yates (de nummer zeven in het klassement) ten aanval getrokken. De Brit van Orica-BikeExchange kreeg onderweg hulp van zijn ploegmaten Jack Haig, Simon Gerrans, Jens Keukeleire en Magnus Cort, die eerder op de dag vooruit waren gestuurd. Op de top had Yates één minuut en tien seconden voorsprong op het peloton, met daar aan kop ook een mannetje van Movistar. De Spaanse formatie besloot Sky te gaan helpen na de aanval van Yates.

Strijd op de Aubisque
De zes koplopers begonnen met 25 seconden voorsprong  aan de Col d’Aubisque (16,5 kilometer aan 7,1%). In het peloton was ondertussen de paniek toegeslagen vanwege de coup van Orica-BikeExchange. Ook Tinkoff en BMC gingen op kop werken in aanloop naar de slotklim. Het verschil tussen Yates en de andere klassementsmannen bleef echter stabiel.

Op tien kilometer van het einde sprong Gesink weg uit de achtervolgende groep. Moreno en Pardilla probeerden mee te glippen, maar de Nederlander ging te hard. Gesink wist in een snel tempo het gat naar de kop van de koers te dichten. Ondertussen gooide Nairo Quintana in het peloton als eerste de knuppel in het hoenderhok, maar de Colombiaan kreeg geen ruimte. Alejandro Valverde was op dat moment al gelost. Hij zou meer dan tien minuten verliezen.

Aanval Gesink
Vooraan bleef Gesink niet lang in de kopgroep zitten. Op zeven kilometer voor de streep plaatste hij een nieuwe versnelling. Alleen Bakelants kon hem vervolgens volgen. Op hetzelfde moment reed Samuel Sanchez (BMC) weg uit het peloton, terwijl Yates steeds dichter bij de koplopers kwam.

Met nog vier kilometer tot aan de top deed Quintana daarachter een nieuwe poging om weg te rijden. Dit keer leek niemand hem terug te kunnen halen. De Colombiaan ging snel op en over Sanchez. Quintana bleek echter niet definitief weg, want Froome wist het gat weer te dichten, met Contador in zijn wiel. Sanchez, Andrew Talansky (Cannondale-Drapac) en Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) konden vervolgens weer terugkeren en besloten direct aan te vallen. Daarachter viel het een beetje stil.

Spanning in slotfase
Contador maakte vervolgens gebruik van het moment van vertwijfeling door zelf een demarrage te plaatsen. Quintana liet dat echter niet toe. De leider in het klassement sprong op en over Contador. Alleen Froome wist daarna terug te keren. Quintana bleef vervolgens speldenprikjes uitdelen, maar Froome wilde niet kraken.

Vooraan wist Elissonde terug te komen bij Gesink, terwijl Bakelants moest passen. In de slotkilometer kwam ook Silin aansluiten bij Gesink. Wat volgde was een spannende strijd. Gesink besloot vroeg aan zijn sprint te beginnen, op ongeveer 300 meter van het einde, en dat bleek de juiste tactiek. Hij reed zijn twee vluchtmaten uit het wiel en kwam met zeven seconden voorsprong over de streep.

Daarachter probeerde Quintana voor de zoveelste keer van Froome weg te rijden, maar de Brit bleef koppig in zijn wiel. De twee kwamen samen over de streep. Contador volgde twintig seconden later. In het klassement deed Orica-BikeExchange vandaag uitstekende zaken. Yates (die als vijfde eindigde) en Chaves zijn de nieuwe nummers drie en vier na de offday van Valverde.

Klik hier voor de rituitslag

Dit artikel delen:

214 Reacties

knudt 3 september 2016 om 22:57

Geweldige ritzege, maar Gesink’s uitspraak “ik heb nu echt het gevoel dat ik terug ben” raakt kant noch wal, want hij heeft nooit eerder een etappe in een grote ronde mogen winnen (z’n laatste overwinnig op europese bodem dateert van bijna zes jaar geleden) en het is dus realistischer dit als een ultieme bekroning van z’n verder enigszins teleurstellende carrière te beschouwen… eind goed al goed, maar ik zou er niet veel meer van verwachten (behalve wellicht die bergtrui, die hem van harte gegund is) !!!

Floris 3 september 2016 om 23:14

knudt, ga jij ff, in een taal die niet je eigen is, een samenhangend en weloverwogen verhaal vertellen als je net de mooiste prestatie uit je carrièrre hebt geleverd (en daarbij fysiek compleet verrot bent)?

denistel 3 september 2016 om 23:18

zeer knappe zege van Gesink en wat er achter ook allemaal gebeurde fantastisch,

zijwieltje 3 september 2016 om 23:59

Het is Gesink echt gegund! 2 keer in de aanval en nu beloond.

Jeroenos 4 september 2016 om 00:04

De Condor is back! Zou mooi zijn als hij nog voor het bergklassement kan gaan. Dat is toch ook een echte hoofdprijs

Prima Facie 4 september 2016 om 00:20

@knudt
Het duurde even maar de Gesinkhaters komen weer uit hun stinkende holen. Gesink is lang niet versleten en kan nog jaren mee. Vorig jaar in de Tour liet hij zien dat tussen de grote mannen meekon en hij laat het deze Vuelta opnieuw zien.

En kijk voor de gein de sprint (weliswaar voor de achtste plek) van Montreal vorig jaar terug, waar hij Gilbert, Slagter, Roelandts en Kwiatkowski uit het wiel sprint. Die grote zege gaat er een keer komen.

orogenese 4 september 2016 om 00:30
Quote:
…Gesink’s uitspraak “ik heb nu echt het gevoel dat ik terug ben” raakt kant noch wal, want hij heeft nooit eerder een etappe in een grote ronde mogen winnen…

Hoe kun je in hemelsnaam het gevoel van een ander beoordelen op zijn juistheid?

Wim Kruithof 4 september 2016 om 00:42

Knudt het feit dat je zulks een nonsens schrijft, bevestigt dat je geen idee hebt waar hij vandaan komt… Hoe diep deze man is gegaan.

Bovendien is de wielerwereld groter dan Europa gelukkig, want we hebben sinds enkele jaren 2 Canadese klassiekers in wording, erbij.

ratajan 4 september 2016 om 07:38

@knudt Er is inderdaad iets wat kant noch wal raakt maar dan heb ik het niet over gesink uitspraken.

Ultras100 4 september 2016 om 09:35

Echt heel gaaf en gegund!
Het mooiste vond ik toen hij wegreed van het 2e groepje naar de kop van de wedstrijd. Staand, met dat zware verzet. De gasten in z’n wiel konden eerst aanpikken en dachten “hij gaat zo zitten en schakelt terug en zitten wij in z’n wiel….” Maar Gees beukte gewoon door waardoor de anderen alsnog moesten lossen.

Willemd1980 4 september 2016 om 09:36

Prachtig om te zien die gelukkige blik van Gesink gisteren. Van notoire pechvogel tot het halen van een wel de mooiste zeges uit zijn carriére. Ik kan me niet voorstellen dat iemand het die jongen niet gunt.

Danny81 4 september 2016 om 10:50

Gister echt behoorlijk kippenvel en een brok in mijn keel. Vandaag eigenlijk nog steeds. Deze sportman gun ik het zo en het is zo mooi dat het juist nu er uitkomt. Wie zelf sport weet hoe belangrijk het is om juist na een periode van pech weer eens een mooi resultaat neer te zetten. Dat geeft ook weer super veel moraal voor de training in de winter. Het was eigenlijk niet eens het resultaat maar vooral de manier waarop.

Normaal gesproken houd ik meer van het rijden voor een klassement. Dan had je nu alweer in een positieve spanning gezeten voor vandaag en de rest van de Vuelta. Je bent er dan langer mee bezig, vooruitkijken vind ik mooier dan terugkijken. Echter gezien de omstandigheden is dit natuurlijk ook prachtig. En dat is dan nog een understatement.

knudt 4 september 2016 om 13:49

Gesink is meer dan terug, wilde ik maar zeggen!

knudt 4 september 2016 om 14:02

hij heeft iets gepresteerd wat hij niet eerder gepresteerd heeft: een grote etappe in een grote ronde winnen. dat toegevoegd aan zijn toch al aardige erelijst is daarmme zijn carrière in principe gemaakt. alles wat er nog bijkomt is meegenomen… (merkwaardig hoe sommigen op dit forum elk compliment negatief uitleggen)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair