Vuelta 2016: Gesink triomfeert op Col d’Aubisque, Valverde zakt door het ijs

zaterdag 3 september 2016 om 18:00

Robert Gesink heeft vandaag in de Vuelta de grootste overwinning uit zijn carrière behaald. De Nederlander won de koninginnenrit naar de Col d’Aubisque. Hij bleek na een spannende strijd de beste vluchter. In de strijd om het klassement zakte Alejandro Valverde vandaag door het ijs. Nairo Quintana en Chris Froome bleken de besten bergop.

Gesink in enorme kopgroep
In de openingsfase van de wedstrijd reed een enorme kopgroep weg uit het peloton. Maar liefst 42 renners waren ontsnapt, met daarbij drie van Movistar, waaronder Daniel Moreno: de nummer twaalf in het klassement. Ook Sergio Pardilla (de nummer veertien) zat mee. Sky herkende het gevaar en begon direct met achtervolgen, maar de Britse formatie kreeg het gat niet dicht.

De voorsprong van de kopgroep liep vervolgens uit naar meer dan zes minuten. Robert Gesink was de enige Nederlander vooraan. De renner van LottoNL-Jumbo had met Victor Campenaerts en George Bennett twee ploegmaats bij zich.

Coup van Orica-BikeExchange
Op de Col de Marie-Blanque (9,2 kilometer aan 7,5%), de een-na-laatste beklimming van de dag, dunde de kopgroep steeds verder uit. Vlak voor de top sprongen zes renners weg: Kenny Elissonde (FDJ), die voor de bergtrui ging en dat doel uiteindelijk ook behaalde, George Bennett (LottoNL-Jumbo), Egor Silin (Katusha), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Bart De Clercq (Lotto Soudal) en Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) sloegen een klein gaatje.

In het peloton was Simon Yates (de nummer zeven in het klassement) ten aanval getrokken. De Brit van Orica-BikeExchange kreeg onderweg hulp van zijn ploegmaten Jack Haig, Simon Gerrans, Jens Keukeleire en Magnus Cort, die eerder op de dag vooruit waren gestuurd. Op de top had Yates één minuut en tien seconden voorsprong op het peloton, met daar aan kop ook een mannetje van Movistar. De Spaanse formatie besloot Sky te gaan helpen na de aanval van Yates.

Strijd op de Aubisque
De zes koplopers begonnen met 25 seconden voorsprong  aan de Col d’Aubisque (16,5 kilometer aan 7,1%). In het peloton was ondertussen de paniek toegeslagen vanwege de coup van Orica-BikeExchange. Ook Tinkoff en BMC gingen op kop werken in aanloop naar de slotklim. Het verschil tussen Yates en de andere klassementsmannen bleef echter stabiel.

Op tien kilometer van het einde sprong Gesink weg uit de achtervolgende groep. Moreno en Pardilla probeerden mee te glippen, maar de Nederlander ging te hard. Gesink wist in een snel tempo het gat naar de kop van de koers te dichten. Ondertussen gooide Nairo Quintana in het peloton als eerste de knuppel in het hoenderhok, maar de Colombiaan kreeg geen ruimte. Alejandro Valverde was op dat moment al gelost. Hij zou meer dan tien minuten verliezen.

Aanval Gesink
Vooraan bleef Gesink niet lang in de kopgroep zitten. Op zeven kilometer voor de streep plaatste hij een nieuwe versnelling. Alleen Bakelants kon hem vervolgens volgen. Op hetzelfde moment reed Samuel Sanchez (BMC) weg uit het peloton, terwijl Yates steeds dichter bij de koplopers kwam.

Met nog vier kilometer tot aan de top deed Quintana daarachter een nieuwe poging om weg te rijden. Dit keer leek niemand hem terug te kunnen halen. De Colombiaan ging snel op en over Sanchez. Quintana bleek echter niet definitief weg, want Froome wist het gat weer te dichten, met Contador in zijn wiel. Sanchez, Andrew Talansky (Cannondale-Drapac) en Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) konden vervolgens weer terugkeren en besloten direct aan te vallen. Daarachter viel het een beetje stil.

Spanning in slotfase
Contador maakte vervolgens gebruik van het moment van vertwijfeling door zelf een demarrage te plaatsen. Quintana liet dat echter niet toe. De leider in het klassement sprong op en over Contador. Alleen Froome wist daarna terug te keren. Quintana bleef vervolgens speldenprikjes uitdelen, maar Froome wilde niet kraken.

Vooraan wist Elissonde terug te komen bij Gesink, terwijl Bakelants moest passen. In de slotkilometer kwam ook Silin aansluiten bij Gesink. Wat volgde was een spannende strijd. Gesink besloot vroeg aan zijn sprint te beginnen, op ongeveer 300 meter van het einde, en dat bleek de juiste tactiek. Hij reed zijn twee vluchtmaten uit het wiel en kwam met zeven seconden voorsprong over de streep.

Daarachter probeerde Quintana voor de zoveelste keer van Froome weg te rijden, maar de Brit bleef koppig in zijn wiel. De twee kwamen samen over de streep. Contador volgde twintig seconden later. In het klassement deed Orica-BikeExchange vandaag uitstekende zaken. Yates (die als vijfde eindigde) en Chaves zijn de nieuwe nummers drie en vier na de offday van Valverde.

Klik hier voor de rituitslag

Dit artikel delen:

214 Reacties

vlek 3 september 2016 om 18:03

Geweldig! Heerlijke rit aan alle kanten, met een winnaar die het meer dan verdiend heeft.

Excuses aan de buren..

Muldriaen 3 september 2016 om 18:03

Robert wat is dit je gegund man. Je verdient dit zo na alles wat je hebt meegemaakt! Tranen in de ogen en kippenvel op de armen. Guess who’s back!! YES!!

Robs234 3 september 2016 om 18:03

Geweldenaar!

TheOneAndOnlyCunego 3 september 2016 om 18:03

Mooi! het is hem van harte gegund! hopelijk volgend jaar weer op deze manier maar dan in de de tour! samen met Kruijswijk die voor het klassement moet gaan!

123poetertjes 3 september 2016 om 18:03

Amai, wa ‘ne rit was dit. Knotsgek, legendarisch, fenomenaal.

Baukema Tomoulin 3 september 2016 om 18:04

Hulde! Ook erg benieuwd wat Sooike vandaag aan te merken heeft op Gesink ;)

Mark 3 september 2016 om 18:04

Jan Bakelants na de streep: “Ja, ik kon echt niet meer! Gesink: “Geen probleem!” Haha!

Boelie76 3 september 2016 om 18:04

Even de mooiste etappe in de Vuelta winnen. Eind goed al goed.

TiesW 3 september 2016 om 18:04

Heerlijk, vandaag zagen we een herboren Gesink. Wat word ik hier blij van zeg!

ratajan 3 september 2016 om 18:04

Kan je een overwinning meer verdienen dan dit? Wat is dit hem en iedereen die hem is blijven steunen gegund!

sukhoruchenkov 3 september 2016 om 18:04

Yessssssssss!!!! Geweldig!!!!!

Purito 3 september 2016 om 18:04

Mooi hoor! Prachtig! Ik gun het deze man zo enorm!!! Yes!!

En Hakkie: als ik het goed begrijp vind je dit soort overwinningen toch nietszeggend? ;)

Wielermuis 3 september 2016 om 18:04

Wat een vechter!!!

TeamNL 3 september 2016 om 18:04

De mooiste etappe van dit jaar. Eindelijk een Gesink weer gezien met grinta. Ik hoop dat dit een definitief afscheid is van alle pech die hij heeft gehad. Zege is meer dan verdiend aangezien de rest aan zijn wiel plakte.

Edit: En natuurlijk (eindelijk) goed ploegwerk bij TLJ.

pippodeclown 3 september 2016 om 18:04

‘Als je het iemand gunt’ is vaak een cliché.
Maar Gesink gun je het bij uitstek!

Cyclingbruh 3 september 2016 om 18:05

Wat een hosanna hier zeg hahah. Mooie overwinning Gees. Chaves en Contador tonen strijd, maar de eindoverwinning gaat denk ik toch naar Froomey. Valverde moest er een keer doorheen zakken.

Gesink4President 3 september 2016 om 18:05

Een geweldige dag vandaag. Gesink is weer terug!

henk van ingrid 3 september 2016 om 18:05

Prachtig!

Tpinotfan 3 september 2016 om 18:05

Eindelijk! Zo mooi, zeker na zelf de laatste 2 klimmen deze zomer te hebben gefietst. Gesink toont hier aan dat hij echt karakter heeft. Hopelijk wordt hij hier beter van en kan hij nog meer grote wedstrijden winnen

klassementsrenner 3 september 2016 om 18:05

Geweldig Gesink dit is zwaarste etappe!

Zadelpen 3 september 2016 om 18:05

Yes!!!!!

Heel lekker Robert!

tdv21 3 september 2016 om 18:05

Oh zo gegund. Vergeet alle pech, vergeet alle haat. Proficiat Robert !!!

jvh93 3 september 2016 om 18:05

Heb staan springen alsof we wereldkampioen zijn geworden..geweldige overwinning gesink

vevie 3 september 2016 om 18:05

De mooiste rit in een grote ronde van dit jaar. Hands down!!

eric roufs 3 september 2016 om 18:06

de gunfactor bij deze renner is al jaren een 10 op 10, zoveel ellende en pech maar dit is zo mooi; eindelijk krijgt hij wat hij al jaren verdient!!!

Headlines

Materiaalzone

Populair