Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 9

zaterdag 29 augustus 2015 om 19:00
Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 9

Etappe negen in de Vuelta a España van 2015 kabbelt lange tijd rustig voort, tot dat het peloton voor het eerst de Alto de Puig Llorença tegenkomt. Vanaf dat moment is de finale begonnen en komen er veertig fraaie kilometers dan, die hun climax kennen in een nieuwe beklimming van deze berg, vanaf de lastigere, steilere kant. En dan is het ieder voor zich.

Parcours
168,3 kilometer, waarvan een vrij groot deel relatief vlak. Dat is de inleiding van de negende etappe in deze Vuelta. Pas na 123 kilometer koers moeten de heren voor het eerst echt de hoogte in. De Alto de Puig Lorença wordt dan voor het eerst beklommen, maar het is de lastige afdaling die mogelijk voor de meeste onrust gaat zorgen. Na deze afdaling wordt de berg nogmaals beklommen, maar dan van de steilste kant.

Etappe 9

En die steile kant liegt er niet om; een dikke vier kilometer lang, met steigingspercentages die bijna een kilometer lang tegen de twintig procent aanschurken. Op die manier schudt een goede klimmer zijn belagers natuurlijk wel af, al moet wel gezegd worden dat het percentage tegen de finish gehalveerd wordt. Maar tien procent is nog altijd niet eenvoudig om te overwinnen.

Alto

Favorieten
Dergelijke finales zijn natuurlijk het jachtterein van de specialisten. Een helling van bijna twintig procent jakker je niet op zonder te beschikken over een respectabele set klimmersbenen. En we beginnen met Fabio Aru. Vrijdag was hij al uitstekend en hij heeft zijn zinnen gezet op de eindzege. Een goede klim kan hem heel veel brengen qua dagsucces en in het klassement.

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Normaliter zou je Chris Froome en zijn koffiemolen zeker moeten plaatsen bij de favorieten en hij ontbreekt dan ook niet. Echter, het feit dat hij moest lossen op de slotklim van vrijdag, belooft niet heel veel goeds. Mogelijk is de Chris Froome van de Tour niet de Chris Froome van de Vuelta. Nairo Quintana lijkt beter in zijn vel te zitten en de kleine pocketklimmer mag dan ook zeker niet ontbreken in de favorietenlijst.

Nairo Quintana - foto: Sirotti

Maar er is meer. Veel meer. Het inmiddels fameuze duo van Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez, bijvoorbeeld. De twee Spanjaarden hebben een abonnement op aankomsten bergop en barsten van de eerzucht. Winnen op deze nieuwe klim staat mooi op het palmares en doet het leuk op de eeuwige lijstjes. En natuurlijk willen de heren meedoen in het klassement en zullen ze dus wel moeten, mocht het spel volledig op de wagen gaan. Wat het gaat.

Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

Dat Esteban Chaves kan klimmen heeft hij al wel bewezen, maar mogelijk is deze slotklim ietsje teveel van het goede. Dat gezegd hebbende, drijft de Colombiaan natuurlijk op een wolk van zelfvertrouwen na zijn twee etappezeges en kan zijn onbevangen manier van koersen zomaar voor een nieuw dagsucces zorgen. En wat te denken van Pierre Rolland? Kan hij zijn afscheid bij Europcar luister bij zetten door nog eens een ritzege te pakken in een grote ronde?

Verder kunnen ook Domenico Pozzovivo, Mikel Landa, Rubén Plaza en Rafal Majka niet ontbreken in deze voorbeschouwing. Allemaal in staat om op een goede dag voor een succesverhaal te kunnen zorgen.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Fabio Aru
*** Nairo Quintana, Alejandro Valverde
** Chris Froome, Joaquim Rodriguez, Esteban Chaves
* Domenico Pozzovivo, Rafal Majka, Mikel Landa, Rubén Plaza

Dit artikel delen:

45 Reacties

PaulSchoonakker 29 augustus 2015 om 20:48

Maae verschil is dat op de Redoute niet de finish ligt. Ik denk de waalse pijl mannen met rodriguez die alles voor deze etappe spaarde ;)

Tokstar 29 augustus 2015 om 20:50

@schipperaar
Met het verschil dat er op de Redoute nooit wordt doorgereden en dat hier wel het geval zal zijn..

Orakel 29 augustus 2015 om 20:57

Morgen gaan we zien of Chavez echt zo goed is, of dat de toppers 'inderdaad' hebben ingehouden de eerste week.

Ik begrijp deze vorm van Chavez niet. Dit jaar voor de Vuelta werde hij eenmaal 8e en eenmaal 5e in een rit, that's it qua toptien noteringen. Sinds Zwitserland niet gekoerst. Ja hij is een oud l'Avenir winnaar, maar deze machtsgreep in de eerste week is toch redelijk onverwachts.

xistnc 29 augustus 2015 om 21:01

Chavez schijnt 3 kilo lichter te zijn dan in de Giro, aldus de Twitters.

John hiatt 29 augustus 2015 om 21:46

Lindeman!

ProfrondeZevenbergen 29 augustus 2015 om 22:11

Ik denk dat puri, valv, quin, pozzo, maj, chav, ar en more wel een kans maken.
En een goede vlu kan natuurlijk ook. Ik hoop dat dumo en fro aan kunnen klampen.

Hunneman180 29 augustus 2015 om 22:33

Toch zou ik liever hebben dat Dumoulin het laat lopen morgen, klassement komt in de toekomst heel misschien nog wel.

aeroventiel 29 augustus 2015 om 22:34

Roosen of keizer in de vlucht… denk dat aru of valverde de rit wint en purito als die wil moet die op dat stuk van 20%aanvallen maar ben bang dat die daarna stil gaat vallen. Dumoulin zie ik snel afhaken op de klim en dan op eigen tempo zo 15sec later binnenkomt

denistel 29 augustus 2015 om 22:35

majka of aru de beste klimmers deze ronde let maar op

vevie 29 augustus 2015 om 23:02

@Profronde: die afkortingen hadden niet gehoeven. Echt niet.

@Orakel: ja, datzelfde kan gezegd worden van Landa in de Giro. Wanneer ze doorbreken, breken ze waarschijnlijk echt door. Chaves rijdt zeer sterk, dat is zeker.

Purito 29 augustus 2015 om 23:11

@Sagan=Hulk
Het lot van het uit je contract zijn. Dani wil zich natuurlijk in de kijker rijden voor potentiële ploegen. Al hoeft hij zich geen zorgen te maken over zijn toekomst, naar het schijnt is Lampre bezig hem binnen te hengelen.

Ik vind inderdaad al langer dat Purito beter af is zonder Moreno, en omgekeerd. Ze weten maar geen lijn te brengen in hun rijden. Of het moet vanuit de ploegleidersauto komen. Ik schat Azevedo namelijk niet bijster hoog in. Moreno moet namelijk gewoon het bal openen. De kans is namelijk best groot dat ze hem laten rijden.

Maar nu volgen ze gewoon beide de andere favorieten. Ja, daar heb je niks aan.

Eckhart 30 augustus 2015 om 09:03

Ruben plaza heeft eigenlijk niets bij die sterrenverdeling te zoeken :D Ik gok op Aru en Pozzovivo vandaag, de meest frisse mannen

elrio 30 augustus 2015 om 09:12

http://cf.veloviewer.com/embed/segment_5270481_embed_1.htm?segmentId=5270481 mooi blik op de klim, al heb ik het idee dat dit de klim is zoals ze hem de eerste keer doen en niet de keer dat ze naar de finish gaan.

Zjoske 30 augustus 2015 om 10:15

Piti wint, voor Valverde en Bala. Purito wordt 4e.

Poeksel 30 augustus 2015 om 10:26

En Rodriguez wordt zeker vijfde , Zjoske?

Moosje07 30 augustus 2015 om 10:35

Ok wie is bala???

Moosje07 30 augustus 2015 om 10:36

Is dat de zoveelste bijnaam voor valverde?

Vic413 30 augustus 2015 om 10:36

**** Aru, Chaves
*** Quintana, Valverde, Purito
** /
* Froome, Majka, Pozzovivo, Landa

De toppers hebben helemaalniet ingehouden, Chaves was gewoon de sterkste.
Als je 2 Vuelta ritten kan winnen en een rode trui hebt is dat niet toevallig.

HF2013 30 augustus 2015 om 11:05
Quote:
maar het is de lastige afdaling die mogelijk voor de meeste onrust gaat zorgen.

Ik hoop positieve onrust en niet weer nieuwe valpartijen omdat de parcoursbouwers actie willen, de motards mensen omver rijden en de renners zelf ook nog wel eens wat steekjes laten vallen.

Tokstar 30 augustus 2015 om 12:05

@moosje
Ja :p

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair